| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Телефон:  + 4930 / 895-77-00

Факс:         + 4930 / 825-22-06

 

E-mail: info@botschaft-serbien.de

Адреса: Taubertstr. 18, 14193 Berlin

Празници


ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА КОНЗУЛАРНЕ УСЛУГЕ - РУБРИКА „eКонзулат“


 

Радно време:
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

Конзуларно одељење (пријем странака):
09:00 - 13:00 часова *осим на дан државних и верских празника Р. Србије и СР Немачке

KОНЗУЛАРНЕ УСЛУГЕ - ПАСОШИ, ПУТНИ ЛИСТОВИ, ОВЕРЕ И ДРУГЕ KОНЗУЛАРНЕ РАДЊЕ

ЛИСТА УРАЂЕНИХ БИОМЕТРИЈСKИХ ПУТНИХ ИСПРАВА

 

ПЛАЋАЊЕ ЕC-KАРТИЦАМА (Electronic Cash Karte)

Обавештавамо грађане да се од 01. фебруара 2021. године плаћање свих конзуларних услуга у Амбасади обавља искључиво ЕC - картицама (плаћање кредитном картицом није могуће).

 

 

 

Стручна пракса у Министарству спољних послова Србије и дипломатско-конзуларним представништвима

 

Позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић расписао је јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре.

Предлог за доделу националних признања у СР Немачкој могу поднети:

-Организације дијаспоре;

-Удружења чије су делатности или део делатности, усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања;

-Цркве и верске заједнице

 

Комплетан увид у расписани јавни позив можете извршити на следећем линку:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 

 


 


 
_

 



 
 
Отворена изложба „Вук и Немци“ на Универзитету у Хамбургу

10.11.2022.

 

На Универзитету у Хамбургу je 10. новембра о.г. отворена изложба „Вук и Немци“, коју организују Амбасада Републике Србије у Берлину и „Вукова задужбина“.

Изложба, коју је на иницијативу амбасадора Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежане Јанковић сачинила „Вукова задужбина“ под покровитељством Министарства културе Р.Србије, представља својеврсно сведочанство о сарадњи Вука Стефановића Караџића са знаменитим Немцима попут Гетеа, Шилера, браће Грим и других, као и о времену које је пре готово 200 година провео у Немачкој.

На свечаном отварању на Универзитету у Хамбургу, у име ове институције присутнима се обратио проф. др Роберт Ходел, директор Института за славистику, који је указао на значај преводилачког опуса Гетеа, Јакоба Грима и читаве плејаде преводилаца који су дошли после њих за упознавање немачке и европске јавности са српском и јужнословенском народном књижевношћу.

Амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић је, обраћајући се присутнима, истакла да је сарадња Вука Караџића са великанима немачке културе пре читава два века резултирала духовним и културним прожимањем наших народа, обогативши немачки културни простор знатижељом и интересовањем за српску народну књижевност. Она је рекла да су Амбасада Србије у Берлину и „Вукова задужбина“ овом изложбом желеле да приближе публици, како оној у Немачкој, тако и оној у Србији, чињеницу да испод талога историје и тешких момената, којима су повремено обележени српско-немачки односи, постоји једна оваква ризница међусобног разумевања, уважавања и жеље за бољим упознавањем.

У име „Вукове задужбине“, публици у Хамбургу обратио се проф. др Бошко Сувајџић, један од коаутора изложбе и председник Управног одбора „Вукове задужбине“. Упознавши присутне са процесом настајања изложбе, проф. Сувајџић је провео публику кроз најважнија места, ликове и догађаје који су обележили Вукову сарадњу са интелектуалном елитом Немачке у 19 веку. Проф. Сувајџић је нагласио да је Вукова сарадња са немачким писцима, филозофима и историчарима тог доба рађала плодове и генерацијама касније, стварајући прву подлогу за плодоносан преводилачки рад и упознавање немачке јавности са српском књижевношћу.

Гост на отварању била је и др Јасмина Митровић Марић, амбасадор Републике Србије у Краљевини Данској, која је публику упознала са Вуковим контактима и са данским писцима тог доба, илуструјући утицај и домете Вуковог рада међу интелектуалном елитом ондашње Европе.

Међу многобројним посетиоцима, отварању изложбе присуствовали су професори и студенти славистике Универзитета у Хамбургу, представници немачких културних и образовних институција, међу којима је била и др Олга Елермајер Животић, истакнути слависта и доцент у пензији Универзитета у Хамбургу. Такође, отварању је присуствовала и генерални конзул у Хамбургу Наташа Рашевић, а одазвали су се и бројни угледни представници српске дијаспоре, међу којима су били и чувени лекар проф. др Надежда Басара, представници друштава „Никола Тесла“ и „Младост“ из Хамбурга, Српског културног центра из Бремена, свештеници из црквене општине у Хамбургу, наставници Допунске школе на српском језику из Хамбурга и Бремена и многи други. 

Отварање изложбе у Хамбургу је подржало немачко Друштво за Југоисточну Европу  (Südosteuropa - Gesellschaft).

Изложба ће се на Универзитету у Хамбургу приказивати до 10. децембра 2022. године, након чега се сели у друге културне и универзитетске  центре у Немачкој, као што су Берлин, Јена, Хале и други.


Додела награда ученицима Допунске школе на српском језику у Немачкој за најбоље радове написане у оквиру конкурса „Српски језик, чувар нашег идентитета“

5.11.2022.

У Амбасади је 05. новембра одржана свечаност поводом доделе награда ученицима Допунске школе на српском језику у Савезној Републици Немачкој за најбоље радове написане у оквиру литерарног конкурса „Српски језик, чувар нашег идентитета“. Овај конкурс је, на иницијативу амбасадорке др Снежане Јанковић, реализован другу годину за редом у Амбасади у Берлину.

На конкурсу је учествовало 56 ученика од 1. до 8. разреда основне школе из свих делова Немачке, од којих је награђено њих 12. Најбољи радови награђени су захвалницама и књигама наших чувених писаца које је обезбедила Амбасада, док је осталој деци Амбасада доделила пригодне похвалнице за учешће.

Циљ конкурса је био да код наше деце која су рођена, расту и школују се у Немачкој, подстакнемо размишљања о томе зашто је битно да негују знање српског језика и ћириличног писма.

Обраћајући се присутнима, амбасадорка др Снежана Јанковић је, између осталог, истакла да је заједнички задатак Амбасаде и Допунске школе на српском језику да код наше деце у расејању негују српски језик и ћирилично писмо, чувајући на тај начин и њихов идентитет и свест о коренима. Захвалила се родитељима, који поред бројних обавеза значајно доприносе раду допунских школа у Немачкој и издвајају време како би њихова деца редовно похађала наставу српског језика.

Свечаности у Амбасади су присуствовали награђени ученици из Берлина, Хамбурга, Франкфурта на Мајни и Минхена, њихови родитељи и наставници, као и координатор Допунске школе за српски језик у Немачкој Биљана Букинац.


Интервју амбасадора Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежане Јанковић за „Rozhlad“, културни часопис Лужичких Срба

4.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић је дала интервју за „Rozhlad“, културни часопис Лужичких Срба из Бауцена, који је објављен у најновијем издању овог часописа. У интервјуу је истакла да су Срби у културолошком погледу веома блиски и историјски повезани са Лужичким Србима, али да већина наших грађана до сада није имала прилике да се подробније упозна са културом Лужичких Срба. Стога сматра веома битним да интересовање за наше боље међусобно упознавање и те како постоји, као добар темељ на којем можемо да градимо ближе односе.

Имајући у виду изразиту културолошку блискост, која се огледа и у језику, обичајима и ношњи, амбасадорка Јанковић је истакла да би било добро да обе стране начине озбиљнији напор да једни друге боље упознамо, између осталог и кроз сарадњу наших културних и образовних институција. Своје интересовање за сарадњу са Лужичким Србима објаснила је осећајем велике блискости у језичком и културолошком смислу, али и чињеницом да упркос томе до сада није било много контаката између наших народа. Простор за сарадњу види у бројним областима, од просвете, науке и културе па до економије, истакавши да је посебно важно пре свега се фокусирати на културну сарадњу, која нам пружа прилику да се боље упознамо и увидимо све сличности које нас повезују.

Амбасадорка Снежана Јанковић се осврнула и на своју посету Доњој Лужици  у мају ове године, оценивши је изузетно успешном. Нагласила је да је то био само први корак ка успостављању сарадње са Лужичким Србима и изразила наду да ће имати прилике да посети и друге регионе у којима живе Лужички Срби и да ће из тих контаката произаћи обострано корисна, духовно обогаћујућа сарадња двају блиских народа, Срба и Лужичких Срба.

Интервју можете погледати ОВДЕ.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова