| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт


Телефон:  + 4930 / 895-77-00

Факс:         + 4930 / 825-22-06

E-mail: info@botschaft-serbien.de

Адреса: Taubertstr. 18, 14193 Berlin


Заказивање термина за пасоше:
pasosi@botschaft-serbien.de


ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:

Од 01.12.2020. године ће се издавање пасоша и путних листова, као и пријем захтева за путне листове, обављати сваког радног дана од 9 до 11 часова.

Од 13.5.2020. године Конзуларно одељење Амбасаде ради у измењеном и контролисаном режиму рада. За више информација погледајте ОВДЕ.

Радно време:
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама):
09:00 - 13:00 часова

Стручна пракса у Министарству спољних послова Србије и дипломатско-конзуларним представништвима

 

Одговори на најчешћа питања (пасоши, 
путни листови, пријава рођења, овере, 
пријава деце, брака, прибава докумената,
 војна евиденција, отпусти и др.)

УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе (пасоши)

Изгубљен или украден пасош - шта предузети? Више информација 
СРБИЈА СТВАРА!


ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

6.10.2020.

А. РЕЖИМ УЛАСКА У САВЕЗНУ РЕПУБЛИКУ НЕМАЧКУ:

Туристичка путовања у Немачку у циљу посете или куповине и даље нису дозвољена.

Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу или националну визу Савезне Републике Немачке, односно неке од чланица Европске уније, Велике Британије, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке или Швајцарске могу ући у Немачку само уколико се враћају у место сталног боравка.

Транзит кроз Немачку је могућ, уколико држављани Србије имају право уласка у земљу у коју путују и поседују доказ о сврси и крајњој дестинацији путовања. Транзит мора бити обављен најкраћим могућим путем и без непотребног задржавања. Уколико је неопходно преноћиште, дозволу је потребно затражити од Савезне полиције Немачке: bpolp@polizei.bund.de

1. Држављани Републике Србије који поседују немачку националну визу могу да уђу у Немачку ако припадају следећим категоријама:

  • брачни партнери и малолетна деца особа које живе у Немачкој,
  • стручна радна снага и високо квалификовани стручњаци, чије је присуство неодложно и неопходно из економских разлога (потребан доказ),
  • медицински стручњаци, медицинско и геронтолошко особље са нострификованим или делимично признатим дипломама,
  • студенти са потврдом о упису и потврдом високошколске установе да је присуство настави неопходно и да студирање на даљину није могуће.

2. Држављани Републике Србије могу путовати у Немачку без визе и уз претходну дозволу Савезне полиције Немачке у следећим случајевима:

- неодложна пословна путовања неопходна из економских разлога - најновије обавештење погледајте ОВДЕ.

- хитни медицински случајеви уз прилагање лекарског уверења о хитности и неопходности медицинског третмана без чега би дошло до погоршања стања или последица по живот и здравље. Приликом преласка границе нужни медицински разлози морају бити поткрепљени одговарајућим доказима.

- чланови уже породице немачких држављана, држављана ЕУ или странаца са регулисаним правом боравка у Немачкој (супружници, регистровани животни партнери, малолетна деца или родитељи малолетне деце) могу у сврху породичне посете путовати у Немачку уз прилагање докумената којима доказују припадност ужој породици (извод из матичне књиге рођених или венчаних на међународном обрасцу).

- заједничко путовање невенчаног пара, који у Немачку из иностранства жели да уђе краткорочно из хитног личног разлога (нпр. венчање, тешка болест или сахрана блиског сродника партнера који живи на територији Немачке односно има држављанство Немачке), могуће је у случају да један од партнера има држављанство СР Немачке или једне од држава чланица ЕУ.

- посета невенчаних парова који су тренутно раздвојени, а при чему један од партнера, који је држављанин/држављанка треће земље, жели да посети свог партнера у Немачкој. Партнер који позива у Немачку може бити држављанин/држављанка Немачке, друге државе чланице ЕУ или треће земље са правом дуготрајног боравка у Немачкој. Као доказ на граници треба приложити следеће:

  • позивно писмо партнера који живи у Немачкој уз копију његових/њених личних докумената,
  • заједничку изјаву оба партнера о вези са контакт подацима оба партнера ОВДЕ,
  • друге доказе о претходним личним сусретима у адекватној форми, пре свега печати у пасошу,   путна документација/авионске карте или заједничка пријава боравка изван Немачке; као алтернатива наведеним доказима могуће је приложити и нпр. додатну документацију у виду фотографија, историје контакта на друштвеним мрежама, писма или мејлове.

Држављани Републике Србије се за прибаве дозволе за путовање као и за даље информације могу - на немачком или енглеском језику - обратити Савезној немачкој полицији (Bundespolizei) путем мејла: bpolp@polizei.bund.de

Приликом преласка границе путници морају предочити доказе за неопходност путовања.

Коначну процену и одлуку о уласку у Немачку увек доноси поступајући службеник граничне полиције.

Б. ПРАВИЛА КАРАНТИНА:

На снази је одлука о обавезном тестирању свих путника који долазе из тзв. ризичних земаља, а који не поседују тест израђен најкасније 48 сати пред пут.

Тестирање се може обавити на долазним аердромима у Немачкој или у надлежним здравственим центрима у Немачкој.

Држављани Србије који немају негативан тест су обавезни да се по доласку у Немачку одмах упуте у кућну самоизолацију и да изабраног лекара или здравствени центар (Gesundheitsamt) у месту у којем бораве, обавесте о датуму уласка у Немачку и затраже даља упутства за тестирање.

Обавеза пријављивања изабраном лекару или здравственом центру (Gesundheitsamt) постоји и уколико се у Немачку уђе са негативним COVID-19 тестом који доказује да је особа тестирана најкасније до 48 сати пред улазак у Немачку. Здравствени центар ће одлучити да ли ће тест бити прихваћен и донети одлуку о евентуланом ослобађању од обавезе самоизолације.

Адресу е-поште надлежног здравственог центра наћи ћете уношењем града у који одлазите на сајту Института Роберт Кох: https://tools.rki.de/PLZTool/

Кршење мера карантина биће санкционисано новчаним казнама у износу и до 25.000 евра.

Напомињемо да свака немачка покрајина има право да мења и доноси посебна правила о заштити од ширења епидемије COVID-19, те препоручујемо да се пре поласка на пут држављани Републике Србије обавезно информишу на званичним покрајинским сајтовима.

У јавном превозу и у затвореном простору у Немачкој је обавезно ношење заштитне маске.

Опште информације се налазе на сајту немачке Савезне полиције:

https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

и сајту Института Роберт Кох (немачки институт за јавно здравље):

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV.html

 

Све информације о пандемији вируса COVID 19 погледајте ОВДЕ.


 
 
Дигитално представљање Србије на Сајму књига у Франкфурту 2020.

14.10.2020.

Српска књижевност ће и ове године бити представљена на Међународном сајму књига у Франкфурту, који се одржава од 14. до 18. октобра 2020.  године. Због пандемије вируса COVID-19, наша књижевност биће представљена у дигиталном формату, а садржај презентације доступан је на следећим  линкoвима:

-https://sajam.unilib.rs/nemacka/ и

-https://catalog.services.book-fair.com/en/exhibitors-and-directories/exhibitors-a-z/exhibitors-details/ID/1069023/action/detail/controller/Exhibitors/

Виртуелна сајамска публика моћи ће да се упозна са неким од најзначајнијих српских писаца, као и делом најновије издавачке продукције из Србије.Дигитално представљање српског издаваштва организовала је Универзитетска библиотека у Београду, која је на овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања подржана као носилац пројекта представљања наших књига на иностраним сајмовима.

Посебну пажњу изазвао је и промотивни видео српског учешћа на овогодишњем Сајму који можете погледати ОВДЕ


Учешће амбасадорке др Снежане Јанковић на радном доручку са посланицима Бундестага

7.10.2020.

Амбасадорка Србије у Немачкој др Снежана Јанковић учествовала је 7. октобра на радном доручку са посланицима Бундестага, члановима Парламентарне групе Немачка-југоисточна Европа. Током разговора са посланицима из Хришћанско-демократске уније (CDU), Социјалдемократске партије Немачке (SPD), Зелених и Слободне демократске партије (FDP) размењене су информације и мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Србији и региону. Састанку је присуствовала и амбасадорка БиХ у СР Немачкој Јадранка Винбоу.


Пријем амбасадорке др Снежане Јанковић код председника Бундестага др Волфганга Шојблеа

5.10.2020.

Амбасадорка Србије у Немачкој др Снежана Јанковић примљена је 5. октобра, заједно са другим страним амбасадорима, од стране председника Бундестага Волфганга Шојблеа.

Приликом куртоазног пријема, др Шојбле се обратио амбасадорима, указујући на значај парламентарне сарадње, посебно у заједничким напорима за што скорије превазилажење кризе изазване пандемијом корона вируса.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова