| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Телефон:  + 4930 / 895-77-00

Факс:         + 4930 / 825-22-06

 

E-mail: info@botschaft-serbien.de

Адреса: Taubertstr. 18, 14193 Berlin

Празници


Заказивање термина за пасоше:
pasosi@botschaft-serbien.de


 

Радно време:
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

Конзуларно одељење (пријем странака):
09:00 - 13:00 часова *осим на дан државних и верских празника Р. Србије и СР Немачке

KОНЗУЛАРНЕ УСЛУГЕ - ПАСОШИ, ПУТНИ ЛИСТОВИ, ОВЕРЕ И ДРУГЕ KОНЗУЛАРНЕ РАДЊЕ

ЛИСТА УРАЂЕНИХ БИОМЕТРИЈСKИХ ПУТНИХ ИСПРАВА

 

ПЛАЋАЊЕ ЕC-KАРТИЦАМА (Electronic Cash Karte)

Обавештавамо грађане да се од 01. фебруара 2021. године плаћање свих конзуларних услуга у Амбасади обавља искључиво ЕC - картицама (плаћање кредитном картицом није могуће).

 

 

 

Стручна пракса у Министарству спољних послова Србије и дипломатско-конзуларним представништвима

 

ОБАВЕШТЕЊЕ

10.09.2021.

Република Србија је 09.09.2021.г. донела одлуку о признавању потврде о потпуној вакцинацији против заразне болести Kовид-19 коју издају надлежни органи или установе Савезне Републике Немачке. Лица која поседују потврде о потпуној вакцинацији могу ући у Републику Србију без негативног RT-PCR  или  Антиген FIA Rapid теста.


 


 
_

  
 
Разговор амбасадорке са представницима „Хајнрих Бел“ задужбине, блиске партији Зелених

11.1.2022.

Амбасадор др Снежана Јанковић имала је видео конференцију са Нином Леџава, будућом директорком Регионалне канцеларије Задужбине „Хајнрих Бел“ у Београду, и Валтером Кауфманом, начелником Сектора за Источну и Југоисточну Европу у седишту ове задужбине у Берлину.

Задужбина „Хајнрих Бел“ је блиска партији Зелених и у Србији је присутна од 2006. године, а нова директорка преузеће дужност на пролеће ове године. У разговору је било речи о бројним темама од значаја за спровођење реформи и напредак у евроинтегацијама Републике Србије. Представници Задужбине нагласили су да се они и партија Зелени снажно залажу за чланство Србије и региона у Европској унији и са тим циљем су и критични према оним областима у којима је неопходно појачати реформске напоре и достићи европске стандарде. Посебно је било речи о реформама у области владавине права, где је заједнички наглашена важност успеха предстојећег референдума о уставним променама у области правосуђа. Такође, размењена су мишљења и о питањима климатске заштите, која су у посебном фокусу рада Задужбине, али којима и Србија посвећује све већу пажњу.

Амбасадорка Јанковић је истакла да нова директорка ступа на дужност у периоду када рачунамо на појачану подршку немачке Савезне владе и партије Зелених нашем европском путу. У том смислу, очекујемо да ће нам Задужбина „Хајнрих Бел“ бити партнер и саговорник у спровођењу реформи, и да ће нам пружити конкретну и искрену подршку. Сугерисала је да по ступању на дужност нова директорка оствари контакте са ресорним министарствима јер је конструктивни дијалог основни предуслов за боље међусобно разумевање и сарадњу и остварење циљева попут пуноправног чланства Србије у Европској унији.

 


Србија учинила велике помаке у области владавине права

6.1.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадорима Француске, Италије, Немачке и САД и отправницима послова Уједињеног Kраљевства и Делегације Европске уније у Србији о предстојећем референдуму о промени Устава, који је заказан за 16. јануар ове године.

Председница Владе је навела да је Србија учинила велике помаке у области владавине права и да је промена Устава најважнија реформа у тој области.

Представници земаља Квинте истакли су важност владавине права и позвали на даљи напредак у реформи правосуђа.

У том контексту, констатовали су да правосудне реформе предложене на референдуму представљају важне кораке у јачању независности правосуђа и унапређивању владавине права у Србији.

То је, такође, важно у контексту обавеза Србије у процесу приступања ЕУ, закључено је на састанку.

Брнабић је исказала незадовољство ставом привремених институција у Приштини да не дозволе одржавање референдума на територији Косова и Метохије.

Oпширније...
„Перспектива за Балкан“ , Фракфуртер Алгемајне Цајтунг, 20. децембра 2021. године

20.12.2021.

Ауторски чланак објављен у новинама Фракфуртер Алгемајне Цајтунг, 20. децембра 2021. године

 

Еди Рама, премијер Албаније,

Александар Вучић, председник Србије и

Зоран Заев, премијер Северне Македоније

Европа није само континент, већ и визија. Међутим, грађани Западног Балкана, који су саставни део континента и ове визије, предуго су запостављени. Жеља наших људи да буду дочекани од стране чланица ЕУ више пута је осујећена унутрашњом политиком држава чланица, неиспуњавањем обећања и страхом од будућности. То је довело до разочарања, нестабилности, емиграције и немогућности привлачења великих инвестиција.

Ми, као политички лидери тих земаља, можемо или да се жалимо - или да урадимо нешто по том питању. Изабрали смо ово друго. У новембру 2019. потписали смо провизорни споразум о унапређењу Берлинског процеса преузимањем одговорности за продубљивање сарадње у региону.

Наша визија је да превазиђемо друштвене, економске и трговинске баријере које ометају економски раст нашег региона применом четири европске слободе у нашим земљама. Зато смо потписали споразуме који укидају граничне контроле како би роба могла да прође готово без одлагања и који омогућавају нашим грађанима да слободно раде у нашим земљама. Споразуми који успостављају механизме да наши грађани слободно путују између наших земаља – баш као што грађани ЕУ путују између својих земаља. Наша иницијатива, коју називамо „Отворени Балкан“, показала се ефикасном и корисном у превазилажењу тешког периода пандемије. 

Иако иницијатива „Отворени Балкан“ за сада обухвата само Србију, Албанију и Северну Македонију, отворена је за све чланице Западног Балкана. Користимо ову прилику и још једном позивамо све наше суседе да се придруже и понуде свом становништву погодности које ми нудимо нашим. Кроз слободно кретање људи, робе, капитала и услуга, наша сарадња може подстаћи трговину и раст и олакшати живот свима у нашем суседству. 

Често критиковани као „буре барута Европе“, као одговорни политичари не можемо дозволити да се наш регион врати у ноћне море прошлости, док ЕУ није у стању да учини више за своје проширење у овој фази. Имамо своје разлике, не слажемо се око неких политичких питања – али се сви слажемо да су европска економија и четири слободе пут који нашем региону даје наду у трајни мир. „Отворени Балкан“ није утешна награда уместо чланства у ЕУ; напротив, то је велики корак ка чланству. Као што је Европска заједница за угаљ и челик после Другог светског рата обележила рођење Европске уније, иницијатива за „Отворени Балкан“ остаће упамћена као прекретница која је наше народе приближила Европској унији – и пуноправном чланству у највећем светском трговинском блоку.

Надамо се да ће нова Влада Савезне Републике Немачке прихватити и подржати иницијативу  „Отворени Балкан“ као допринос пуној имплементацији Берлинског процеса. Неколико европских лидера и америчка влада су већ изразили своју подршку. Захваљујемо им се на томе. Предузетници и студенти из целог Западног Балкана су такође изразили своју подршку.Они су нам инспирација.

Сада би цела ЕУ требало да се придружи пуној подршци овој иницијативи и подстакне наше суседе да њену пуну имплементацију претворе из неопходности у чињеницу. Крајње је време да се сви народи и људи у региону удруже за бољу заједничку будућност. Ону која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све. Ону који се уздиже изнад сукоба прошлости и даје нашој деци наду и земље у којима заслужују да живе.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова