| |     ћирилица | english  
Naslovna
Unapređenje poslovnog okruženja za nemačke firme u Srbiji

24.02.2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa predstavnicima nemačkih kompanija iz Odbora nemačke privrede za istok o jačanju ekonomske saradnje kroz dalje unapređenje poslovnog okruženja za nemačke firme koje posluju u Srbiji.


Opširnije...
Selaković: Nemačka jedan od naših najvažnijih ekonomskih i političkih partnera

24.02.2021.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom.

Ministar Selaković konstatovao je da su bilateralni odnosi veoma dobri, o čemu svedoči razvijena saradnja na svim poljima, i ocenio da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije.

Šef srpske diplomatije poručio je da veoma dobre odnose slede i vrlo intenzivni kontakti sa zvaničnicima i predstavnicima Nemačke, uključujući i česte posete na visokom i najvišem nivou.

S tim u vezi, Selaković je izrazio očekivanje da će njegova predstojeća poseta Berlinu i sastanci sa najvišim zvaničnicima doprineti još boljem razumevanju i daljem unapređenju odnosa naše dve zemlje.

Takođe, ministar je izrazio nadu da će tokom ove godine doći i do uzvratne posete ministra Hajka Masa.


Opširnije...
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog

18.02.2021.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njagovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.


Opširnije...
Sastanak ambasadorke dr Snežane Janković sa Mihaelom Harmsom, generalnim direktorom Odbora za istok nemačke privrede

18.02.2021.

Ambasadorka dr Snežana Janković imala je danas sastanak sa Mihaelom Harmsom, generalnim direktorom Odbora za istok nemačke privrede. Tokom sastanka sa zadovoljstvom je konstatovan visok nivo bilateralne ekonomske saradnje između Srbije i Nemačke, koja je i u kriznoj 2020. godini nastavila da se razvija gotovo bez negativnih posledica. Razmenjena su mišljenja o mogućnostima za dalje unapređenje privredne saradnje i ulaganja u Srbiju, posebno imajući u vidu da je Savezna Republika Nemačka jedan od vodećih investitora koji u Srbiji zapošljava preko 67.000 ljudi.

Mihael Harms je preneo da postoji kontinuiran snažan interes nemačkih kompanija za ulaganja u Srbiju, koji može u izvesnoj meri biti i dodatno podstaknut potrebom kompanija za relociranjem proizvodnje zbog posledica pandemije.

Obostrano je zaključeno da će predstojeća video konferencija predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa kompanijama koje su članice Odbora za istok nemačke privrede, biti veoma dobra prilika da se razmotre svi aspekti bilateralne ekonomske saradnje i mogućnosti za njeno dalje intenziviranje.Vučić: Srbija spremna za dijalog o КiM, ali neće biti ponižavana

07.02.2020.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Кine.


Opširnije...
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
04.02.2021.
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije Kovid-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji.
 
 

Opširnije...
Srbija osigurala stabilno i predvidivo snabdevanje vakcinama

03.02.2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija nijednog trenutka nije politizovala pitanje vakcina protiv koronavirusa i njihove nabavke, navodeći da zemlja porekla nije imala ulogu, sve dok su vakcine bezbedne.

Brnabić je u intervjuu portalu nemačkog magazina "Fokus" istakla da je to glavni razlog uspeha naše zemlje u procesu vakcinacije stanovništva.


Opširnije...
Sveti Sava u Srpskoj dopunskoj školi u Nemačkoj

29.01.2021.

"Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi" i ove godine se čulo širom Nemačke. Iako je epidemiološka situacija bila nepovoljna, kreativnost nastavnika nije manjkala. Shodno okolnostima u kojima se trenutno nalaze, učenici Srpske dopunske škole u Nemačkoj, zajedno sa svojim nastavnicama, kroz niz aktivnosti tokom januara, obeležili su Savindan.

Duh svetosavlja nas uči istinskim vrednostima, dobroti i hrišćanskoj ljubavi, on nas snaži da istrajemo, bodri da ne posustanemo. Negovan je i održavan i u najtežim vremenima naše istorije. To nam je pokazala i godina iza nas, kada smo se, tražeći izlaz i lek, okrenuli porodici i jedni drugima - onako kako nas svetitelj uči.


Opširnije...
Selaković i Gujon čestitali Savindan
26.1.2021.
 
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.
 

Opširnije...
Sastanak sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke
26.01.2021.
 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom, sa kojim je razmotrio najvažnije aktuelne teme, uz poseban akcenat na bilateralne odnose, kao i na tekuće i buduće projekte u oblasti ekonomske saradnje.
 
Predsednik Vučić i ambasador Šib su konstatovali da su odnosi Srbije i Nemačke na izuzetnom nivou, što predstavlja dobru i čvrstu osnovu za dalje unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje i još snažniji razvoj i unapređenje ekonomske saradnje.
 
 

Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije

26.1.2021.

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Кosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.


 


Opširnije...
Кonkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini

21.1.2021.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je Кonkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini. Кonkurs će biti otvoren od 19. januara do 9. marta 2021. godine.

O detaljima konkursa možete pročitati OVDE.Reforme u oblasti vladavine prava u fokusu Vlade Srbije

21.01.2021.

Predsednica Vlade  Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorima zemalja Кvinte i šefom Delegacije Evropske unije o nastavku sprovođenja reformi na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.
 
Brnabić je potvrdila da punopravno članstvo u EU ostaje ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, naglasivši da su reforme u oblasti vladavine prava u fokusu Vlade Srbije.
 

Opširnije...
Izložba posvećena Milevi Marić-Ajnštajn u Berlinu - susret sa autorkom

Ambasadorka dr Snežana Janković posetila je 13. januara Inselgalerie, berlinsku galeriju u kojoj je odnedavno izložena bista Mileve Marić-Ajnštajn, srpske matematičarke i fizičarke i prve supruge Alberta Ajnštajna.

Bista je autorsko delo umetničkog vajara Ane Franciske Švarcbah. U galeriji je izložena i medalja sa likom Mileve Marić-Ajnštajn, autorke Marike Ricato Naresi.

U razgovoru sa umetnicama i predstavnicima galerije ambasadorka je naglasila značaj ličnosti Mileve Marić-Ajnštajn za Srbiju, a umetnice su je informisale o motivima i istorijatu svog bavljenja ovom jedinstvenom ličnošću. Bilo je reči i o modalitetima saradnje na promovisanju ličnosti Mileve Marić-Ajnštajn u Srbiji i Nemačkoj u narednom periodu.Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi

12.01.2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.

Predsednik je istakao da je Srbija u prvom kvartalu imala rast od 5,2 odsto, dok je evrozona bila na minus 3,2 odsto, u drugom kvartalu Srbija je imala rast od minus 6,3 odsto, dok je evrozona imala minus od 14,7 odsto, a u trećem kvartalu, kada je evrozona imala minus od 4,3 odsto, Srbija je imala samo minus 1,4 odsto.
Vučić je naveo da je Crna Gora, na primer, imala u trećem kvartalu čak minus 26 odsto.
 


Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

3.1.2021.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
 

Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
2.1.2021.
 
Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.
 
„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.
 
Šef srpske diplomatije podseća da je u jednom broju predstavništava već istekao četvorogodišnji mandat ambasadorima i generalnim konzulima, tako da će se ući i u postupak imenovanja novih, nakon njihovog opoziva.


Opširnije...
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti

29.12.2020.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.


Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

24.12.2020.

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
23.12.2020.
 
Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.
 
Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.
 
Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 
 
U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.Predstavljanje bronzane skulpture Mileve Marić Ajnštajn u Berlinu

23.12.2020.

U izlogu Ostrvske galerije u Berlinu predstavljena je bronzana skulptura Mileve Marić Ajnštajn, čuvene srpske naučnice i prve supruge Alberta Ajnštajna. Autorka izložbe Ana Franciska Švarcbah je svojim omažom životu i radu Mileve Marić Ajnštajn želela da pruži doprinos sećanju na ovu veliku ličnost. Bronzana skulptura je simbolično otkrivena povodom 145 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn.

Posetioci mogu pogledati izložbu posvećenu Milevi Marić Ajnštajn u Ostrvskoj galeriji, na adresi Inselgalerie Berlin, Petersburger Straße 76a, 10249 Berlin.Selaković sa rukovodstvom Dunavske komisije u Budimpešti

18.12.2020.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Budimpešti sa rukovodstvom Dunavske komisije sa kojim je razgovarao o važnosti Dunava za unapređenje regionalne ekonomije i intenzivni protok ljudi i robe.


Opširnije...
Odluka o dodeli ugovora

Na  osnovu  Direktive  o  nabavkama  u diplomatsko-konzularnim predstavništvima  RS, br. 716/GS od 20.05.2013. god. i Uputstva o sprovođenju nabavki U DKP RS u inostranstvu br. 716-2/GS od 03.07.2013. god, Ambasada Republike Srbije u u Berlinu donosi:

O D L U K U

o dodeli ugovora

Ugovor o nabavci dodelјuje se ponuđaču  CHS d.o.o, Tehnološki park 18, 1000 Ljublјana, Slovenija, prema ponudi od 04.11.2020. godine.

Obaveštenje možete pronaći na linku.Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora

17.12.2020.

Vlada Republike Srbije je saopštila da je, na danas održanom Savetu za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, pozdravljen ukupan napredak postignut u dosadašnjim pristupnim pregovorima Srbije, prihvatanje unapređene metodologije proširenja koja bi trebalo da ubrza proces ulaska Srbije u EU i ponovljena podrška EU putu Srbije ka članstvu.


Opširnije...
YouTube kanal Ambasade

17.12.2020.

Ambasada Srbije u Nemačkoj je pokrenula svoj YouTube kanal, na kojem ćemo se truditi da prikažemo sadržaje iz kulture, istorije, turizma, umetnosti, nauke, privrede i drugih oblasti, koji na najbolji način odslikavaju našu zemlju.

Pratite nas i saznajte više o Srbiji, ljudima i događajima koji nas povezuju sa Nemačkom.Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade

16.12.2020.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas putem video veze sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.


Opširnije...
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji

11.12.2020.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović održala je danas video sastanak sa državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, sa kojim je razgovarala o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u dve zemlje i EU, kao i procesu evrointegracija Srbije.  


Opširnije...
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA

10.12.2020.

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                      

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Кosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.Poziv za učešće na Desetoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

09.12.2020.

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, organizovaće 29.12.2020.g. Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu.

Zbog pandemije Кovid 19, Кonferencija će biti održana preko ZOOM aplikacije.

Tema Кonferencije će biti:

„Rad medija, organizacija, udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom Кovid 19 - da li je i na koji način pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori i regionu?“

Tokom Кonferencije će biti predstavljen sajt UNS-a www.umrezavanje.rs, pokrenut povodom desete jubilarne konferencije, sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.

Zainteresovani predstavnici medija, udruženja i organizacija mogu poslati prijave za učešće do 17.12.2020. g. na elektronsku adresu ana.petronijevic@uns.rsSastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU

8.12.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.


„Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. „Iako je Кovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

„U tom smislu, očekujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore“, rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EК predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i izrazio spremnost naše zemlje da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

„U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.

„2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Кovida 19. Кada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Кovida 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju“, zaključio je Fabrici.

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Кovid 19.Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kancelarkom SR Nemačke Angelom Merkel

3.12.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je putem video linka sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel o izazovima pandemije virusa COVID-19, uz poseban akcenat na mere ublažavanja ekonomskih posledica pandemije.

U razgovoru je bilo reči i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dve države, kao i o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, situaciji u našem regionu i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.Otvaranje knjige žalosti povodom upokojenja Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja

20.11.2020.

Povodom upokojenja Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja Ambasada Republike Srbije u Berlinu otvorila je knjigu žalosti.

Usled kompleksne epidemiološke situacije i mera za sprečavanje širenja pandemije koje su na snazi u Nemačkoj, izjave i pisma saučešća će se primati elektronskim putem na adresu sekretariat@botschaft-serbien.de ili putem pošte (Taubertstrasse 18, 14193, Berlin, Deutchland).

Knjiga žalosti biće otvorena do petka, 27. novembra 2020. godine.Sastanak sa nastavnicima Dopunske škole na srpskom jeziku

13.11.2020.

Ambasador dr Snežana Janković je 13. novembra primila Mariju Aleksić i Mirjanu Stefanović, nastavnice Dopunske škole na srpskom jeziku u Berlinu. U razgovoru su preko video linka učestvovale i koordinatorka nastave Dopunske škole u Nemačkoj Biljana Bukinac, kao i Jasna Radojičić, savetnica u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Na sastanku je bilo reči o unapređenju nastave namenjene svoj deci srpskog porekla u osnovnoškolskom uzrastu u Nemačkoj.

Nastavu organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i besplatna je za sve učenike. Stoga je od izuzetnog značaja da što veći broj dece pohađa Dopunsku školu u kojoj se neguje srpski jezik, tradicija i kultura.Polaganje venca na spomenik nastradalim srpskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata u Königsbrück-u

11.11.2020.

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu zamenik vojnog izaslanika potpukovnik Dejan Bulajić i Ivan Kovačević, treći sekretar Ambasade, položili su lovorov venac na spomenik nastradalim srpskim ratnim zarobljenicima u Königsbrück-u.

Na savezničkom vojnom groblju sahranjeno je 176 srpskih ratnih zarobljenika.

Večna im slava!

 Zvanična poseta Nj.E. ambasadora dr Snežane Janković Bavarskoj

Nj. E. ambasador dr Snežana Janković boravila je od 28. do 30. oktobra 2020. godine u zvaničnoj poseti Bavarskoj. Tom prilikom imala je razgovor sa dr Florianom Hermanom, državnim ministrom u Vladi Bavarske za savezna i evropska pitanja i medije, u kom je bilo reči o daljem unapređenju inače odličnih odnosa, posebno u ekonomskoj sferi, između Srbije i Bavarske.

Pored toga, ambasador dr Snežana Janković razgovarala je sa dr Eberhardom Zaseom, predsednikom Privredne komore Minhena i Gornje Bavarske (IHK München und Oberbayern), i obišla kompaniju MTU Aero Engines.

Uoči sastanka sa nemačkim zvaničnicima, u Generalnom Konzulatu Republike Srbije u Minhenu održan je sastanak ambasadorke Janković sa predstavnicima srpske dijaspore.Kancelarka SRN Angela Merkel čestitala je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić na ponovnom izboru na funkciju

30.10.2020.

Kancelarka SRN A. Merkel uputila je srdačne čestitke predsednici Vlade A. Brnabić povodom njenog ponovnog izbora na funkciju.

Kancelarka je istakla snažnu podršku nemačke Vlade i nje lično evropskom putu Srbije, ističući važnost nastavka reformi, pogotovo u polju vladavine prava, i naglašavajući važnost naših napora u pogledu dijaloga Beograda i Prištine.

https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/bundeskanzlerin-merkel-gratuliert-der-ministerpraesidentin-der-republik-serbien-ana-brnabi%C4%87-1806326Digitalno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2020.

14.10.2020.

Srpska književnost će i ove godine biti predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 14. do 18. oktobra 2020.  godine. Zbog pandemije virusa COVID-19, naša književnost biće predstavljena u digitalnom formatu, a sadržaj prezentacije dostupan je na sledećim linkovima:

-https://sajam.unilib.rs/nemacka/ i

-https://catalog.services.book-fair.com/en/exhibitors-and-directories/exhibitors-a-z/exhibitors-details/ID/1069023/action/detail/controller/Exhibitors/

Virtuelna sajamska publika moći će da se upozna sa nekim od najznačajnijih srpskih pisaca, kao i delom najnovije izdavačke produkcije iz Srbije.Digitalno predstavljanje srpskog izdavaštva organizovala je Univerzitetska biblioteka u Beogradu, koja je na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja podržana kao nosilac projekta predstavljanja naših knjiga na inostranim sajmovima.

Posebnu pažnju izazvao je i promotivni video srpskog učešća na ovogodišnjem Sajmu koji možete pogledati OVDEUčešće ambasadora dr Snežane Janković na Кonferenciji ambasadora Zapadnog Balkana „Budućnost politike proširenja i evroatlantsko partnerstvo“

7.9.2020.

U organizaciji Zadužbine Кonrad Adenauer u Berlinu je 7. septembra 2020. godine održana konferencija „Budućnost politike proširenja i evroatlantsko partnerstvo“, na kojoj je uvodno izlaganje imao evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Pored njega, učestvovali su Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan, poslanik Bundestaga i opunomoćenik Vlade SRN za transatlantske odnose Peter Bajer, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i savetnik za spoljnu i bezbednosnu politiku kancelarke Angele Merkel Jan Heker.
Кonferenciji su prisustvovali ambasadori iz regiona Zapadnog Balkana i zemalja uključenih u Berlinski proces, poslanici Bundestaga, kao i predstavnici Službe kancelara, Ministarstva spoljnih poslova SRN i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku. Кonferencija, koja je prvi put održana 2016. godine, postaje tradicionalni skup na kome se diskustije o razvoju na Zapadnom Balkanu, stanju reformskog procesa i napretku regiona na putu ka punopravnom članstvu u EU.Prijem ambasadorke dr Snežane Janković kod predsednika Bundestaga dr Volfganga Šojblea

5.10.2020.

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković primljena je 5. oktobra, zajedno sa drugim stranim ambasadorima, od strane predsednika Bundestaga Volfganga Šojblea.

Prilikom kurtoaznog prijema, dr Šojble se obratio ambasadorima, ukazujući na značaj parlamentarne saradnje, posebno u zajedničkim naporima za što skorije prevazilaženje krize izazvane pandemijom korona virusa.Učešće ministra savetnika Saše Dinića na video konferenciji o Zapadnom Balkanu

3.9.2020.

Na video konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je u organizaciji Ministarstva za savezna i evropska pitanja i za međunarodne poslove pokrajine Severna Rajna-Vestfalija održana 3. septembra 2020. godine, uvodno izlaganje je imao Saša Dinić, ministar savetnik u Ambasadi. S. Dinić je o glavnim temama skupa - pravnom sistemu i tržištu rada u R. Srbiji - govorio sa aspekta reformi u okviru pregovaračkog procesa R. Srbije sa EU o članstvu, informisao je o aktuelnom stanju i izneo podatke o reformama i usklađenosti naših propisa u pravosuđu i u oblasti tržišta rada.
Кonferenciju je otvorio i moderirao državni sekretar u navedenom Ministarstvu dr Mark Špajh, a učestvovali su i Dragana Bubulj, šefica projekta Faire Mobilität, u okviru Nemačkog saveza sindikata, iz Štutgarta, Eva Ellereit, šefica Predstavništa Zadužbine Fridrih Ebert u Skoplju, Stefan Trunk, tužilac i šef Odseka za privredni kriminal i pravnu pomoć iz Duizburga i Dušan Reljić, šef predstavništva Zadužbine politika i privreda u Briselu.Sastanak sa ambasadorom Volfgangom Išingerom, predsedavajućim Minhenske bezbednosne konferencije

03.09.2020.

Ambasador dr Snežana Janković je 1. septembra imala sastanak sa ambasadorom Volfgangom Išingerom, predsedavajućim Minhenske bezbednosne konferencije.

Tokom dužeg razgovora diskutovano je o izazovima organizacije predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije 2021. godine u uslovima pandemije korona virusa, ali i važnosti koju ovakve manifestacije imaju za razmenu mišljenja o aktuelnim političkim temama u svetu na nivou najviših zvaničnika. Bilo je reči i o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, kao i o napretku Srbije u evropskim integracijama.Razgovor predsednika Srbije A. Vučića i kancelarke SRN A. Merkel

01.09.2020.

Predsednik Republike Srbije A. Vučić imao je 31. avgusta telefonski razgovor sa kancelarkom Nemačke A. Merkel. Dvoje zvaničnika je diskutovalo o više tema, od kojih su najvažnije bile bilateralna saradnja i pitanje Кosova i Metohije.

Pored pomenutog, predsednik Srbije A. Vučić i kancelarka Nemačke A. Merkel su istakli važnost nedavnog potpisivanja administrativnog partnerstva između Кabineta predsednika Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Nemačke, a bilo je reči i o modalitetima nemačke podrške evropskim integracijama Srbije.Nemačka podrška realizaciji programa pomoći malim i srednjim preduzećima

31.08.2020.

U okviru bilateralne razvojne saradnje Nemačka je odobrila hitnu bespovratnu pomoć Srbiji u iznosu od pet miliona evra posredstvom Srpske fondacije za preduzetništvo. Navedena pomoć će biti iskorišćena za podršku srpskim malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancija komercijalnim bankama.

Nemačka je najvažniji bilateralni donator Srbije i u protekle dve decenije pružila je razvojnu pomoć Srbiji u formi bespovratnih sredstava i povoljnih kredita u iznosu od oko dve milijarde evra.

Srpski zvaničnici izrazili su zahvalnost našim nemačkim prijateljima na omogućavanju otpornosti i daljeg jačanja privatnog sektora, koji se trenutno bori sa brojnim tržišnim izazovima prouzrokovanim pandemijom virusa COVID 19.Saopštenje za javnost povodom potpisivanja administrativnog partnerstva između Kabineta predsednika Republike Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke

26.08.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imao je 25.08.2020. godine zajedničku video – konferenciju sa saveznim ministrom za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke Peterom Altmajerom. Na video - konferenciji je odlučeno uspostavljanje administrativnog partnerstva između Kabineta predsednika Republike Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke.

Glavni cilj potpisivanja ovog dokumenta je unapređenje zajedničkih oblasti saradnje, a ovo partnerstvo obuhvata - jačanje lanaca snabdevanja i dodatno povezivanje Srbije sa unutrašnjim tržištem Evropske unije, kao i održiva ulaganja u jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je istakao da privreda Srbije predstavlja važan pokretač ekonomije Zapadnog Balkana, kao i da su se nemačko-srpski ekonomski odnosi razvijali dinamično i pre globalnih ekonomskih posledica pandemije COVID-19.

„Pre krize, naša trgovinska razmena udvostručila se u poslednjih šest godina i dostigla novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini. Nemačke kompanije su u poslednjih nekoliko godina uložile u Srbiju preko 2,53 milijarde evra i zaposlile 65.000 ljudi“, dodao je predsednik Vučić.

Savezni ministar privrede i energetike Peter Altmajer naglasio je da će se putem ovog partnerstva značajno intenzivirati saradnja u oblasti unapređenja poslovnog okruženja:

„Administrativno partnerstvo koje smo dogovorili predstavlja konkretan doprinos podršci putu Srbije ka Evropskoj uniji i realizaciji odgovarajućih uslova u skladu sa time. Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje. Potrebno je da partnerstvo gradimo na širokim i jakim osnovama, kako bismo mogli da prevaziđemo aktuelnu krizu“, istakao je Altmajer.

"Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije. Nadam se da će u našu zemlju doći i novi investitori, a da će oni koji već posluju u Srbiji još bolje da razvijaju svoj biznis. Ovaj sporazum koji danas potpisujemo pokazuje odnos Nemačke prema ovom regionu i prema Srbiji", zaključio je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Administrativno partnerstvo će omogućiti da Nemačka pošalje svoje eksperte u Srbiju u cilju savetovanja, razmene iskustava i znanja.Sastanak sa dr Stephan Holthoff-Pförtner

 

03.07.2020.

U predstavništvu pokrajine Severna Rajna – Vestfalija u Berlinu ambasador dr Snežana Janković je imala sastanak sa dr Stephanom Holthoff-Pförtner-om, ministrom za savezna, evropska i međunarodna pitanja pokrajine Severna Rajna - Vestfalija.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru obostrano je naglašena važnost intenziviranja svih oblika saradnje između Srbije i Severne Rajne - Vestfalije.

Severna Rajna - Vestfalija je veoma bitna za Srbiju kako zbog svoje ekonomske moći i prisustva značajnih investitora iz ove pokrajine u Srbiji, tako i zbog velikog broja naših građana koji žive i rade u ovoj najnaseljenijoj nemačkoj pokrajini.Novak Đoković dobitnik posebne povelje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
29.05.2020.
 
Na današnjoj svečanosti povodom Dana diplomatije Republike Srbije, najtrofejniji srpski teniser Novak Đoković dobio je Povelju za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu. Prestižno priznanje je uručio prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i  ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
U obrazloženju odluke o dodeli Povelje stoji:
 
"Idol mladih, ne samo zbog sportskih rezultata, već i zbog potvrđenih ličnih kvaliteta van sportskog terena. Teško se u novijoj istoriji može naći primer takvog mladog čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, ili, opet, tuge i razočaranja, kada su u pitanju retki porazi. I kroz pozitivne i kroz negativne emocije probudio je naš uspavani duh, dao nam snagu i inspirisao generacije. Svetu je poslao poruku snažne sportske nacije, talentovanih i dobrih ljudi, koji se ponose svojom istorijom i tradicijom".
 


SRBIJA U FOKUSU "NEDELJE EVROPE" UNIVERZITETA U REGENSBURGU

06.05.2020.

Centar Istok-Zapad Univerziteta u Regensburgu, "Das Europaeum", u maju tradicionalno organizuje Nedelju Evrope. Ovogodišnja Nedelja Evrope, koja se zbog aktuelne situacije organizuje samo u digitalnom formatu od 4. do 17. maja, posvećena je Srbiji. Program pod nazivom "Poznajete li Srbiju", preko veb sajta www.europaeum.de nudi studentima i svim zainteresovanima brojne informacije o Srbiji, njenoj istoriji, kulturi, književnosti, likovnoj umetnosti, prirodnim lepotama, društvu i građanima, kao i o čuvenoj srpskoj kuhinji.

U svom pozdravnom govoru ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković je izrazila zadovoljstvo što se Srbija, kao deo Evrope i njenih zajedničkih vrednosti, kulture, privrede i društva, ove godine nalazi u fokusu Nedelje Evrope. Poželevši svim učesnicima mnogo radosti i zadovoljstva na njihovom virtuelnom putu kroz Srbiju, iznela je uverenje da će nas ono zbližiti, jer se samo kroz zajedništvo i bolje međusobno poznavanje mogu otkloniti mnoge predrasude i podstaći zajednički interesi.Digitalna kultura

23.03.2020.

Dragi sunarodnici,

Uz zahvalnost što poštujete neophodne mere za prevenciju širenja virusa COVID-19, želimo da sa Vama podelimo virtualni kulturni sadržaj koji je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i koji je dostupan na sledećim linkovima:

Virtuelne ture kroz kulturne sadržaje,

Digitalna solidarnost,

Vodič kroz kulturno nasleđe Srbije.

Sa nadom da će Vam digitalna kulturna ponuda olakšati boravak kod kuće za vreme krize, želimo Vama i Vašim porodicama odlično zdravlje i svako dobro!IZBORI 2020 - Uputstvo za glasanje

КO IMA BIRAČКO PRAVO U INOSTRANSTVU

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u Republici Srbiji.
•  Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

КAКO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

•  Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu samo ako je  upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
•  Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu:
https://upit.birackispisak.gov.rs
•  Provera se može obaviti i u prostorijama Ambasade prilikom podnošenja zahteva za glasanje.
• Ukoliko niste upisani u birački spisak, Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.
• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

DO КADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za obradu zahteve podnesete do 21,00)

КAКO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• putem pošte-adresa: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin
• putem faksa br.  + 4930 / 825-22-06
• putem mejla: izbori@botschaft-serbien.de
• i lično u Ambasadi

OBAVEŠTAVANJE BIRAČA

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.

Obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije za birače koji imaju boravište u inostranstvu možete videti OVDE.

 Učešće Filmskog centra Srbije na Evropskom filmskom sajmu

26. februar 2020.

Na ovogodišnjem Evropskom filmskom marketu, koji je održan od 20. do 27. februara u Berlinu, učestvovao je i Filmski centar Srbije. Ambasadorka Snežana Janković obišla je srpski štand 25. februara, gde je izrazila zadovoljstvo učešćem naše strane i imala prilike da se upozna sa planovima Filmskog centra Srbije za buduće predstavljanje naše kinematografije u Nemačkoj.Predsednik Aleksandar Vučić i srpska delegacija na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

15. februar 2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je bučestvovao na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 13. i 14. februara ove godine. Predsednik Vučić je u okviru Konferencije učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu i imao je mnogobrojne bilateralne susrete sa nemačkim i stranim zvaničnicima.

U nastavku konferencije 15. i 16. februara srpsku delegaciju predvodila je predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je, takođe, imala brojne sastanke.Obeležavanje Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije

15. februar 2020.

Ambasada Republike Srbije u Berlinu je, 12. februara 2020. godine, u prisustvu ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović organizovala prijem povodom Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije. Prisutne je pozdravila ambasadorka Srbije u Berlinu dr Snežana Janković, koja je istakla značaj sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Nemačke, a gostima se, zatim, obratila ministarka Jadranka Joksimović, koja je ukazala na potencijale i važnost srpsko-nemačkog partnerstva. Prijemu su se odazvale brojne zvanice, među njima poslanici Bundestaga, predstavnici MIP SR Nemačke, Službe kancelara i drugih institucija, ugledni privrednici, predstavnici akademskih i kulturnih krugova, kao i predstavnici diplomatskog i vojnog kora u SR Nemačkoj. Takođe, u velikom broju odazvali su se i naši državljani, koji su za ovu priliku doputovali i iz drugih gradova, poput, Frankfurta, Hamburga, Hanovera, itd.Poseta ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović Berlinu

15. februar 2020.

Ministarka za evropske integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović boravila je u dvodnevnoj bilateralnoj poseti Berlinu, 11. i 12. februara. Tokom posete ministarka Joksimović se sastala sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova SR Nemačke Mihaelom Rotom, kao i sa poslanicima Bundestaga kojima su u fokusu evropska pitanja, Ginterom Krihbaumom, Peterom Bajerom i Johanom Vadefulom iz vladajuće CDU. Takođe, tokom boravka Berlinu imala je susrete i sa Josipom Juratovićem iz SDP-a i sa poslanikom partije Zelenih Manuelom Zaracinom.

Ministarka Joksimović je u nastavku posete Nemačkoj učestvovala na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.Učešće srpskih kompanija na sajmu "Fruit Logistica"

08.02.2020

Na ovogodišnjem sajmu „Fruit Logistica“, koji je održan od 5. do 7. februara u Berlinu, učestvovale su i kompanije iz Republike Srbije, koje su se nemačkim i ostalim partnerima predstavile svojim proizvodima.

Štand srpskih izlagača su, kao i prošle godine, zajednički organizovali Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija Vojvodine.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije Snežanom Janković, koja je obišla srpski štand, izlagači su izneli da su zadovoljni novoostvarenim kontaktima i interesovanjem za njihove proizvode.

Ambasador Snežana Janković je izrazila zadovoljstvo činjenicom da učešće srpskih izlagača na ovom sajmu postaje tradicija i nadu da će njihovi proizvodi naći put do nemačkog tržišta.Sastanak visokog nivoa u Berlinu francusko-nemačke inicijative protiv nelegalne trgovine lakim i streljačkim naoružanjem na Zapadnom Balkanu

04. februar 2020.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je sa delegacijom učestvovao na sastanku visokog nivoa francusko-nemačke incijative za primenu „Mape puta 2024" za sveobuhvatnu kontrolu lakog i straljačkog naoružanja na Zapadnom Balkanu, koji je održan 31. januara 2020. godine u Berlinu. Delegacija Srbije predstavila je do sada postignute rezultate u sprovođenju ove inicijative.U Ambasadi Republike Srbije obeležena desetogodišnjica Instituta za mala i srednja preduzeća (IFM)

31. januar 2020.

U cilju kontinuiranog nastojanja da promoviše prednosti srpske privrede i mogućnosti za ulaganja, Ambasada republike Srbije je danas održala zajednički skup sa Institutom za mala i srednja preduzeća (IFM), povodom desetogodišnjice njegovog osnivanja. Među prisutnim gostima bili su i ambasadori BiH, Luksemburga i Slovenije, diplomate iz Grčke, Turske i Bugarske, članovi i gosti Instituta IFM, kao i gospodin Mario Ohoven, predsedavajući Saveznog udruženja za mala i srednja preduzeća (BVMW). U uvodnom izlaganju ambasador S. Janković je istakla da su odnosi Republike Srbije i SR Nemačke veoma razvijeni i da ih karakteriše intenzivan politički dijalog i veoma dobra ekonomska saradnja. Pozvala je prisutne i članove IFM da posete Republiku Srbiju i uvere se lično u veoma povoljne uslove za poslovanje. Usledila je prezentacija o prednostima poslovanja u Srbiji i podsticajima za investicije, a potom je priređen koktel u čast desetogodišnjice Instituta za mala i srednja preduzeća.Predstavljanje srpske privrede na skupu „Okrugli sto za ambasade“

28.01.2020

Ambasada je, u saradnji sa Predstavništvom PKS u Frankfurtu, učestvovala na skupu „Okrugli sto za ambasade“, koji je održan 27. januara 2020. godine u Berlinu, u okviru Godišnje skupštine Saveznog udruženja malih i srednjih preduzeća (BVMW).

Ambasador dr Snežana Janković i direktor Predstavništva PKS u Frankfurtu Jugoslav Mišković su brojnim zainteresovanim privrednicima predstavili mogućnosti podrške Vlade Republike Srbije za investiranje u određene grane privrede u Srbiji. Ostvareni kontakti sa predstavnicima pojednih preduzeća iz SRN i njihov interes za poslovanjem u Srbiji su dobra osnova za dalje kontakte i uspostavljanje saradnje sa potencijalnim investitorima iz SR Nemačke u srpsku privredu.
 

 

 Sastanak sa predstavnicima srpske dijaspore

28.01.2020

U Ambasadi R. Srbije je 23.01.2020. godine, na poziv ambasadorke dr Snežane Janković, organizovan sastanak sa predstavnicima srpske dijaspore u Berlinu. Prvi sastanak sa predstavnicima srpske zajednice od stupanja ambasadorke na dužnost u Nemačkoj bio je prilika za razgovor o položaju i delovanju naše dijaspore, kao i o predlozima za unapređenje daljih aktivnosti i saradnje sa Ambasadom. Nakon radnog dela, priređen je koktel za predstavnike srpske zajednice.Svetosavska priredba učenika Dopunske škole na srpskom jeziku

28.01.2020

Ambasadorka dr Snežana Janković prisustvovala je 26. januara 2020. godine Svetosavskoj priredbi učenika Dopunske škole na srpskom jeziku. Priredba je, uz bogat program i veoma uspešne nastupe učenika, održana u crkvi Svetog Save u Berlinu.Poseta ambasadora dr Snežane Janković hramovima Srpske pravoslavne crkve u Berlinu

23. januar 2020.

Ambasador dr Snežana Janković je, 21. i 22. januara ove godine, posetila crkvu Vaskrsenja Gospodnjeg i crkvu Svetog Save Srpske pravoslavne crkve u Berlinu i razgovarala sa sveštenstvom, Ocem Draganom Sekulićem, Ocem Veljkom Gačićem i predsednikom Crkvene opštine Draganom Mitrovskim. U razgovorima je bilo reči o položaju i aktivnostima Srpske pravoslavne crkve i naše dijaspore u Saveznoj Republici Nemačkoj, uz izraženu obostranu spremnost za zajednički rad na ostvarivanju naših nacionalnih interesa.

 Neradni dani

Zbog predstojećih praznika, Ambasada neće raditi 25. i 26. decembra 2019. godine, kao i 01, 02. i 07. januara 2020. godine.Poseta potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojše Stefanović Berlinu

16.12.2019

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović posetio je Berlin 12. decembra ove godine, gde je imao zvanične razgovore i radni ručak sa Horstom Zehoferom, ministrom unutrašnjih poslova i građevinarstva Savezne Republike Nemačke. Tokom razgovora obostrano je ocenjeno da su sveukupni bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri, sa posebnim osvrtom na dalji razvoj policijske i bezbednosne saradnje.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović je tokom svog boravka Berlinu, takođe, imao razgovore sa poslanicima Bundestaga.Putujući filmski festival u Berlinu - veče posvećeno Srbiji (30. novembar 2019)

U bioskopu Il Kino u Berlinu je 30. novembra 2019, u okviru Putujućeg filmskog festivala (Travelling Film Festival), održano veče posvećeno Srbiji, čiji je centralni deo bila projekcija filma "Taksi bluz" (2019, rež. Miroslav Stamatov).

Festival, koji drugu godinu za redom organizuje agencija za odnose sa javnošću Berlin Italian Communication (BIC) zajedno sa partnerima, traje 6 dana a svako veče zamišljeno je kao predstavljanje filmskog stvaralaštva i gastronomije neke zemlje ili regiona. Ove godine, publici su se pored Srbije predstavili i Jermenija, UAE, Hrvatska, Bazilikata (Italija) i Gruzija.

Veče posvećeno srpskom filmu otvorili su osnivač i direktor BIC Andrea D'Adio i drugi sekretar Ambasade Stefan Draškić.Koncert vokalne grupe "Libero"

03. decembar 2019

U Ambasadi Republike Srbije u Berlinu je 29. novembra 2019. godine održan koncert vokalne grupe „Libero“ iz Leskovca, koju čini devet muških članova. Grupa je izvela naše najpoznatije tradicionalne pesme poput „Tamo daleko“, „Srpkinja“, „Suza Kosova“ i mnoge druge. Grupa „Libero“ oduševila je svojim nastupom zvanice u našoj ambasadi u Berlinu, koje su uživale u ovom izvanrednom muzičkom događaju.Poseta ambasadora dr Snežane Janković pokrajini Hessen

2. decembar 2019

Ambasador dr Snežana Janković je 25-27. novembra ove godine boravila u poseti Saveznoj pokrajini Hesen u sklopu delegacije predsednika Vlade AP Vojvodine Igora Mirovića, gde je prisustvovala sastancima sa Folkerom Bufijerom, predsednikom Vlade pokrajine Hesen, Lucijom Putrih, državnom ministarkom za evropske poslove, Akselom Vintermajerom, šefom kancelarije Savezne pokrajine Hesen, Markom Vajnmajsterom, državnim sekretarom za federalna i evropska pitanja i drugim zvaničnicima.

Ova prilika iskorišćena je i za sastanke sa gradonačelnikom Frankfurta Peterom Feldmanom, kao i sa predstavnicima srpskih klubova i udruženja, kao što su Centralni savet Srba u Hesenu, Srpski kulturni centar - Ofenbah, Kolo - Frankfurt, Dunav - Hohajm, Srbija - Noj Izenburg, Sedmica - Frankfurt, Srpska književna radionica - Frankfurt, Srpsko pevačko društvo Stevan St. Mokranjac - Frankfurt, kao i Srpska pravoslavna crkva, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, Nezavisni dnevni list Vesti, i drugi, u organizaciji Generalnog konzulata u Frankfurtu. Ambasador dr Snežana Janković je iskoristila tu priliku da istakne značaj jedinstva i sloge među srpskim narodom u rasejanju, kao i prisustvo mladih članova klubova i udruženja. Takođe, zahvalila se svima na naporima koje ulažu u negovanju srpske tradicije, kulture i jezika.

 Učešće predsednice Vlade Ane Brnabić na Privrednom forumu u organizaciji Ziddojče Cajtunga

11.11.2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je na Privrednom forumu u organizaciji Ziddojče Cajtunga (Süddeutsche Zeitung) u Berlinu, 11. novembra 2019. godine, gde je govorila na panelu pod nazivom „Svet u previranju - Zajedno smo jači“. Na konferenciji, premijerka se susrela sa Markusom Zederom, premijerom pokrajine Bavarska, i Stefanom Vajlom, premijerom Donje Saksonije.

Tokom svog izlaganja, premijerka je govorila o saradnji u regionu Zapadnog Balkana, za koju je istakla da je izuzetno važna, dok je inicijativa ''mini Šengena'', koju je pokrenuo predsednik Republike Aleksandar Vučić, najvažnija inicijativa na našem području u poslednjih nekoliko decenija.

Podsetila je i na to da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, sa više od 400 kompanija, koje u našoj zemlji zapošljavaju više 60.000 ljudi, a planira se i širenje na našem tržištu i nova zapošljavanja. Premijerka je podvukla činjenicu da je Srbija prepoznata u Evropi po IT stručnjacima, znanju, mladim talentovanim ljudima, kao konkurentna destinacija za ulaganje u napredne tehnologije, izrazivši nadu da će rezultati doći u narednim godinama.

Predsednica Vlade se zahvalila domaćinima na pozivu, i budući da drugu godinu za redom učestvuje na Forumu, istakla je da je to pokazatelj i priznanje za reforme sprovedene u Srbiji.

 Državni praznik - neradni dan

06. novembar 2019.

 

Zbog obeležavanja državnog praznika - Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Ambasada Republike Srbije neće raditi u ponedeljak 11.novembra 2019.godine.Obaveštenje o Odluci Vlade o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije

06. novembar 2019.

 

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, u periodu od sto osamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15 Zakona o strancima.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije" br. 76/2019 od 25. oktobra 2019. godine i stupa na snagu  02. novembra 2019. godine.Predaja akreditivnih pisama, petak, 25. oktobar 2019.

Novopostavljena ambasadorka Srbije u Berlinu dr Snežana Janković uručila je juče predsedniku Savezne Republike Nemačke Franku Valteru Štajnmajeru akreditivna pisma, kojima je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić akredituje za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj.

U razgovoru prilikom svečane ceremonije, predsednik Štajnmajer i ambasadorka Janković ocenili su bilateralne odnose veoma dobrim i izrazili obostrani interes za njihovim daljim unapređenjem.

 

 

 

Foto: Savezna vlada/ Gido BergmanObaveštenje: Ambasada Republike Srbije u Berlinu oglašava potrebu za vozačem

Utorak, 15. oktobar 2019.

Opis posla

•Obavlja poslove prevoza za potrebe Ambasade

•Vodi računa o redovnom servisiranju i održava higijenu vozila

•Obavlja poslove dostave i otpreme pošte

•Obavlja i druge poslove po nalogu ambasadora

Uslovi

•Vozačka dozvola B kategorije

•Dozvola boravka i rada u SR Nemačkoj

•Poznavanje grada

•Iskustvo od najmanje 2 godine provedene na sličnim poslovima

•Poznavanje nemačkog jezika na nivou B2

•IV stepen stručne spreme

Uz propratno pismo za konkurs, potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju:

•Biografiju

•Preporuke

Prijave slati elektronskim putem na adresu: info@botschaft-serbien.de

Rok za prijavu: 04. novembar 2019. godinePredaja kopije akreditivnih pisama u MIP SR Nemačke, ponedeljak, 14. oktobar 2019.

Novoimenovani ambasador Republike Srbije dr Snežana Janković, predala je 14. oktobra 2019. godine kopije akreditivnih pisama šefu Protokola Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, ambasadoru Konradu Arcu fon Štrausenburgu, kojim je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić akredituje za invanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj.Neradni dan

26.09.2019

Zbog praznika Ambasada neće raditi sa strankama 03. oktobra 2019.godine.Savezni ministar privrede i energetike Peter Altmajer u Ambasadi Srbije: prijem u organizaciji udruženja Berlinski poslovni razgovori (3. septembar 2019.)

U Ambasadi Srbije u Berlinu je 3. septembra 2019. godine, u zajedničkoj organizaciji udruženja "Berlinski poslovni razgovori" (Berliner Wirtschaftsgespräche) i Ambasade Srbije, organizovan letnji prijem na kojem je glavni gost i govornik bio nemački savezni ministar privrede i energetike Peter Altmajer (CDU).

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, kako članova i prijatelja udruženja, tako i predstavnika diplomatskog kora i nemačkih institucija.Ambasador dr D. Crnogorčević sa kancelarkom SR Nemačke A. Merkel na godišnjem prijemu za ambasadore, 9 jul 2019. godineOproštajni ručak

30. jul 2019. godine

Ministarstvo inostranih poslova SR Nemačke je organizovalo oproštajni ručak u čast završetka mandata ambasadora dr Dušana Crnogorčevića.

Glavni domaćin bio je ambasador dr Kristijan Helbah sa kojim je u prethode tri godine ostvarena izvrsna saradnja, a ručku su prisustvovali i ambasadori iz regiona Zapadnog Balkana i šire, kao i druge visoke zvanice.Konkurs za male razvojne projekte

26.07.2019

(CENTRUM FÜR INTERNATIONALE MIGRATION UND ENTWICKLUNG )

Arbeitsvermittler - Programm Migration für Entwicklung (PME)

T: 06196 793559

E: martin.walter@zav-cimonline.de

I: www.cimonline.de

Centar za međunarodne migracije i razvoj je raspisao Konkurs za male razvojne projekte koji bi doprinosili razvoju maticne zemlje. Projekat treba da se bazira na razmeni znanja između pripadnika dijaspore i matice. Projekat bi bio realizovan u Srbiji, a priprema bi mogla da bude obavljena u Nemačkoj. Za sprovođenje projekta je neophodno pronaći partnersku organizaciju u Srbiji koja bi bila odgovorna za realizaciju i podršku projektu.

Rok za slanje projekata je 12.08.2019. godine.

Za sva pitanja u vezi sa rokovima, uslovima i kriterijumima konkursa potrebno je obratiti se na sledeći E-mail: migration@cimonline.de (Herr Tangermann und Herr Jedlitschka)Srpsko-nemački odnosi i evropska perspektiva Srbije: razgovor ambasadora sa članovima udruženja Salon Diplomatique u Manhajmu (22. jun 2019)

Glavni spoljnopolitički cilj Srbije jeste punopravno članstvo u EU, a partnerstvo sa Nemačkom, kao najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije, jedan je od ključnih preduslova za uspešan završetak procesa pridruživanja, naglasio je ambasador Srbije u Nemačkoj dr Dušan Crnogorčević prilikom razmene mišljenja sa članovima udruženja Salon Diplomatique u Manhajmu, 22. juna 2019. godine.

Pomenuto udruženje redovno organizuje ovakve događaje - u poslednjem periodu gosti su bili ambasadori Francuske, Italije, Crne Gore, Jermenije i Estonije - kako bi izgradilo mrežu internacionalnih kontakata za svoje članove, lokalne političke aktere iz okruga Rajna-Nekar, poslovne ljude, naučnike i umetnika.

 Predavanje ambasadora Crnogorčevića u udruženju Europa-Union Hessen (Vizbaden, 21. maj 2019)

Ambasador Srbije u Nemačkoj dr Dušan Crnogorčević održao je 21. maja predavanje o procesu evropskih integracija Srbije članovima udruženja Europa-Union Hessen i njihovim gostima u Vizbadenu.

Pored snažne podrške koje pruža procesu proširenja EU, ovo udruženje - koje okuplja proevropski orijentisane građane iz domena politike, ekonomije i kulture - ima i poseban interes za napredak Srbije, s obzirom na intenzivno partnerstvo savezne pokrajine Hesen sa AP Vojvodinom.

 Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata za jačanje veza matične države i dijaspore

Obaveštavamo sve zainteresovane da su 19. juna 2019. donete odluke o sufinansiranju projekata namenjenih jačanju veza Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu.

Rezultate konkursa možete pogledati na internet stranici www.dijaspora.gov.rs/rezultati-konkursa-za-sufinansiranje-projekata-3.OPENS 2019 - prezentacija Novog Sada u Berlinu (29. maj 2019.)

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad predstavila je 29. maja 2019. u Ambasadi u Berlinu mogućnosti za mlade, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule. Berlin je peti grad u Evropi u kojem je organizovana ovakva prezentacija, pred predstavnicima diplomatskog kora, međunarodnih omladinskih organizacija i nemačkih institucija.

Okupljene su pozdravili ambasador Srbije u Nemačkoj dr Dušan Crnogorčević, DS u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić i koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.Sastanak ambasadora sa Volfgangom Helmihom, predsedavajućim Komiteta za odbranu Bundestaga

14.05.2019

Ambasador Republike Srbije dr Dušan Crnogorčević se 14. maja u Berlinu sastao sa Volfgangom Helmihom, predsedavajućim Komiteta za odbranu Bundestaga. Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o situaciju u regionu, evropskim i globalnim temama.
 Poseta PPV i MSP Ivice Dačića Berlinu (8-9. april 2019) - razgovor sa predstavnicima udruženja "Berlinski poslovni razgovori" i učešće na konferenciji Berlin Energy Transition Dialogue (BETD)

PPV i MSP Ivica Dačić je prilikom posete Berlinu (8-9. april 2019) članovima udruženja "Berlinski poslovni razgovori" predstavio najvažnije smernice spoljne politike Srbije, kao i mogućnosti za ulaganja u srpsku privredu. PPV i MSP Dačić je podvukao da su punopravno članstvo u EU i pronalaženje kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine osnovni ciljevi spoljne politike Srbije. Što se tiče investicione klime, naglašeno je da je najveći broj nemačkih kompanija - koje trenutno zapošljavaju preko 50 hiljada ljudi u Srbiji - zadovoljan uslovima poslovanja, što samo dodatno potvrđuje da su teške reforme, koje je Vlada Srbije sprovodila u prethodnih nekoliko godina, počele da daju rezultate.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić predstavio je mogućnosti investiranja u energetski sektor i detaljno govorio o razvoju energetske strategije Srbije u godinama koje su pred nama.

PPV i MSP Dačić je 9. aprila 2019. govorio na Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji (BETD), skupu koji tradicionalno okuplja važne aktere iz sveta politike i energetike.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau

25.01.2019

Vlada R. Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju u periodu od 180 dana.

Odluka je stupila na snagu 25.01.2019. godine.Putujući filmski festival u Berlinu - veče posvećeno Srbiji (1. decembar 2018.)

U bioskopu Il Kino u Berlinu je 1. decembra 2018, u okviru Putujućeg filmskog festivala (Travelling Film Festival), održano veče posvećeno Srbiji, čiji je centralni deo bila projekcija filma "Kozje uši" (2017, rež. Marko Kostić).

Festival, koji organizuje agencija za odnose sa javnošću Berlin Italian Communication zajedno sa partnerima - u ovom slučaju Ambasadom Srbije u Berlinu - traje pet dana (28. novembar - 2. decembar), a svako veče je zamišljeno kao predstavljanje filmskog stvaralaštva i kuhinje neke zemlje ili regiona. Ove godine, berlinskoj publici su se, pored Srbije, predstavili i Hrvatska, UAE, Moldavija i Sardinija.

Veče posvećeno srpskom filmu otvorio je amb. Dušan Crnogorčević, koji je govorio o dugoj tradiciji srpske kinematografije i njenom doprinosu evropskoj i svetskoj filmskoj baštini.

Nakon projekcije, organizovan je prijem sa srpskim specijalitetima i prezentacijom turističke ponude Srbije.

Sve fotografije: Berlin Italian CommunicationKultura sećanja u Nemačkoj i Srbiji - razgovor povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata

U Berlinu je 22. novembra 2018, u zajedničkoj organizaciji Ambasade Srbije i Nemačkog saveza za ratne memorijale (Volksbund) održan skup pod nazivom "100 godina od završetka Prvog svetskog rata - razgovor o kulturi sećanja u Nemačkoj i Srbiji".

Uvodnu reč na skupu održao je ambasador Srbije dr Dušan Crnogorčević, koji je između ostalog istakao da je Srbija kraj rata 1918. godine dočekala kao pobednica, ali da je za tu pobedu platila strašnu ljudsku cenu - preko 1,2 miliona žrtava, odnosno 28% predratnog stanovništva.

Razmere tragedije koju je rat doneo Srbiji, Nemačkoj ali i čitavoj Evropi, podsećaju koliko je očuvanje mira ozbiljan zadatak, koji nikada ne treba shvatiti olako. Osim toga, ambasador je preneo da je Srbija u 2018. godini usvojila Zakon o memorijalima, kao i Sporazum o zaštiti ratnih memorijala sa Nemačkom.

Centralni deo skupa bila je diskusija istoričara dr Darija Vidojkovića i prof. dr. Volfganga Hepkena o kulturi sećanja na Prvi svetski rat od 1918. godine do danas. Naglašeno je da postoji pluralitet sećanja na Prvi svetski rat, te da kroz dijalog ne treba tražiti elemente koji razdvajaju poglede na taj period, već koji ih spajaju.Obavestenje

21.11.2018

Molimo sve državljane R. Srbije koji poseduju izvode iz knjige rođenih iz bivših republika SFRJ, a koji do sada nisu izvršili obavezu upisa u matične knjige Republike Srbije, da bez odlaganja pokrenu upravne postupke u nadležnim matičnim službama R. Srbije i regulišu obavezu upisa.

Ukoliko se ne sprovede postupak obaveznog upisa, nadležne policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije će prilikom rešavanja zahteva za izdavanje novih putnih isprava podnetih u inostranstvu, zahtevati dopunu zahteva ažurnim podacima o upisu u matične knjige R. Srbije.

Upis u matične knjige R. Srbije je neophodan kako bi se jednoobrazno popunio Centralni registar koji se vodi u R. Srbiji.Predsednica Vlade Ana Brnabić na svečanoj večeri u Berlinu

13.11.2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u Berlinu na svečanoj večeri koju organizuje nemački list "Süddeutsche Zeitung".

Svečana večera, koja se održava u okviru Privrednog foruma, upriličena je u svečanoj sali Nemačkog istorijskog muzeja.

Premijerka Srbije je rekla da je ovaj događaj prilika da sa kancelarkom Merkel razmeni mišljenje o različitim pitanjima, te da će joj tom prilikom izraziti zahvalnost za svu podršku koju Nemačka pruža Srbiji, ali i razgovarati sa njom i o pitanju Kosova i Metohije.Digitalizacija šansa za ekonomski napredak malih zemalja

13.11.2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je u Berlinu da je digitalizacija ključni prioritet Vlade Srbije, istakavši u tom smislu značaj reforme obrazovanja koja će decu pripremiti za poslove u budućnosti.

Brnabić je na panel-diskusiji na temu: “Digitalna Evropa – tri zemlje i njihove vizije” u organizaciji lista „Süddeutsche Zeitung“ istakla da upravo digitalizacija manjim zemljama, poput Srbije, koje nisu bile među pobednicima treće industrijske revolucije, pruža šansu da se bore da budu među pobednicima četvrte revolucije.

Premijerka je podvukla da su za nju važna "tri e": e-uprava, e-obrazovanje i ekonomija i navela Estoniju kao jednog od lidera u e-upravi, ističući da je neophodno da javna uprava bude transparentna, jeftinija i fokusirana na građane.

Pored predsednice Vlade Republike Srbije u panel diskusiji su učestvovali i J. Ratas, predsednik Vlade Estonije i K. Jakobsdotir, predsednica Vlade Islanda.Izlaganje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u Fondaciji Konrad Adenauer

U okviru posete Berlinu (12-14. novembar 2018), predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je održala predavanje u Fondaciji Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung, KAS) na temu "Budućnost Srbije u EU".

KAS je događaj organizovao u okviru Europa Forum-a, odnosno serije diskusija i predavanja koja u toj fondaciji drže visoki državni funkcioneri i evropski zvaničnici.

Quelleangabe: Juliane LiebersOdluka о ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidad i Tobaga

Vlada R. Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidad i Tobaga, nosioce svih pasoša koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju u periodu od 180 dana.

Za državljane Antigva i Barbuda, Grenade i Komonvelta Dominika odluka je stupila na snagu 26.10.2018. godine, a za državljane Trinidad i Tobaga 03.11.2018.godine.Vlada IR Iran je, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša.

Vlada IR Iran je, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša.

Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine i od toga datuma je državljanima R. Srbije za ulazak i boravak na teritoriji Irana potrebna viza.Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran

Vlada Republike Srbije je 08. oktobra 2018. godine donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša.

Odluka stupa na snagu 17. oktobra 2018. godine.

Od tog datuma će državljanima Islamske Republike Iran, nosiocima običnih pasoša, biti potrebna viza za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji R. Srbije.Učešće naših paraolimpijaca na EP u Berlinu

25. avgust 2018. godine

Predstavnik Ambasade R. Srbije u Berlinu Saša Dinić pozdravio je i pružio podršku paraolimpijskoj reprezentaciji R. Srbije koja se takmičila na Evropskom prvenstu u atletici u Berlinu. Posebno razlog za zadovoljstvo predstavljao je veliki broj medalja koje je naša reprezentacija osvojila.Inicijativa "Studiraj u Srbiji"

 

12. jul - "Studiraj u Srbiji" je inicijativa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije koja za cilj ima promociju visokog obrazovanja u Srbiji stranim studentima.  Više informacija o Univerzitetima, fakultetima, studijskim programima i uslovima studiranja stranih studenata u Srbiji možete pronaći na sajtu StudyinSerbia.rs

 

 Učešće stalne delegacije NS RS na godišnjem zasedanju PS OEBS u Berlinu

7-11. jul - Članice stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije narodne poslanice Stefana Miladinović, Dušica Stojaković i Vesna Marković učestvovale su na 27. godišnjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a koje je od 7. do 11. juna 2018. godine održano u Berlinu.Ambasador dr Dušan Crnogorčević posetio je kompanije iz RS koje učestvuju na Sajmu mode "Panorama"

 

04. jul -Nj.E. Ambasador Republike Srbije dr Dušan Crnogorčević je posetio izložbene prostore šest kompanija iz Srbije koje učestvuju na Sajmu mode u Berlinu "Panorama". Posetioci Sajma imaju prilike da po prvi put vide kolekcije sprkih brendova - MONA, Afrodite Mode Collection, 1,618 (kompanija Amibo i Axis Design), Conto Bene, Brug Jeans i Bros Jeans. Njihovo učešce na sajmu su omogućili Razvoja agencija Srbije, Privredna komora Srbije, klaster najpoznatijih modnih brendova iz Srbije FACTS i švajcarski program za promociju izvoza SIPPO.

 

Ambasador se u razgovoru sa izlagačima iz Srbije interesovao za njihova prva iskustva sa Sajma i planove i očekivanja od nemačkog tržišta. Predstavnici kompanija iz Srbije su potvrdili da će učestvovati na ovom sajmu naredne godine, kao i da svojim prisustvom na berlinskoj modnoj sceni žele da na najbolji način predstave i promovišu svoje kolekcije, ali i modnu industriju Srbije.

 Forum o Zapadnom Balkanu u organizaciji KAS-a

© Konstantin Gastmann i Konrad-Adenauer-Stiftung e.V)

25. jun - Kancelarija u Berlinu Fondacije Konrad Adenauer organizovala je Forum o Zapadnom Balkanu na temu "Кredibilna perspektiva proširenja na Zapadi Balkan" na kojem su ispred Ambasade R. Srbije učestvovali ambasador Dr Dušan Crnogorčević i Saša Dinić, ministar savetnik. 

© Konstantin Gastmann i Konrad-Adenauer-Stiftung e.V - Izlaganje Nj. E. ambasadora Dušana Crnogorčevića tokom Foruma)

 

Konferenciju je otvorio Norbert Lamert, predsedavajući KAS-a, a učesnici su bili i Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP, Gunter Krihbaum, predsedavajući Odbora za EU nemačkog Bundestaga, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova SRN, Službe kancelarke  i Ministarstva privrede i energetike. 

(© Konstantin Gastmann i Konrad-Adenauer-Stiftung e.V - Nj. E. dr Dušan Crnogorčević u razgovoru sa Dejvidom Mekalisterom, predsedavajućim Odbora za spoljne poslove EP)

 

(© Konstantin Gastmann i Konrad-Adenauer-Stiftung e.V - Nj. E. dr Dušan Crnogorčević u razgovoru sa Kristijanom Helbahom, opunomoćenikom za Jugoistočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA u MIP SRN)

 

 Radni doručak sa Mihaelom Rotom, državnim ministrom u MIP SRN

 

15. jun - Nj. E. ambasador Dušan Crnogorčević učestvovao je na radom doručku sa Mihaelom Rotom, državnim ministrom u Ministarstvu inostranih poslova SR Nemačke i ambasadorima regiona u organizaciji Ambasade R. Hrvatske u Berlinu. 

 

(Nj. E. ambasador Dušan Crnogorčević sa državnim ministrom Mihaelom Rotom, ambasadorima i diplomatama regiona Zapadnog Balkana)Otvaranje izložbe slika akademskog slikara Ljubisava Milunovića u galeriji "Halit Art"

13. jun - Izložba slika akademskog slikara iz Beograda Ljubisava Milunovića biće otvorena 23. juna 2018. godine u  19 časova u galeriji "Halit Art" (Kreuzbergstr. 72, 10965 Berlin). Ispred Ambasade R. Srbije u Berlinu prisutnima na otvaranju će se obratiti Saša Dinić, ministar savetnik. Izložba će posetiocima galerije "Halit Art" biti dostupna u periodu od 25. juna do 10. avgusta 2018. godine. Više o izložbi i autoru možete pogledati ovde. 

 Poseta PPV i MSP R. Srbije Ivice Dačića Berlinu

06. jun - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić boravio je u radnoj poseti Berlinu.Radni doručak sa Berndom Hitemanom, generalnim sekretarom Evropskog pokreta Nemačke

31. maj - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević organizovao je u Ambasadi R. Srbije u Berlinu radni doručak sa Berndom Hitemanom, generalnim sekretarom Evropskog pokreta Nemačke. Predsednik SRN Frank Valter Štajnmajer odlikovao Sonju Liht, direktorku Centra za političku izuzetnost

22. maj - Povodom šezdeset devet godina od stupanja na snagu Osnovnog akta SRN (23. maj) predsednik SR Nemačke Frank Valter Štajnmajer odlikovao je na ceremoniji održanoj u sedištu Saveznog predsednika dvorcu „Bellevue“ pojedince zaslužne za uspostavljanje inovativnih formi demokratije, posredstvom političkog obrazovanja, istorijskih pomirenja ili promocije demokratskih struktura. Među dvadeset dvoje većinom nemačkih državljana (20 pojedinaca iz Nemačke, jedna iz Srbije i jedna švajcarsko-britanska državljanka), odlikovanje je uručeno i Sonji Liht, direktorki Centra za političku izuzetnost.Poseta đaka O. Š. „Bornholmer“ Ambasadi

17. maj - Ambasadu su 16. maja posetili đaci petog razreda Osnovne škole „Bornholmer“ u Pankou, kvartu na severu Berlina. Grupa je brojala 22 đaka. Đaci će u junu u Kolobržegu u Poljskoj na manifestaciji „Fair Friends“, koja okuplja škole iz Poljske i Nemačke, predstavljati Srbiju, kao jednu od učesnica svetskog prvenstva u fudbalu. Prijem u Ambasadi organizovan je u saradnji sa Centralnim savetom Srba u Nemačkoj (ZSD). Đaci su imali prilike da od profesorke dopunske nastave Milane Rakić čuju nešto o ćiriličnom pismu, a kasnije i mogućnost da sami vežbaju pisanje ćirilicom. Đaci su na poklon dobili majice sa natpisom „Srbija“, zastavice i turističke informacije o Srbiji. Milena Rakić je đacima uručila i crteže sa prikazom ćiriličnih slova, koje su sačinili đaci dopunske škole na srpskom jeziku.

 Učesnici programa IPS Bundestaga iz Srbije u poseti Ambasadi

16. maj - Stipendisti programa Međunarodna parlamentarna stipendija nemačkog Bundestaga posetili su Ambasadu R. Srbije u Berlinu. Učesnike programa iz Srbije primio je ambasador dr Dušan Crnogorčević sa saradnicima.Obaveštenje o dostupnosti punjača za električna vozila na auto-putevima u R. Srbiji

 

14. maj - U okviru projekta putne modernizacije u Republici Srbiji  do sada je instalirano pet punjača za električna vozila na ključnim tačkama na auto-putevima:

- na lokaciji  bivše naplatne stanice kod Bubanj Potoka, u zoni bivše naplatne stanice ,,Beograd“ kod Bubanj potoka, smer od  Beograda ka Nišu;

- na platou kod naplatne stanice „Preševo“, smer ka Nišu;

- kod naplatne stanice „Šid“  iz pravca Hrvatske ka Beogradu;

- na naplatnoj stanici „Subotica“ , iz pravca Mađarske ka Novom Sadu; 

- kod naplatne stanice „Dimitrovgrad“ , iz pravca Bugarske ka Nišu.


Instalirani punjači su najmodernije rešenje za punjenje vozila svih svetskih proizvođača. Elektropunjači poseduju tri priključka - dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje. Punjenje se obavlja uz daljinski nadzor - praćenje stanja samog punjača kao i praćenje statistike vozila koja su punjena (vreme i trajanje punjenja, količina KW itd). Lokacije elektropunjača su istovremeno i zone sa besplatnim bežičnim internetom (Wi Fi) što je još jedan vid dodatnog opremanja puteva pod naplatom radi povećanja zadovoljstva korisnika auto-puteva i njihovog boljeg informisanja tokom vožnje.  Besplatan bežični internet za sve korisnike auto-puta je, uz lokaciju kod Bubanj potoka, omogućen do sada na pet odmorišta: „Jerina“, „Šimanovci 1“, „Šimanovci 2“, „Feketić 1“ i „Feketić 2“.

U nastavku putne modernizacije u Republici Srbiji planirano je i uređenje svih ključnih odmorišta na auto-putu koje obuhvata uvođenje električne energije, osvetljenja i besplatnog interneta, postavljanje mobilijara za odmor – klupa, stolova i novih instalacija uređaja za punjenje elektro automobila.

JP „Putevi Srbije“ preporučuje i korišćenje besplatne, veoma korisne i dobro dizajnirane mobilne aplikacije „Putevi Srbije“ preko koje se korisnici mogu informisati, odabranjem željene rute, o naplatnim stanicama, kategorizaciji vozila i cenama putarine, mestima za prodaju i dopunu TAG uređaja, lokacijama elektropunjača, brojevima telefona i svim drugim korisnim sadržajima koji su na izabranoj deonici auto-puta u Republici Srbiji.

Dodatne informacije o celokupnom radu i svim aktivnostima JP „Putevi Srbije“ i Sektora za naplatu putarine korisnici mogu videti na internet prezentaciji preduzeća www.putevi-srbije.rs, bilo da se radi o stanju na putevima, servisnim i informacijama o radovima na putnoj mreži  Republike Srbije (sa mapom radova), kategorizaciji vozila i cenama naplate, lokacijama naplatnih stanica, distributivnih mesta za prodaju i dopunu TAG uređaja, kartama za besplatan prolazak auto-putevima, protoku saobraćaja ili mnogim drugim korisnim informacijama.Radionica "Povratak ili ostanak: podrška za razvoj karijere u Srbiji i Nemаčkoj"

 

05. maj - Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Centar za međunarodne migracije i razvoj (CIM) organizovaće 26. i 27. maja u Berlinu radionicu na temu "Povratak ili ostanak: podrška za razvoj karijere u Srbiji i Nemačkoj". Na radionici mogu učestvovati svi zainteresovani poreklom iz Srbije, radionica je otvorenog tipa uz neophodnu prijavu na e-mail (return@cimonline.de). Više informacija dostupno je na sajtu Centra za međunarodne migracije i razvoj i na FB stranici "Migracije i razvoj".

 

 Promocija srpskih pesama u Ambasadi

08. maj - U Ambasadi Srbije u Berlinu 25. aprila je predstavljeno izdanje "Srpske pesme" soprana i pijanistkinje Milice Lazović. Izdanje, na kome se nalaze dela srpske vokalne muzike 19. i 20. veka, izašlo je u produkciji nemačke izdavačke kuće Myricae Classics, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Berlinu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na kompakt disku se nalaze dela kompozitora Josifa Marinkovića, Miloja Milojevića, Koste Manojlovića, Stevana Hristić i drugih. Publika je imala priliku da čuje sedam numera, a Milicu Lazović je za klavirom pratila Ivon Gesler.

 

(Milica Lazović i Ivon Gasler)Sastanak ambasadora Dušana Crnogorčevića sa Episkopom gospodinom Andrejem

27. mart - Ambasador Dr Dušan Crnogorčević susreo se sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom austrijsko-švajcarskim i Administratorom frankfurtskim i sve Nemačke gospodinom Andrejem. 

 

 

 Sastanak ambasadora Dušana Crnogorčevića sa Vinfridom Krečmanom, predsednikom Vlade Baden-Virtemberga

 

20. mart - Ambasador Republike Srbije dr Dušan Crnogorčević se 1. marta u Berlinu sastao sa Vinfridom Krečmanom, predsednikom Vlade Baden-Virtemberga. Tokom razgovora je konstatovano da su odnosi Republike Srbije i Baden-Virtemberga veoma dobri i razmotrene su mogućnosti da oni budu dodatno produbljeni. Takođe je bilo reči o regionalnim i evropskim pitanjima.
 Dodela „Hans Mathefer“ nagrade za izdavaštvo u oblasti ekonomije Branku Milanoviću

20. mart - Fondacija „Fridrih Ebert“ dodelila je 19. marta prestižnu nagradu „Hans Mathefer“ za najbolju knjigu u oblasti ekonomije profesoru i ekonomisti srpskog porekla Branku Milanoviću za knjigu „Globalna nejednakost“. Milanoviću je nagradu uručila Andrea Nales, šefica parlamentarne grupe SPD-a u Bundestagu, a pozdravni govor tokom ceremonije dodele nagrade održao je i Kurt Bek, predsedavajući fondacije „Fridrih Ebert“. Nagrada „Hans Mathefer“ ustanovljena je 2015. godine.Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

 

13. mart - Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Više informacija, uslove i način realizacije Konkursa možete pronaći na sledećim linkovima: Konkurs za sufinanasiranje projekata organizacija iz dijaspore  i  Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz regiona.

Rok za dostavljanje projekata je 30. mart 2018. godine. 

 Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije

13. mart - Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela je odluku kojom je ukinula vize državljanima R. Srbije, nosiocima svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji St. Vinsenta i Grenadina do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 21. februara 2018. godine.Odluka R. Kolumbije o ukidanju viza za državljane R. Srbije

12. mart - Vlada R. Kolumbije donela je odluku kojom je ukinula vize državljanima R. Srbije, nosiocima svih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji R. Kolumbije do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini. Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godine.Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Gruzije

12. mart - Vlada R. Srbije je na sednici održanoj 08. marta 2018. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, na osnovu koje oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Oduka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 18/2018 od 09. marta 2018. godine, kada je i stupila na snagu.Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija

20. februar - Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 06. februara 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br.10/2018 od 07. februara 2018. godine i stupa na snagu 15. februara 2018. godine.Internacionalni dani razgovora 2018

20. februar - Obaveštavamo vas da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje organizuje održavanje Međunarodnih savetodavnih dana između nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srbije – Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i nosilaca penzijskog osiguranja Savezne Republike Nemačke.

Tom prilikom, predstavnici obe strane – eksperti, odnosno savetodavci će primati zainteresovana lica, koja su se prethodno prijavila, i davati im potrebna obaveštenja i savete u vezi sa njihovim pravima u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja primenom Sporazuma između SFR Jugoslavije i Savezne Republike Nemačke o socijalnom obezbeđenju.

Ove godine, Međunarodni savetodavni dani u Nemačkoj održaće se u Minhenu, 20. i 21. marta 2018. godine, u prostorijama Nemačkog penzijskog osiguranja, Službe za informacije i savetovanje (Auskunfts- und Beratungsstelle der Deutschen Rentenversicherung, Thomas-Dehler-Straße 3; 81737 München).

Više informacija o najavljenom događaju možete pronaći ovde

 Sastanak ambasadora sa poslanikom Torstenom Frajem (CDU)

02. februar - Nj. E. ambasador Dušan Crnogorčević sastao se sa poslanikom Torstenom Frajem (CDU)Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Surinami

08. januar  - Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Surinam, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11 Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 199/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupila je na snagu 05. januara 2018. godine.

 Državljani R. Surinam, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive i zaposle se, bave medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na terituoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu. Sednica Poslovnog saveta za dijsporu Privredne komore Srbije u proširenom sastavu - poziv za učešće

 

12. decembar -  Obaveštavamo da će sednica Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije biti održana u sredu, 27. decembra 2017. godine sa početkom u 11:00 časova u prostorijama PKS u Beogradu (Sala 1 u prizemlju, Resavska 13-15). Utvrdjeno je šest tačaka Dnevnog reda predstojeće sednice Poslovnog saveta za dijasporu, uključujući i temu "Susreti sa dijasporom u Nemačkoj i potencijal za saradnju" (uvodno izlaganje Milice Rebić, koordinatorke za migracije i dijasporu u GIZ).

 Privrednici u SR Nemačkoj poreklom iz R. Srbije, kao i predstavnci poslovnih udruženja i asocijacija, mogu prijaviti svoje učešće u radu sednice Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije do 15. decembra 2017. godine na telefone +381 11 33 04 503 i +381 66 87 51 248, ili posredstvom e-mejla: aleksandar.radovanovic@pks.rs.Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije nosiocima običnih pasoša

04. decembar - Obaveštavamo da je Ambasada IR Iran u Beogradu informisala notom od 24. 11. 2017. godine, da je Vlada IR Irana donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce običnih pasoša, na osnovu koje mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u peroiodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.Poziv za saradnju Naučno tehbološkog parka Beograd upućen dijaspori iz Srbije

10. novembar -  Raspored održavanja dopunske nastave srpskog jezika u BerlinuOdluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indonezije, nosioce običnih pasoša

10. oktobar  - Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj 06. oktobra 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, na osnovu koje oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 90/2017 od 06. oktobra 2017. godine i stupa na snagu od 14. oktobra 2017. godine.

 Konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić

 

06. oktobar - Fondacija dr Zoran Đinđić u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i nemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj raspisala je konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić, namenjen studentima osnovnih, master studija i diplomcima sa prvim radnim iskustvom.


Program omogućava da do trideset stipendista iz Srbije od jula 2018. godine nekoliko meseci provede na praksi u nekim od najpoznatijih nemačkih kompanija poput Bosch-a, Allianz-a i Commerzbank-e. Tokom prakse polaznici će imati mogućnost da se upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem nemačkih kompanija.


Online prijava traje od 1. oktobra do 13. novembra 2017. godine. Detaljnije informacije o programu i prijavi mogu se naći na web adresi: https://www.stipendienprogramm.orgProslava Dana nemačkog jedinstva, učešće ambasadora

(Nj. E.  ambasador R. Srbije u Berlinu dr Dušan Crnogorčević tokom ručka sa kancelarkom Angelom Merkel i ministrom finansija Volfgangom Šojbleom)

 

3. oktobar - Nj. E.  ambasador R. Srbije u Berlinu dr Dušan Crnogorčević učestvovao je na centralnoj proslavi povodom 3. oktobra, Dana nemačkog jedinstva, koja je ove godine organizovana u Majncu. Tokom proslave priređen je i svečani prijem u Rheingoldhalle u Majncu na kojem je učestvovala i Angela Merkel,  kancelarka SR Nemačke. 

 Promocija knjige "Pod istim krovom", najava

 

02. oktobar -  U sredu 11. oktobra 2017. godine od 19 časova u restoranu "Kafana" (Bruchsaler Str. 6, 10715 Berlin) biće održana promocija knjige „Pod istim krovom“ u izdanju izdavačke kuće Clio autora  Amira Baitara i Heninga Zusebaha. Posetiocima će biti predstavljen i projekat „Četiri točka za jednju knjigu“ koji je doprineo objavljivanju ovog književnog dela i u R. Srbiji. Tokom primocije knjige biće održana panel diskusija u kojoj će učestvovati Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio, prof. dr Aleksandar Dimitrijević, urednik IP Clio i profesor na Međunarodnom univerzitetu za psihoanalizu u Berlinu, Isidor Kobilarov, učesnik i član berlinskog dvojca i Rastislava Mirković, prevoditeljica i članica berlinskog dvojca. 

Knjiga “Pod istim krovom” rezultat je šestomesečnog integracionog eksperimenta iz ličnog ugla. Autori, Hening Zusebah (novinar “Die Zeit”-a) i Amir Baitar (student matematike i informatike), naizmenično pišu svaki iz svoje perspektive o stavovima i iskustvima u vezi sa migrantskom krizom, počev od drugačijih običaja, shvatanja porodice, muško-ženskih odnosa, do medjusobnih predrasuda, odnosa zapadnog sveta i islama. Knjiga će biti predstavljena i na  ovogodišnjem Sajmu Knjiga u Beogradu.

Više detalja o događaju možete videti ovde

 

 

 Sporazum izmedju Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

11. septembar - Obaveštavamo da je Sporazum izmedju Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu 4. decembra 2015. godine, stupio na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge stane bez vize, u trajanju do 90 (devedeset) dana od datuma ulaska. Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije i IR Iran, nosioce odbičnih pasoša

04. septembar - Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša i Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Na osnovu ovih odluka nosioci običnih pasoša iz R. Indije i IR Irana mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluke su objavljene u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 79/2017 od 25. avgusta 2017. godine i stupaju na snagu od 02. septembra 2017. godine. 

 Stupanje na snagu Sporazuma između Vlade R. Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

27. jun - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša stupio je na snagu 13. jula 2017. godine. Od ovog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge države bez viza, u trajanju do 90 dana od datuma ulaska. Intervju i portret Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića za julsko izdanje Behörden Spiegel

07. jul - Intervju i portret ambasadora dr Dušana Crnogorčevića objavljen je u julskom izdanju mesečnika Behörden Spiegel pod naslovom „Srbija je na proevropskom kursu“.

 

 Stipendisti Fonda dr Zoran Djindjić u poseti Ambasadi

30. jun - Učesnici "Programa stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić" posetili su Ambasadu R. Srbije u Berlinu. Stipendiste iz R.Srbije, koji će obavljati praksu u nekim od najpoznatijih nemačkih kompanija poput Bosch-a, Allianz-a i Commerzbank-e, pozdravio je Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević sa saradnicima.

Fondacija dr Zoran Đinđić program namenjen studentima osnovnih, master studija i diplomcima sa prvim radnim iskustvom,  sprovodi u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i nemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju. Tokom prakse polaznici će imati mogućnost da se upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem nemačkih kompanija.

 

(Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević u razgovoru sa učesnicima "Programa stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić" iz R. Srbije )Osma Konferencija na nivou ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope

31. maj - Osma Konferencija na nivou ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope održana je 31. maja 2017. godine u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke, Ambasade R. Češke i Aspen instituta. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata u okviru konferencije održane su panel diskusije otvorene za javnost na teme „Evroatlantske integracije u vremenima krize“ i „Ekonomski razvoj Zapandnog Balkana“. Delegaciju R. Srbije predvodio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Zoran Vujić.

 

 

Panel diskusiju "Evroatlantske integracije u vremenima krize" otvorio je svojim obraćanjem ministar spoljnih poslova SR Nemačke Zigmar Gabrijel.

 

 

(Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Zoran Vujić (prvi s desna) tokom panel diskusije na temu „Evroatlantske integracije u vremenima krize“)

 

(Panel diskusija na temu „Ekonomski razvoj Zapandnog Balkana“)Osma Konferencija srpske medicinske dijaspore

 

 

05. jun - Osma Konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana u Beogradu u periodu od 8. do 23. juna 2017. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Svetske zdravstvene organizacije. Više informacija o konferenciji možete pronaći ovdeDiskusija o Berlinskom procesu "Тhe Berlin-Process and Beyond: Regional Integration and EU-Approximation of Western-Balkans"

(© KAS - Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević i Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta i izvestilac za R. Srbiju )

 

08. maj - U berlinskom sedištu fondacije Konrad Adenauer (KAS) u organizaciji Ambasade R. Sribije i Ambasade R. Albanije održana je diskusija o Berlinskom procesu na temu "Тhe Berlin-Process and Beyond: Regional Integration and EU-Approximation of  Western-Balkans". Skup su svojim govorima otvorili Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević, Nj.E. ambasador Artur Kuko i dr Hans-Gert Petering, predsedavajući KAS i bivši predsednik Evropskog parlamenta. U prvom delu diskusije jedan od govornika bio je i Kristijan Helbah, opunomoćenik za JiE, Tursku i zemlje EFTA u Ministarstvu spoljnih poslova SR Nemačke, dok je glavni gost drugog dela diskusije bio Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta i izvestilac za R. Srbiju. 

 

(© KAS - Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević i dr Hans-Gert Petering, predsedavajući KAS i bivši predsednik Evropskog parlamenta)

 

 

(© KAS - Učesnici diskusije "Тhe Berlin-Process and Beyond: Regional Integration and EU-Approximation of  Western-Balkans" )Posta ambasadora Crnogorčevića pokrajini Baden Virtemberg

29. mart - Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević boravio je u radnoj poseti pokrajini Baden Virtemberg i tom prilikom se susreo sa Terezom Šoper, državnom sekretarkom za političku koordinaciju u pokrajinskoj Vladi. 

 JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENЈA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENSTKOM TRGU U BEOGRADU

 

27. mart - Obaveštavamo  da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje dr Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.

Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na dr Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.

Dr Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997, ispred koalicije "Zajedno" koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 2000. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.


Dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

Više informacija o konkursu ovde. Obaveštenje RIK - Izbori 2017

23. mart - Republička izborna komisija objavila je video u kojem je dodatno objašnjen proces glasanja na izborima za predsednika Republike Srbije koji će biti održani 02. aprila 2017. godine. Video Republičke izborne komisije možete pogledati ovdeNastup R. Srbije na sajmu knjiga u Lajpcigu

21. mart - U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, na Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 23. do 26. marta, o uticaju dela Ive Andrića na savremenu srpsku književnost govoriće pisci Vladimir Kecmanović, čiji se roman "Osama" referiše na Andrićevu "Prokletu avliju", i Vule Žurić, aktuelni dobitnik Andrićeve nagrade za knjigu priča "Tajna crvenog zamka". Dizajn srpskog štanda će takođe biti omaž našem nobelovcu pošto se ove godine obeležava 125 godina od Andrićevog rođenja. Na štandu će biti izloženo oko 300 aktuelnih knjiga - dela naših pisaca prevedena na nemački jezik, izbor iz savremene pesničke i prozne produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika, kapitalne monografije iz kulture i umetnosti, izbor recentne teorijske literature.

Polazište za promociju naše književnosti, izdavaštva i kulture u Lajpcigu su Dijalozi, projekat Biblioteke grada Beograda, u kom se uz 125 godina rođenja Ive Andrića skreće pažnja na 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, na dijaloški odnos Andrićeve proze prema našoj epici, kao i na dijalog koji savremena srpska književnost vodi sa delom ove dvojice stvaralaca, sa sopstvenom tradicijom i sa evropskom književnošću. Pripremljeni su film i publikacija pod nazivom Dijalozi u kojima se ukazuje na ove važne jubileje i daju informacije o srpskom predstavljanju na Sajmu. U katalogu Srbija čita/Čitaj Srbiju, na srpskom i na nemačkom jeziku, preporučuju se knjige koje su u protekle dve godine dobile naše najuglednije nagrade.

Srbija je članica Međunarodne kulturne mreže Traduki, pa će na Sajmu u Lajpcigu, u okviru Tradukijevog programa "Ni Istok, ni Zapad - Alhemija Balkana", nastupiti pesnikinja Milena Marković i pisac Dragan VelikićPoseta predsednika Vlade R. Srbije Aleksandra Vučića Berlinu

(© Bundesregierung )

 

14. mart - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u radnoj poseti Berlinu i tom prilikom se susreo sa kancelarkom SR Nemačke Angelom Merkel. Tet-a-tet sastanku prethodile su izjave za medije nakon čega je organizovana radna večera za delegacije dve zemlje. Teme razgovora bile su situacija u regionu, bilateralna i ekonomska saradnja i evrointegracije Republike Srbije.

 

(Izjave za medije predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke SR Nemačke Angele Merkel)Izbori za predsednika R. Srbije - glasanje u inostranstvu

 

03. mart - Obaveštavamo da su izbori za predsednika Republike Srbije raspisani za 02. april 2017. g. Svi punoletni državljani Republike Srbije imaju pravo da na predstojećim izborima glasaju u inostranstvu, ukoliko su upisani u jedinstveni birački spisak i ukoliko se blagovremeno, tj. do 11. marta 2017.g. prijave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije za glasanje u inostranstvu.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podataka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu, koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odn. gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu, podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odn. poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Državljani Republike Srbije, sa konzularnog područja Ambasade Republike Srbije (Berlin, Brandenburg, Meklenburg-Forpomern, Saksonija, Saksen-Anhalt i Tiringija) koji žele da glasaju u Ambasadi R. Srbije u Berlinu, treba da dostave ovoj Ambasadi zahtev za upis u birački spisak do 11. marta 2017.g. Uz zahtev potrebno je priložiti kopiju pasoša i kopiju prijave o prebivalištu (Meldebescheinigung). Zahtev je moguće predati lično, poštom na adresu Botschaft der Republik Serbien (za izbore), Tauberstr. 18, 14193 Berlin, putem faksa 030/825 22 06 ili mejlom info@botschaft-serbien.de.

Birači, koji imaju boravište u inostranstvu, mogu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije podneti opštinskoj, odn. gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji, zahtev za davanjem obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

 

Zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preutzeti ovde

 


Zamena vozačkih dozvola

01. mart - Obaveštavamo Vas da je dana 20.02.2017.g. stupila na snagu Zajednička izjava o namerama o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, koju su potpisali predstavnici MUP R. Srbije i Saveznog ministarstva za saobraćaj i digitalnu infrastrukturu SR Nemačke.

Stupanjem na snagu ove Zajedničke izjave o namerama, državljanima Republike Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji SR Nemačke duže od 185 dana biće omogućeno da bez dodatnog polaganja praktičnog i teoretskog dela vozačkog ispita, izvrše zamenu svoje važeće srpske vozačke dozvole za nemačku vozačku dozvolu.

Sporazum se odnosi na sve kategorije vozačkih dozvola. Za kategoriju A1 ovo važi samo ako su odgovarajući teorijski i praktični ispiti položeni u Republici Srbiji na vozilu kategorije A1 na kojem se obavlja vozački ispit. Nosioci važeće srpske vozačke dozvole za kategorije M i F mogu zameniti svoju dozvolu za nemačku dozvolu kategorije L bez obaveze polaganja teorijskog i praktičnog ispita i bez provere vida.

Podnosioci zahteva za zamenu vozačke dozvole, koji su nosioci vozačke dozvole manje od 2 godine, dobijaju probnu vozačku dozvolu za odgovarajuću kategoriju.

Za bliže informacije o dokumentima potrebnim za zamenu vozačke dozvole možete se obratiti nemačkim pokrajinskim ministarstvima za saobraćaj kao i lokalnim organima za zamenu vozačkih dozvola (Fahrerlaubnisbehörde).Internacionalni dani razgovora 2017

24. februar - Obaveštavamo vas da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i u prethodnih šest godina, i ove, 2017. godine, organizuje održavanje Međunarodnih savetodavnih dana između nosioca penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srbije – Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i nosilaca penzijskog osiguranja Savezne Republike Nemačke.

Tom prilikom, predstavnici obe strane – eksperti, odnosno savetodavci će primati zainteresovana lica, koja su se prethodno prijavila, i davati im potrebna obaveštenja i savete u vezi sa njihovim pravima u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja primenom Sporazuma između SFR Jugoslavije i Savezne Republike Nemačke o socijalnom obezbeđenju.

Ove godine, Međunarodni savetodavni dani u Nemačkoj održaće se u Hamburgu, 22. i 23. marta 2017. godine, u prostorijama Nemačkog penzijskog osiguranja, Službe za informacije i savetovanje (Auskunfts- und Beratungsstelle der Deutschen Rentenversicherung, Millerntorplatz 1, 20359 Hamburg).

Više informacija ovdePremijera filma "Enklava" u Lajpcigu

16. februar - U bioskopu Cinemathèque u Lajpcigu 16. februara održana je nemačka premijera „Enklave“, filma Gorana Radovanovića. Goste su u punoj bioskopskoj sali pozdravili Vera Olendorf iz Cinemathèque, Edvard Barnštajner iz distributerske kuće barnsteiner-film i Miloš Stipić, drugi sekretar Ambasade R. Srbije u Berlinu. Nakon projekcije filma održana je diskusija na kojoj su učestvovali Anica Dobra, koja u filmu tumači jednu od glavnih uloga, Vinja Luc iz „Psihotrauma centra“ u Lajpcigu i M. Stipić.

 

 

„Enklava“ se od 16. februara prikazuje u bioskopima širom Nemačke. Informacije o gradovima i bioskopima nalaze se na sledećem linku - https://www.facebook.com/pages/Enklava/716547425118787.

 Obeležavanje Dana državnosti R. Srbije - panel diskusija "EU integracije i razvoj Srbije - ubrzanje integracionog procesa kao najvažnije razvojno pitanje Srbije"

15. februar - Ambasada R. Srbije u Berlinu u saradnji sa udruženjem "Forum Srbija Nemačka" povodom Dana državnosti R. Srbije organizovala je panel diskusiju na temu "EU integracije i razvoj Srbije - ubrzanje integracionog procesa kao najvažnije razvojno pitanje Srbije".

 

Govornici na panel diskusiji bili su Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dr Kristijan Helbah, opunomoćenik za Jugositočnu Evropu, Tursku i zemlje EFTA u Ministarstvu inostranih poslova SR Nemačke, Marko Čadež, predesnik Privredne komore Srbije, dr Milica Uvalić, profesorka na Univerzitetu u Peruđi, dr Dušan Reljić, šef biroa Fondacije za nauku i politiku (SWP) u Briselu i dr Tomas Narbeshuber, izvršni direktor BASF za Jugoistočnu Evropu. Diskusiju je moderirala Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

 

Skup su kratkim obraćanjima otvorili Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević i Bojan Predojević, predsednik UO udruženja "Forum Srbija Nemačka". Nakon panel diskusije organizovan je radni prijem.Sporazum izmedju Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša

30. decembar - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša, potpisan u Rigi 5. novembra 2016. godine, stupa na snagu 15. januara 2017. godine. Od tog datuma državljani obe zemlje nosioci običnih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 30 (trideset) dana od datuma ulaska.Predavanje Nj. E. ambasadora Dušana Crnogorčevića "Odnosi Srbije i Nemačke i njihova važnost za pristupanje Srbije EU"

 

18. novembar - Nj. E. ambasador Dušan Crnogorčević održao je predavanje učesnicima ekspertskog seminara za zaposlene u Kancelariji za evropske integracije i Pregovaračkom timu za vodjenje pregovora o pristupanju R. Srbije EU na temu "Odnosi Srbije i Nemačke i njihova važnost za pristupanje Srbije EU". Seminar koji se od 15. do 19. novembra održava u Berlinu organizovali su Hans Zajdel fondacija i Evropska akademija u Berlinu. Poseta šefice Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Tanje Miščević i članova Pregovaračkog tima Berlinu

(© Evropski pokret u Nemačkoj)

16-17. novembar - Delegacija R. Srbije predvođena Tanjom Miščević, šeficom Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, a koju su činili i Srđan Majstorović, zamenik direktorke Kancelarije za evropske integracije, Damjan Jović, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Jugoslav Milačić, savetnik ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije, posetila je Berlin. Tokom posete održani su sastanci sa predstavnicima Ureda kancelarke, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i zaštite potrošača SR Nemačke. 

 

Pored zvaničnih sastanaka održanih sa predstavnicima nemačkih institucija delegacija je učestvovala na panelu u organizaciji Evropskog pokreta u Nemačkoj i Ambasade R. Srbije u Berlinu (16. novembar) tokom kojeg je vođen dijalog sa predstavnicima nemačkih partija i think-tank-ова, kao i na odvojenoj panel diskusiji u orgabnizaciji Hans Zajdel fondacijeи Evropske akademije u Berlinu na temu "Serbia`s Way To The European Union - A Bumpy Road?" (17. novembar).  Polaganje venca na spomenik nastradalim srpskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata u Königsbrücku

11. novembar - Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, NJ.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević, konzul-savetnik Kosta Simonović i vojni izaslanik pukovnik Dejan Cimbaljević položili su lovorov venac na spomenik nastradalim srpskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata u Königsbrücku. Na savezničkom vojnom groblju, gde je sahranjeno ukupno 724 ratnih zarobljenika iz 6 država, sahranjeno je i 176 srpskih ratnih zarobljenika. Imena i prezimena nastradalih možete videti ovde.

 


Opširnije...
Sastanak ambasadora sa Hartmutom Košikom

24. oktobar - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević susreo se sa Hartmutom Košikom, oponumoćenikom Savezne Vlade za repatrijaciju imigranata etničkih Nemaca i nacionalne manjine.  Saopštenje Kancelarije H. Košika  o sastanku sa ambasadorom Crnogorčevićem možete pročitati ovde.  Sastanak ambasadora sa poslanikom Štefanom Albanijem

 

21. oktobar - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević susreo se sa Štefanom Albanijem (CDU), poslanikom Bundestaga i predsedavajućim Parlamentarne grupe prijatestva sa zemljama Jugoistočne Evrope.  Saopštenje Biroa poslanika Albanija objavljeno nakon susreta sa ambasadorom Crnogorčevićem možete pogledati ovde.Sufinanisranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu (1) i matične države i dijaspore (2)

19. oktobar - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potpisao je odluke o sufinansiranju projekata koj doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijespore i matične države i Srba u regionu.

Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 103 projekta u ukupnom iznosu od 30 000 000,00 (slovima: trideset miliona) dinara (RSD) .Odluku o sufinansiranju projekta za region možete preuzeti ovde. 

Na Konkursu za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore na osnovu Odluke o sufinansiranju odobreno je ukupno 73 projekta u ukupnom iznosu od 20 000 000,00 (slovima: dvadeset miliona) dinara (RSD). Odluku o sufinansiranju projekta za dijasporu možete preuzeti ovde. 

Ugovori i informacije o daljem procesu realizacije biće dostavljeni elektronskom poštom organizacijama i udruženjima kojima je odobreno sufinansiranje projekata. Novi Sporazum MSP - MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

05. oktobar - Ministarstvo spoljnih poslova i Ministrarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije potpisali su novi Sporazum o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu. Sporazum možete preuzeti ovde.Sastanak ambasadora sa poslanikom Peterom Bajerom (CDU)

29. septembar  -Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević sastao se sa Peterom Bajerom (CDU), poslanikom  i članom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga.Intervju prvog PPV i MSP RS Ivice Dačića za DW

(Prvi PPV i MSP RS Ivica Dačić sa novinarom DW Robertom Švarcom)

2. septembar  - Intervju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova R. Srbije Ivice Dačića objavljen je na portalu Deutsche Welle pod naslovom "Dačić: Nadam se da će EU preživeti". Intervju u celosti možete pročitati ovde

 Učešće prvog PPV i MIP RS Ivice Dačića na neformalnom sastaku MIP-ova OEBS-a u Potsdamu

 

 

01. septembar - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivica Dačić učestvovao je na neformalnom sastanku MIP-ova OEBS koji je održan u Potsdamu. Teme sastanka bile su zajednički bezbednosni izazovi na prostoru OEBS-a i unapređenje saradnje izmedju zemalja članica. 

 

 


Opširnije...
Učešće Ambasade R. Srbije na manifestaciji Otvorena vrata BMZ-a

 

28. avgust - Ambasada R. Srbije učestvovala je na manifestaciji koju je u okviru Dana otvorenih vrata Savezne Vlade organizovalo Ministarsto za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Ministarstvo je predstavilo svoje aktivnosti nemačkoj javnosti, a posetioci su mogli da se upoznaju i sa zemljama sa kojima BMZ ostvaruje saradnju putem razvojne pomoći. Na štandu Ambasade posetiocima su predstavljeni turistički kapaciteti R. Srbije. Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba

29. jul - Odlukom Vlade Republike Srbije od 29.07.2015. godine o proglašenju Dana sećanja na stradanje i progon Srba, a povodom tragičnog stradanja oko 250.000 pripadnika srpskog naroda u akciji hrvatske vojske 1995. godine pod nazivom „Oluja", 5. avgust određen je za Dan žalosti na teritoriji Republike Srbije.

S tim u vezi, Organizacioni odbor za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba doneo je odluku da se državna manifestacija održi 04.08.2016. godine u 20,00 časova na platou ispred hrama Svetog Ćirila i Metodija, u naselju Busije, Zemun. Ovim putem pozivaju se svi zainteresovani predstavnici dijaspore da u što većem broju prisustvuju ovoj manifestaciji.Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević u poseti pokrajini Hesen

15. jul - Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević boravio je u radnoj poseti pokrajini Hesen i tom prilikom se susreo sa Luciom Putrih, ministarkom za evropske poslove pokrajine Hesen i Norbertom Kartmanom, predsednikom Parlamenta pokrajine Hesen. 


Opširnije...
Ministarstvo odbrane SR Nemačke odlikovalo vojnog izaslanika Aleksandra Ceru

11. jul - Ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen odlikovala je izaslanika odbrane Republike Srbije u SR Nemačkoj potpukovnika Aleksandra Ceru Krstom časti u srebru Bundesvera.

Potpukovniku Ceri odlikovanje je, u ime ministarke odbrane, uručio zamenik načelnika Sektora strategija i operacije Ministarstva odbrane Nemačke kontraadmiral Hans Kristian Luter.

„Poput vrsnog ambasadora sopstvene zemlje koji svojim ponašanjem i radom služi kao primer, potpukovnik Cera je na poseban način dao doprinos produbljivanju nemačko - srpskog prijateljstva. Njegov izuzetni angažman znatno je doprineo da Nemačka lakše shvati kakav pristup treba da zauzme u svom vojnopolitičkom odnosu prema Srbiji“, naglasila je nemačka ministarsa odbrane u pismu povodom odlikovanja.


Opširnije...
Stipendisti Fonda dr Zoran Đinđić u poseti Ambasadi

29. jun - Učesnici "Programa stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić" posetili su Ambasadu R. Srbije u Berlinu. Stipendiste iz R.Srbije, koji će obavljati praksu u nekim od najpoznatijih nemačkih kompanija poput Bosch-a, Allianz-a i Commerzbank-e, pozdravio je Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević. 

 


Opširnije...
Poseta Nj.E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića Hamburgu

27. jun - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević posetio je pokrajinu i grad Hamburg i tom prilikom se susreo sa Olafom Šolcom, prvim gradonačelnikom Hamburga i Ditrihom Verzihom, zamenikom predsednika Parlamenta Hamburga.


Opširnije...
Susret sa Francom-Jozefom Lerš-Menzeom, pokrajinskim ministrom za savezne poslove, Evropu i medije u Severnoj Rajni Vestfaliji

3. jun - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević tokom zvanične posete pokrajini Severna Rajna Vestfalija susreo se sa Francom-Jozefom Lerš-Menzeom ministrom za savezne poslove, Evropu i medije u pokrajinskoj Vladi.


Opširnije...
Susret sa gradončelnikom Diseldorfa Tomasom Gajzelom

3. jun - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević tokom zvanične posete pokrajini Severna Rajna Vestfalija susreo se sa gradonačelnikom Diseldorfa gospodinom Tomasom Gajzelom.Susret sa poslanicom Gerdom Haselfelt

1. jun -  Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević susreo se sa Gerdom Haselfelt, prvom zamenicom šefa poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu.Uručivanje Zlatne medalje za zasluge gospodinu Volfgangu Rihteru

1. jun - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević u svojsvu ličnog izaslanika predsednika Republike Srbije uručio je Zlatnu medalju za zasluge Volfgangu Rihteru  za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti. 


Opširnije...
Konferencija OEBS-a na temu borbe protiv terorizma

31. maj - 1. jun - U organizaciji Ministarstva spoljnim poslova SR Nemačke u Berlinu je održana Konferencija OEBS-a na temu borbe protiv terorizma, koju su govorima otvorili ministar spoljnih poslova SR Nemačke Frank Valter Štajnmajer i ministra unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer. Ispred Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije na Konferenciji je učestovao državni sekretar Aleksandar Nikolić, dok je Ambasadu R. Srbije u Berlinu predstavljala Jasmina Veličković, prva savetnica.


Opširnije...
Uručivanje Zlatne medalje za zasluge gospodinu Rolfu Bekeru

(Aleksandar Cera, vojni izaslanik, Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević, Rolf Beker, pozorišni i filmski glumac, Boro Šuput, ministar savetnik, Kosta Simonović, konzul R. Srbije u Berlinu)

 

31. maj - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević u svojsvu ličnog izaslanika predsednika Republike Srbije uručio je Zlatnu medalju za zasluge pozorišnom i filmskom glumcu Rolfu Bekeru za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.


Opširnije...
Sastanak sa dr Francom Jozefom Jungom

30. maj - Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević sastao se sa dr Francom Jozefom Jungom, zamenikom šefa poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu zaduženim za spoljnu politiku, odbranu i bezbednost.Panel diskusija "RYCO - A New Youth Foundation for tne Balkans "

27. maj - U organizacij nemačko-francuske kancelarije za saradnju mladih održana je panel diskusija na temu "RYCO - A New Youth Foundation for tne Balkans" na kojoj su ispred R. Srbije učestvovale Tanja Jović, savetnica za spoljnu politiku predsednika Vlade R.Srbije i Marija Bulat, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). 

Govornici su pružili pregled aktuelnog stanja u osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih i istakli značaj koji Kancelarija ima za urapređenje odnosa u regionu i uspostavljanje mreže mladih novih generacija neopterećenih prošlošću. Predstavljanje knjige "Srbi i Nemci u 20. veku - u senci zvanične politike"

23. maj -Ambasada R. Srbije u Berlinu organizovala je predstavljanje zbornika radova "Srbi i Nemci u 20. veku - u senci zvanične politike", koji je priredila prof. dr Gabriela Šubert.  Promociju knjige otvorio je uvodnim govorom ambasador R. Srbije u Berlinu NJ.E. dr Dušan Crnogorčević, koji je podsetio da odnosi izmedju Srbije i Nemačke imaju dugu i raznovrsnu prošlost:  "Saradnja dve zemlje ne može se posmatrati isključivo sa političkog aspekta. Mnogi kreativni pojedinci, umetnici i naučnici oblikovali su veze između Srbije i Nemačke, dajući im poseban karakter. Važno je pružiti adekvatnu pažnju upravo ovim pojedincima i istaći njuhovu posvećenost". NJ.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević zahvalio se autorima tekstova trećeg toma o odnosima Srba i Nemaca naglasivši da su upravo oni pružili nemerljiiv doprinos boljem razumevanju dve kulture.


Opširnije...
Nastupne posete Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića u Bunestagu

(Poslanik Torsten Fraj (CDU), Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević, poslanik Tomas Derflinger (CDU))

 

Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević od preuzimanja dužnosti ambasadora R. Srbije u Berlinu realizovao je veliki broj nastupnih posete u nemačkom Bundestagu. Ambasador Crnogorčević susreo se sa brojnim poslanicima svih parlamentarnih stranaka SR Nemačke. Tokom sastanaka sa članovima Bundestaga ambasador Crnogorčević je razgovarao o mogućnostima za unapređenje parlamentarne, bilateralne i ekonomske saradnje dve zemlje, procesu evrointegracija i pregovorima R. Srbije o članstvu u EU, najboljim načinima za prevazilaženje izbegličke krize, situaciji i unapređenju saradnje u regionu.


Opširnije...
Drugi pripremni sastanak 24. Ekonomsko-ekološkog foruma

19-20. maj - Drugi pripremni sastanak 24. Ekonomsko-ekološkog foruma OEBS-a na temu „Jačanje stabilnosti i bezbednosti putem saradnje u dobrom upravljanju“ održan je u Berlinu. Forum je bio posvećen pitanjima dobrog upravljanja kao preduslova ekonomskog razvoja i uspostavljanja povoljnije investicione klime. Razmatrani su i pozitivni aspekti migracija, a učesnici Foruma bili su predstavnici država članica OEBS-a, međunarodnih organizacija, civilnog i privatnog sektora. Ispred R. Srbije na drugom pripremnom sastanku 24. Ekonomsko-ekološkog foruma OEBS-a učestvovala je Tijana Borisavljević, treći sekretar u Ambasadi R. Srbije u Berlinu.Intervju Nj.E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića za "Vesti"

15. maj - Intervju Nj.E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića pod naslovom "Nemačka nas želi u EU" objavljen je u devnim novinama na srpskom jeziku "Vesti" sa sedištem u Frankfurtu. Intervju sa ambasadorom radila je novinarka Biljna Božin, dopisnica "Vesti" u Berlinu.Poseta Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića pokrajini Bavarska

11. maj - NJ.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević posetio je pokrajinu Bavarsku i tom prilikom se susreo sa dr Beate Merk, državnom ministarkom za evropska pitanja i regionalne odnose Bavarske. Ambasador Crnogorčević posetio je i Südosteuropa-Gesellschaft (Društvo Jugoistočne Evrope) u Minhenu.Sporazum izmedju Vlade R. Srbije i Vlade R.Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša

11. maj - Sporazum izmedju Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša stupiće na snagu 28. maja 2016.godine. Od toga datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji druge strane bez vize, u trajanju do 90 dana.
 Intervju Nj.E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića za portal "Berlin Global"

29. april - Internet portal "Berlin Global" objavio je intervju sa Nj.E. ambasadorom dr Dušanom Crnogorčevićem pod naslovom "Svet ključa". Ambasador Crnogorčević govorio je o svojoj karijeri i diplomatskom iskustvu, značaju kulturne diplomatije u savremenom dobu, bilateralnim odnosima R.Srbije i SR Nemačke, kao i o procesu pristupanja R. Srbije u EU.  Kompletan intervju možete pronaći na linku u nastavku: http://www.berlinglobal.org/index.php?the-world-is-boilingNastupna poseta Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića kod parlamentarnog DS u Ministarstvu odbrane dr Ralfa Braukzipea

25.april - Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević u nastupnoj poseti kod parlamentarnog državnog sekretara u Ministarstvu odbrane SR Nemačke dr Ralfa Braukzipea. Potpisivanje Sporazuma između Vlade SRN i Vlade RS o saradnji u oblasti bezbednosti

dsd

22. mart - Ministar unutrašnjih poslova R. Srbije Nebojša Stefanović boravio je u zvaničnoj poseti Berlinu tokom koje je potpisan Sporazum između Vlade SR Nemačke i Vlade R. Srbije o saradnji u oblasti bezbednosti. Bilateralni Sporazum rezultat je nastojanja daljeg učvšćivanja i razvijanja prijateljskih odnosa između SR Nemačke i R. Srbije, a njegovo potpisivanje doprineće efikasnijem sprečavanju i suzbijanju krivičnih dela, posеbeno organizovanog kriminala, terorizma, ilegalne trgovine oružjem, opojnim sredstvima i krijumčarenja ljudi. 

 

 


Opširnije...
Sastanak Trojke OEBS u Berlinu

12. april - Prvi potpredsednik Vlade R. Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je  na sastanku Trojke OEBS-a u Berlinu. Sastanku su prisustvovali i Frank Volter Štajnmajer, ministar inostranih poslova SR Nemačke, Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije i Lamberto Zanijer, generalni sekretar OEBS-a. Članovi delegacije R. Srbije na sastaku trojke ispred Ambasade R. Srbije u Berlinu bili su i NJ.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević i Jasmina Veličković, prva savetnica. POZIV ZA PODNOŠENJE PONUDE

 

 

POZIV ZA PODNOŠENjE PONUDE


14. mart - U skladu sa Uputstvom o sprovođenju nabavki u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije (GS br. 2570-6/16 od 12.07.2013.g.)


 


Opširnije...
Dunavski salon 2016

10. mart - Ambasada R.Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Predstavništvom Baden-Virtemberga u Berlinu organizovala je Dunavski salon 2016 pod nazivom „EU strategija za dunavski region, identitet i turizam“. Događaj iniciran od strane Petera Fridriha, ministra za Evropu pokrajine Baden-Virtemberg, tradicionalno se održava u prostorijama Predstavništva Baden-Virtemberga i prateća je manifestacija Međunarodnog sajma turizma u Berlinu (ITB).


Opširnije...
Izbori za narodne poslanike R. Srbije - glasanje u inostranstvu

 


07. mart - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju vanrednih parlametarnih izbora, koji će se održati 24. aprila 2016. godine.


Opširnije...
Nastupna poseta ambasadora Crnogorčevića kod gradonačelnika Berlina Mihaelom Milerom

10. februar - Nj. E. ambasador dr Dušan Crnogorčević susreo se sa gradonačelnikom Berlina Mihaelom Milerom. Poziv za podnošenje ponude - nabavka službenog automobila na lizing

 

10. februar - Na osnovu Direktive o nabavkama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RS, br.716/GS od 20.05.2013 god. i Uputstva o sprovođenju nabavki U DKP RS u inostranstvu br.716-2/GS od 03.07.2013 god, Ambasada Republike Srbije u Berlinu

objavljuje

POZIV ZA PODNOŠENjENjE PONUDE
Vrsta postupka: nabavka male vrednosti


Predmet nabavke: nabavka službenog automobila na lizing (redni broj nabavke 6-Plan)

 


Opširnije...
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

03. februar - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša stupiće na snagu 13. februara 2016. godine. Od tog datuma državljani obe države koji su nosioci diplomatski i sližbenih pasoša imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju od 90 dana u periodu od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska.Ambasador R. Srbije Nj. E. gospodin Dušan Crnogorčević predao akreditivna pisma predsedniku SR Nemačke Nj.E. gospodinu Joakimu Gauku

11. decembar - Novi ambasador R. Srbije u Berlinu Nj.E. gospodin Dušan Crnogorčević predao je akreditivna pisma predsedniku SR Nemačke Nj.E. gospodinu Joakimu Gauku

 

 Književno veče sa Draganom Velikićem

15. decembar - Ambasada R. Srbije u Berlinu u saradnji sa Predstavništvom Evropske komisije u Berlinu i mrežom EUNIC Berlin organizovala je u prostorijama Ambasade Austrije književno veče sa Draganom Velikićem. Druženje sa berlinskom čitalačkom publikom priređeno je u okviru ciklusa Europa literarisch, tokom kojeg je uspostavljena praksa predstavljanja pisaca iz zemalja koje učestvuju u radu mreže EUNIC.


Opširnije...
Sedma Konferencija MIP-ova JiE u organizaciji Aspen instituta

25. novembar – Prvi potpredsednik Vlade R. Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je 24. novembra 2015. godine u Berlinu na sedmoj Konferenciji ministara inostranih poslova Jugoistočne Evrope u organizaciji Aspen instituta.


Opširnije...
Obeležavanje Evropskog dana jezika

21. oktobar - Ambasada Srbije u Berlinu se i ove godine uključila u obeležavanje Evropskog dana jezika (26. septembar), učešćem u tradicionalnim „malim kursevima jezika“. Manifestaciju su organizovali Mreža kulturnih instituta članica EU u Berlinu (EUNIC Berlin), Predstavništvo Evropske komisije, Uprava za obrazovanje, omladinu i nauku Berlina i Centralna i pokrajinska biblioteka Berlina.


Opširnije...
Zahtev tzv. "Kosova" za članstvo u UNESCO

Non-paper sa glavnim argumentima Republike Srbije o neprihvatljivosti članstva tzv. "Kosova" u UNESCO možete preuzeti ovde.

 Promocija CD-a „Brodski kvartet svira Isidoru Žebeljan“

16. oktobar – U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Berlinu održana je promocija CD-a kamerne muzike „Brodski kvartet svira Isidoru Žebeljan“ u izdanju diskografske kuće Classic Production Osnabrück (CPO).


Opširnije...
Konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić


01. oktobar - Fondacija dr Zoran Đinđić je u saradnji sa Odborom nemačke privrede za istočnu Evropu i nemačkim Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj raspisala konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić, namenjen studentima osnovnih, master studija i diplomcima sa prvim radnim iskustvom.


Opširnije...
Šesta Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

21. septembar - Šesta Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, koju organizuju Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Udruženje novinara Srbije, biće održana 23. oktobra 2015. godine u Beogradu.


Opširnije...
Poseta PV Aleksandra Vučića Berlinu

 

7. septembar - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u jednodnevnoj radnoj poseti Berlinu


Opširnije...
Prijem i turistička promocija "Moja Srbija"

4. septembar - Ambasada Republike Srbije u Berlinu u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije organizovala je prijem i turističku promociju „Moja Srbija“.


Opširnije...
Dan otvorenih vrata u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke

30. avgust - Ambasada R. Srbije u Berlinu učestvovala je na Danu otvorenih vrata u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke (BMZ). Tokom manifestacije zainteresovanima je pružen prilika da se upoznaju sa aktivnostima BMZ-a, ali i zemljama sa kojima Ministarstvo ostvaruje saradnju u vidu upućivanja razvojne pomoći i finansiranja projekata. Na štandu Ambasade R. Srbije u Berlinu posetiocima i učesnicima predstavljeni su turistički potencijali R. Srbije, uz mogućnost degustacije karakterističnih kulinarskih specijaliteta naše zemlje. Manifestaciju je posetilo približno 3.500 posetilaca.Učešće beogradskog kvinteta „Beltango“ na "Brandenburškim letnjim koncertima"

02. avgust - Beogradski kvintet „Beltango“, svetski poznat tango-ansambal, nastupio je u okviru programa "Brandenburških letnjih koncerata". Nastup na jednom od najpoznatijih muzičkih festivala na istoku Nemačke održan je sa velikim uspehom pred više od 600 gledalaca. Ansambl „Beltango“, pored klasičnog tanga, svira i sopstvena dela iz tango žanra sa elementima balkanskog folklora.Stupanje na snagu Sporazuma između Vlade R. Srbije i Vlade R. Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja

25. jul - Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja stupiće na snagu 06. avgusta 2015. godine. Državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, neće imati obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu do 90 dana, u okviru perioda od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina

19. jun - Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 18. juna 2015.g. usvojila Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju nosiocima svih vrsta putnih isprava Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina, osim nosiocima putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa medjunarodnim konvencijama. Navedena odluka važi pod uslovom da ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima („Službeni glasnik RS“ br. 97/08). Odluka stupa na snagu 30. juna 2015.gKonkurs za izbor honorarnog nastavnika za obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu

 

05. jun - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu u školskoj 2015/2016. godini. Rok za dostavu prijava i potrebne dokumentacije nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu je 20. jun 2015. godine.

 

Konkurs možete preuzeti: ovdeInternacionalni dani razgovora

 

“Internacionalni dani razgovora” organizovani u saradnji Republičkog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje R. Srbije i Nemačkog penzijskog osiguranja biće održani 17. i 18. marta 2015. godine u Štutgartu. Tom prilikom nosioci penzijskog osiguranja SR Nemačke ili R. Srbije imaće mogućnost da od stručnjaka za socijalno osiguranje dobiju besplatnu savetodavnu pomoć na srpskom ili nemačkom jeziku. Svi zaniteresovani pojedinci mogu zakazati termin razgovora pozivom na br.  telefona 0711/ 61466-0 ili posredstvom  e – mejla beratung.im-zentrum@drv-bw.de.

Više informacija: PozivZakon o minimalnoj zaradi u SR Nemačkoj - primena na oblast prekograničnog drumskog transporta


Informacija o primeni Zakona o minimalnoj zaradi u SR Nemačkoj u oblasti prekograničnog drumskog transporta

Uputstvo za popunjavanje i dostavu obrasca 033037

Primer popunjenog obrasca

Obrazac 033037b

Employer’s Operational Scheduling

 Konferencija ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope u organizaciji Aspen instituta

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na Konferenciji ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope u organizaciji Aspen instituta, koja je 5. novembra 2014. godine  realizovana u Berlinu.


Opširnije...
Pristipanje Republike Srbije projektu "Traduki"

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je 4. novembra 2014. godine u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke potpisao Sporazum o pristupanju Republike Srbije projektu „Traduki“.


Opširnije...
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30. oktobra 2014. godine usvojila Odluku o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije, ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedninjenim Američkim Državama.

Ovom odlukom, koja je stupila na snagu 08. novembra 2014. godine, pomenute kategorije stranih državljana mogu bez viza ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka mora biti usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.

Odluka o ulasku bez viza od 08.11.2014.g. ne odnosi se na nosioce putnih isprava izdatih u skladu sa medjunarodnim konvencijama (Travel Document, Fremdenpass/Fremling Pass). U situaciji kada nosilac Travel Document-a ima regulisan boravak u gore navedenim državama, u formi posebnog dokumenta, takodje mora posedovati vizu za ulazak u R. SrbijuZvanična poseta PPV i MSP R. Srbije Ivice Dačića SR Nemačkoj

Prvi potpredsednik Vlade R. Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je 22. avgusta 2014. godine u prvoj zvaničnoj poseti SR Nemačkoj. Tom prilikom razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova SR Nemačke, Frank-Valterom Štajnmajerom. Tokom boravka u Berlinu prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dao je intervju za berlinski dnevni list "Tagesšpigel" i nemačku radio stanicu "Dojčlandfunk".Radna poseta PV R. Srbija A. Vučića Berlinu

Povodom panel diskusije "Novi početak prema Briselu - Srbija na putu ka Evropskoj uniji", koju organozovao Forum Srbija Nemačka u saradnji sa Nemačkim društvom za spoljnu politiku, PV R. Srbije A. Vučić boravio je u radnoj poseti Berlinu 30. juna 2014. godine. Tokom posete PV A. Vučić dao je intervju za nemački dnevni list "Die Welt".Zvanična poseta PV R. Srbije Aleksandra Vučića SR Nemačkoj

PV R. Srbije Aleksandar Vučić boravio je 11. i 12. juna 2014. godine u prvoj zvaničnoj poseti SR Nemačkoj. Tom prilikom razgovarao je sa kancelarkom SR Nemačke Angelom Merkel.

Nemački mediji su uoči i tokom posete intenzivno izveštavali o situaciji u Srbiji - objavljeni su intervjui sa PV A. Vučićem u dnevnim listovima - "Handelsblat", "Tagesšpigel""Bild".Obaveštenje povodom prikupljanja humanitarne pomoći za područja pogođena poplavama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je obavestilo da je do sada prikupljena dovoljna količina sredstava za osnovne životne potrebe stanovništva pogođenog poplavama, kao i da je u cilju nastavka sanacije prioritet, pre svega, obezbeđivanje uslova stanovanja. U tom smislu bi dalje prikupljanje humanitarne pomoći trebalo usmeriti na prikupljanje finansijskih sredstava.Obaveštenje Crvenog krsta Srbije

Molimo da se otpremanje pošiljki humanitarne pomoći najavi najmanje tri radna dana pre planiranog transporta pošiljke. Najave su neophodne kako bi Crveni krst bio u situaciji da pripremi i obezbedi postojeće kapacitete za prijem robe.Humanitarna pomoć prikupljena u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu - dosadašnje aktivnosti, 27. maj 2014. godine

Na namenski račun Ambasade Republike Srbije u Berlinu za pomoć stradalima u poplavama na teritoriji Republike Srbije, kao i za saniranje štete do sada je uplaćeno 31.885,00 evra.

U prostorijama Ruskog doma (Russisches Haus) u Berlinu 26. maja 2014. održan je humanitarni koncert pod nazivom "Od sveg srca", na kome su nastupili umetnici iz Srbije koji žive i rade u Berlinu, horovi SPC iz Berlina, učenici Baletske škole "Renate Leković", folklorni ansambl "Srpsko-nemačke zajednice", pijanisti i violinisti iz Bugarske, Rusije i Rumunije. Ruski dom je besplatno ustupio svoje prostorije, a prikupljeni prihod od prodatih ulaznica u iznosu od 5.470,00 evra uplaćen je na račun za pomoć stradalima.

Transport humanitarne pomoći prikupljene u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu nastavljen je i 23. i 24. maja 2014. godine.

Transport pošiljke 23. maja omogućila je nemačka humanitarna organizacija "Die Johanniter", koja je donirala kamion zapremine 7,5 tona. Ovom pošiljkom upućena je velika količina vode, hrane za bebe, konzervirane hrane, higijenskih artikala, toalet papira, ćebadi i obuće. Akciju utovara kamiona i evidencije utovarene robe pratila je tv ekipa RBB, a saopštenje o slanju humanitarne pomoći objavljeno je i na internet stranici organizacije "Die Johanniter" i "AWO International".

Otpremu prikupljene pomoći 24. maja omogućilo je transportno preduzeće "NIKOS Transporte GmbH", koje će prevesti robe ukupne težine 5 tona.

Prva pošiljka najpotrebnijih artikala humanitarne pomoći – sredstva za ličnu higijenu, konzervirana hrana, pelene za bebe, hrana za bebe, flaširana voda - poslata je u ponedeljak, 20. maja 2014. godine, autobusom „Srbija Tours“-a. Za transport druge pošiljke težine 3,5 tona pobrinuo se autoprevoznik „Ilić“ iz Berlina, koja je 22. maja upućena u Srbiju.

Prva pošiljka najpotrebnijih artikala humanitarne pomoći redovnim letom Air Serbia iz Berlina za Beograd upućena je 21, a druga 22. maja 2014. godine. Do sada je avionima Air Serbia poslato robe težine 1,5 tona. Angažovanjem Ambasade R. Srbije obezbeđeno je da ovlašćeni špediter i handling agent doniraju vrednost svojih usluga.

Ambasada R. Srbije u Berlinu zahvaljuje svim ljudima dobre volje, donatorima i volonterima, koji su velikim zalaganjem pomogli u pakovanju, utovaru i transportu humanitarne pomoći.

 DONACIJE PUTEM SLANJA SMS PORUKA

Donacije za pomoć ugroženom stanovništvu  u poplavljenim područjima Srbije putem slanja sms poruke na broj 1003 može se realizovati isključivo sa telefonskih brojeva koji pripadaju operaterima mobilne telefonije u Srbiji.SVE INFORMACIJE O POPLAVAMA NALAZE SE INTERNET STRANICI MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Informacije o poplavamaHumanitarni koncert "Od sveg srca" 26.05.2014. u Ruskom domu

Ambasada R. Srbije u Berlinu je u saradnji sa Renatom Leković, direktorkom baletske škole, organizovala humanitarni koncert pod nazivom "Od sveg srca", čiji je prihod od prodatih ulaznica namenjen žtrvama poplava u Srbiji. Koncert, kojem je prisustvovalo oko 270 posetilaca, upriličen je u Ruskom domu, 26. maja. Tom prilikom je prikupljena suma od 5.470,00 evra, koja je uplaćena pa namenski račun Ambasade namenjen žrtvama poplava i sanaciji štete.


Umetnički deo programa, koji su činile tačke klasične, duhovne, tradicionalne i moderne muzike i baleta, koncipirala je R. Leković. Ruski dom je izašao u susret molbi Ambasade i, kao vid podrške hurnanitarnoj akciji, besplatno ustupio salu za koncert.


Prisutnima su se pozdravnim govorom obratili M. Stipić, drugi sekretar Ambasade R. Srbije u Berlinu, i zamenik direktora Ruskog doma A. Anisimov. Tokom dvoipočasovnog koncerta nastupili su umetnici iz Srbije, koji žive i rade u Berlinu - mecosopran Katarina Bradić (Nemačka opera), sopran Marija Mitić, Sara Meštrović (solistkinja Državnog baleta u Berlinu), pijanista Uroš Ugarković, violinistkinje Miljana Vujović, Ksenija Zečević, Marija Mike i drugi. Tokom večeri su nastupili i horovi SPC iz Berlina, učenici baletske škole "Renate Leković", folklorni ansambl "Srpsko-nemačke zajednice", pijanisti i violinisti iz Bugarske, Rusije i Rumunije.


Koncertu je prisustvovala i zamenica direktora Crvenog krsta Nemačke, Schenk zu Schweinsberg, koja je ukazala da ta organizacija prikuplja novčanu pomoć za žrtve poplava na Balkanu.HUMANITARNA POMOĆ - CARINSKE PROCEDURE I DRUGE INFORMACIJE

http://www.upravacarina.rs/cyr/Stranice/HPCP.aspxPRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI - VAŽNO OBAVEŠTENJE

O nedelje 25. maja 2014. godine punkt za prikupljanje humanitarne pomoći biće otvoren u prostorijama Srpskog kulturnog i sportskog udruženja u Grenzallee 22, 12057 Berlin.


Predaja humanitarne pomoći može se izvršiti svakog dana od 18,00 do 22,00 časova.


Kontakt:
030/ 685 28 09
info@sksv-berlin.deHITNO POTREBAN PREVOZ PRIKUPLJENE HUMANITARNE POMOĆI DO REPUBLIKE SRBIJE

Molimo autoprevoznike koji su u mogućnosti da prevezu prikupljenu humanitarnu pomoć do Republike Srbije da se jave Ambasadi R. Srbije u Berlinu!!!

Telefon: 030-895-77-00, E-Mail: info@botschaft-serbien.deOtprema humanitarne pomoći letovima nacionalne aviokompanije Air Serbia

Prva pošiljka najpotrebnijih artikala humanitarne pomoći upućena je redovnim letom Air Serbia iz Berlina za Beograd 21. maja 2014. godine u večernjim satima.

Zahvaljujući velikoj pomoći volontera pripremljeno je u skladu sa bezbednosnim zahtevima 30 paketa pomoći ukupne težine oko pola tone.

Ambasada Republike Srbije u Berlinu zahvaljuje se volonterima i donatorima, kao i kompanijama uključenim u otpremu i manipulaciju kargo tereta (Air Logistic, Wisag i Emotrans), koje su svoje usluge pružile besplatno.

Posebno se zahlavljujemo lokalnom osoblju nacionalne aviokompanije Air Serbia u Berlinu.  Air Serbia će i narednih dana svojim avionima besplatno prevoziti humanitarnu pomoć prikupljenu u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu.Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka Republici Srbiji

Na sajtu Ministarstva finansija Republike Hrvatske postavljeno je uputstvo o postupanju sa pošiljkama humanitarne pomoći pri izvozu.

Na inicijativu kolega iz Uprave carina Hrvatske sa kojima Uprava carina Srbije tesno sarađuje u procesu pristupanja EU, odmah je postavljeno uputstvo o tome šta je potrebno kako bi se humanitarna pomoć što efikasnije dopremala sa teritorije EU.

Za građane i grupe građana procedura je vrlo jednostavna i maksimalno liberalizovana, dok je za pravna lica i udruženja potrebna izvozna deklaracija koja može da se podnese bilo gde na teritoriji EU ili u samoj Hrvatkoj.

Uputstvo za izvoz humanitarne pomoći iz EU u Republiku Srbiju i BiH možete pogledati na linku Uprave carina Republike Hrvatske.Dan žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 20. maja 2014. godine donela Odluku o proglašenju Dana žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije.

Za Dan žalosti određeni su 21., 22. i 23. maj 2014. godine.

Knjiga žalosti biće otvorena u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu 21., 22. i 23. maja 2014. godine u periodu od 13 do 16 časova.Oslobađanje plaćanja putarina za vozila koja prenose humanitarnu pomoć


Javno preduzeće "Putevi Srbije" je donelo odluku da su vozila, kojim se prevozi humanitarna pomoć u R. Srbiju, oslobođena plaćanja putarina na auto-putevima u R. Srbiji, ukoliko prezentuju odgovarajuću potvrdu izdatu od diplomatsko-konzularnog predstavništva R. Srbije da je u pitanju pošiljka humanitarnog karaktera.Apel Ambasade Republike Srbije u Berlinu

Molimo naše građane da više ne prikupljaju odeću.
Prioritet su:
- dušeci
- jorgani, ćebad
- posteljina
- kreveti  na sklapanje
- sredstva za higijenu (sapun, četkice i paste za zube, higijenski ulošci i dr)
- flaširana voda
- sredstva za dezinfekciju, asepsol
- gumene čizme
- konzervisana hrana
- zaštitne rukavice, kape i maske
- hrana za bebe
- pelene za bebe i odrasle.Otprema humanitarne pomoći letovima nacionalne aviokompanije Air Serbia

U saradnji sa nacionalnom aviokompanijom Air Serbia Ambasada Republike Srbije u Berlinu organizuje otpremu hitno potrebne humanitarne pomoći:

- hrana za bebe
- pelene za bebe i odrasle
- vlažne maramice
- maske i rukavice za jednokratnu upotrebu
- vlažni ubrusi za dezinfekciju
- čvrsti sapuni.

Ostali artikli humanitarne pomoći otpremaće se kao i do sada autobusima i u saradnji sa drumskim prevoznicima.

Molimo da artikle humanitarne pomoći namenjene avioprevozniku dostavite u Ambasadu R. Srbije u Berlinu, gde će na adekvatan način biti pripremljeni za otpremu.Apel Ambasade Republike Srbije u Berlinu

Molimo naše građane da više ne prikupljaju odeću.
Prioritet su: flaširana voda, sredstva za dezinfekciju, zaštitne rukavice, kape i maske, hrana za bebe, pelene i flašice za bebe!Uvoz lekova i medicinskih sredstava

Ministarstvo zdravlja obavestilo je da se ne mogu prihvatati donacije od fizičkih lica u vidu lekova i medicinskih sredstava koje se lično donesu, a radi zaštite zdravlja pacijenata, jer nije poznato na koji način su lekovi nabavljeni i u kojim uslovima su čuvani.

Sva fizička i pravna lica koja žele da doniraju lekove i medicinska sredstva koja su registrovana u R. Srbiji, mogu preko proizvođača ili veleprodaje da izvrše donaciju centralnoj apoteci Kliničkog centra Srbije, koja dalje vrši njihovu raspodelu. U slučaju donacije  neregistrovanih lekova, uvoz donacije se vrši na osnovu odobrenja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.
 Račun Ambasade R. Srbije u Berlinu u cilju primanja finansijskih donacija za saniranje posledica elementarnih nepogoda u Republici Srbiji

U cilju izbegavanja visokih bankarskih provizija za transfer novca u Republiku Srbiju otvoren je račun Ambasade R. Srbije u Berlinu u "Deutsche Bank":

Kontoinhaber: Botschaft der Republik Serbien - Flutopfer -


Kontonummer: 616600300
Bankleitzahl: 10070000


IBAN: DE18100700000616600300
BIC/SWIFT: DEUTDEBB

Ova sredstva biće prosleđena na poseban račun Ministarstva finansija Republike Srbije namenjen žrtvama poplava.

 Potvrde za prevoz humanitarne pomoći

Zbog velikog interesovanja naših gradjana u SR Nemačkoj, koji su organizovali prikupljanje humanitarne pomoći i žele da je transportuju u R. Srbiju, Ambasada R. Srbije u Berlinu, u koordinaciji sa Kriznim štabom Ministarstva spoljnih poslova, Upravom carina i drugim državnim organima R. Srbije, izdaje potvrde radi lakšeg prelaska državne granice i bržeg regulisanja carinskih formalnosti.

Potrebno je da najavite dolazak u Ambasadu – u bilo koje vreme – uvedena su neprekidna dežurstva.

Molimo vas da pripremite sledeće podatke:

- spisak stvari (vrsta i količinа)
- okvirna vrednost
- podatak ko je prikupio humanitarnu pomoć i od koga (od pojedinaca, udruženja, firmi itd.)
- ko prevozi humanitarnu pomoć (kopija pasoša)
- čime se prevozi (kamion, autobus, kombi itd), marka vozila i registarske oznake
- kome se pomoć upućuje (ukoliko ste već dogovorili sa nekim, npr. Crveni krst Srbije, Krizni štab itd)
- mesto i vreme planiranog ulaska u R. Srbiju
- granični prelaz
 PayPal račun za uplatu humanitarne pomoći za žrtve poplava u Republici Srbiji

Obaveštavamo da je od 18.05.2014. godine aktiviran PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona. Račun pripada Misiji Republike Srbije pri EU u Briselu, a sredstva koja se uplate korišćenjem Paypal servisa direktno se prebacuju na namenski račun Vlade R. Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti – poplava.

Donacije putem PayPal servisa mogu se uplatiti na: floodrelief.gov.rs
 Hitne potrebe Crvenog krsta R. Srbije

Crveni krst R. Srbije je obavestio da mu je u ovom trenutku najpotrebnije sledeće:

- dušeci

- posteljina

- kreveti na rasklapanje

- pelene za decu i odrasle

- čarape

- veš

- dečja odeća

- baterijske lampe

- baterije za baterijske lampe

- sredstva za higijenu (sapun, toaletni papir, papirni ubrusi, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste)

- Asepsol oznake 5P

- gumene čizme.Srbija u nevolji, pomoć je dobrodošla

Vlada Republike Srbije otvorila je dinarski i devizni račun za pomoć u procesu otklanjanja posledica od poplava. Pomoć u vidu finansijskih sredstava je prioritet za donacije iz inostranstva. Opširnije na internet stranici Kancelariju za saradnju s dijasporom i Srbima u regionuMSP R. Srbije formiralo Krizni štab za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva

Povodom nezapamćenih elementarnih nepogoda koje su pogodile Republiku Srbiju, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, sa zadatkom da koordinira aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.

U tom cilju, sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava. Takođe, dostavljeni su i brojevi žiro-računa koje je otvorila Vlada Republike Srbije, kako bi sva zainteresovana lica i subjekti mogli da daju humanitarne priloge i to:

- dinarski žiro-račun - Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave, broj 840-3546721-89;
- devizni žiro-račun 01-504619-100193230-000000-0000 – Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080.

Krizni štab Ministarstva spoljnih poslova može se kontaktirati na broj telefona +381-66-8066-224 ili putem e-mail adrese: kriznistab@mfa.rs.

Ministarstvo spoljnih poslova izražava zahvalnost svim stranim državama i pojedincima, koji su ponudili pomoć Republici Srbiji.Međunarodni dani savetovanja

Obaveštavamo vas da će se i ove godine održati Internacionalni dani savetovanja između Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije i nosilaca penzijskog osiguranja Savezne Republike Nemačke.

Na tim razgovorima, predstavnici obe strane će primati zainteresovana lica, koja su se prethodno prijavila, i davati im potrebna obaveštenja i savete u vezi sa njihovim pravima u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja primenom Sporazuma između SFR Jugoslavije i Savezne Republike Nemačke o socijalnom obezbeđenju.

Ove godine, Internacionalni dani savetovanja u Nemačkoj održaće se u martu, u Dizeldorfu i Minhenu.

Razgovori u Dizeldorfu će se održati 18. i 19. marta 2014. godine, u prostorijama Nemačkog penzijskog osiguranja, Uslužni centar Dizeldorf (Deutsche Rentenversicherung, Service im Zentrum Königsallee 71 Düsseldorf), a u Minhenu 20. marta 2014. godine, u prostorijama Službe za informacije i savetovanje Minhen (Auskunfts – und Beratungsstelle der Deutsche Rentenversicherung, Viktualienmarkt 8).
 Nacionalni praznik Republike Srbije

Povodom Nacionalnog praznika, 15. februara, obaveštavamo da Ambasada Republike Srbije u Berlinu neće raditi 17. februara.Izbori 2014 - Оbaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić potpisao je 29. januara 2014. godine Ukaz o raspuštanju Narodne skupštine Republike Srbije i Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 16. mart 2014. godine.

Imajući u vidu ovu odluku, obaveštavamo sve punoletne državljane Republike Srbije koji žele da glasaju u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu, da mogu najkasnije pet dana pre dana zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska (22. februar 2014. godine), podneti zahtev da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu. Ambasada će ovaj zahtev dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.

Ukazujemo da je uslov za upis navedenog podatka da ste već upisani u Jedinstveni birački spisak. Ukoliko to nije slučaj, neophodno je da popunite i Ambasadi u Berlinu dostavite Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da ćete glasati u inostranstvu. Ambasada oba vaša zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od roditelja.

Molimo da nam, pored zahteva za upis u birački spisak, dostavite i skeniranu kopiju pasoša, kako bismo izvršili proveru ispravnosti upisanih podataka.

Popunjene formulare i kopiju pasoša Ambasadi u Berlinu možete dostaviti e-mailom (izbori2014@botschaft-serbien.de), faksom (030/825-22-06) ili poštom (Taubertstr. 18, 14193 Berlin). Naglašavamo da je rok za dostavu dokumenata 22. februar 2014. godine.

Na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave (www.mpravde.gov.rs) možete proveriti da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak, tako što ćete uneti vaš jedinstveni matični broj građana.
Sve relevantne informacije vezane za sprovođenje izbora možete naći na sajtu Republičke izborne komisije (www.rik.parlament.gov.rs).


Opširnije...
Servis za brze odgovore

Obaveštavamo da je Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu osnovala Servis za brze odgovore sa namerom da pruži pomoć u procesu dobijanja odgovora na pitanja dijaspore i Srba u regionu koja su u nadležnosti državnih organa (lična dokumenta, državljanstvo, statusna pitanja, pitanja svojine, dopunske škole i druga prosvetna pitanja). Pitanja se mogu postaviti elektronskim putem (sajt Kancelarije: www.dijaspora.gov.rs), putem telefona (broj  + 381 11 3202 937) i ličnim dostavljanjem u prijemno odeljenje brzih odgovora: Beograd, Vasina 20, radnim danom od 09:00 do 16:00 časova.Retrospektiva filmova Želimira Žilnika u Berlinu od 11. do 31. januara 2014. godine

U bioskopu „Arsenal“ u Berlinu u toku je retrospektiva filmova Želimira Žilnika, koju zajedno organizuju „Arsenal – Institut za filmsku i video umetnost“ i Ambasada Republike Srbije.

Tokom retrospektive, koja se održava od 11. do 31. januara 2014. godine, biće prikazano ukupno 20 filmova iz različitih perioda stvaralaštva Želimira Žilnika.

Autor je prisustvovao otvaranju manifestacije, kao i projekcijama koje su održane 12. i 13. januara. Nakon projekcija priređena je diskusija, tokom koje je publika postavljala brojna pitanja gospodinu Žilniku.

Više o programu retrospektive možete saznati na internet stranicama bioskopa „Arsenal“.Poseta B. Ružića i T. Miščević SR Nemačkoj, 5. i 6. novembra 2013. godine

Ministar bez portfelja zadužen za EU integraciju Srbije B. Ružić i šef pregovaračkog tima R. Srbije sa EU, T. Miščević boravili su u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj 5. i 6. novembra 2013. godine. Tokom posete u sedištu Evropskog pokreta Nemačke održana je diskusija na temu "Put Srbije u EU".Izložba "Ivo Andrić - književnik i/ili diplomata" u Berlinu

U zgradi Pravnog fakulteta Humbolt univerziteta u Berlinu 25. juna 2013. godine otvorena je izložba "Ivo Andrić - književnik i/ili diplomata". Na otvaranju su govorili prof. Kristijan Fos, šef Katedre za slavistiku na HU, ambasador Ivo Visković i autorka izložbe kustos Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac.

Otvaranju su prisustvovali brojni gosti - univerzitetski profesori, ambasadorke Makedonije i Crne Gore i drugi predstavnici diplomatskog kora zemalja regiona i MIP SRN, kao i novinari i predstavnici dijaspore.Poseta PR NS RS N. Stefanovića SR Nemačkoj

Predsednik Narodne skupštine R. Srbije N. Stefanović posetio je SR Nemačku 24. juna 2013. godine. Tom prilikom razgovarao je sa predsednikom Bundestaga SR Nemačke N. Lamertom. Nakon razgovora PR NS Stefanović je dao izjavu za "Tanjug" i "Frankfurtske vesti".Projekat "Europa Literarisch" - književno veče sa piscem Goranom Petrovićem

U okviru serije književnih večeri sa piscima iz zemalja koje učestvuju u radu EUNIC pod nazivom Europa Literarisch, u Predstavništvu Evropske komisije u Berlinu 18. juna 2013. godine održano je književno veče sa Goranom Petrovićem.

G. Petrović je predstavio svoju knjigu Sitničarnica "Kod srećne ruke", koja se po prvi put pojavila na nemačkom jeziku 2011. godine i u međuvremenu doživela svoje treće izdanje. Književno veče G. Petrovića je bilo izuzetno posećeno (oko 150 gostiju), a publika, pretežno nemačka, mogla je da stekne sliku ne samo o delu G. Petrovića, već i o trendovima u savremenoj srpskoj književnosti.Poseta PPV S. Grubješić

PPV RS za EU integracije S. Grubješić boravila je u Berlinu od 10. do 12. juna 2013. Tom prilikom PPV Grubješić dala je intervju za "Euractiv.de", "Focus" i radio "Deutsche Welle".Poseta PMSP za EU Ljubice Vasić Berlinu

PMSP za EU Ljubica Vasić je u periodu od 15. do 17. aprila 2013. godine bila u zvaničnoj poseti Berlinu. Tom prilikom imala je razgovore sa N. Majer-Landrutom, savetnikom kancelarke A. Merkel za EU, državnom sekretarkom MIP SRN E. Haber i šefom Sektora za EU MIP SRN M. Klausom, kao i sa poslanicima Bundestaga.

Tom prilikom, PMSP Lj. Vasić dala je saopštenje za medije.
 Prijem povodom Dana državnosti 2013

Povodom Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije, 22. februara 2013. organizovan je prijem u svečanoj sali hotela «Ritz Carlton». Prijemu je prisustvovalo oko 350 zvanica, predstavnika političkog, privrednog i javnog života, kao i diplomatskog i vojno-diplomatskog kora. Pozivu su se odazvali ambasador Rusije, ambasadori zemalja regiona, Grčke, Slovačke, Kipra, Rumunije, Bugarske, Irske, Islanda, Malte, te brojnih azijskih i afričkih zemalja. Takođe, prijemu su prisustvovali i predstavnici SPC, veliki broj naših državljana koji žive i rade u SRN, kao i učenici Baletske škole "Lujo Davičo" iz Beograda, Odsek za folkor, koji su igrama iz Srbije i kosovskog Pomoravlja, u autentičnim nošnjama, izazvali oduševljenje gostiju. 

Prijem je otvorio ambasador I. Visković, a prisutnima su se prigodnim govorima obratili PPPV i MO A. Vučić i parlamentarni državni sekretar u MO SRN K. Šmit. Poseta PPPV i MO R. Srbije A. Vučića i PPV za evropske integracije S. Grubješić SR Nemačkoj

PPPV i MO A. Vučić i PPV za evropske integracije S. Grubješić boravili su od 19. do 23. februara 2013. godine u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj.  Potpredsednici Vlade R. Srbije A. Vučić i S. Grubješić posetili su Berlin povodom učešća na konferenciji "Balkan u budučnosti Evrope: uloga Srbije", koju su zajednički organizovali Fondacija Robert Boš i Beogradski fond za političku izuzetnost. Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali i M. Delević, predsednik Odbora za evropske integracije NS RS, M. Pajević, direktor Kancelarije za pridruživanje EU, i M. Đurić, spoljnopolitički savetnik PR T. Nikolića.

Tokom boravka u Berlinu, PPPV i MO A. Vučić je razgovarao sa MO SRN T. de Mezijerom i savetnikom kancelarke A. Merkel, K. Hojzgenom. Takođe, potpredsednike Vlade R. Srbije primio je i MIP SR Nemačke Gido Vestervele.

Potpredsednici Vlade R. Srbije su tokom posete nastupili i u EU Odboru Bundestaga, gde su predstavili dosadašnje rezultate na planu EU integracije Srbije, i odgovarali na pitanja poslanika. 

Na marginama konferencije, PPPV i MO A. Vučić imao sastanke sa PPV i MIP R. Crne Gore I. Lukšićem i PPV R. Hrvatske N. Mimicom. Ministar pravde i državne uprave Republike Srbije N. Selaković u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj

Ministar pravde i državne uprave R. Srbije N. Selaković bio je u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj od 30. januara do 1. februara 2013. godine, radi učešća na Međunarodnoj konferenciji o regulatornoj reformi - "Odgovornost, transparentnost i saradnja - ključni elementi dobre uprave". Takođe, ministar je imao i susret sa državnom sekretarkom u Ministarstvu pravde SR Nemačke Birgit Grundman. Tokom boravka u Berlinu, ministar Selaković je dao intervju internet portalu Euractiv.de. Intervju ambasadora I. Viskovića za "Diplomatski magazin"

U decembarskom izdanju "Diplomatskog magazina" objavljen je intervju ambasadora Ive Viskovića, pod naslovom "Za većinu Srba Kosovo predstavlja kolevku nacionalnog identiteta"MSP Republike Srbije I. Mrkić u prvoj zvaničnoj poseti SR Nemačkoj

Ministar spoljnih poslova R. Srbije Ivan Mrkić bio je u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj od 19. do 21. novembra 2012. godine. Tom prilikom je razgovarao sa ministrom inostranih poslova SR Nemačke Gidom Vesterveleom. Tokom posete MSP Mrkić je dao intervju za dnevni list "Tagesspiegel".

 


Retrospektiva savremenog srpskog filma

Projekcijom filma "Beli lavovi" Lazara Ristovskog 2. maja 2012. u "Zeughauskinu" - bioskopu Nemačkog istorijskog muzeja, otvorena je retrospektiva savremenog srpskog filma. U okviru retrospektive, koja je održana na inicijativu Ambasade R. Srbije u Berlinu i uz podršku Filmskog centra Srbije, prikazano je devetnaest srpskih filmova iz perioda nakon 2000. godine. Berlinska publika je imala priliku da kroz ovu retrospektivu bolje upozna savremeni srpski film, koji joj je do sada bio dostupan gotovo isključivo na festivalima. O retrospektivi su se vrlo pozitivno izrazili nemački filmski kritičariIntervju ambasadora I. Viskovića hrvatskom nedeljniku "Novosti"

Između dva kruga glasanja na predsedničkim izborima u R. Srbiji, ambasador Ivo Visković dao je intervju hrvatskom nedeljniku "Novosti". Intervju  pod naslovom "Dačić je bio jedan od mojih najboljih studenata" možete naći na internet stranici lista.Vesti
Unapređenje poslovnog okruženja za nemačke firme u Srbiji
Selaković: Nemačka jedan od naših najvažnijih ekonomskih i političkih partnera
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
Sastanak ambasadorke dr Snežane Janković sa Mihaelom Harmsom, generalnim direktorom Odbora za istok nemačke privrede
Vučić: Srbija spremna za dijalog o КiM, ali neće biti ponižavana
Sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji
Srbija osigurala stabilno i predvidivo snabdevanje vakcinama
Sveti Sava u Srpskoj dopunskoj školi u Nemačkoj
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Sastanak sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
Кonkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Reforme u oblasti vladavine prava u fokusu Vlade Srbije
Izložba posvećena Milevi Marić-Ajnštajn u Berlinu - susret sa autorkom
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
Predstavljanje bronzane skulpture Mileve Marić Ajnštajn u Berlinu
Selaković sa rukovodstvom Dunavske komisije u Budimpešti
Odluka o dodeli ugovora
Brnabić i Borelj: Politički i ekonomski aspekti pregovora
YouTube kanal Ambasade
Selaković: Punopravno članstvo u EU ostaje prioritet nove Vlade
Joksimović i Rot o pregovorima Srbije i novoj metodologiji
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA
Poziv za učešće na Desetoj konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Sastanak sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije EU
Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kancelarkom SR Nemačke Angelom Merkel
Otvaranje knjige žalosti povodom upokojenja Njegove svetosti, Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja
Sastanak sa nastavnicima Dopunske škole na srpskom jeziku
Polaganje venca na spomenik nastradalim srpskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata u Königsbrück-u
Zvanična poseta Nj.E. ambasadora dr Snežane Janković Bavarskoj
Kancelarka SRN Angela Merkel čestitala je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić na ponovnom izboru na funkciju
Digitalno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2020.
Učešće ambasadora dr Snežane Janković na Кonferenciji ambasadora Zapadnog Balkana „Budućnost politike proširenja i evroatlantsko partnerstvo“
Prijem ambasadorke dr Snežane Janković kod predsednika Bundestaga dr Volfganga Šojblea
Učešće ministra savetnika Saše Dinića na video konferenciji o Zapadnom Balkanu
Sastanak sa ambasadorom Volfgangom Išingerom, predsedavajućim Minhenske bezbednosne konferencije
Razgovor predsednika Srbije A. Vučića i kancelarke SRN A. Merkel
Nemačka podrška realizaciji programa pomoći malim i srednjim preduzećima
Saopštenje za javnost povodom potpisivanja administrativnog partnerstva između Kabineta predsednika Republike Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke
Sastanak sa dr Stephan Holthoff-Pförtner
Novak Đoković dobitnik posebne povelje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
SRBIJA U FOKUSU "NEDELJE EVROPE" UNIVERZITETA U REGENSBURGU
Digitalna kultura
IZBORI 2020 - Uputstvo za glasanje
Učešće Filmskog centra Srbije na Evropskom filmskom sajmu
Predsednik Aleksandar Vučić i srpska delegacija na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji
Obeležavanje Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije
Poseta ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović Berlinu
Učešće srpskih kompanija na sajmu "Fruit Logistica"
Sastanak visokog nivoa u Berlinu francusko-nemačke inicijative protiv nelegalne trgovine lakim i streljačkim naoružanjem na Zapadnom Balkanu
U Ambasadi Republike Srbije obeležena desetogodišnjica Instituta za mala i srednja preduzeća (IFM)
Predstavljanje srpske privrede na skupu „Okrugli sto za ambasade“
Sastanak sa predstavnicima srpske dijaspore
Svetosavska priredba učenika Dopunske škole na srpskom jeziku
Poseta ambasadora dr Snežane Janković hramovima Srpske pravoslavne crkve u Berlinu
Neradni dani
Poseta potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojše Stefanović Berlinu
Putujući filmski festival u Berlinu - veče posvećeno Srbiji (30. novembar 2019)
Koncert vokalne grupe "Libero"
Poseta ambasadora dr Snežane Janković pokrajini Hessen
Učešće predsednice Vlade Ane Brnabić na Privrednom forumu u organizaciji Ziddojče Cajtunga
Državni praznik - neradni dan
Obaveštenje o Odluci Vlade o ukidanju viza za državljane Republike Jermenije
Predaja akreditivnih pisama, petak, 25. oktobar 2019.
Obaveštenje: Ambasada Republike Srbije u Berlinu oglašava potrebu za vozačem
Predaja kopije akreditivnih pisama u MIP SR Nemačke, ponedeljak, 14. oktobar 2019.
Neradni dan
Savezni ministar privrede i energetike Peter Altmajer u Ambasadi Srbije: prijem u organizaciji udruženja Berlinski poslovni razgovori (3. septembar 2019.)
Ambasador dr D. Crnogorčević sa kancelarkom SR Nemačke A. Merkel na godišnjem prijemu za ambasadore, 9 jul 2019. godine
Oproštajni ručak
Konkurs za male razvojne projekte
Srpsko-nemački odnosi i evropska perspektiva Srbije: razgovor ambasadora sa članovima udruženja Salon Diplomatique u Manhajmu (22. jun 2019)
Predavanje ambasadora Crnogorčevića u udruženju Europa-Union Hessen (Vizbaden, 21. maj 2019)
Rezultati konkursa za sufinansiranje projekata za jačanje veza matične države i dijaspore
OPENS 2019 - prezentacija Novog Sada u Berlinu (29. maj 2019.)
Sastanak ambasadora sa Volfgangom Helmihom, predsedavajućim Komiteta za odbranu Bundestaga
Poseta PPV i MSP Ivice Dačića Berlinu (8-9. april 2019) - razgovor sa predstavnicima udruženja "Berlinski poslovni razgovori" i učešće na konferenciji Berlin Energy Transition Dialogue (BETD)
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau
Putujući filmski festival u Berlinu - veče posvećeno Srbiji (1. decembar 2018.)
Kultura sećanja u Nemačkoj i Srbiji - razgovor povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata
Obavestenje
Predsednica Vlade Ana Brnabić na svečanoj večeri u Berlinu
Digitalizacija šansa za ekonomski napredak malih zemalja
Izlaganje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u Fondaciji Konrad Adenauer
Odluka о ukidanju viza za državljane Antigva i Barbuda, Grenade, Komonvelta Dominika i Trinidad i Tobaga
Vlada IR Iran je, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša.
Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Islamske Republike Iran
Učešće naših paraolimpijaca na EP u Berlinu
Inicijativa "Studiraj u Srbiji"
Učešće stalne delegacije NS RS na godišnjem zasedanju PS OEBS u Berlinu
Ambasador dr Dušan Crnogorčević posetio je kompanije iz RS koje učestvuju na Sajmu mode "Panorama"
Forum o Zapadnom Balkanu u organizaciji KAS-a
Radni doručak sa Mihaelom Rotom, državnim ministrom u MIP SRN
Otvaranje izložbe slika akademskog slikara Ljubisava Milunovića u galeriji "Halit Art"
Poseta PPV i MSP R. Srbije Ivice Dačića Berlinu
Radni doručak sa Berndom Hitemanom, generalnim sekretarom Evropskog pokreta Nemačke
Predsednik SRN Frank Valter Štajnmajer odlikovao Sonju Liht, direktorku Centra za političku izuzetnost
Poseta đaka O. Š. „Bornholmer“ Ambasadi
Učesnici programa IPS Bundestaga iz Srbije u poseti Ambasadi
Obaveštenje o dostupnosti punjača za električna vozila na auto-putevima u R. Srbiji
Radionica "Povratak ili ostanak: podrška za razvoj karijere u Srbiji i Nemаčkoj"
Promocija srpskih pesama u Ambasadi
Sastanak ambasadora Dušana Crnogorčevića sa Episkopom gospodinom Andrejem
Sastanak ambasadora Dušana Crnogorčevića sa Vinfridom Krečmanom, predsednikom Vlade Baden-Virtemberga
Dodela „Hans Mathefer“ nagrade za izdavaštvo u oblasti ekonomije Branku Milanoviću
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije
Odluka R. Kolumbije o ukidanju viza za državljane R. Srbije
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Gruzije
Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija
Internacionalni dani razgovora 2018
Sastanak ambasadora sa poslanikom Torstenom Frajem (CDU)
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Republike Surinami
Sednica Poslovnog saveta za dijsporu Privredne komore Srbije u proširenom sastavu - poziv za učešće
Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R. Srbije nosiocima običnih pasoša
Poziv za saradnju Naučno tehbološkog parka Beograd upućen dijaspori iz Srbije
Raspored održavanja dopunske nastave srpskog jezika u Berlinu
Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indonezije, nosioce običnih pasoša
Konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić
Proslava Dana nemačkog jedinstva, učešće ambasadora
Promocija knjige "Pod istim krovom", najava
Sporazum izmedju Vlade R. Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije i IR Iran, nosioce odbičnih pasoša
Stupanje na snagu Sporazuma između Vlade R. Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Intervju i portret Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića za julsko izdanje Behörden Spiegel
Stipendisti Fonda dr Zoran Djindjić u poseti Ambasadi
Osma Konferencija na nivou ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope
Osma Konferencija srpske medicinske dijaspore
Diskusija o Berlinskom procesu "Тhe Berlin-Process and Beyond: Regional Integration and EU-Approximation of Western-Balkans"
Posta ambasadora Crnogorčevića pokrajini Baden Virtemberg
JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENЈA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENSTKOM TRGU U BEOGRADU
Obaveštenje RIK - Izbori 2017
Nastup R. Srbije na sajmu knjiga u Lajpcigu
Poseta predsednika Vlade R. Srbije Aleksandra Vučića Berlinu
Izbori za predsednika R. Srbije - glasanje u inostranstvu
Zamena vozačkih dozvola
Internacionalni dani razgovora 2017
Premijera filma "Enklava" u Lajpcigu
Obeležavanje Dana državnosti R. Srbije - panel diskusija "EU integracije i razvoj Srbije - ubrzanje integracionog procesa kao najvažnije razvojno pitanje Srbije"
Sporazum izmedju Vlade R. Srbije i Vlade NR Kine o ukidanju viza za nosioce običnih pasoša
Predavanje Nj. E. ambasadora Dušana Crnogorčevića "Odnosi Srbije i Nemačke i njihova važnost za pristupanje Srbije EU"
Poseta šefice Pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Tanje Miščević i članova Pregovaračkog tima Berlinu
Polaganje venca na spomenik nastradalim srpskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svetskog rata u Königsbrücku
Sastanak ambasadora sa Hartmutom Košikom
Sastanak ambasadora sa poslanikom Štefanom Albanijem
Sufinanisranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu (1) i matične države i dijaspore (2)
Novi Sporazum MSP - MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Sastanak ambasadora sa poslanikom Peterom Bajerom (CDU)
Intervju prvog PPV i MSP RS Ivice Dačića za DW
Učešće prvog PPV i MIP RS Ivice Dačića na neformalnom sastaku MIP-ova OEBS-a u Potsdamu
Učešće Ambasade R. Srbije na manifestaciji Otvorena vrata BMZ-a
Obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba
Nj.E. ambasador dr Dušan Crnogorčević u poseti pokrajini Hesen
Ministarstvo odbrane SR Nemačke odlikovalo vojnog izaslanika Aleksandra Ceru
Stipendisti Fonda dr Zoran Đinđić u poseti Ambasadi
Poseta Nj.E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića Hamburgu
Susret sa Francom-Jozefom Lerš-Menzeom, pokrajinskim ministrom za savezne poslove, Evropu i medije u Severnoj Rajni Vestfaliji
Susret sa gradončelnikom Diseldorfa Tomasom Gajzelom
Susret sa poslanicom Gerdom Haselfelt
Uručivanje Zlatne medalje za zasluge gospodinu Volfgangu Rihteru
Konferencija OEBS-a na temu borbe protiv terorizma
Uručivanje Zlatne medalje za zasluge gospodinu Rolfu Bekeru
Sastanak sa dr Francom Jozefom Jungom
Panel diskusija "RYCO - A New Youth Foundation for tne Balkans "
Predstavljanje knjige "Srbi i Nemci u 20. veku - u senci zvanične politike"
Nastupne posete Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića u Bunestagu
Drugi pripremni sastanak 24. Ekonomsko-ekološkog foruma
Intervju Nj.E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića za "Vesti"
Poseta Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića pokrajini Bavarska
Sporazum izmedju Vlade R. Srbije i Vlade R.Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša
Intervju Nj.E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića za portal "Berlin Global"
Nastupna poseta Nj. E. ambasadora dr Dušana Crnogorčevića kod parlamentarnog DS u Ministarstvu odbrane dr Ralfa Braukzipea
Potpisivanje Sporazuma između Vlade SRN i Vlade RS o saradnji u oblasti bezbednosti
Sastanak Trojke OEBS u Berlinu
POZIV ZA PODNOŠENJE PONUDE
Dunavski salon 2016
Izbori za narodne poslanike R. Srbije - glasanje u inostranstvu
Nastupna poseta ambasadora Crnogorčevića kod gradonačelnika Berlina Mihaelom Milerom
Poziv za podnošenje ponude - nabavka službenog automobila na lizing
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša
Ambasador R. Srbije Nj. E. gospodin Dušan Crnogorčević predao akreditivna pisma predsedniku SR Nemačke Nj.E. gospodinu Joakimu Gauku
Književno veče sa Draganom Velikićem
Sedma Konferencija MIP-ova JiE u organizaciji Aspen instituta
Obeležavanje Evropskog dana jezika
Zahtev tzv. "Kosova" za članstvo u UNESCO
Promocija CD-a „Brodski kvartet svira Isidoru Žebeljan“
Konkurs za Program stipendija nemačke privrede dr Zoran Đinđić
Šesta Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu
Poseta PV Aleksandra Vučića Berlinu
Prijem i turistička promocija "Moja Srbija"
Dan otvorenih vrata u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke
Učešće beogradskog kvinteta „Beltango“ na "Brandenburškim letnjim koncertima"
Stupanje na snagu Sporazuma između Vlade R. Srbije i Vlade R. Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina
Konkurs za izbor honorarnog nastavnika za obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu
Internacionalni dani razgovora
Zakon o minimalnoj zaradi u SR Nemačkoj - primena na oblast prekograničnog drumskog transporta
Konferencija ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope u organizaciji Aspen instituta
Pristipanje Republike Srbije projektu "Traduki"
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Zvanična poseta PPV i MSP R. Srbije Ivice Dačića SR Nemačkoj
Radna poseta PV R. Srbija A. Vučića Berlinu
Zvanična poseta PV R. Srbije Aleksandra Vučića SR Nemačkoj
Obaveštenje povodom prikupljanja humanitarne pomoći za područja pogođena poplavama
Obaveštenje Crvenog krsta Srbije
Humanitarna pomoć prikupljena u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu - dosadašnje aktivnosti, 27. maj 2014. godine
DONACIJE PUTEM SLANJA SMS PORUKA
SVE INFORMACIJE O POPLAVAMA NALAZE SE INTERNET STRANICI MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Humanitarni koncert "Od sveg srca" 26.05.2014. u Ruskom domu
HUMANITARNA POMOĆ - CARINSKE PROCEDURE I DRUGE INFORMACIJE
PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI - VAŽNO OBAVEŠTENJE
HITNO POTREBAN PREVOZ PRIKUPLJENE HUMANITARNE POMOĆI DO REPUBLIKE SRBIJE
Otprema humanitarne pomoći letovima nacionalne aviokompanije Air Serbia
Procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka Republici Srbiji
Dan žalosti povodom smrti i stradanja velikog broja građana u poplavama na teritoriji Republike Srbije
Oslobađanje plaćanja putarina za vozila koja prenose humanitarnu pomoć
Apel Ambasade Republike Srbije u Berlinu
Otprema humanitarne pomoći letovima nacionalne aviokompanije Air Serbia
Apel Ambasade Republike Srbije u Berlinu
Uvoz lekova i medicinskih sredstava
Račun Ambasade R. Srbije u Berlinu u cilju primanja finansijskih donacija za saniranje posledica elementarnih nepogoda u Republici Srbiji
Potvrde za prevoz humanitarne pomoći
PayPal račun za uplatu humanitarne pomoći za žrtve poplava u Republici Srbiji
Hitne potrebe Crvenog krsta R. Srbije
Srbija u nevolji, pomoć je dobrodošla
MSP R. Srbije formiralo Krizni štab za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva
Međunarodni dani savetovanja
Nacionalni praznik Republike Srbije
Izbori 2014 - Оbaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Servis za brze odgovore
Retrospektiva filmova Želimira Žilnika u Berlinu od 11. do 31. januara 2014. godine
Poseta B. Ružića i T. Miščević SR Nemačkoj, 5. i 6. novembra 2013. godine
Izložba "Ivo Andrić - književnik i/ili diplomata" u Berlinu
Poseta PR NS RS N. Stefanovića SR Nemačkoj
Projekat "Europa Literarisch" - književno veče sa piscem Goranom Petrovićem
Poseta PPV S. Grubješić
Poseta PMSP za EU Ljubice Vasić Berlinu
Prijem povodom Dana državnosti 2013
Poseta PPPV i MO R. Srbije A. Vučića i PPV za evropske integracije S. Grubješić SR Nemačkoj
Ministar pravde i državne uprave Republike Srbije N. Selaković u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj
Intervju ambasadora I. Viskovića za "Diplomatski magazin"
MSP Republike Srbije I. Mrkić u prvoj zvaničnoj poseti SR Nemačkoj
Retrospektiva savremenog srpskog filma
Intervju ambasadora I. Viskovića hrvatskom nedeljniku "Novosti"
Arhiva vesti