| |     latinica | english  
Насловна
Билатерална економска сарадња

Председник Вучић: Отварање фабрике „Континентал аутомотив“ велики дан за Србију

07.03.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању фабрике компаније „Континентал аутомотив Србија“. Председник Вучић je поручио да је отварање једне од најмоћнијих компанија у Новом Саду велики дан, и да то показује колико су у последње три године напредовали Нови Сад, Војводина и цела Србија.

 „Ако сањате и циљеве постављате високо, радите вредно и марљиво, онда се и снови остварују. Данас је велики дан за Србију! Бескрајно сам срећан и поносан на земљу у којој живимо, као и на људе који раде у Kонтиненталу”, рекао је председник Вучић.

 Он је захвалио свима који су учествовали у пројекту, представницима компаније „Континентал аутомотив Србија“ на одлуци да инвестирају у Нови Сад и у Србију, али и домаћим инжењерима, који су умели да прикажу нашу памет у најбољем светлу и марљив рад.

 Председник Вучић је истакао да је Развојно-истраживачки центар у Новом Саду трећи центар ове компаније по броју људи, иза Немачке и Румуније, а већ испред Аустрије и Француске.

 „Верујем да ће у овој фабрици само на почетку радити 500 људи, као и да ћемо гринфилд инвестицију да отварамо 2022. године”, рекао је председник.

 Председник Вучић је подсетио да је пуно фабрика отворено у претходном периоду широм Војводине, у готово свим окрузима.

 „Увек те немачке фабрике доносе велики бољитак, веће плате и сигуран посао, али и већу озбиљност и одговорност“, навео је председник Вучић и додао да Србија без Немачке не би могла да буде тако успешна у економији, као што је сада и да буде међу земљама у Европи које најбрже расту.

 „Верујем у made in Serbia, као што смо ми веровали у made in Germany“, навео је председник Вучић.

 Истакао је да је много захвалан канцеларки Ангели Меркел на свој подршци Србији у претходном периоду додајући да је увек чинила само добро Србији и помагала и у најтежим тренуцима.

 „Ми никада нећемо заборавити колико нам је помогла у довођењу немачких инвеститора и у решавању неких регоналних проблема и тиме отворила пут искреног пријатељства Немачке и Србије“, поручио је председник.

 У фабрици „Континентал аутомотив Србија“ у Новом Саду ће се производити напредни електронски системи за управљање возилом, а вредност инвестиције је 140 милиона евра.

 Oтварању фабрике присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министарка привреде Анђелка Атанасковић и други представници државе и Новог Сада, као и челници немачке компаније.

Селаковић: Похвале посланика Бундестага за резултате српске економије

03.03.2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас у Берлину да је од представника Бундестага чуо похвалне речи за резултате српске економске политике, нарочито у време од када је Александар Вучић постао председник владе, до данас.

„Био сам у прилици да се на више састанака сретнем са представницима Бундестага, немачког парламента, људи који утичу на формирање политике. Људи чија је улога важна када је у питању европски пут Србије, али и са представницима немачке привреде, оних чије су компаније и капитал уложени у Србији и захваљујући којима се данас у Србији број запослених у немачким компанијама броји десетина хиљада“, рекао је Селаковић новинарима.

Пренео је да је могао да чује и доста тога што је за нас важно, да знамо како да радимо у наредном периоду, шта је то што нам се спочитава као пропуст, на шта треба да обратимо пажњу.

„Задовољство је у Бундестагу чути од немачких парламентараца похвалне речи за резултате српске економске политике нарочито од периода када је Вучић постао председник владе, од 2014, до данас и једна пријатна неверица када изнесете податак да је Србија претходне године била економија са највећим растом у Европи, успела да постигне озбиљне резултате на смањењу јавног дуга, броју незапослености“, појаснио је Селаковић.

Он је навео да се разговарало и о европском путу Србије и о неким „сумњичавостима“ које су постојале на том плану.

„Након тог састанка могу рећи да су утисци били позитивни и да је код оних који су сумњали, сумња нестала“, нагласио је Селаковић.

Оваквих састанака, указује, мора бити више.

Од председника Одбора за ЕУ Бундестага Гунтера Kрихбаума добио је позив да се на месечном нивоу организују овакви састанци, односно да се одржи директна комуникација са људима који могу да утичу на политике једне велике земље, попут Немачке, која је водећа земља у ЕУ.

Kада је реч о састанку са привредницима, Селаковић каже да и даље постоји интересовање када је у питању Србија, као једна од најпривлачнијих инвестиционих дестинација.

Министар је подсетио да је 2014. године у немачким предузећима у Србији било запослено 17.000 људи, а данас 67.000. Циљ је, каже, да дођемо до магичног броја од 100.000.

„Са свим током директних страних инвестиција у времену ковида, најтеже године по привреду након Другог светског рата, Србија је успела да привуче 2,9 милијарди евра директних страних инвестиција. То је признање политике председника, владе, свему ономе што је урађено у претходном периоду, на побољшању пословања у Србији“, објаснио је он.

Селаковић је пренео да има и конкретних ствари које се саветују, некада и замерају и где морамо показати више рада, тако на пример у владавини права.

„Први дан радне посете Немачкој је прошао на задовољавајући начин. То задовољство су ми пренели људи који су учествовали на састанцима. Уверен сам да ће сутрашњи састанци, који нису нимало једноставни, јер неретко су ситуације где се размимоилазимо, као што су наши погледи на проблем између Београда и Приштине, питање KиМ, бити успешни“, рекао је Селаковић.

Он је навео и да је, као неко ко је у Берлину боравио као министар правде и државне управе, поносан а то шта је председник Србије успео да уради за имиџ наше државе.

„Данас представљати Србију, и пре седам или осам година, потпуно је различита ствар“, закључио је Селаковић.

Селаковић: Немачка један од наших најважнијих економских и политичких партнера

24.02.2021.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом.

Министар Селаковић констатовао је да су билатерални односи веома добри, о чему сведочи развијена сарадња на свим пољима, и оценио да је Немачка један од најважнијих економских и политичких партнера Србије.

Шеф српске дипломатије поручио је да веома добре односе следе и врло интензивни контакти са званичницима и представницима Немачке, укључујући и честе посете на високом и највишем нивоу.

С тим у вези, Селаковић је изразио очекивање да ће његова предстојећа посета Берлину и састанци са највишим званичницима допринети још бољем разумевању и даљем унапређењу односа наше две земље.

Такође, министар је изразио наду да ће током ове године доћи и до узвратне посете министра Хајка Маса.

Немачка је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, рекао је Селаковић и изразио наду да ће и током ове године привредна сарадња бити интензивна и да ће бити реализоване нове немачке инвестиције у Србији.

Такође, Селаковић је пренео спремност Србије да инвеститорима понуди знатно повољније услове пословања и поручио да су кључни интереси Србије повећање немачких инвестиција у инфраструктурне пројекте, сарадња у области ауто-индустрије и енергетике, пољопривредно-прехрамбени сектор, ИТ и туризам.

Министар је подвукао да Србија остаје на европском путу, да верује у сарадњу са својим европским партнерима, као и да наставља да ради на спровођењу свеобухватних реформи.

Селаковић је истакао да Србија цени подршку Немачке политици проширења ЕУ и значају који придаје региону Западног Балкана. Додао је да је Србија прихватила нову методологију и истакао потребу подршке Немачке у активном постављању према другим државама чланицама и Европској комисији, у циљу дефинисања начина примене нове методологије.

Када је у питању процес нормализације односа са Приштином, Селаковић је нагласио да Србија приступа дијалогу у доброј вери, и да ће наша страна задржати такав приступ у циљу проналажења праведног, примењивог и обострано прихватљивог и свеобухватног решења.

Унапређење пословног окружења за немачке фирме у Србији

24.02.2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас путем видео-линка са представницима немачких компанија из Одбора немачке привреде за исток о јачању економске сарадње кроз даље унапређење пословног окружења за немачке фирме које послују у Србији.

Брнабић је истакла да је Србија, захваљујући реформама које је спровела, нарочито у области владавине права, дигитализације, реформе образовања и економије, постала кредибилан и поуздан партнер за немачке компаније које су све присутније у нашoј земљи.

Она је додала да је Немачка дуги низ година међу водећим привредним партнерима Србије и први спољнотрговински партнер, истакавши да ће Влада радити и даље на стварању добре пословне климе како би привукла нове немачке инвеститоре.

Представници немачких компанија су оценили да је сарадња са Србијом веома добра и да даје одличне резултате, нагласивши да је захваљујући пословању немачких фирми у Србији обезбеђено 68.000 нових радних места.

Они су поздравили реформе Владе Србије које воде ка интензивирању економских и трговинских односа.

Саговорници су разменили мишљења о будућим корацима који би додатно олакшали пословање немачких инвеститора и допринели да будућа сарадња буде још успешнија.

Састанку су, између осталих, присуствовали представници „Дојче банке“, компанија „Хенкел“, „Сименс“ и „Континентал“, представници Савезног министарства за економију и енергетику, као и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Вучић: Србија по расту прва у Европи

12.01.2021.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала раст од минус 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.

Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

Такође, председник је нагласио да су у нашој земљи грађене и обновљене болнице, те да су две болнице изграђене за само четири месеца.

Рекао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је било потребно и указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014, доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.

„Ово су резултати које Србија никада није имала. Kада је Србија била прва у Европи по стопи раста? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, ове године ће се у Србији чак шест аутопутева радити у исто време, а с тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље.

Вучић је нагласио да је у 2020, тзв. години короне, наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра нето, а бруто три милијарде, што значи да су многе стране компаније попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа и у години кризе улагале у Србији.

Председник је рекао да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра, као и да је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.

Kаже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава, а истиче да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. То илуструје подацима да је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто.

Председник Србије најавио је да ће до Сретења, 15. фебруара, бити донет додатни пакет помоћи привреди, а како је објаснио, то ће бити нова инјекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња и велика предузећа, што је, како је рекао, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Вучић је прецизирао да ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.

Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлично показале, са 1,5 милијарди, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.

Вучић је рекао да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ-ом вредни 300 до 400 милиона долара.

Такође, навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију, а додао је да би симболично, пензионери до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, према речима председника, ситнице, али показују део бриге државе да се избори за здравље.

Председник је најавио да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине и указао да је кинеска вакцина изузетно квалитетна, али да је вероватно и најскупља, те да је зато писао кинеском председнику и замолио за попуст за нашу земљу.

Вучић је захвалио Американцима што су одлучили да продају вакцину нашој земљи и напоменуо да је нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио сем Србије.

Истакао је да се наша држава ослањала на себе и сопствене снаге и да је наш државни врх негде предосећао да ће вакцине у оквиру европског Kовакс плана стићи касно.

Председник је одбацио тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да наша земља има најмању смртност од короне у региону.

Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115, Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.

"Стопа смртности у региону је: Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4, а Србија 1,0. То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре", истакао је председник.

Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија, а додао је да се за један дан, од када је почела пријава грађана за вакцинацију, пријавило чак 63.000 људи.

Вучић је изразио уверење да нас чека боља година од претходне, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.

Трамваји из Крагујевца на улицама Бремена

15.12.2020.

Први трамвај који је у потпуности направљен у Сименсовој фабрици надомак Крагујевца добио је дозволу за рад и ускоро ће се наћи на улицама Бремена.

Укупна поруџбина обухвата 77 трамваја модела Авенио, а 47 трамваја ће у потпуности бити произведено у Крагујевцу.

Екипа стручњака из Сименсове централе која је нагледала цео производни процес дала је највише оцене, а присутно је и велико задовољство образовањем српских радника машинске струке који су били ангажовани на монтажној линији трамваја.Билатерални односи
Билатерална економска сарадња
Билатерални односи