| |     latinica | english  
Насловна
Дигитално представљање Србије на Сајму књига у Франкфурту 2020.

14.10.2020.

Српска књижевност ће и ове године бити представљена на Међународном сајму књига у Франкфурту, који се одржава од 14. до 18. октобра 2020.  године. Због пандемије вируса COVID-19, наша књижевност биће представљена у дигиталном формату, а садржај презентације доступан је на следећим  линкoвима:

-https://sajam.unilib.rs/nemacka/ и

-https://catalog.services.book-fair.com/en/exhibitors-and-directories/exhibitors-a-z/exhibitors-details/ID/1069023/action/detail/controller/Exhibitors/

Виртуелна сајамска публика моћи ће да се упозна са неким од најзначајнијих српских писаца, као и делом најновије издавачке продукције из Србије.Дигитално представљање српског издаваштва организовала је Универзитетска библиотека у Београду, која је на овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања подржана као носилац пројекта представљања наших књига на иностраним сајмовима.

Посебну пажњу изазвао је и промотивни видео српског учешћа на овогодишњем Сајму који можете погледати ОВДЕУчешће амбасадорке др Снежане Јанковић на радном доручку са посланицима Бундестага

7.10.2020.

Амбасадорка Србије у Немачкој др Снежана Јанковић учествовала је 7. октобра на радном доручку са посланицима Бундестага, члановима Парламентарне групе Немачка-југоисточна Европа. Током разговора са посланицима из Хришћанско-демократске уније (CDU), Социјалдемократске партије Немачке (SPD), Зелених и Слободне демократске партије (FDP) размењене су информације и мишљења о актуелној политичкој ситуацији у Србији и региону. Састанку је присуствовала и амбасадорка БиХ у СР Немачкој Јадранка Винбоу.Пријем амбасадорке др Снежане Јанковић код председника Бундестага др Волфганга Шојблеа

5.10.2020.

Амбасадорка Србије у Немачкој др Снежана Јанковић примљена је 5. октобра, заједно са другим страним амбасадорима, од стране председника Бундестага Волфганга Шојблеа.

Приликом куртоазног пријема, др Шојбле се обратио амбасадорима, указујући на значај парламентарне сарадње, посебно у заједничким напорима за што скорије превазилажење кризе изазване пандемијом корона вируса.Учешће амбасадора др Снежане Јанковић на Конференцији амбасадора Западног Балкана „Будућност политике проширења и евроатлантско партнерство“

7.9.2020.

У организацији Задужбине Конрад Аденауер у Берлину је 7. септембра 2020. године одржана конференција „Будућност политике проширења и евроатлантско партнерство“, на којој је уводно излагање имао европски комесар за проширење Оливер Вархељи. Поред њега, учествовали су Метју Палмер, специјални изасланик Стејт дипартмента за Западни Балкан, посланик Бундестага и опуномоћеник Владе СРН за трансатлантске односе Петер Бајер, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу, као и саветник за спољну и безбедносну политику канцеларке Ангеле Меркел Јан Хекер.
Конференцији су присуствовали амбасадори из региона Западног Балкана и земаља укључених у Берлински процес, посланици Бундестага, као и представници Службе канцелара, Министарства спољних послова СРН и Савезног министарства за привреду и енергетику. Конференција, која је први пут одржана 2016. године, постаје традиционални скуп на коме се дискустије о развоју на Западном Балкану, стању реформског процеса и напретку региона на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.Учешће министра саветника Саше Динића на видео конференцији о Западном Балкану

3.9.2020.

На видео конференцији о Западном Балкану, која је у организацији Министарства за савезна и европска питања и за међународне послове покрајине Северна Рајна-Вестфалија одржана 3. септембра 2020. године, уводно излагање је имао Саша Динић, министар саветник у Амбасади. С. Динић је о главним темама скупа - правном систему и тржишту рада у Р. Србији - говорио са аспекта реформи у оквиру преговарачког процеса Р. Србије са ЕУ о чланству, информисао је о актуелном стању и изнео податке о реформама и усклађености наших прописа у правосуђу и у области тржишта рада.
Конференцију је отворио и модерирао државни секретар у наведеном Министарству др Марк Шпајх, а учествовали су и Драгана Бубуљ, шефица пројекта Faire Mobilität, у оквиру Немачког савеза синдиката, из Штутгарта, Evа Ellereit, шефица Представништа Задужбине Фридрих Еберт у Скопљу, Stefan Trunk, тужилац и шеф Одсека за привредни криминал и правну помоћ из Дуизбурга и Душан Рељић, шеф представништва Задужбине политика и привреда у Бриселу.Састанак са амбасадором Волфгангом Ишингером, председавајућим Минхенске безбедносне конференције

03.09.2020.

Амбасадор др Снежана Јанковић је 1. септембра имала састанак са амбасадором Волфгангом Ишингером, председавајућим Минхенске безбедносне конференције.

Током дужег разговора дискутовано је о изазовима организације предстојеће Минхенске безбедносне конференције 2021. године у условима пандемије корона вируса, али и важности коју овакве манифестације имају за размену мишљења о актуелним политичким темама у свету на нивоу највиших званичника. Било је речи и о билатералним односима Србије и Немачке, као и о напретку Србије у европским интеграцијама.Разговор председника Србије А. Вучића и канцеларке СРН А. Меркел

01.09.2020.

Председник Републике Србије А. Вучић имао је 31. августа телефонски разговор са канцеларком Немачке А. Меркел. Двоје званичника је дискутовало о више тема, од којих су најважније биле билатерална сарадња и питање Косова и Метохије.

Поред поменутог, председник Србије А. Вучић и канцеларка Немачке А. Меркел су истакли важност недавног потписивања административног партнерства између Кабинета председника Србије и Савезног министарства за привреду и енергетику Немачке, а било је речи и о модалитетима немачке подршке европским интеграцијама Србије.Немачка подршка реализацији програма помоћи малим и средњим предузећима

31.08.2020.

У оквиру билатералне развојне сарадње Немачка је одобрила хитну бесповратну помоћ Србији у износу од пет милиона евра посредством Српске фондације за предузетништво. Наведена помоћ ће бити искоришћена за подршку српским малим и средњим предузећима кроз давање гаранција комерцијалним банкама.

Немачка је најважнији билатерални донатор Србије и у протекле две деценије пружила је развојну помоћ Србији у форми бесповратних средстава и повољних кредита у износу од око две милијарде евра.

Српски званичници изразили су захвалност нашим немачким пријатељима на омогућавању отпорности и даљег јачања приватног сектора, који се тренутно бори са бројним тржишним изазовима проузрокованим пандемијом вируса COVID 19.Саопштење за јавност поводом потписивања административног партнерства између Kабинета председника Републике Србије и Савезног министарства за привреду и енергетику Савезне Републике Немачке

26.08.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић имао је 25.08.2020. године заједничку видео – конференцију са савезним министром за привреду и енергетику Савезне Републике Немачке Петером Алтмајером. На видео - конференцији је одлучено успостављање административног партнерства између Kабинета председника Републике Србије и Савезног министарства за привреду и енергетику Савезне Републике Немачке.

Главни циљ потписивања овог документа је унапређење заједничких области сарадње, а ово партнерство обухвата - јачање ланаца снабдевања и додатно повезивање Србије са унутрашњим тржиштем Европске уније, као и одржива улагања у јачање развоја стратегије индустријске политике Србије у складу са Европским зеленим договором.

Председник Републике Србије Александар Вучић је истакао да привреда Србије представља важан покретач економије Западног Балкана, као и да су се немачко-српски економски односи развијали динамично и пре глобалних економских последица пандемије COVID-19.

„Пре кризе, наша трговинска размена удвостручила се у последњих шест година и достигла нови максимум од преко 5 милијарди евра у 2019. години. Немачке компаније су у последњих неколико година уложиле у Србију преко 2,53 милијарде евра и запослиле 65.000 људи“, додао је председник Вучић.

Савезни министар привреде и енергетике Петер Алтмајер нагласио је да ће се путем овог партнерства значајно интензивирати сарадња у области унапређења пословног окружења:

„Административно партнерство које смо договорили представља конкретан допринос подршци путу Србије ка Европској унији и реализацији одговарајућих услова у складу са тиме. Заједно радимо на одрживим структурама у циљу економске сарадње. Потребно је да партнерство градимо на широким и јаким основама, како бисмо могли да превазиђемо актуелну кризу“, истакао је Алтмајер.

"Немачка је највећи трговински партнер Србије. Надам се да ће у нашу земљу доћи и нови инвеститори, а да ће они који већ послују у Србији још боље да развијају свој бизнис. Овај споразум који данас потписујемо показује однос Немачке према овом региону и према Србији", закључио је председник Републике Србије, Александар Вучић.

Административно партнерство ће омогућити да Немачка пошаље своје експерте у Србију у циљу саветовања, размене искустава и знања.Састанак са др Stephan Holthoff-Pförtner

03.07.2020.

У представништву покрајине Северна Рајна – Вестфалија у Берлину амбасадор др Снежана Јанковић је имала састанак са др Stephanom Holthoff-Pförtner-ом, министром за савезна, европска и међународна питања покрајине Северна Рајна - Вестфалија.

У отвореном и пријатељском разговору обострано је наглашена важност интензивирања свих облика сарадње између Србије и Северне Рајне - Вестфалије.

Северна Рајна - Вестфалија је веома битна за Србију како због своје економске моћи и присуства значајних инвеститора из ове покрајине у Србији, тако и због великог броја наших грађана који живе и раде у овој најнасељенијој немачкој покрајини.Новак Ђоковић добитник посебне повеље Министарства спољних послова Републике Србије

29.05.2020.

На данашњој свечаности поводом Дана дипломатије Републике Србије, најтрофејнији српски тенисер Новак Ђоковић добио је Повељу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету.

Престижно признање је уручио први потпредседник Владе Републике Србије и  министар спољних послова Ивица Дачић.

У образложењу одлуке о додели Повеље стоји:

"Идол младих, не само због спортских резултата, већ и због потврђених личних квалитета ван спортског терена. Тешко се у новијој историји може наћи пример таквог младог човека који је својим успесима ујединио народ у снажном доживљају среће и усхићења кроз вансеријске победе, или, опет, туге и разочарања, када су у питању ретки порази. И кроз позитивне и кроз негативне емоције пробудио је наш успавани дух, дао нам снагу и инспирисао генерације. Свету је послао поруку снажне спортске нације, талентованих и добрих људи, који се поносе својом историјом и традицијом".

 СРБИЈА У ФОКУСУ "НЕДЕЉЕ ЕВРОПЕ" УНИВЕРЗИТЕТА У РЕГЕНСБУРГУ

06.05.2020. Центар Исток-Запад Универзитета у Регенсбургу, "Das Europaeum", у мају традиционално организује Недељу Европе. Овогодишња Недеља Европе, која се због актуелне ситуације организује само у дигиталном формату од 4. до 17. маја, посвећена је Србији. Програм под називом "Познајете ли Србију", преко веб сајта www.europaeum.de нуди студентима и свим заинтересованима бројне информације о Србији, њеној историји, култури, књижевности, ликовној уметности, природним лепотама, друштву и грађанима, као и о чувеној српској кухињи.

У свом поздравном говору амбасадор Републике Србије у Савезној Републици Немачкој др Снежана Јанковић је изразила задовољство што се Србија, као део Европе и њених заједничких вредности, културе, привреде и друштва, ове године налази у фокусу Недеље Европе. Пожелевши свим учесницима много радости и задовољства на њиховом виртуелном путу кроз Србију, изнела је уверење да ће нас оно зближити, јер се само кроз заједништво и боље међусобно познавање могу отклонити многе предрасуде и подстаћи заједнички интереси.Дигитална култура

23.03.2020.

Драги сународници,

Уз захвалност што поштујете неопходне мере за превенцију ширења вируса COVID-19, желимо да са Вама поделимо виртуални културни садржај који је припремило Министарство културе и информисања Републике Србије и који је доступан на следећим линковима:

Виртуелне туре кроз културне садржаје,

Дигитална солидарност,

Водич кроз културно наслеђе Србије.

Са надом да ће Вам дигитална културна понуда олакшати боравак код куће за време кризе, желимо Вама и Вашим породицама одлично здравље и свако добро!ИЗБОРИ 2020 - Упутство за гласање

КО ИМА БИРАЧКО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије који живе у иностранству и имају пребивалиште у Републици Србији.

• Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

КAKO МОЖЕTE ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

• Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству само ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

• Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs

• Провера се може обавити и у просторијама Амбасаде приликом подношења захтева за гласање.

• Уколико нисте уписани у бирачки списак, Захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете пронаћи ОВДЕ.

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете пронаћи ОВДЕ.

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.

• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

ДО КАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству може се преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети најкасније до поноћи 30. маја 2020. године (молимо да због времена потребног за обраду захтеве поднесете до 21,00).

КАКО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• путем поште-адреса: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin

• путем факса бр. + 4930 / 825-22-06

• путем мејла: izbori@botschaft-serbien.de

• и лично у Амбасади

ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.

Обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије за бираче који имају боравиште у иностранству можете видети ОВДЕ.Учешће Филмског центра Србије на Европском филмском сајму

26. фебруар 2020.

На овогодишњем Европском филмском маркету, који је одржан од 20. до 27. фебруара у Берлину, учествовао је и Филмски центар Србије. Амбасадорка Снежана Јанковић обишла је српски штанд 25. фебруара, где је изразила задовољство учешћем наше стране и имала прилике да се упозна са плановима Филмског центра Србије за будуће представљање наше кинематографије у Немачкој.Председник Александар Вучић и српска делегација на Минхенској безбедносној конференцији

15. фебруар 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Минхенској безбедносној конференцији 13. и 14. фебруара ове године. Председник Вучић је у оквиру Конференције учествовао на панелу о Западном Балкану и имао је многобројне билатералне сусрете са немачким и страним званичницима.

У наставку конференције 15. и 16. фебруара српску делегацију предводила је председница Владе Ана Брнабић, која је, такође, имала бројне састанке.Обележавање Дана државности и Дана војске Републике Србије

15. фебруар 2020.

Амбасада Републике Србије у Берлину је, 12. фебруара 2020. године, у присуству министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић организовала пријем поводом Дана државности и Дана војске Републике Србије. Присутне је поздравила амбасадорка Србије у Берлину др Снежана Јанковић, која је истакла значај свеукупних билатералних односа Србије и Немачке, а гостима се, затим, обратила министарка Јадранка Јоксимовић, која је указала на потенцијале и важност српско-немачког партнерства. Пријему су се одазвале бројне званице, међу њима посланици Бундестага, представници МИП СР Немачке, Службе канцелара и других институција, угледни привредници, представници академских и културних кругова, као и представници дипломатског и војног кора у СР Немачкој. Такође, у великом броју одазвали су се и наши држављани, који су за ову прилику допутовали и из других градова, попут, Франкфурта, Хамбурга, Хановера, итд.

 

 Посета министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић Берлину

15. фебруар 2020.

Министарка за европске интеграције Републике Србије Јадранка Јоксимовић боравила је у дводневној билатералној посети Берлину, 11. и 12. фебруара. Током посете министарка Јоксимовић се састала са државним министром за Европу у Министарству спољних послова СР Немачке Михаелом Ротом, као и са посланицима Бундестага којима су у фокусу европска питања, Гинтером Крихбаумом, Петером Бајером и Јоханом Вадефулом из владајуће ЦДУ. Такође, током боравка Берлину имала је сусрете и са Јосипом Јуратовићем из СДП-а и са послаником партије Зелених Мануелом Зарацином.

Министарка Јоксимовић је у наставку посете Немачкој учествовала на Минхенској безбедносној конференцији.

 Учешће српских компанија на сајму "Fruit Logistica"

08.02.2020

На овогодишњем сајму „Fruit Logistica“, који је одржан од 5. до 7. фебруара у Берлину, учествовале су и компаније из Републике Србије, које су се немачким и осталим партнерима представиле својим производима.

Штанд српских излагача су, као и прошле године, заједнички организовали Привредна комора Србије, Развојна агенција Србије и Развојна агенција Војводине.

У разговору са амбасадором Републике Србије Снежаном Јанковић, која је обишла српски штанд, излагачи су изнели да су задовољни новооствареним контактима и интересовањем за њихове производе.

Амбасадор Снежана Јанковић је изразила задовољство чињеницом да учешће српских излагача на овом сајму постаје традиција и наду да ће њихови производи наћи пут до немачког тржишта.Састанак високог нивоа у Берлину француско-немачке иницијативе против нелегалне трговине лаким и стрељачким наоружањем на Западном Балкану

04. februar 2020.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је са делегацијом учествовао на учествовао је на састанку високог нивоа француско-немачке инцијативе за примену „Мапе пута 2024" за свеобухватну контролу лаког и страљачког наоружања на Западном Балкану, који је одржан 31. јануара 2020. године у Берлину. Делегација Србије представила је до сада постигнуте резултате у спровођењу ове иницијативе.У Амбасади Републике Србије обележена десетогодишњица Института за мала и средња предузећа (IFM)

31. јануар 2020.

У циљу континуираног настојања да промовише предности српске привреде и могућности за улагања, Амбасада републике Србије је данас одржала заједнички скуп са Институтом за мала и средња предузећа (IFM), поводом десетогодишњице његовог оснивања. Међу присутним гостима били су и амбасадори БиХ, Луксембурга и Словеније, дипломате из Грчке, Турске и Бугарске, чланови и гости Института IFM, као и господин Марио Оховен, председавајући Савезног удружења за мала и средња предузећа (BVMW). У уводном излагању амбасадор С. Јанковић је истакла да су односи Републике Србије и СР Немачке веома развијени и да их карактерише интензиван политички дијалог и веома добра економска сарадња. Позвала је присутне и чланове IFM да посете Републику Србију и увере се лично у веома повољне услове за пословање. Уследила је презентација о предностима пословања у Србији и подстицајима за инвестиције, а потом је приређен коктел у част десетогодишњице Института за мала и средња предузећа.Представљање српске привреде на скупу „Округли сто за амбасаде“

28.01.2020

Амбасада је, у сарадњи са Представништвом ПКС у Франкфурту, учествовала на скупу „Округли сто за амбасаде“, који је одржан 27. јануара 2020. године у Берлину, у оквиру Годишње скупштине Савезног удружења малих и средњих предузећа (BVMW).

Амбасадор др Снежана Јанковић и директор Представништва ПКС у Франкфурту Југослав Мишковић су бројним заинтересованим привредницима предстaвили могућности подршке Владе Републике Србије за инвестирање у одређене гране привреде у Србији. Остварени контакти са представницима поједних предузећа из СРН и њихов интерес за пословањем у Србији су добра основа за даље контакте и успостављање сарадње са потенцијалним инвеститорима из СР Немачке у српску привреду.Састанак са представницима српске дијаспоре

28.01.2020

У Амбасади Р. Србије је 23.01.2020. године, на позив амбасадорке др Снежане Јанковић, организован састанак са представницима српске дијаспоре у Берлину. Први састанак са представницима српске заједнице од ступања амбасадорке на дужност у Немачкој био је прилика за разговор о положају и деловању наше дијаспоре, као и о предлозима за унапређење даљих активности и сарадње са Амбасадом. Након радног дела, приређен је коктел за представнике српске заједнице.Светосавска приредба ученика Допунске школе на српском језику

28.01.2020

Амбасадорка др Снежана Јанковић присуствовала је 26. јануара 2020. године Светосавској приредби ученика Допунске школе на српском језику. Приредба је, уз богат програм и веома успешне наступе ученика, одржана у цркви Светог Саве у Берлину.Посета амбасадора др Снежане Јанковић храмовима Српске православне цркве у Берлину

23. јануар 2020.

Амбасадор др Снежана Јанковић је, 21. и 22. јануара ове године, посетила цркву Васкрсења Господњег и цркву Светог Саве Српске православне цркве у Берлину и разговарала са свештенством, Оцем Драганом Секулићем, Оцем Вељком Гачићем и председником Црквене општине Драганом Митровским. У разговорима је било речи о положају и активностима Српске православне цркве и наше дијаспоре у Савезној Републици Немачкој, уз изражену обострану спремност за заједнички рад на остваривању наших националних интереса.

 Нерадни дани

Због предстојећих празника, Амбасада неће радити 25. и 26. децембра 2019. године, као и 01, 02. и 07. јануара 2020. године.Посета потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Републике Србије др Небојше Стефановић Берлину

16.12.2019

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић посетио је Берлин 12. децембра ове године, где је имао званичне разговоре и радни ручак са Хорстом Зехофером, министром унутрашњих послова и грађевинарства Савезне Републике Немачке. Током разговора обострано је оцењено да су свеукупни билатерални односи две земље веома добри, са посебним освртом на даљи развој полицијске и безбедносне сарадње.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић је током свог боравка Берлину, такође, имао разговоре са посланицима Бундестага.Путујући филмски фестивал у Берлину - вече посвећено Србији (30. новембар 2019)

У биоскопу Il Kino у Берлину је 30. новембра 2019, у оквиру Путујућег филмског фестивала (Travelling Film Festival), одржано вече посвећено Србији, чији је централни део била пројекција филма "Такси блуз" (2019, реж. Мирослав Стаматов).

Фестивал, који другу годину за редом организује агенција за односе са јавношћу Berlin Italian Communication (BIC) заједно са партнерима, траје 6 дана а свако вече замишљено је као представљање филмског стваралаштва и гастрономије неке земље или региона. Ове године берлинској публици су се поред Србије представили и Јерменија, УАЕ, Хрватска, Базиликата (Италија) и Грузија.

Вече посвећено српском филму отворили су оснивач и директор BIC и други секретар Амбасаде Стефан Драшкић.Концерт вокалне групе „Либеро“

03. децембар 2019

У Амбасади Републике Србије у Берлину je 29. новембра 2019. године одржан концерт вокалне групе „Либеро“ из Лесковца, коју чини девет мушких чланова. Група је извела наше најпознатије традиционалне песме попут „Тамо далеко“, „Српкиња“, „Суза Косова“ и многе друге. Група „Либеро“ одушевила је својим наступом званице у нашој амбасади у Берлину, које су уживале у овом изванредном музичком догађају.

 Посета амбасадора др Снежане Јанковић покрајини Хесен

02. децембар 2019

Амбасадор др Снежана Јанковић је 25-27. новембра ове године боравила у посети Савезној покрајини Хесен у склопу делегације председника Владе АП Војводине Игора Мировића, где је присуствовала састанцима са Фолкером Буфијером, председником Владе покрајине Хесен, Луцијом Путрих, државном министарком за европске послове, Акселом Винтермајером, шефом канцеларије Савезне покрајине Хесен, Марком Вајнмајстером, државним секретаром за федерална и европска питања и другим званичницима.

Ова прилика искоришћена је и за састанке са градоначелником Франкфурта Петером Фелдманом, као и са представницима српских клубова и удружења, као што су Централни савет Срба у Хесену, Српски културни центар - Офенбах, Коло - Франкфурт, Дунав - Хохајм, Србија - Ној Изенбург, Седмица - Франкфурт, Српска књижевна радионица - Франкфурт, Српско певачко друштво Стеван Ст. Мокрањац - Франкфурт, као и Српска православна црква, Организација српских студената у иностранству, Независни дневни лист Вести, и други, у организацији Генералног конзулата у Франкфурту. Амбасадор др Снежана Јанковић је искористила ту прилику да истакне значај јединства и слоге међу српским народом у расејању, као и присуство младих чланова клубова и удружења. Такође, захвалила се свима на напорима које улажу у неговању српске традиције, културе и језика.

 Учешће председнице Владе Ане Брнабић на Привредном форуму у организацији Зиддојче Цајтунга

11.11.2019

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је на Привредном форуму у организацији Зиддојче Цајтунга (Süddeutsche Zeitung) у Берлину, 11. новембра 2019. године, где је говорила на панелу под називом „Свет у превирању - Заједно смо јачи“. На конференцији, премијерка се сусрела са Маркусом Зедером, премијером покрајине Баварска, и Стефаном Вајлом, премијером Доње Саксоније.

Током свог излагања, премијерка је говорила о сарадњи у региону Западног Балкана, за коју је истакла да је изузетно важна, док је иницијатива ''мини Шенгена'', коју је покренуо председник Републике Александар Вучић, најважнија иницијатива на нашем подручју у последњих неколико деценија.

Подсетила је и на то да је Немачка један од најважнијих економских партнера Србије, са више од 400 компанија, које у нашој земљи запошљавају више 60.000 људи, а планира се и ширење на нашем тржишту и нова запошљавања. Премијерка је подвукла чињеницу да је Србија препозната у Европи по ИТ стручњацима, знању, младим талентованим људима, као конкурентна дестинација за улагање у напредне технологије, изразивши наду да ће резултати доћи у наредним годинама.

Председница Владе се захвалила домаћинима на позиву, и будући да другу годину за редом учествује на Форуму, истакла је да је то показатељ и признање за реформе спроведене у Србији.

 Државни празник - нерадни дан

06. новембар 2019.

 

Због обележавања државног празника - Дана примирја у Првом светском рату,  Амбасада Републике Србије неће радити у понедељак 11.новембра 2019.године.Обавештење о Одлуци Владе о укидању виза за држављане Републике Јерменије

06. новембар 2019.

 

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 24. октобра 2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана од датума уласка у Републику Србију, у периоду од сто осамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из члана 15 Закона о странцима.

Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије" бр. 76/2019 од 25. октобра 2019. године и ступа на снагу  02. новембра 2019. године.Предаја акредитивних писама, петак, 25. октобар 2019.

Новопостављена амбасадорка Србије у Берлину др Снежана Јанковић уручила је јуче председнику Савезне Републике Немачке Франку Валтеру Штајнмајеру акредитивна писма, којима је председник Републике Србије Александар Вучић акредитује за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Савезној Републици Немачкој.

У разговору приликом свечане церемоније, председник Штајнмајер и амбасадорка Јанковић оценили су билатералне односе веома добрим и изразили обострани интерес за њиховим даљим унапређењем.

 

 

 

 

Фото: Савезна влада/ Гидо БергманОбавештење: Амбасада Републике Србије у Берлину оглашава потребу за возачем

Уторак, 15. октобар 2019.

Опис посла

• Обавља послове превоза за потребе Амбасаде

• Води рачуна о редовном сервисирању и одржава хигијену возила

• Обавља послове доставе и отпреме поште

• Обавља и друге послове по налогу амбасадора

Услови

• Возачка дозвола Б категорије

• Дозвола боравка и рада у СР Немачкој

• Познавање града

• Искуство од најмање 2 године проведене на сличним пословима

• Познавање немачког језика на нивоу Б2

• IV степен стручне спреме

Уз пропратно писмо за конкурс, потребно је доставити следећу документацију:

• Биографију

• Препоруке

Пријаве слати електронским путем на адресу: info@botschaft-serbien.de

Рок за пријаву: 04. новембар 2019. годинеПредаја копије акредитивних писама у МИП СР Немачке, понедељак, 14. октобар 2019.

Новоименовани амбасадор Републике Србије др Снежана Јанковић, предала је 14. октобра 2019. године копије акредитивних писама шефу Протокола Министарства иностраних послова Савезне Републике Немачке, амбасадору Конраду Арцу фон Штраусенбургу, којим је председник Републике Србије Александар Вучић акредитује за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Савезној Републици Немачкој.Нерадни дан

26.09.2019

Због празника Амбасада неће радити са странкама 03. октобра 2019.године.Савезни министар привреде и енергетике Петер Алтмајер у Амбасади Србије: пријем у организацији удружења Берлински пословни разговори (3. септембар 2019.)

У Амбасади Србије у Берлину је 3. септембра 2019. године, у заједничкој организацији удружења "Берлински пословни разговори" (Berliner Wirtschaftsgespräche) и Амбасаде, организован летњи пријем на којем је главни гост и говорник био немачки савезни министар привреде и енергетике, Петер Алтмајер (CDU).

Пријему је присуствовао велики број званица, како чланова и пријатеља удружења, тако и представника дипломатског кора и немачких институција.Амбасадор др Д. Црногорчевић са канцеларком СР Немачке А. Меркел на годишњем пријему за амбасадоре, 9 јул 2019. годинеОпроштајни ручак

30. јул 2019. године

Министарство иностраних послова СР Немачке је организовало опроштајни ручак у част завршетка мандата амбасадора др Душана Црногорчевића.

Главни домаћин био је амбасадор др Кристијан Хелбах са којим је у претходе три године остварена изврсна сарадња, а ручку су присуствовали и амбасадори из региона Западног Балкана и шире, као и друге високе званице.Kонкурс за мале развојне пројекте

26.07.2019

(CENTRUM FÜR INTERNATIONALE MIGRATION UND ENTWICKLUNG )

Arbeitsvermittler - Programm Migration für Entwicklung (PME)

T: 06196 793559

E: martin.walter@zav-cimonline.de

I: www.cimonline.de

Центар за међународне миграције и развој је расписао Kонкурс за мале развојне пројекте који би доприносили развоју матицне земље. Пројекат треба да се базира на размени знања између припадника дијаспоре и матице. Пројекат би био реализован у Србији, а припрема би могла да буде обављена у Немачкој. За спровођење пројекта је неопходно пронаћи партнерску организацију у Србији која би била одговорна за реализацију и подршку пројекту.

Рок за слање пројеката је 12.08.2019. године.

За сва питања у вези са роковима, условима и критеријумима конкурса потребно је обратити се на следећи email: migration@cimonline.de (Herr Tangermann und Herr Jedlitschka)Српско-немачки односи и европска перспектива Србије: разговор амбасадора са члановима удружења Salon Diplomatique у Манхаму (22. мај 2019.)

Главни спољнополитички циљ Србије јесте пуноправно чланство у ЕУ, а партнерство са Немачком, као најважнијим спољнотрговинским партнером Србије, један је од кључних предуслова за успешан завршетак процеса придруживања, нагласио је амбасадор Србије у Немачкој др Душан Црногорчевић приликом размене мишљења са члановима удружења  Salon Diplomatique у Манхајму, 22. маја 2019. године.

Поменуто удружење редовно организује овакве догађаје – у последњем периоду гости су били амбасадори Француске, Италије, Црне Горе, Јерменије и Естоније – како би изградило мрежу интернационалних контаката за своје чланове, локалне политичке актере из округа Рајна-Некар, пословне људе, научнике и уметнике.Предавање амбасадора Црногорчевића у удружењу Europa-Union Hessen (Визбаден, 21. мај 2019)

Амбасадор Србије у Немачкој др Душан Црногорчевић одржао је 21. маја 2019. предавање о процесу европских интеграција Србије члановима удружења Europa-Union Hessen и њиховим гостима у Визбадену.

Поред снажне подршке које пружа процесу проширења ЕУ, ово удружење – које окупља проевропски оријентисане грађане из домена политике, економије и културе – има и посебан интерес за напредак Србије, с обзиром на интензивно партнерство савезне покрајине Хесен са АП Војводином.Резултати конкурса за суфинансирање пројеката за јачање веза матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо све заинтересоване да су 19. јуна 2019. године донете одлуке о суфинансирању пројеката намењених јачању веза Србије са дијаспором и Србима у региону.

Резултате конкурса можете погледати на интернет страници www.dijaspora.gov.rs/rezultati-konkursa-za-sufinansiranje-projekata-3.

 ОПЕНС 2019 - презентација Новог Сада у Берлину (29. мај 2019.)

Омладинска престоница Европе Нови Сад представила је у 29. маја у Амбасади Србије у Берлину могућности за младе, као и глобалну и европску димензију ове титуле. Берлин је пети град у Европи у којем је организована оваква презентација, пред представницима дипломатског кора, међународних омладинских организација и немачких институција.

Окупљене су поздравили амбасадор Србије у Немачкој др Душан Црногорчевић, ДС у Министарству омладине и спорта Дарко Станић и координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић.Састанак амбасадора са Волфгангом Хелмихом, председавајућим Kомитета за одбрану Бундестага

14.05.2019

Aмбасадор Републике Србије др Душан Црногорчевић се 14. маја у Берлину састао са волфгангом Хелмихом, председавајућим Kомитета за одбрану Бундестага. Током разговора размењена су мишљења о ситуацију у региону, европским и глобалним темама.Посета ППВ и МСП И. Дачића Берлину (8-9. април 2019.) - разговор са представницима удружења "Берлински пословни разговори" и учешће на конференцији Berlin Energy Transition Dialogue (BETD)

ППВ и МСП Ивица Дачић је приликом посете Берлину (8-9. април 2019) члановима удружења "Берлински пословни разговори" представио најважније смернице спољне политике Србије, као и могућности за улагања у српску привреду. ППВ и МСП Дачић је подвукао да су пуноправно чланство у ЕУ и проналажење компромисног решења у дијалогу Београда и Приштине основни циљеви спољне политике Србије. Што се тиче инвестиционе климе, наглашено је да је највећи број немачких компанија - које тренутно запошљавају преко 50 хиљада људи у Србији - задовољан условима пословања, што само додатно потврђује да су тешке реформе, које је Влада Србије спроводила у претходних неколико година, почеле да дају резултате.

Министар рударства и енергетике Александар Антић представио је могућности инвестирања у енергетски сектор и детаљно говорио о развоју енергетске стратегије Србије у годинама које су пред нама.

ППВ и МСП Дачић је 9. априла 2019. говорио на Берлинском дијалогу о енергетској транзицији (BETD), скупу који традиционално окупља важне актере из света политике и енергетике.Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Федерације С.Kитс и Невис и Републике Палау

25.01.2019

Влада Р. Србије је донела одлуку о укидању виза за држављане Федерације С.Kитс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша који могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од 180 дана.

Одлука је ступила на снагу 25.01.2019. године.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству (2019)

Министарство културе и информисања Републике Србије објавило је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству (2019).

Више информација о конкурсу, критеријумима и праву учешћа, као и неопходне обрасце, можете добити преко веб странице Министарства културе и информисања, путем е-поште (mladen.veskovic@kultura.gov.rs) или телефона (+381 11 3398 026).Путујући филмски фестивал у Берлину - вече посвећено Србији (1. децембар 2018.)

У биоскопу Il Kino у Берлину је 1. децембра 2018, у оквиру Путујућег филмског фестивала (Travelling Film Festival), одржано вече посвећено Србији, чији је централни део била пројекција филма "Козје уши" (2017, реж. Марко Костић).

Фестивал, који организује агенција за односе са јавношћу Berlin Italian Communication заједно са партнерима - у овом случају Амбасадом Србије у Берлину - траје пет дана (28. новембар-2. децембар), а свако вече је замишљено као представљање филмског стваралаштва и кухиње неке земље или региона. Ове године, берлинској публици су се, поред Србије, представили и Хрватска, УАЕ, Молдавија и Сардинија.

Вече посвећено српском филму отворио је амб. Душан Црногорчевић, који је говорио о дугој традицији српске кинематографије и њеном доприносу европској и светској филмској баштини.

Након пројекције, организован је пријем са српским специјалитетима и презентацијом туристичке понуде Србије.

Све фотографије: Berlin Italian Communication Култура сећања у Немачкој и Србији - разговор поводом 100. годишњице завршетка Првог светског рата

У Берлину је 22. новембра 2018, у заједничкој организацији Амбасaде Србије и Немачког савеза за ратне меморијале (Volksbund) одржан скуп под називом "100 година од завршетка Првог светског рата - разговор о култури сећања у Немачкој и Србији".

Уводну реч на скупу одржао је амбасадор Србије др Душан Црногорчевић, који је између осталог истакао да је Србија крај рата 1918. године дочекала као победница, али да је за ту победу платила страшну људску цену - преко 1,2 милиона жртава, односно 28% предратног становништва.

Размере трагедије које је рат донео Србији, Немачкој али и читавој Европи, подсећају колико је очување мира озбиљан задатак, који никада не треба схватити олако. Осим тога, пренео је да је Србија у 2018. години усвојила Закон о меморијалима, као и Споразум о заштити ратних меморијала са Немачком.

Централни део скупа била је дискусија историчара др Дарија Видојковића и проф. др Волфганга Хепкена о култури сећања на Први светски рат од 1918. године до данас. Наглашено је да постоји плуралитет сећања на Први светски рат, те да кроз дијалог не треба тражити елементе који раздвајају погледе на тај период, већ који их спајају.Обавештење

21.11.2018
Молимо све држављане Р. Србије који поседују изводе из књиге рођених из бивших република СФРЈ, а који до сада нису извршили обавезу уписа у матичне књиге Републике Србије, да без одлагања покрену управне поступке у надлежним матичним службама Р. Србије и регулишу обавезу уписа.
Уколико се не спроведе поступак обавезног уписа, надлежне полицијске управе Министарства унутрашњих послова Републике Србије ће приликом решавања захтева за издавање нових путних исправа поднетих у иностранству, захтевати допуну захтева ажурним подацима о упису у матичне књиге Р. Србије.
Упис у матичне књиге Р. Србије је неопходан како би се једнообразно попунио Централни регистар који се води у Р. Србији.Председница Владе Ана Брнабић на свечаној вечери у Берлину

13.11.2018

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је у Берлину на свечаној вечери коју организује немачки лист "Зидојче цајтунг".

Свечана вечера, која се одржава у оквиру Привредног форума, уприличена је у свечаној сали Немачког историјског музеја.

Премијерка Србије је рекла да је овај догађај прилика да са канцеларком Меркел размени мишљење о различитим питањима, те да ће јој том приликом изразити захвалност за сву подршку коју Немачка пружа Србији, али и разговарати са њом и о питању Косова и Метохије.

 Дигитализација шанса за економски напредак малих земаља

13.11.2018

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Берлину да је дигитализација кључни приоритет Владе Србије, истакaвши у том смислу значај реформе образовања која ће децу припремити за послове у будућности.

Брнабић је на панел-дискусији на тему: “Дигитална Европа – три земље и њихове визије” у организацији листа „Зидојче цајтунг“ истакла да управо дигитализација мањим земљама, попут Србије, које нису биле међу победницима треће индустријске револуције, пружа шансу да се боре да буду међу победницима четврте револуције.

Премијерка је подвукла да су за њу важна "три е": е-управа, е-образовање и економија и навела Естонију као једног од лидера у е-управи, истичући да је неопходно да јавна управа буде транспарентна, јефтинија и фокусирана на грађане.

Поред председнице Владе Републике Србије у панел дискусији су учествовали и Ј. Ратас, председник Владе Естоније и К. Јакобсдотир, председница Владе Исланда.Излагање председнице Владе Србије Ане Брнабић у Фондацији Конрад Аденауер

У оквиру посете Берлину (12-14. новембар 2018), председница Владе Србије Ана Брнабић је одржала предавање у Фондацији Конрад Аденауер (Konrad Adenauer Stiftung, KAS), на тему "Будућност Србије у ЕУ".

KAS је догађај организовао у оквиру Europa Forum-a, односно серије дискусија и предавања која у тој фондацији држе високи државни функционери и европски званичници.

Quelleangabe: Juliane LiebersQuelleangabe: Juliane LiebersОдлука о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидад и Тобага

Влада Р. Србије је донела одлуку о укидању виза за држављане Антигва и Барбуда, Гренаде, Комонвелта Доминика и Тринидад и Тобага, носиоце свих пасоша који могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до 90 дана од датума уласка у Р. Србију у периоду од 180 дана.

За држављане Антигва и Барбуда, Гренаде и Комонвелта Доминика одлука је ступила на снагу 26.10.2018. године, а за држављане Тринидад и Тобага 03.11.2018.године.Влада ИР Иран је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша.

Влада ИР Иран је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године и од тога датума је држављанима Р. Србије за улазак и боравак на територији Ирана потребна виза.“Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран

Влада Републике Србије је 08. октобра 2018. године донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша.

Одлука ступа на снагу 17. октобра 2018. године.

Од тог датума ће држављaнима Исламске Републике Иран, носиоцима обичних пасоша, бити потребна виза за улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије.Учешће параолимпијаца на ЕП у Берлину

 

 

25. август 2018. године

Представник Амбасаде Р. Србије у Берлину Саша Динић поздравио је и пружио подршку параолимпијској репрезентацији Р. Србије која се такмичила на Европском првенсту у атлетици у Берлину. Посебно разлог за задовољство представљао је велики број медаља које је наша репрезентација освојила.Иницијатива "Студирај у Србији"

12. јул - "Студирај у Србији" је иницијатива Министарства просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије која за циљ има промоцију високог образовања у Србији страним студентима. Више информација о Универзитетима, факултетима, студијским програмима и условима студирања страних студената у Србији можете пронаћи на сајту StudyinSerbia.rs.Учешће сталне делегације НС РС на годишњем заседању ПС ОЕБС у Берлину

7-11. јул - Чланице сталне делегације Народне скупштине Републике Србије народне посланице Стефана Миладиновић, Душица Стојаковић и Весна Марковић учествовале су на 27. годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а које је од 7. до 11. јуна 2018. године одржано у Берлину.Амбасадор др Душан Црногорчевић посетио је компаније из РС које учествују на Сајму моде "Панорама"

04. јул -Њ.Е. Амбасадор Републике Србије др Душан Црногорчевић је посетио изложбене просторе шест компанија из Србије које учествују на Сајму моде у Берлину "Панорама". Посетиоци Сајма имају прилике да по први пут виде колекције спрких брендова - MONA, Afrodite Mode Collection, 1.618, Conto Bene, Brug Jeans и Bros Jeans. Њихово учешће на сајму су омогућили Развоја агенција Србије, Привредна комора Србије, кластер најпознатијих модних брендова из Србије ФАЦТС и швајцарски програм за промоцију извоза СИППО.

 

 

Амбасадор се у разговору са излагачима из Србије интересовао за њихова прва искуства са Сајма и планове и очекивања од немачког тржишта. Представници компанија из Србије су потврдили да ће учествовати на овом сајму наредне године, као и да својим присуством на берлинској модној сцени желе да на најбољи начин представе и промовишу своје колекције, али и модну индустрију Србије.

 Форум о Западном Балкану у организацији КАС-а

25. јун - Канцеларија у Берлину Фондације Конрад Аденауер организовала је Форум о Западном Балкану на тему "Кредибилна перспектива проширења на Запади Балкан" на којем су испред Амбасаде Р. Србије учествовали амбасадор Др Душан Црногорчевић и Саша Динић, министар саветник.

 

( © Константин Гастман и КАС - Излагање Њ. Е. амбасадора Душана Црногорчевића током Форума)

Конференцију је отворио Норберт Ламерт, председавајући КАС-а, а учесници су били и Дејвид Мекалистер, председавајући Одбора за спољне послове ЕП, Гунтер Крихбаум, председавајући Одбора за ЕУ немачког Бундестага, представници Министарства спољних послова СРН, Службе канцеларке и Министарства привреде и енергетике.

(© Константин Гастман и КАС - Њ. Е. др Душан Црногорчевић у разговору са Дејвидом Мекалистером, председавајућим Одбора за спољне послове ЕП)

 

(© Константин Гастман и КАС - Њ. Е. др Душан Црногорчевић у разговору са Кристијаном Хелбахом, опуномоћеником за Југоисточну Европу, Турску и земље ЕФТА у МИП СРН)Радни доручак са Михаелом Ротом, државним министром у МИП СРН

 

15. јун - Њ. Е. амбасадор Душан Црногорчевић учествовао је на радом доручку са Михаелом Ротом, државним министром у Министарству иностраних послова СР Немачке и амбасадорима региона у организацији Амбасаде Р. Хрватске у Берлину.

 

(Њ. Е. амбасадор Душан Црногорчевић са државним министром Михаелом Ротом, амбасадорима и дипломатама региона Западног Балкана)Отварање изложбе слика академског сликара Љубисава Милуновића у галерији "Халит Арт"

13. јун - Изложба слика академског сликара из Београда Љубисава Милуновића биће отворена 23. јуна 2018. године у 19 часова у галерији "Халит Арт" (Kreuzbergstr. 72, 10965 Berlin). Испред Амбасаде Р. Србије у Берлину присутнима на отварању ће се обратити Саша Динић, министар саветник. Изложба ће посетиоцима галерије "Халит Арт" бити доступна у периоду од 25. јуна до 10. августа 2018. године. Више о изложби и аутору можете погледати овде.Посета првог ППВ и МСП Р. Србије Ивице Дачића Берлину

06. јун -  Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић боравио је у радној посети Берлину.Радни доручак са Берндом Хитеманом, генералним секретаром Европског покрета Немачке

31. мај - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић организовао је у Амбасади Р. Србије у Берлину радни доручак са Берндом Хитеманом, генералним секретаром Европског покрета Немачке.Председник СРН Франк Валтер Штајнмајер одликовао Соњу Лихт, директорку Центра за политичку изузетност

22. мај - Поводом шездесет девет година од ступања на снагу Основног акта СРН (23. мај) председник СР Немачке Франк Валтер Штајнмајер одликовао је на церемонији одржаној у седишту Савезног председника дворцу „Bellevue“ појединце заслужне за успостављање иновативних форми демократије, посредством политичког образовања, историјских помирења или промоције демократских структура. Међу двадесет двоје већином немачких држављана (20 појединаца из Немачке, једна из Србије и једна швајцарско-британска држављанка), одликовање је уручено и Соњи Лихт, директорки Центра за политичку изузетност. Посета ђака О.Ш. „Борнхолмер“ Амбасади

17. мај - Амбасаду су 16. маја посетили ђаци петог разреда Основне школе „Борнхолмер“ у Панкоу, кварту на северу Берлина. Група је бројала 22 ђака. Ђаци ће у јуну у Колобржегу у Пољској на манифестацији „Fair Friends“, која окупља школе из Пољске и Немачке, представљати Србију, као једну од учесница светског првенства у фудбалу. Пријем у Амбасади организован је у сарадњи са Централним саветом Срба у Немачкој (ZSD). Ђаци су имали прилике да од професорке допунске наставе Милане Ракић чују нешто о ћириличном писму, а касније и могућност да сами вежбају писање ћирилицом. Ђаци су на поклон добили мајице са натписом „Србија“, заставице и туристичке информације о Србији. М. Ракић је ђацима уручила и цртеже са приказом ћириличних слова, које су сачинили ђаци допунске школе на српском језику.

 

 Стипендисти програма МПС Бундестага из Србије у посети Амбасади

16. мај - Стипендисти програма Међународна парламентарна стипендија немачког Бундестага посетили су Амбасаду Р. Србије у Берлину. Учеснике програма из Србије примио је амбасадор др Душан Црногорчевић са сарадницима. Обавештење о доступности пуњача за електрична возила на ауто-путевима у Р. Србији

14. мај - У оквиру пројекта путне модернизације у Републици Србији до сада је инсталирано пет пуњача за електрична возила на кључним тачкама на ауто-путевима:

- на локацији бивше наплатне станице код Бубањ Потока, у зони бивше наплатне станице ,,Београд“ код Бубањ потока, смер од Београда ка Нишу;

- на платоу код наплатне станице „Прешево“, смер ка Нишу;

- код наплатне станице „Шид“ из правца Хрватске ка Београду;

- на наплатној станици „Суботица“ , из правца Мађарске ка Новом Саду;

- код наплатне станице „Димитровград“ , из правца Бугарске ка Нишу.


Инсталирани пуњачи су најмодерније решење за пуњење возила свих светских произвођача. Електропуњачи поседују три прикључка - два за брзо DC пуњење и један за брзо AC пуњење. Пуњење се обавља уз даљински надзор - праћење стања самог пуњача као и праћење статистике возила која су пуњена (време и трајање пуњења, количина КW итд). Локације електропуњача су истовремено и зоне са бесплатним бежичним интернетом (Wi Fi) што је још један вид додатног опремања путева под наплатом ради повећања задовољства корисника ауто-путева и њиховог бољег информисања током вожње. Бесплатан бежични интернет за све кориснике ауто-пута је, уз локацију код Бубањ потока, омогућен до сада на пет одморишта: „Јерина“, „Шимановци 1“, „Шимановци 2“, „Фекетић 1“ и „Фекетић 2“.

У наставку путне модернизације у Републици Србији планирано је и уређење свих кључних одморишта на ауто-путу које обухвата увођење електричне енергије, осветљења и бесплатног интернета, постављање мобилијара за одмор – клупа, столова и нових инсталација уређаја за пуњење електро аутомобила.

ЈП „Путеви Србије“ препоручује и коришћење бесплатне, веома корисне и добро дизајниране мобилне апликације „Путеви Србије“ преко које се корисници могу информисати, одабрањем жељене руте, о наплатним станицама, категоризацији возила и ценама путарине, местима за продају и допуну ТАГ уређаја, локацијама електропуњача, бројевима телефона и свим другим корисним садржајима који су на изабраној деоници ауто-пута у Републици Србији.

Додатне информације о целокупном раду и свим активностима ЈП „Путеви Србије“ и Сектора за наплату путарине корисници могу видети на интернет презентацији предузећа www.putevi-srbije.rs, било да се ради о стању на путевима, сервисним и информацијама о радовима на путној мрежи Републике Србије (са мапом радова), категоризацији возила и ценама наплате, локацијама наплатних станица, дистрибутивних места за продају и допуну ТАГ уређаја, картама за бесплатан пролазак ауто-путевима, протоку саобраћаја или многим другим корисним информацијама.Радионица "Повратак или останак: подршка за развој каријере у Србији и Немaчкој"

 

05. мај - Немачка агенција за међународну сарадњу (ГИЗ) и Центар за међународне миграције и развој (ЦИМ) организоваће 26. и 27. маја у Берлину радионицу на тему "Повратак или останак: подршка за развој каријере у Србији и Немачкој". На радионици могу учествовати сви заинтересовани пореклом из Србије, радионица је отвореног типа уз неопходну пријаву на мејл (return@cimonline.de). Више информација доступно је на сајту Центра за међународне миграције и развој и на ФБ страници "Миграције и развој".Промоција српских песама у Амбасади

08. мај - У Амбасади Србије у Берлину 25. априла је представљено издање „Српске песме" сопрана и пијанисткиње Милице Лазовић. Издање, на коме се налазе дела српске вокалне музике 19. и 20. века, изашло је у продукцији немачке издавачке куће Myricae Classics, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Берлину и Министарства културе и информисања Републике Србије.

На компакт диску се налазе дела композитора Јосифа Маринковића, Милоја Милојевића, Косте Манојловића, Стевана Христића и других. Публика је имала прилику да чује седам нумера, а Милицу Лазовић је за клавиром пратила Ивон Геслер.

(Милица Лазовић и Ивон Гаслер)Састанак амбасадора Душана Црногорчевића са Епископом господином Андрејем

27. март - Амбасадор Др Душан Црногорчевић сусрео се са Његовим Преосвештенством Епископом аустријско-швајцарским и Администратором франкфуртским и све Немачке господином Андрејем.

 Састанак амбасадора Душана Црногорчевића са Винфридом Кречманом, председником Владе Ваден-Виртемберга

20. март - Амбасадор Републике Србије др Душан Црногорчевић се 1. марта у Берлину састао са Винфридом Кречманом, председником Владе Баден-Виртемберга. Током разговора је констатовано да су односи Републике Србије и Баден-Виртемберга веома добри и размотрене су могућности да они буду додатно продубљени. Такође је било речи о регионалним и европским питањима.Додела „Ханс Матхефер“ награде за издаваштво у области економије Бранку Милановићу

 

20. март - Фондација „Фридрих Еберт“ доделила је 19. марта о.г. престижну награду „Ханс Матхефер“ за најбољу књигу у области економије професору и економисти српског порекла Бранку Милановићу за књигу „Глобална неједнакост“. Милановићу је награду уручила Андреа Налес, шефица парламентарне групе СПД-а у Бундестагу, а поздравни говор током церемоније доделе награде одржао је и Курт Бек, председавајући фондације „Фридрих Еберт“. Награда „Ханс Матхефер“ установљена је 2015. године.Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

 

13. март - Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за финансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Више информација, услове и начин реализације Конкурса можете пронаћи на следећим линковима: Конкурс за суфинанасирање пројеката организација из дијаспоре и Конкурс за суфинансирање пројеката организација из региона.

Рок за достављање пројеката је 30. март 2018. године.Oдлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Р. Србије

13. март - Влада Ст. Винсента и Гренадина донела је одлуку којом је укинула визе држављанима Р. Србије, носиоцима свих пасоша, за улазак и боравак на територији Ст. Винсента и Гренадина до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.Oдлука Р. Колумбије о укудању виза за држављане Р. Србије

12. март - Влада Р. Колумбије донела је одлуку којом је укинула визе држављанима Р. Србије, носиоцима свих пасоша, за улазак и боравак на територији Р. Колумбије до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години. Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.Oдлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Грузије

12. март - Влада Р. Србије је на седници одржаној 08. марта 2018. године донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, на основу које они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11 Закона о странцима. Одука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 18/2018 од 09. марта 2018. године, када је и ступила на снагу.Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbija

20. фебруар - Влада Републике Србије је, на седници одржаној 06. фебруара 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбија, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр.10/2018 од 07. фебруара 2018. године и ступа на снагу 15. фебруара 2018. године.Интернационални дани разговора 2018

20. фебруар - Обавештавамо вас да Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање организује одржавање Међународних саветодавних дана између носиоца пензијског и инвалидског осигурања Републике Србије – Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и носилаца пензијског осигурања Савезне Републике Немачке.

Том приликом, представници обе стране – експерти, односно саветодавци ће примати заинтересована лица, која су се претходно пријавила, и давати им потребна обавештења и савете у вези са њиховим правима у области пензијског и инвалидског осигурања применом Споразума између СФР Југославије и Савезне Републике Немачке о социјалном обезбеђењу.

Ове године, Међународни саветодавни дани у Немачкој одржаће се у Минхену, 20. и 21. марта 2018. године, у просторијама Немачког пензијског осигурања, Службе за информације и саветовање (Auskunfts- und Beratungsstelle der Deutschen Rentenversicherung, Thomas-Dehler-Straße 3; 81737 München)

Више информација о најављеном догађају можете пронаћи овдеСастанак амбасадора са послаником Торстеном Фрајем (ЦДУ)

02. фебруар - Њ. Е. амбасадор Душан Црногорчевић састао се са послаником Бундестага Торстеном Фрајем (ЦДУ)Одлука о укидању виза за улазак у Р. Србију за држављане Републике Суринами

08. јануар - Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитрају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11 Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 199/2017 од 29. децембра 2017. године и ступила је на снагу 05. јануара 2018. године.

Држављани Р. Суринам, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе и запосле се, баве медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на теритуорију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.Седница Пословног савета за дијспору Привредне коморе Србије у проширеном саставу - позив за учешће

12. децембар - Обавештавамо да ће седница Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије бити одржана у среду, 27. децембра 2017. године са почетком у 11:00 часова у просторијама ПКС у Београду (Сала 1 у приземљу, Ресавска 13-15). Утврђено је шест тачака Дневног реда предстојеће седнице Пословног савета за дијаспору, укључујући и тему "Сусрети са дијаспором у Немачкој и потенцијал за сарадњу" (уводно излагање Милице Ребић, координаторке за миграције и дијаспору у ГИЗ).

Привредници у СР Немачкој пореклом из Р. Србије, као и представнци пословних удружења и асоцијација, могу пријавити своје учешће у раду седнице Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије до 15. децембра 2017. године на телефоне +381 11 33 04 503 и +381 66 87 51 248, или посредством е-мејла: aleksandar.radovanovic@pks.rs.Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије носиоцима обичних пасоша

04. децембар - Обавештавамо да је Aмбасада ИР Иран у Београду информисала нотом од 24. 11. 2017. године, да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце обичних пасоша, на основу које могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у пероиоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу  1. новембра 2017. године. Позив за сарадњу Научно техболошког парка Београд упућен дијаспори из Србије

10. новембарРаспоред одржавања допунске наставе српског језика у БерлинуОдлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индонезије, носиоце обичних пасоша

10. октобар - Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници одржаној 06. октобра 2017. године донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, на основу које они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 90/2017 од 06. октобра 2017. године и ступа на снагу од 14. октобра 2017. године.Конкурс за Програм стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић

 

06. октобар - Фондација др Зоран Ђинђић у сарадњи са Одбором немачке привреде за источну Европу и немачким Министарством за економску сарадњу и развој расписала је конкурс за Програм стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић, намењен студентима основних, мастер студија и дипломцима са првим радним искуством.


Програм омогућава да до тридесет стипендиста из Србије од јула 2018. године неколико месеци проведе на пракси у неким од најпознатијих немачких компанија попут Bosch-a, Allianz-a i Commerzbank-e. Током праксе полазници ће имати могућност да се упознају са организацијом, пословним процесима и функционисањем немачких компанија.

Интернет пријава траје од 1. октобра до 13. новембра 2017. године. Детаљније информације о програму и пријави могу се наћи на Интернет адреси: https://www.stipendienprogramm.orgДан немачког јединства, учешће амбасадора

(Њ. Е. амбасадор Р. Србије у Берлину др Душан Црногорчевић током ручка са канцеларком Ангелом Меркел и министром финансија Волфгангом Шојблеом)

 

3. октобар - Њ. Е. амбасадор Р. Србије у Берлину др Душан Црногорчевић учествовао је на централној прослави поводом 3. октобра, Дана немачког јединства, која је ове године организована у Мајнцу. Током прославе приређен је и свечани пријем у Rheingoldhalle у Мајнцу на којем је учествовала и Ангела Меркел, канцеларка СР Немачке.Промоција књиге "Под истим кровом", најава

02. октобар - У среду 11. октобра 2017. године од 19 часова у ресторану "Кафана" (Bruchsalerstr. 6, 10715 Берлин) биће одржана промоција књиге „Под истим кровом“ у издању издавачке куће "Клио" аутора Амира Баитара и Хенинга Зусебаха. Посетиоцима ће бити представљен и пројекат „Четири точка за једњу књигу“ који је допринео објављивању овог књижевног дела и у Р. Србији. Током примоције књиге биће одржана панел дискусија у којој ће учествовати Зоран Хамовић, главни уредник ИП "Клио", проф. др Александар Димитријевић, уредник ИП "Клио" и професор на Међународном универзитету за психоанализу у Берлину, Исидор Кобиларов, учесник и члан берлинског двојца и Растислава Мирковић, преводитељица и чланица берлинског двојца.

Књига “Под истим кровом” резултат је шестомесечног интеграционог експеримента из личног угла.  Аутори, Хенинг Зусебах (новинар “Die Zeit”-а) и Амир Баитар (студент математике и информатике), наизменично пишу сваки из своје перспективе о ставовима и искуствима у вези са мигрантском кризом, почев од другачијих обичаја, схватања породице, мушко-женских односа, до међусобних предрасуда, односа западног света и ислама. Књига ће бити представљена и на овогодишњем Сајму Књига у Београду.

Више детаља о догађају можете видети овде.Споразум између Владе Р. Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

11. септембар - Обавештавамо да је Споразум између Владе Р. Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду 4. децембра 2015. године, ступио на снагу 08. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стане без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије и ИР Иран, носиоце одбичних пасоша

04. септембар - Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша и Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. На основу ових одлука носиоци обичних пасоша из Р. Индије и ИР Ирана могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлуке су објављене у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 79/2017 од 25. августа 2017. године и ступају на снагу од 02. септембра 2017. године.Ступање на снагу Споразума између Владе Р. Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

27. јун - Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступио је на снагу 13. јула 2017. године. Од овог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге државе без виза, у трајању до 90 дана од датума уласка.Интервју и портрет Њ. Е. амбасадора др Душана Црногорчевића за јулско издање Behörden Spiegel

07. јул - Интервју и портрет амбасадора др Душана Црногорчевића објављен је у јулском издању месечника Behörden Spiegel под насловом „Србија је на проевропском курсу“.Стипендисти Фонда др Зоран Ђинђић у посети Амбасади

 

30. јун - Учесници "Програма стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић" посетили су Амбасаду Р. Србије у Берлину. Стипендисте из Р.Србије, који ће обављати праксу у неким од најпознатијих немачких компанија попут Bosch-a, Allianz-a i Commerzbank-e, поздравио је Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић са сарадницима.

Фондација др Зоран Ђинђић програм намењен студентима основних, мастер студија и дипломцима са првим радним искуством, спроводи у сарадњи са Одбором немачке привреде за источну Европу и немачким Министарством за економску сарадњу. Током праксе полазници ће имати могућност да се упознају са организацијом, пословним процесима и функционисањем немачких компанија.

(Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић у разговору са учесницима "Програма стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић" из Р. Србије )

 

 

 Осма Конференција на нивоу министара спољних послова Југоисточне Европе

31. мај - Осма Конференција  на нивоу министара спољних послова Југоисточне Европе одржана је 31. маја 2017. године у организацији Министарства спољних послова СР Немачке, Амбасаде Р. Чешке и Аспен института. Након састанка иза затворених врата у оквиру конференције одржане су панел дискусије отворене за јавност  на теме „Евроатлантске интеграције у временима кризе“ и „Економски развој Запандног Балкана“. Делегацију Р. Србије предводио је политички директор Министарства спољних послова Зоран Вујић.

 

Панел дискусију "Евроатлантске интеграције у временима кризе" отворио је својим обраћањем министар спољних послова СР Немачке Зигмар Габријел.

 

(Политички директор Министарства спољних послова Зоран Вујић (први с десна) током панел дискусије на тему „Евроатлантске интеграције у временима кризе“)

 

(Панел дискусија на тему „Економски развој Запандног Балкана“)

 

 

 Oсма Конференција српске медицинске дијаспоре

 

05. jun -  Осма Конференција српске медицинске дијаспоре биће одржана у Београду у периоду од 8. до 23. јуна 2017. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Медицинског факултета Универзитета у Београду и Светске здравствене организације. Више информација о конференцији можете пронаћи овде.Дискусија о Берлинском процесу - "Тhe Berlin-Process and Beyond: Regional Integration and EU-Approximation of Western-Balkans"

 

(© KАС - Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић и Дејвид Мекалистер, председавајући Одбора за спољну политику Европског парламента и известилац за Р. Србију )

 

08. мај - У берлинском седишту фондације Kонрад Аденауер (KАС) у организацији Амбасаде Р. Срибије и Амбасаде Р. Албаније одржана је дискусија о Берлинском процесу на тему "Тхе Берлин-Процесс анд Беyонд: Регионал Интегратион анд ЕУ-Аппроxиматион оф  Wестерн-Балканс". Скуп су својим говорима отворили Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић, Њ.Е. амбасадор Артур Kуко и др Ханс-Герт Петеринг, председавајући KАС и бивши председник Европског парламента. У првом делу дискусије један од говорника био је и Kристијан Хелбах, опуномоћеник за ЈиЕ, Турску и земље ЕФТА у Министарству спољних послова СР Немачке, док је главни гост другог дела дискусије био Дејвид Мекалистер, председавајући Одбора за спољну политику Европског парламента и известилац за Р. Србију.

 

(© KАС - Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић и др Ханс-Герт Петеринг, председавајући KАС и бивши председник Европског парламента)

 

(© KАС - Учесници дискусије " "Тhe Berlin-Process and Beyond: Regional Integration and EU-Approximation of  Western-Balkans"")Посета амбасадора Црногорчевића покрајини Баден Виртемберг

29. март - Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић боравио је у радној посети покрајини Баден Виртемберг и том приликом се сусрео са Терезом Шопер, државном секретарком за политичку координацију у покрајинској Влади.

 

 ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕНЈА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ДР ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНСТКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

27. март - Обавештавамо да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје др Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на др Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Др Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.


Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

Више информација о конкурсу овде.Oбавештење РИК - Избори 2017

23. март - Републичка изборна комисија објавила је видео у којем је додатно објашњен процес гласања на изборима за председника Републике Србије који ће бити одржани 02. априла 2017. године. Видео Републичке изборне комисије можете погледати овде.Наступ Р. Србије на Сајму књига у Лајпцигу 2017.

 

21. март - У организацији Министарства културе и информисања Републике Србије, на Сајму књига у Лајпцигу, који се одржава  од 23. до 26. марта, о утицају дела Иве Андрића на савремену српску књижевност  говориће писци Владимир Кецмановић, чији се роман "Осама" реферише на Андрићеву "Проклету авлију", и Вуле Журић, актуелни добитник Андрићеве награде за књигу прича "Тајна црвеног замка". Дизајн српског штанда ће такође бити омаж нашем нобеловцу пошто се ове године обележава 125 година од Андрићевог рођења. На штанду ће бити изложено око 300 актуелних књига - дела наших писаца преведена на немачки језик, избор из савремене песничке и прозне продукције, нови томови сабраних дела српских класика, капиталне монографије из културе и уметности, избор рецентне теоријске литературе.

Полазиште за промоцију наше књижевности, издаваштва и културе у Лајпцигу су Дијалози, пројекат Библиотеке града Београда, у ком се уз 125 година рођења Иве Андрића скреће пажња на 250 година од рођења Филипа Вишњића, на дијалошки однос Андрићеве прозе према нашој епици, као и на дијалог који савремена српска књижевност води са делом ове двојице стваралаца,  са сопственом традицијом и са европском књижевношћу. Припремљени су филм и публикација под називом Дијалози у којима се  указује на ове важне јубилеје и дају информације о српском представљању на Сајму. У каталогу Србија чита/Читај Србију, на српском и на немачком језику,  препоручују se књиге које су у протекле две године добиле наше најугледније награде.

Србија је чланица Међународне културне мреже Традуки, па ће на Сајму у Лајпцигу, у оквиру Традукијевог програма "Ни Исток, ни Запад - Алхемија Балкана", наступити песникиња Милена Марковић и писац Драган Великић.  

 Посета председника Владе Р. Србије Александра Вучића Берлину

(© Bundesregierung )

 

14. март - Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравио је у радној посети Берлину и том приликом се сусрео са канцеларком СР Немачке Ангелом Меркел. Тет-а-тет састанку претходиле су изјаве за медије након чега је организована радна вечера за делегације две земље. Теме разговора биле су ситуација у региону, билатерална и економска сарадња и евроинтеграције Републике Србије.

 

(Изјаве за медије председника Владе Републике Србије Александра Вучића и канцеларке СР Немачке Ангеле Меркел)Избори за председника Р. Србије - гласање у иностранству

 

03. март - Обавештавамо да су избори за председника Републике Србије расписани за 02. април 2017. г. Сви пунолетни држављани Републике Србије имају право да на предстојећим изборима гласају у иностранству, уколико су уписани у јединствени бирачки списак и уколико се благовремено, тј. до 11. марта 2017.г. пријаве дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије за гласање у иностранству.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем података о јединственом матичном броју грађана.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис података да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у иностранству, које оба захтева доставља надлежној општинској, одн. градској управи према последњем пребивалишту, подносиоца захтева пре одласка у иностранство, одн. последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Држављани Републике Србије, са конзуларног подручја Амбасаде Републике Србије (Берлин, Бранденбург, Мекленбург-Форпомерн, Саксонија, Саксен-Анхалт и Тирингија) који желе да гласају у Амбасади Р. Србије у Берлину, треба да доставе овој Амбасади захтев за упис у бирачки списак до 11. марта 2017.г. Уз захтев потребно је приложити копију пасоша и копију пријаве о пребивалишту (Meldebescheinigung). Захтев је могуће предати лично, поштом на адресу Ботсцхафт дер Републик Сербиен (за изборе), Тауберстр. 18, 14193 Берлин, путем факса 030/825 22 06 или мејлом info@botschaft-serbien.de.

Бирачи, који имају боравиште у иностранству, могу преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије поднети општинској, одн. градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи, захтев за давањем обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.

 

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети овде

Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преутзети овдеЗамена возачких дозвола

 

01. март - Обавештавамо Вас да је дана 20.02.2017.г. ступила на снагу Заједничка изјава о намерама о процедурама за замену возачких дозвола, коју су потписали представници МУП Р. Србије и Савезног министарства за саобраћај и дигиталну инфраструктуру СР Немачке.

Ступањем на снагу ове Заједничке изјаве о намерама, држављанима Републике Србије који имају пребивалиште на територији СР Немачке дуже од 185 дана биће омогућено да без додатног полагања практичног и теоретског дела возачког испита, изврше замену своје важеће српске возачке дозволе за немачку возачку дозволу.

Споразум се односи на све категорије возачких дозвола. За категорију А1 ово важи само ако су одговарајући теоријски и практични испити положени у Републици Србији на возилу категорије А1 на којем се обавља возачки испит. Носиоци важеће српске возачке дозволе за категорије M и F могу заменити своју дозволу за немачку дозволу категорије L без обавезе полагања теоријског и практичног испита и без провере вида.

Подносиоци захтева за замену возачке дозволе, који су носиоци возачке дозволе мање од 2 године, добијају пробну возачку дозволу за одговарајућу категорију.

За ближе информације о документима потребним за замену возачке дозволе можете се обратити немачким покрајинским министарствима за саобраћај као и локалним органима за замену возачких дозвола (Fahrerlaubnisbehörde).
 Интернационални дани разговора 2017

 

24. фебруар - Обавештавамо вас да Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, као и у претходних шест година, и ове, 2017. године, организује одржавање Међународних саветодавних дана између носиоца пензијског и инвалидског осигурања Републике Србије – Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и носилаца пензијског осигурања Савезне Републике Немачке.

Том приликом, представници обе стране – експерти, односно саветодавци ће примати заинтересована лица, која су се претходно пријавила, и давати им потребна обавештења и савете у вези са њиховим правима у области пензијског и инвалидског осигурања применом Споразума између СФР Југославије и Савезне Републике Немачке о социјалном обезбеђењу.

Ове године, Међународни саветодавни дани у Немачкој одржаће се у Хамбургу, 22. и 23. марта 2017. године, у просторијама Немачког пензијског осигурања, Службе за информације и саветовање (Auskunfts- und Beratungsstelle der Deutschen Rentenversicherung, Millerntorplatz 1, 20359 Hamburg).

Више информација овдеПремијера филма „Енклава“ у Лајпцигу

16. фебруар - У биоскопу Cinemathèque у Лајпцигу 16. фебруара одржана је немачка премијера „Енклаве“, филма Горана Радовановића. Госте су у пуној биоскопској сали поздравили Вера Олендорф из Cinemathèque, Едвард Барнштајнер из дистрибутерске куће barnsteiner-film и Милош Стипић, други секретар Амбасаде Р. Србије у Берлину. Након пројекције филма одржана је дискусија на којој су учествовали Аница Добра, која у филму тумачи једну од главних улога, Виња Луц из „Психотраума центра“ у Лајпцигу и М. Стипић.

 

„Енклава“ се од 16. фебруара приказује у биоскопима широм Немачке. Информације o градовима и биоскопима налазе се на следећем линку - https://www.facebook.com/pages/Enklava/716547425118787.

 Обележавање Дана државности Р. Србије - панел дискусија "ЕУ интеграције и развој Србије - убрзање интеграционог процеса као најважније развојно питање Србије"

 

15. фебруар -  Амбасада Р. Србије у Берлину у сарадњи са удружењем "Форум Србија Немачка" поводом Дана државности Р. Србије организовала је панел дискусију на тему "ЕУ интеграције и развој Србије - убрзање интеграционог процеса као најважније развојно питање Србије".

Говорници на панел дискусији били су Ана Брнабић, министарка за државну управу и локалну самоуправу,  др Кристијан Хелбах, опуномоћеник за Југоситочну Европу, Турску и земље ЕФТА у Министарству иностраних послова СР Немачке, Марко Чадеж, предесник Привредне коморе Србије, др Милица Увалић, професорка на Универзитету у Перуђи, др Душан Рељић, шеф бироа Фондације за науку и политику (SWP) у Бриселу и др Томас Нарбесхубер, извршни директор BASF за Југоисточну Европу.  Дискусију је модерирала Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност.

 

Скуп су кратким обраћањима отворили Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић и Бојан Предојевић, председник УО удружења "Форум Србија Немачка". Након панел дискусије организован је радни пријем.Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о укидању виза за носиоце обичних пасоша

30. децембар - Споразум између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине о укидању виза за носиоце обичних пасоша, потписан у Риги 5. новембра 2016. године,  ступа на снагу 15. јануара 2017. године. Од тог датума држављани обе земље носиоци обичних пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 (тридесет) дана од датума уласка. Предавање Њ.Е. амбасадора Душана Црногорчевића на тему "Односи Србије и Немачке и њихова важност за приступање Србије ЕУ"

18. новембар - Њ. Е. амбасадор Душан Црногорчевић одржао је предавање учесницима експертског семинара за запослене у Канцеларији за европске интеграције и Преговарачком тиму за водјење преговора о приступању Р. Србије ЕУ на тему "Односи Србије и Немачке и њихова важност за приступање Србије ЕУ". Семинар који je од 15. до 19. новембра одржан у Берлину организовали су Ханс Зајдел фондација и Европска академија у Берлину .Посета шефице Преговарачког тима за приступање Србије ЕУ Тање Мишчевић и чланова Преговарачког тима Берлину

(© Evropski pokret u Nemačkoj)

16-17. новембар - Делегација Р. Србије предвођена Тањом Мишчевић, шефицом Преговарачког тима за приступање Србије ЕУ, а коју су чинили и Срђан Мајсторовић, заменик директорке Канцеларије за европске интеграције, Дамјан Јовић, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију и Југослав Милачић, саветник министарке без портфеља задужене за европске интеграције, посетила је Берлин. Током посете одржани су састанци са представницима Уреда канцеларке, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, Министарства правде и заштите потрошача СР Немачке.

 

Поред званичних састанака одржаних са представницима немачких институција делегација је учествовала на панелу у организацији Европског покрета у Немачкој и Амбасаде Р. Србије у Берлину (16. новембар) током којег је вођен дијалог са представницима немачких партија и тхинк-танк-ова, као и на одвојеној панел дискусији у оргабнизацији Ханс Зајдел фондације и Европске академије у Берлину на тему "Serbia`s Way To The European Union - A Bumpy Road?" (17. новембар).Полагање венца настрадалим српским заробљеницима из Првог светског рата у Кенигсбрику

11. новембар - Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић, конзул-саветник Коста Симоновић и војни изасланик пуковник Дејан Цимбаљевић положили су ловоров венац на споменик настрадалим српским ратним заробљеницима из Првог светског рата у Кенигсбрику. На савезничком војном гробљу, где је сахрањено укупно 724 ратних заробљеника из 6 држава, сахрањено је и 176 српских ратних заробљеника. Имена и презимена настрадалих можете видети овде


Oпширније...
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)
 

                                                                                                                                 
-          Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ") – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

-          Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

-          Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

-          Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

-          Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

-         Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;-          Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

-         Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај") препорученом поштом следећем примаоцу:

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

-          Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

-          Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

-          Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

-          Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

-          Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.   

Документацију неопходну за пријављивање можете наћи на следећим линковима:

Формулар за пријаву
Гаранција  формулар Б1
Гаранција  формулар Б2

____________________________________________________________________________________________

1 Подаци о имовини наведени у овом конкурсу су оквирни. Државе сукцесори не сносе никакву одговорност за њихову тачност. Прецизне информације се могу прибавити из јавних база података земаља у којима се предметна непокретна имовина налази. Државе сукцесори ће доставити релевантне податке којима располажу у вези с непокретном имовином наведеном у овом конкурсу одабраном понуђачу по обављеној процедури за избор понуђача.
2 Или еквивалентну суму у €, CHF или ¥Састанак амбасадора са Хартмутом Кошиком

24. октобар - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић сусрео се са Хартмутом Кошиком, опонумоћеником Савезне Владе за репатријацију имиграната етничких Немаца и националне мањине. Саопштење Канцеларије Х. Кошика о састанку са амбасадором Црногорчевићем можете прочитати овде.Састанак амбасадора са послаником Штефаном Албанијем

21. октобар - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић сусрео се са Штефаном Албанијем (ЦДУ), послаником Бундестага и председавајућим Парламентарне групе пријатества са земљама Југоисточне Европе. Саопштење Бироа посланика Албанија објављено након сусрета са амбасадором Црногорчевићем можете погледати oвде.Суфинанисрање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону (1) и матичне државе и дијаспоре (2)

19. октобар - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић потписао је одлуке о суфинансирању пројеката кој доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијеспоре и матичне државе и Срба у региону.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 103 пројекта у укупном износу од 30 000 000,00 (словима: тридесет милиона) динара (РСД) .Одлуку о суфинансирању пројекта за регион можете преузети овде.

На Конкурсу за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре на основу Одлуке о суфинансирању одобрено је укупно 73 пројекта у укупном износу од 20 000 000,00 (словима: двадесет милиона) динара (РСД). Одлуку о суфинансирању пројекта за дијаспору можете преузети овде.

Уговори и информације о даљем процесу реализације биће достављени електронском поштом организацијама и удружењима којима је одобрено суфинансирање пројеката.Нови Споразум МСП - МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

05. октобар -  Министарство спољних послова и Министрарство просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије потписали су нови Споразум о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству. Споразум можете преузети овдеСастанак амбасадора са Петером Бајером (ЦДУ)

29. септембар -Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић састао се са Петером Бајером (ЦДУ), послаником и чланом Одбора за спољну политику Бундестага.Интервју првог ППВ и МСП РС Ивице Дачића за DW

(Први ППВ и МСП РС Ивица Дачић са новинаром DW Робертом Шварцом)

 

2. септембар - Интервју првог потпредседника Владе и министра спољних послова Р. Србије Ивице Дачића објављен је на порталу Deutsche Welle под насловом "Дачић: Надам се да ће ЕУ преживети". Интервју у целости можете прочитати овде.Учешће првог ППВ и МИП РС Ивице Дачића на неформалном састаку МИП-ова ОЕБС-а у Потсдаму

1. септембар - Први потпредседник Владе и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић учествовао је на неформалном састанку МИП-ова ОЕБС који је одржан у Потсдаму. Теме састанка биле су заједнички безбедносни изазови на простору ОЕБС-а и унапређење сарадње између земаља чланица.

 


Oпширније...
Учешће Амбасаде Р. Србије на манифестацији Отворених врата BMZ-a

28. aвгуст - Амбасада Р. Србије учествовала је на манифестацији коју је у оквиру Дана отворених врата Савезне Владе организовало Министарсто за економску сарадњу и развој (BMZ). Министарство је представило своје активности немачкој јавности, а посетиоци су могли да се упознају и са земљама са којима BMZ остварује сарадњу путем развојне помоћи. На штанду Амбасаде посетиоцима су представљени туристички капацитети Р. Србије.Oбележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба


 

29. jул - Одлуком Владе Републике Србије од 29.07.2015. године о проглашењу Дана сећања на страдање и прогон Срба, a поводом трагичног страдања око 250.000 припадника српског народа у акцији хрватске војске 1995. године под називом „Олуја", 5. август одређен je за Дан жалости на територији Републике Србије.

С тим у вези, Организациони одбор за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба донео је одлуку да се државна манифестација одржи 04.08.2016. године у 20,00 часова на платоу испред храма Светог Ћирила и Методија, у насељу Бусије, Земун. Овим путем позивају се сви заинтересовани представници дијаспоре да у што већем броју присуствују овој манифестацији.

 Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић у посети покрајини Хесен

15. јул - Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић боравио је у радној посети покрајини Хесен и том приликом се сусрео са Луциом Путрих, министарком за европске послове покрајине Хесен и Норбертом Картманом, председником Парламента покрајине Хесен.


Oпширније...
Министарство одбране СР Немачке одликовало војноги изасланика Александра Церу

11. јул - Mинистарка одбране Немачке Урсула фон дер Лајен одликовала је изасланика одбране Републике Србије у СР Немачкој потпуковника Александра Церу  Крстом части у сребру Бундесвера. 

Потпуковнику Цери одликовање је, у име министарке одбране, уручио заменик начелника Сектора стратегија и операције Министарства одбране Немачке контраадмирал Ханс Кристиан Лутер.

„Попут врсног амбасадора сопствене земље који својим понашањем и радом служи као пример, потпуковник Цера је на посебан начин дао допринос продубљивању немачко - српског пријатељства. Његов изузетни ангажман знатно је допринео да Немачка лакше схвати какав приступ треба да заузме у свом војнополитичком односу према Србији“, нагласила је немачка министарка одбране у писму поводом одликовања.


Oпширније...
Стипендисти Фонда др Зоран Ђинђић у посети Амбасади

29. јун - Учесници "Програма стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић" посетили су Амбасаду Р. Србије у Берлину. Стипендисте из Р.Србије, који ће обављати праксу у неким од најпознатијих немачких компанија, поздравио је Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић са сарадницима.


Oпширније...
Посета Њ.Е. амбасадора др Душана Црногорчевића Хамбургу

27. јун - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић посетио је покрајину и град Хамбург и том приликом се сусрео са Олафом Шолцом, првим градоначелником Хамбурга и Дитрихом Верзихом, замеником председника Парламента Хамбурга.

 


Oпширније...
Сусрет са Францом-Јозефом Лерш-Мензеом, покрајинским министром за савезне послове, Европу и медије у Северној Рајни Вестфалији

3. јун - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић током званичне посете покрајини Северна Рајна Вестфалија сусрео се са Францом-Јозефом Лерш-Мензеом министром за савезне послове, Европу и медије у покрајинској Влади


Oпширније...
Сусрет са градончелником Диселдорфа Томасом Гајзелом

3. јун - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић током званичне посете покрајини Северна Рајна Вестфалија сусрео се са градоначелником Диселдорфа господином Томасом Гајзелом.Сусрет са посланицом Гердом Хаселфелт

1. јун - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић сусрео се са Гердом Хаселфелт, првом заменицом шефа посланичке групе ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу.Уручивање Златне медаље за заслуге господину Волфгангу Рихтеру

1. јун - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић у својсву личног изасланика председника Републике Србије уручио је Златну медаљу за заслуге Волфгангу Рихтеру за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности.


Oпширније...
Конференција ОЕБС на тему борбе против тероризма

31. мај - 1. јун -  У организацији Министарства спољним послова СР Немачке у Берлину је одржана Конференција ОЕБС-а на тему борбе против тероризма, коју су  говорима отворили министар спољних послова СР Немачке Франк Валтер Штајнмајер и министра унутрашњих послова Томас де Мезијер. Испред Министарства унутрашњих послова Р. Србије на Конференцији је учестовао државни секретар Александар Николић, док је Амбасаду Р. Србије у Берлину представљала Јасмина Величковић, прва саветница. 


Oпширније...
Сусрет са послаником др Францом Јозефом Јунгом

30. мај - Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић састао се са др Францом Јозефом Јунгом, замеником шефа посланичке групе ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу задуженим за спољну политику, одбрану и безбедност.Уручивање Златне медаље за заслуге господину Ролфу Бекеру

(Александар Цера, војни изасланик, Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић, Ролф Бекер, позоришни и филмски глумац, Боро Шупут, министар саветник, Коста Симоновић, конзул Р. Србије у Берлину)

 

31. мај - Њ. Е. амбасадор др Душан Црногорчевић у својсву личног изасланика председника Републике Србије уручио је Златну медаљу за заслуге позоришном и филмском глумцу Ролфу Бекеру за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.


Oпширније...
Панел дискусија "RYCO - A New Youth Foundation for tne Balkans"

 

27. мај - У организациј немачко-француске канцеларије за сарадњу младих одржана је панел дискусија на тему "RYCO - A New Youth Foundation for tne Balkans" на којој су испред Р. Србије учествовале Тања Јовић, саветница за спољну политику председника Владе Р.Србије и Марија Булат, генерална секретарка Кровне организације младих Србије (КОМС).

Говорници су пружили преглед актуелног стања у оснивању Регионалне канцеларије за сарадњу младих и истакли значај који Канцеларија има за урапређење односа у региону и успостављање мреже младих нових генерација неоптерећених прошлошћу.Представљање књиге "Срби и Немци у 20. веку - у сенци званичне политике"

23. мај -Амбасада Р. Србије у Берлину организовала је представљање зборника радова "Срби и Немци у 20. веку - у сенци званичне политике", који је приредила проф. др Габриела Шуберт. Промоцију књиге отворио је уводним говором амбасадор Р. Србије у Берлину Њ.Е. др Душан Црногорчевић, који је подсетио да односи измедју Србије и Немачке имају дугу и разноврсну прошлост: "Сарадња две земље не може се посматрати искључиво са политичког аспекта. Многи креативни појединци, уметници и научници обликовали су везе између Србије и Немачке, дајући им посебан карактер. Важно је пружити адекватну пажњу управо овим појединцима и истаћи њухову посвећеност". Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић захвалио се ауторима текстова трећег тома о односима Срба и Немаца нагласивши да су управо они пружили немерљиив допринос бољем разумевању две културе.


Oпширније...
Наступне посете Њ.Е. амбасадора др Душана Црногорчевића у Бундестагу

(Посланик Торстен Фрај (ЦДУ), Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић, посланик Томас Дерфлингер (ЦДУ))

 

Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић од преузимања дужности aмбасадора Р. Србије у Берлину реализовао је велики број наступних посете у немачком Бундестагу. Амбасадор Црногорчевић сусрео се са бројним посланицима свих парламентарних странака СР Немачке. Током састанака са члановима Бундестага амбасадор Црногорчевић је разговарао о могућностима за унапређење парламентарне, билатералне и економске сарадње две земље, процесу евроинтеграција и преговорима Р. Србије о чланству у ЕУ, најбољим начинима за превазилажење избегличке кризе, ситуацији и унапређењу сарадње у региону.


Oпширније...
Други припремни састанак 24. Економско-еколошког форума

19-20. мај - Други припремни састанак 24. Економско-еколошког форума OEБС-а на тему „Јачање стабилности и безбедности путем сарадње у добром управљању“ одржан је у Берлину.  Форум је био посвећен питањима доброг управљања као предуслова економског развоја и успостављања повољније инвестиционе климе. Разматрани су и позитивни аспекти миграција, а учесници Форума били су представници држава чланица ОЕБС-а, међународних организација, цивилног и приватног сектора. Испред Р. Србије на другом припремном састанку 24. Економско-еколошког форума OEБС-а учествовала је Тијана Борисављевић, трећи секретар у Амбасади Р. Србије у Берлину.  Интервју Њ.Е. амбасадора др Душана Црногорчевића за Вести

15. мај - Интервју Њ.Е. амбасадора др Душана Црногорчевића под насловом "Немачка нас жели у ЕУ" објављен је у девним новинама на српском језику "Вести" са седиштем у Франкфурту. Интервју са амбасадором радила је новинарка Биљна Божин, дописница "Вести" у Берлину. Посета Њ. Е. амбасадора др Душана Црногорчевића покрајини Баварска

11. мај - Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић посетио је покрајину Баварску и том приликом се сусрео са др Беате Мерк, државном министарком за европска питања и регионалне односе Баварске. Амбасадор Црногорчевић посетио је и Südosteuropa-Gesellschaft (Друштво Југоисточне Европе) у МинхенуСпоразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша

11. мај - Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша ступиће на снагу 28. маја 2016. године. Од тога датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских, специјалних и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге стране без визе, у трајању до 90 данаИнтервју Њ.Е. амбасадора др Душана Црногорчевића за портал "Berlin Global"

 

29. април - Интернет портал "Berlin Global" објавио је интервју са Њ.Е. амбасадором др Душаном Црногорчевићем под насловом "Свет кључа". Амбасадор Црногорчевић говорио је о својој каријери и дипломатском искуству, значају културне дипломатије у савременом добу, билатералним односима Р.Србије и СР Немачке, као и о процесу приступања Р. Србије у ЕУ. Комплетан интервју можете пронаћи на линку у наставку: http://www.berlinglobal.org/index.php?the-world-is-boilingПотписивање Споразума између Владе СРН и Владе РС о сарадњи у области безбедности

22. март - Министар унутрашњих послова Р. Србије Небојша Стефановић боравио је у званичној посети Берлину током које је потписан Споразум између Владе СР Немачке и Владе Р. Србије о сарадњи у области безбедности. Билатерални Споразум резултат је настојања даљег учвшћивања и развијања пријатељских односа између СР Немачке и Р. Србије, а његово потписивање допринеће ефикаснијем спречавању и сузбијању кривичних дела, посебено организованог криминала, тероризма, илегалне трговине оружјем и опојним средствима и кријумчарења људи. Након постписивања Споразума у Министарству унутрашњих послова СР Немачке одржана је конференција за медије.


 


Oпширније...
Састанак Тројке ОЕБС у Берлину

12. април - Први потпредседник Владе Р. Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на састанку Тројке ОЕБС-а у Берлину. Састанку су присуствовали и Франк Волтер Штајнмајер, министар иностраних послова СР Немачке, Себастијан Курц, министар иностраних послова Аустрије и Ламберто Занијер, генерални секретар ОЕБС-а. Чланови делегације Р. Србије на састаку тројке испред Амбасаде Р. Србије у Берлину били су и Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић и Јасмина Величковић, прва саветница.ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

14. март 2016.


ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ


У складу са Упутством о спровођењу набавки у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије (ГС бр. 2570-6/16 од 12.07.2013.г.)

 


Oпширније...
Дунавски салон 2016

 

10. март - Амбасада Р.Србије у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Представништвом Баден-Виртемберга у Берлину организовала је  Дунавски салон 2016 под називом „ЕУ стратегија за дунавски регион, идентитет и туризам“. Догађај инициран од стране Петера Фридриха, министра за Европу покрајине Баден-Виртемберг, традиционално се oдржава у просторијама Представништва Баден-Виртемберга и пратећа је манифестација Међународног сајма туризма у Берлину (ITB). 

 

 


Oпширније...
Избори за народне посланике Р. Србије - гласање у иностранству

 

 

07. март - Председник Републике Србије Томислав Николић потписао је Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и Одлуку о расписивању ванредних парламетарних избора, који ће се одржати 24. априла 2016. године.


Oпширније...
Наступна посета Њ.Е. амбасадора др Душана Црногорчевића код градоначелника Берлина Михаела Милера

10. фебруар - Њ.Е. амбасадор др Душан Црногорчевић сусрео се са градоначелником Берлина Михаелом Милером Позив за подношење понуде - набавка службеног аутомобила на лизинг

10.фебруар

На основу  Директиве о набавкама у дипломатско-конзуларним представништвима РС, бр.716/ГС од 20.05.2013 год. и Упутства о спровођењу набавки У ДКП РС у иностранству бр.716-2/ГС од 03.07.2013 год, Амбасада Републике Србије у Берлину

oбјављује

ПОЗИВ   ЗА   ПОДНОШЕЊЕЊЕ   ПОНУДЕ
Врста поступка: набавка мале вредности


Предмет  набавке: набавка службеног аутомобила на лизинг (редни број набавке 6-План)


Oпширније...
Ступање на снагу Споразума између Владе Р. Србије и В. Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша

03. фебруар - Споразум између Владе Рeпублике Србије и Владе Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша ступиће на снагу 13. фебруара 2016. године. Од тог датума држављани обе државе који су  носиоци дипломатски и слижбених пасоша имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању од 90 дана у периоду од 180 дана, рачунајући од дана првог уласка.Предаја акредитивних писама председнику СР Немачке Њ.Е. господину Јоакиму Гауку

11. децембар - Нови амбасадор Р. Србије у Берлину Њ.Е. господин Душан Црногорчевић предао је акредитивна писма председнику СР Немачке Њ.Е. господину Јоакиму ГаукуКњижевно вече са Драганом Великићем

15. децембар - Амбасада Р. Србије у Берлину у сарадњи са Представништвом Европске комисије у Берлину и мрежом EUNIC Berlin организовала је у просторијама Амбасаде Аустрије књижевно вече са Драганом Великићем. Дружење са берлинском читалачком публиком приређено је у оквиру циклуса Europa literarisch, током којег је успостављена пракса представљања писаца из земаља које учествују у раду мреже ЕUNIC Berlin.

 

 


Oпширније...
Седма Конференција МИП-ова ЈиЕ у организацији Аспен института

25. новембар – Први потпредседник Владе  и министар спољних послова Р. Србије Ивица Дачић учествовао је 24. новембра 2015. године у Берлину на седмој Конференцији министара иностраних послова Југоисточне Европе у организацији Аспен института.


Oпширније...
Oбележавање Европског дана језика

21. oктобар - Амбасада Србије у Берлину се и ове године укључила у обележавање Европског дана језика (26. септембар), учешћем у традиционалним „малим курсевима језика“. Манифестацију су организовали Мрежа културних института чланица ЕУ у Берлину (ЕUNIC Berlin), Представништво Европске комисије, Управа за образовање, омладину и науку Берлина и Централна и покрајинска библиотека Берлина.


Oпширније...
Захтев тзв. "Косова" за чланство у UNESCO

19. oктобар - Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства тзв. "Косова" у UNESCO можете преузети овде.Промоција CD-a „Бродски квартет свира Исидору Жебељан“

16. октобар – У организацији Амбасаде Републике Србије у Берлину одржана је промоција CD-a камерне музике „Бродски квартет свира Исидору Жебељан“ у издању дискографске куће Classic Production Osnabrück (CPO). Током уводног дела промоције присутнима се обратио о.п. a.и. Амбасаде Републике Србије у Берлину Боро Шупут.


Oпширније...
Koнкурс за Програм стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић

1. октобар - Фондација др Зоран Ђинђић је у сарадњи са Одбором немачке привреде за источну Европу и немачким Министарством за економску сарадњу и развој расписала конкурс за Програм стипендија немачке привреде др Зоран Ђинђић, намењен студентима основних, мастер студија и дипломцима са првим радним искуством.


Oпширније...
Шеста Конференција новинара и медија дијаспоре

21. септембар - Шеста Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону, коју организују Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Удружење новинара Србије, биће одржана 23. октобра 2015. године у Београду.


Oпширније...
Посета ПВ Александра Вучића Берлину

 

7. септембар - Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравио је у једнодневној радној посети Берлину


Oпширније...
Пријем и туристичка промоција "Моја Србија"

 

4. септембар - Амбасада Рeпублике Србије у Берлину у сарадњи са Туристичком организацијом Србије организовала је пријем и туристичку промоцију „Моја Србија“.


Oпширније...
Дан отворених врата Министарства за економску сарадњу и развој СРН

30. август - Амбасада Р. Србије у Берлину учествовала је на Дану отворених врата у Министарству за економску сарадњу и развој СР Немачке (BMZ). Током манифестације заинтересованима је пружен прилика да се  упознају са активностима BMZ-a, али и земљама са којима Министарство остварује сарадњу у виду упућивања развојне помоћи и финансирања пројеката. На штанду Амбасаде Р. Србије у Берлину посетиоцима и учесницима представљени су туристички потенцијали Р. Србије, уз могућност дегустације карактеристичних кулинарских специјалитета наше земље. Манифестацију је посетило приближно 3.500 посетилаца.Учешће београдског квинтета „Белтанго“ на "Бранденбуршким летњим концертима"

02. aвгуст - Београдски квинтет „Белтанго“,  светски познат танго-ансамбал, наступио је у оквиру програма "Бранденбуршких летњих концерата". Наступ на једном од најпознатијих музичких фестивала на истоку Немачке одржан је са великим успехом пред више од 600 гледалаца. Ансамбл „Белтанго“, поред класичног танга, свира и сопствена дела из танго жанра са елементима балканског фолклора.

 Ступање на снагу Споразума између Владе Р. Србије и Владе Р. Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља

25. јул - Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља ступиће на снагу 06. августа 2015. године. Држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасoша, неће имати обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду до 90 дана, у оквиру периода од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.Oдлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Катара, Кувајта, Омана и Бахреина

19. јун - Влада Републике Србије је на седници одржаној 18. јуна 2015.г. усвојила Одлуку о укидању виза за улазак у Републику Србију носиоцима свих врста путних исправа Катара, Кувајта, Омана и Бахреина, осим носиоцима путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама. Наведена одлука важи под условом да не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима („Службени гласник РС“ бр. 97/08). Одлука ступа на снагу 30. јуна 2015.гКонкурс за избор хонорарног наставника за образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству


05. јун - Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије расписало је Конкурс за избор хонорарних наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству у школској 2015/2016. години. Рок за доставу пријава и потребне документације надлежном дипломатско-конзуларном представништву је 20. јун 2015. године.

 

Конкурс можете преузети: овде


 Интернационални дани разговора

 

“Интернационални дани разговора” организовани у сарадњи Републичког завода за пензијско и инвалидско осигурање Р. Србије и Немачког пензијског осигурања биће одржани 17. и 18. марта 2015. године у Штутгарту. Том приликом носиоци пензијског осигурања СР Немачке или Р. Србије имаће могућност да од стручњака за социјално осигурање добију бесплатну саветодавну помоћ на српском или немачком језику. Сви занитересовани појединци могу заказати термин разговора позивом на бр. телефона 0711/ 61466-0 или посредством е – мејла beratung.im-zentrum@drv-bw.de.

Више информација: ПозивКонференција министара спољних послова Југоисточне Европе у организацији Аспен института

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је на Конференцији министара спољних послова Југоисточне Европе у организацији Аспен института, која је 5. новембра 2014. године реализована у Берлину.


Oпширније...
Приступање Републике Србије пројекту "Традуки"

Министар културе и информисања Иван Тасовац је 4. новембра 2014. године у Министарству спољних послова Немачке потписао Споразум о приступању Републике Србије пројекту „Традуки“.


Oпширније...
Oдлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа

Влада Републике Србије је на седници одржаној 30. октобра 2014. године усвојила Одлуку о уласку без виза носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Белитаније и осталих држава чланица Европске уније, или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа које имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама.

Овом одлуком, која је ступила на снагу 08. новембра 2014. године, поменуте категорије страних држављана могу без виза улазити, транзитирати и боравити у Републици Србији, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, с тим да дужина боравка мора бити усклађена са периодом важења наведених виза или дозвола боравка.

Одлука о уласку без виза од 08.11.2014.г. не односи се на носиоце путних исправа издатих у складу са међународним конвенцијама (Travel Document, Fremdenpass/Fremling Pass). У ситуацији када носилац Travel Document-а има регулисан боравак у горе наведеним државама, у форми посебног документа, такође мора поседовати визу за улазак у Р. СрбијуЗванична посета ППВ и МСП Р. Србије Ивице Дачића СР Немачкој

Први потпредседник Владе Р. Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је 22. августа 2014. године у првој званичној посети СР Немачкој. Том приликом разговарао је са министром спољних послова СР Немачке, Франк-Валтером Штајнмајером. Током боравка у Берлину први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић дао је интервју за берлински дневни лист "Тагесшпигел" и немачку радио станицу "Дојчландфунк".Радна посета ПВ Р. Србија А. Вучића Берлину

Поводом панел дискусије "Нови почетак према Бриселу - Србија на путу ка Европској унији", коју органозовао Форум Србија Немачка у сарадњи са Немачким друштвом за спољну политику, ПВ Р. Србије А. Вучић боравио је у радној посети Берлину 30. јуна 2014. године. Током посете ПВ А. Вучић дао је интервју за немачки дневни лист "Ди Велт".Званична посета ПВ Р. Србије Александара Вучића СР Немачкој

ПВ Р. Србије Александар Вучић боравио је 11. и 12. јуна 2014. године у првој званичној посети СР Немачкој. Том приликом разговарао је са канцеларком СР Немачке Ангелом Меркел.
Немачки медији су уочи и током посете интензивно извештавали о ситуацији у Србији - објављени су интервјуи са ПВ А. Вучићем у дневним листовима - "Ханделсблат", "Тагесшпигел" и  "Билд" .Обавештење поводом прикупљања хуманитарне помоћи за подручја погођена поплавама

Министарство унутрашњих послова Републике Србије је обавестило да је до сада прикупљена довољна количина средстава за основне животне потребе становништва погођеног поплавама, као и да је у циљу наставка санације приоритет, пре свега, обезбеђивање услова становања. У том смислу би даље прикупљање хуманитарне помоћи требало усмерити на прикупљање финансијских средстава.Обавештење Црвеног крста Србије

Молимо да се отпремање пошиљки хуманитарне помоћи најави најмање три радна дана пре планираног транспорта пошиљке. Најаве су неопходне како би Црвени крст био у ситуацији да припреми и обезбеди постојеће капацитете за пријем робе.Хуманитарна помоћ прикупљена у Амбасади Републике Србије у Берлину - досадашње активности, 27. мај 2014. године

На наменски рачун Амбасаде Републике Србије у Берлину за помоћ страдалима у поплавама на територији Републике Србије, као и за санирање штете до сада је уплаћено 31.885,00 евра.

У просторијама Руског дома (Russisches Haus) у Берлину 26. маја 2014. одржан је хуманитарни концерт под називом "Од свег срца", на коме су наступили уметници из Србије који живе и раде у Берлину, хорови СПЦ из Берлина, ученици Балетске школе "Ренатe Лековић", фолклорни ансамбл "Српско-немачке заједнице", пијанисти и виолинисти из Бугарске, Русије и Румуније. Руски дом је бесплатно уступио своје просторије, а прикупљени приход од продатих улазница у износу од 5.470,00 евра уплаћен је на рачун за помоћ страдалима.

Транспорт хуманитарне помоћи прикупљене у Амбасади Републике Србије у Берлину настављен је и 23. и 24. маја 2014. године.

Транспорт пошиљке 23. маја омогућила је немачка хуманитарна организација "Die Johanniter", која је донирала камион запремине 7,5 тона. Овом пошиљком упућена је велика количина воде, хране за бебе, конзервиране хране, хигијенских артикала, тоалет папира, ћебади и обуће. Акцију утовара камиона и евиденције утоварене робе пратила је тв екипа RBB, а саопштење о слању хуманитарне помоћи објављено је и на интернет страници организације "Die Johnniter" и "АWО International".

Отпрему прикупљене помоћи 24. маја омогућило је транспортно предузеће "NIKOS Transporte GmbH", које ће превести робе укупне тежине 5 тона.

Прва пошиљка најпотребнијих артикала хуманитарне помоћи – средства за личну хигијену, конзервирана храна, пелене за бебе, храна за бебе, флаширана вода - послата је у понедељак, 20. маја 2014. године, аутобусом „Србија Турс“-а. За транспорт друге пошиљке тежине 3,5 тона побринуо се аутопревозник „Илић“ из Берлина, која је 22. маја упућена у Србију.

Прва пошиљка најпотребнијих артикала хуманитарне помоћи редовним летом Air Serbia из Берлина за Београд упућена је 21, а друга 22. маја 2014. године. До сада је авионима Air Serbia послато робе тежине 1,5 тона. Ангажовањем Амбасаде Р. Србије обезбеђено је да овлашћени шпедитер и хандлинг агент донирају вредност својих услуга.

Амбасада Р. Србије у Берлину захваљује свим људима добре воље, донаторима и волонтерима, који су великим залагањем помогли у паковању, утовару и транспорту хуманитарне помоћи.ДОНАЦИЈЕ ПУТЕМ СЛАЊА СМС ПОРУКА

Донација за помоћ угроженом становништву  у поплављеним подручјима Србије путем слања смс порука на број 1003  може се реализовати искључиво са телефонских бројева који припадају оператерима мобилне телефоније у Србији.СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПОПЛАВАМА НАЛАЗЕ СЕ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Информација о поплавамаХуманитарни концерт "Од свег срца" 26.05.2014. у Руском дому

Амбасада Р. Србије у Берлину је у сарадњи са Ренатом Лековић, директорком балетске школе, организовала хуманитарни концерт под називом "Од свег срца", чији је приход од продатих улазница намењен жтрвама поплава у Србији. Концерт, којем је присуствовало око 270 посетилаца, уприличен је у Руском дому, 26. маја. Том приликом је прикупљена сума од 5.470,00 евра, која је уплаћена па наменски рачун Амбасаде намењен жртвама поплава и санацији штете.


Уметнички део програма, који су чиниле тачке класичне, духовне, традиционалне и модерне музике и балета, конципирала је Р. Лековић. Руски дом је изашао у сусрет молби Амбасаде и, као вид подршке хурнанитарној акцији, бесплатно уступио салу за концерт.


Присутнима су се поздравним говором обратили М. Стипић, други секретар Амбасаде Р. Србије у Берлину, и заменик директора Руског дома А. Анисимов. Током двоипочасовног концерта наступили су уметници из Србије, који живе и раде у Берлину - мецосопран Катарина Брадић (Немачка опера), сопран Марија Митић, Сара Мештровић (солисткиња Државног балета у Берлину), пијаниста Урош Угарковић, виолинисткиње Миљана Вујовић, Ксенија Зечевић, Марија Мике и други. Током вечери су наступили и хорови СПЦ из Берлина, ученици балетске школе "Ренате Лековић", фолклорни ансамбл "Српско-немачке заједнице", пијанисти и виолинисти из Бугарске, Русије и Румуније.


Концерту је присуствовала и заменица директора Црвеног крста Немачке, Schenk zu Schweinsberg, која је указала да та организација прикупља новчану помоћ за жртве поплава на Балкану.ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ - ЦАРИНСКА ПРОЦЕДУРА И ДРУГЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

http://www.upravacarina.rs/cyr/Stranice/HPCP.aspxПРИКУПЉАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ - ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

О недеље 25. маја 2014. године пункт за прикупљање хуманитарне помоћи биће отворен у просторијама Српског културног и спортског удружења у Grenzallee 22, 12057 Берлин.


Предаја хуманитарне помоћи може се извршити сваког дана од 18,00 до 22,00 часова.


Контакт:
030/ 685 28 09
info@sksv-berlin.de

 ХИТНО ПОТРЕБАН ПРЕВОЗ ПРИКУПЉЕНЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ДО РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Молимо аутопревознике који су у могућности да превезу прикупљену хуманитарну помоћ до Републике Србије да се јаве Амбасади Р. Србије у Берлину!!!


Телефон: 030-895-77-00, E-Mail: info@botschaft-serbien.deОтпрема хуманитарне помоћи летовима националне авиокомпаније Аир Сербиа

Прва пошиљка најпотребнијих артикала хуманитарне помоћи упућена је редовним летом Аир Сербиа из Берлина за Београд 21. маја 2014. године у вечерњим сатима.

Захваљујући великој помоћи волонтера припремљено је у складу са безбедносним захтевима 30 пакета помоћи укупне тежине око пола тоне.

Амбасада Републике Србије у Берлину захваљује се волонтерима и донаторима, као и компанијама укљученим у отпрему и манипулацију карго терета (Air Logistics, Wisag и Emotrans), које су своје услуге пружиле бесплатно.

Посебно се захлављујемо локалном особљу националне авиокомпаније Аир Сербиа у Берлину. Аир Сербиа ће и наредних дана својим авионима бесплатно превозити хуманитарну помоћ прикупљену у Амбасади Републике Србије у Берлину.Процедура отпреме хуманитарне помоћи из ЕУ ка Републици Србији

На сајту Министарства финансија Републике Хрватске постављено је упутство о поступању са пошиљкама хуманитарне помоћи при извозу.

На иницијативу колега из Управе царина Хрватске са којима Управа царина Србије тесно сарађује у процесу приступања ЕУ, одмах је постављено упутство о томе шта је потребно како би се хуманитарна помоћ што ефикасније допремала са територије ЕУ.

За грађане и групе грађана процедура је врло једноставна и максимално либерализована, док је за правна лица и удружења потребна извозна декларација која може да се поднесе било где на територији ЕУ или у самој Хрваткој.

Упутство за извоз хуманитарне помоћи из ЕУ у Републику Србију и БиХ можете погледати на линку Управе царина Републике Хрватске.Дан жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије

Влада Републике Србије је на седници одржаној 20. маја 2014. године донела Одлуку о проглашењу Дана жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије.


За Дан жалости одређени су 21., 22. и 23. мај 2014. године.


Књига жалости биће отворена у Амбасади Републике Србије у Берлину 21., 22. и 23. маја 2014. године у периоду од 13 до 16 часова.Дан жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије

Влада Републике Србије је на седници одржаној 20. маја 2014. године донела Одлуку о проглашењу Дана жалости поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама на територији Републике Србије.

За Дан жалости одређују се 21., 22.  и 23. мај 2014. године.

Књига жалости биће отворена у Амбасади Р. Србије у Берлину 21., 22. и 23. маја 2014. године у времену од 13 до 16 часова.Ослобађање плаћања путарина за возила која преносе хуманитарну помоћ

Јавно предузеће "Путеви Србије" је донело одлуку да су возила, којим се превози хуманитарна помоћ у Р. Србију, ослобођена плаћања путарина на ауто-путевима у Р. Србији, уколико презентују одговарајућу потврду издату од дипломатско-конзуларног представништва Р. Србије да је у питању пошиљка хуманитарног карактера.Отпрема хуманитарне помоћи летовима националне авиокомпаније Air Serbia

У сарадњи са националном авиокомпанијом Air Serbia Амбасада Републике Србије у Берлину организује отпрему хитно потребне хуманитарне помоћи:

- храна за бебе
- пелене за бебе и одрасле
- влажне марамице
- маске и рукавице за једнократну употребу
- влажни убруси за дезинфекцију
- чврсти сапуни.

Остали артикли хуманитарне помоћи отпремаће се као и до сада аутобусима и у сарадњи са друмским превозницима.

Молимо да артикле хуманитарне помоћи намењене авиопревознику доставите у Амбасаду Р. Србије у Берлину, где ће на адекватан начин бити припремљени за отпрему.
 Апел Амбасаде Републике Србије у Берлину

Молимо наше грађане да више не прикупљају одећу.

Приоритет су:

- душеци

- јоргани, ћебад

- постељина

- кревети  на склапање

- средства за хигијену (сапун, четкице и пасте за зубе, хигијенски улошци и др)

- флаширана вода

- средства за дезинфекцију, асепсол

- гумене чизме

- конзервисана храна

- заштитне рукавице, капе и маске 

- храна за бебе

- пелене за бебе и одрасле.Увоз лекова и медицинских средстава

Министарство здравља обавестило је да се не могу прихватати донације од физичких лица у виду лекова и медицинских средстава које се лично донесу, а ради заштите здравља пацијената, јер није познато на који начин су лекови набављени и у којим условима су чувани.

Сва физичка и правна лица која желе да донирају лекове и медицинска средства која су регистрована у Р. Србији, могу преко произвођача или велепродаје да изврше донацију централној апотеци Клиничког центра Србије, која даље врши њихову расподелу. У случају донације  нерегистрованих лекова, увоз донације се врши на основу одобрења Агенције за лекове и медицинска средства Србије.
 Рачун Амбасаде Р. Србије у Берлину у циљу примања финансијских донација за санирање последица елементарних непогода у Републици Србији

У циљу избегавања високих банкарских провизија за трансфер новца у Републику Србију отворен је рачун Амбасаде Р. Србије у Берлину у "Deutsche Bank":

Kontoinhaber: Botschaft der Republik Serbien - Flutopfer -
Kontonummer: 616600300
Bankleitzahl: 10070000
IBAN: DE18100700000616600300
BIC/SWIFT: DEUTDEBB

Ова средства биће прослеђена на посебан рачун Министарства финансија Републике Србије, намењен жртвама поплава.

 Потврде за превоз хуманитарне помоћи

Због великог интересовања наших грађана у СР Немачкој, који су организовали прикупљање хуманитарне помоћи и желе да је транспортују у Р. Србију, Амбасада Р. Србије у Берлину, у координацији са Кризним штабом Министарства спољних послова, Управом царина и другим државним органима Р. Србије, издаје потврде ради лакшег преласка државне границе и бржег регулисања царинских формалности.

Потребно је да најавите долазак у Амбасаду – у било које време – уведена су непрекидна дежурства.

Молимо вас да припремите следеће податке:

- списак ствари (врста и количина)
- оквирна вредност
- податак ко је прикупио хуманитарну помоћ и од кога (од појединаца, удружења, фирми итд.)
- ко превози хуманитарну помоћ (копија пасоша)
- чиме се превози (камион, аутобус, комби итд), марка возила и регистарске ознаке
- коме се помоћ упућује (уколико сте већ договорили са неким, нпр. Црвени крст Србије, Кризни штаб, општина итд)
- место и време планираног уласка у Р. Србију
- гранични прелаз
 PayPal рачун за уплату хуманитарне помоћи за жртве поплава у Републици Србији

Обавештавамо да је од 18.05.2014. године активиран ПаyПал рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 земље и региона. Рачун припада Мисији Републике Србије при ЕУ у Бриселу, а средства која се уплате коришћењем Паyпал сервиса директно се пребацују на наменски рачун Владе Р. Србије отворен за помоћ отклањања последица ванредних околности – поплава.

Донације путем ПаyПал сервиса могу се уплатити на: floodrelief.gov.rsХитне потребе Црвеног крста Р. Србије

Црвени крст Р. Србије је обавестио да му је у овом тренутку најпотребније следеће:

- душеци

- постељина

- кревети на расклапање

- пелене за децу и одрасле

- чарапе

- веш 

- дечја одећа

- батеријске лампе

- батерије за батеријске лампе

- средства за хигијену (сапун, тоалетни папир, папирни убруси, хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте)

- Асепсол ознаке 5П

- гумене чизме. 

 Србија у невољи, помоћ је добродошла

Влада Републике Србије отворила је динарски и девизни рачун за помоћ у процесу отклањања последица од поплава. Помоћ у виду финансијских средстава је приоритет за донације из иностранства. Опширније на интернет страници Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у регионуМСП Р. Србије формирало Кризни штаб за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, Министарство спољних послова Републике Србије формирало је Кризни штаб, са задатком да координира активности везане за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства.

У том циљу, све дипломатске мисије и међународне организације акредитоване у Републици Србији, као и сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству, обавештени су о најнеопходнијој опреми и средствима која су надлежним органима Републике Србије потребна ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава. Такође, достављени су и бројеви жиро-рачуна које је отворила Влада Републике Србије, како би сва заинтересована лица и субјекти могли да дају хуманитарне прилоге и то:

- динарски жиро-рачун - Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89;
- девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000 – Министарство финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080.

Кризни штаб Министарства спољних послова може се контактирати на број телефона +381-66-8066-224 или путем е-mail адресе: kriznistab@mfa.rs.

Mинистарство спољних послова изражава захвалност свим страним државама и појединцима, који су понудили помоћ Републици Србији.Међународни дани саветовања

Обавештавамо вас да ће се и ове године одржати Интернационални дани саветовања између Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Србије и носилаца пензијског осигурања Савезне Републике Немачке.

На тим разговорима, представници обе стране примиће заинтересована лица, која су се претходно пријавила, и давати им потребна обавештења и савете у вези са њиховим правима у области пензијског и инвалидског осигурања применом Споразума између СФР Југославије и Савезне Републике Немачке о социјалном обезбеђењу.

Ове године, Интернационални дани саветовања у Немачкој одржаће се у марту, у Дизелдорфу и Минхену.

Разговори у Дизелдорфу ће се одржати 18. и 19. марта 2014. године, у просторијама Немачког пензијског осигурања, Услужни центар Дизелдорф (Deutsche Rentenversicherung, Service im Zentrum Königsallee 71 Düsseldorf), а у Минхену 20. марта 2014. године, у просторијама Службе за информације и саветовање Минхен (Auskunfts – und Beratungsstelle der Deutsche Rentenversicherung, Viktualienmarkt 8).
 Национални празник Републике Србије

Поводом Националног празника Републике Србије, 15. фебруара, обавештавамо да Амбасада Републике Србије у Берлину неће радити 17. фебруара.Избори 2014 - Обавештење за упис у бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству

Председник Републике Србије Томислав Николић потписао је 29. јануара 2014. године Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и Одлуку о расписивању парламентарних избора, који су заказани за 16. март 2014. године.

Имајући у виду ову одлуку, обавештавамо све пунолетне држављане Републике Србије који желе да гласају у Амбасади Републике Србије у Берлину, да могу најкасније пет дана пре дана закључења Јединственог бирачког списка (22. фебруар 2014. године), поднети захтев да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству. Амбасада ће овај захтев доставити надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

Указујемо да је услов за упис наведеног податка да сте већ уписани у Јединствени бирачки списак. Уколико то није случај, неопходно је да попуните и Амбасади у Берлину доставите Захтев за упис у Jединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ћете гласати у иностранству. Амбасада оба ваша захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од родитеља.

Молимо да нам, поред захтева за упис у бирачки списак, доставите и скенирану копију пасоша, како бисмо извршили проверу исправности уписаних података.

Попуњене формуларе и копију пасоша Амбасади у Берлину можете доставити e-mailom (izbori2014@botschaft-serbien.de), факсом (030/825-22-06) или поштом (Taubertstr. 18, 14193 Berlin). Наглашавамо да je рок за доставу докумената 22. фебруар 2014. године.

На сајту Министарства правде и државне управе (www.mpravde.gov.rs) можете проверити да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак, тако што ћете унети ваш јединствени матични број грађана.
Све релевантне информације везане за спровођење избора можете наћи на сајту Републичке изборне комисије (www.rik.parlament.gov.rs).


Oпширније...
Сервис за брзе одговоре

Обавештавамо да је Канцеларија за сарадњу са дијaспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону која су у надлежности државних органа (лична документа, држављанство, статусна питања, питања својине, допунске школе и друга просветна питања). Питања се могу поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs), путем телефона (број + 381 11 3202 937) и личним достављањем у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 часова.Ретроспектива филмова Желимира Жилника у Берлину од 11. до 31. јануара 2014. године

У биоскопу „Арсенал“ у Берлину у току је ретроспектива филмова Желимира Жилника, коју заједно организују „Арсенал – Институт за филмску и видео уметност“ и Амбасада Републике Србије.

Током ретроспективе, која се одржава од 11. до 31. јануара 2014. године, биће приказано укупно 20 филмова из различитих периода стваралаштва Желимира Жилника.

Аутор је присуствовао отварању манифестације, као и пројекцијама које су одржане 12. и 13. јануара. Након пројекција приређена је дискусија, током које је публика постављала бројна питања господину Жилнику.

Више о програму ретроспективе можете сазнати на интернет страницама биоскопа „Арсенал“.
 Посета Б. Ружића и Т. Мишчевић СР Немачкој, 5. и. 6. новембра 2013. године

Министар без портфеља задужен за ЕУ интеграцију Србије Б. Ружић и шеф преговарачког тима Р. Србије са ЕУ, Т. Мишчевић боравили су у званичној посети СР Немачкој 5. и 6. новембра 2013. године. Током посете у седишту Европског покрета Немачке одржана је дискусија на тему "Пут Србије у ЕУ".Изложба "Иво Андрић - књижевник и/или дипломата" у Берлину

У згради Правног факултета Хумболт универзитета у Берлину 25. јуна 2013. године отворена је изложба "Иво Андрић - књижевник и/или дипломата". На отварању су говорили проф. Кристијан Фос, шеф Катедре за славистику на ХУ, амбасадор Иво Висковић и ауторка изложбе кустос Музеја града Београда, Татјана Корићанац.


Отварању су присуствовали бројни гости - универзитетски професори, амбасадорке Македоније и Црне Горе и други представници дипломатског кора земаља региона и МИП СРН, као и новинари и представници дијаспоре.Посета ПР НС РС Н. Стефановића СР Немачкој

Председник Народне скупштине Р. Србије Н. Стефановић посетио је СР Немачку 24. јуна 2013. године. Том приликом разговарао је са председником Бундестага СР Немачке Н. Ламертом. Након разговора ПР НС Стефановић је дао изјаву за "Танјуг" и "Франкфуртске вести".Пројекат "Europa Literarisch" - књижевно вече са писцем Гораном Петровићем

У оквиру серије књижевних вечери са писцима из земаља које учествују у раду EUNIC под називом Europa Literarisch, у Представништву Европске комисије у Берлину 18. јуна 2013. године одржано је књижевно вече са Гораном Петровићем.


Г. Петровић је представио своју књигу Ситничарница "Код срећне руке", која се по први пут појавила на немачком језику 2011. године и у међувремену доживела своје треће издање. Књижевно вече Г. Петровића је било изузетно посећено (око 150 гостију), а публика, претежно немачка, могла је да стекне слику не само о делу Г. Петровића, већ и о трендовима у савременој српској књижевности.Посете ППВ С. Грубјешић

ППВ РС за ЕУ интеграције С. Грубјешић боравила је у Берлину од 10. до 12. јуна 2013. Том приликом ППВ Грубјешић дала је интервју за "Euractiv.de", "Focus" и радио "Deutsche Welle".Посета ПМСП за ЕУ Љубице Васић Берлину

ПМСП за ЕУ Љубица Васић је у периоду од 15. до 17. априла 2013. године била у званичној посети Берлину. Том приликом имала је разговоре са Н. Мајер-Ландрутом, саветником канцеларке А. Меркел за ЕУ,  државном секретарком МИП СРН Е. Хабер и шефом Сектора за ЕУ МИП СРН М. Клаусом, као и са посланицима Бундестага.

Том приликом, ПМСП Љ. Васић дала је саопштење за медије.Пријем поводом Дана државности 2013

Поводом Дана државности и Дана Војске Републике Србије, 22. фебруара 2013. организован је пријем у свечаној сали хотела «Ritz Carlton». Пријему је присуствовало око 350 званица, представника политичког, привредног и јавног живота, као и дипломатског и војно-дипломатског кора. Позиву су се одазвали амбасадор Русије, амбасадори земаља региона, Грчке, Словачке, Кипра, Румуније, Бугарске, Ирске, Исланда, Малте, те бројних азијских и афричких земаља. Такође, пријему су присуствовали и представници СПЦ, велики број наших држављана који живе и раде у СРН, као и ученици Балетске школе "Лујо Давичо" из Београда, Одсек за фолкор, који су играма из Србије и косовског Поморавља, у аутентичним ношњама, изазвали одушевљење гостију.
Пријем је отворио амбасадор И. Висковић, а присутнима су се пригодним говорима обратили ПППВ и МО А. Вучић и парламентарни државни секретар у МО СРН К. Шмит.Посета ПППВ и МО Р. Србије А. Вучића и ППВ за европске интеграције С. Грубјешић СР Немачкој

ПППВ и МО А. Вучић и ППВ за европске интеграције С. Грубјешић боравили су од 19. до 23. фебруара 2013. године у званичној посети СР Немачкој.  Потпредседници Владе Р. Србије А. Вучић и С. Грубјешић посетили су Берлин поводом учешћа на конференцији "Балкан у будучности Европе: улога Србије", коју су заједнички организовали Фондација Роберт Бош и Београдски фонд за политичку изузетност. На конференцији су, између осталих, учествовали и М. Делевић, председник Одбора за европске интеграције НС РС, М. Пајевић, директор Канцеларије за придруживање ЕУ, и М. Ђурић, спољнополитички саветник ПР Т. Николића.
Током боравка у Берлину, ПППВ и МО А. Вучић је разговарао са МО СРН Т. де Мезијером и саветником канцеларке А. Меркел, К. Хојзгеном. Такође, потпредседнике Владе Р. Србије примио је и МИП СР Немачке Гидо Вестервеле.
Потпредседници Владе Р. Србије су током посете наступили и у ЕУ Одбору Бундестага, где су представили досадашње резултате на плану ЕУ интеграције Србије, и одговарали на питања посланика.
На маргинама конференције, ПППВ и МО А. Вучић имао састанке са ППВ и МИП Р. Црне Горе И. Лукшићем и ППВ Р. Хрватске Н. Мимицом.Министар правде и државне управе Републике Србије Н. Селаковић у званичној посети СР Немачкој

Министар правде и државне управе Р. Србије Н. Селаковић био је у званичној посети СР Немачкој од 30. јануара до 1. фебруара 2013. године, ради учешћа на Међународној конференцији о регулаторној реформи - "Одговорност, транспарентност и сарадња - кључни елементи добре управе". Такође, министар је имао и сусрет са државном секретарком у Министарству правде СР Немачке Биргит Грундман. Током боравка у Берлину, министар Селаковић је дао интервју интернет порталу Euractiv.de.Интервју амбасадора И. Висковића за "Дипломатски магазин"

У децембарском издању "Дипломатског магазина" објављен је интервју амбасадора Иве Висковића, под насловом "За већину Срба Косово представља колевку националног идентитета".МСП Републике Србије И. Мркић у првој званичној посети СР Немачкој

Министар спољних послова Р. Србије Иван Мркић био је у званичној посети СР Немачкој од 19. до 21. новембра 2012. године. Том приликом је разговарао са министром иностраних послова СР Немачке Гидом Вестервелеом. Током посете МСП Мркић је дао интервју за дневни лист "Tagesspiegel".Ретроспектива савременог српског филма

Пројекцијом филма "Бели лавови" Лазара Ристовског 2. маја 2012. у "Zeughauskinu" - биоскопу Немачког историјског музеја, отворена је ретроспектива савременог српског филма. У оквиру ретроспективе, која је одржана на иницијативу Амбасаде Р. Србије у Берлину и уз подршку Филмског центра Србије, приказано је деветнаест српских филмова из периода након 2000. године. Берлинска публика је имала прилику да кроз ову ретроспективу боље упозна савремени српски филм, који јој је до сада био доступан готово искључиво на фестивалима. О ретроспективи су се врло позитивно изразили немачки филмски критичари.Интервју амбасадора И. Висковића хрватском недељнику "Новости"

Између два круга гласања на председничким изборима у Р. Србији, амбасадор Иво Висковић дао је интервју хрватском недељнику "Новости". Интервју  под насловом "Дачић је био један од мојих најбољих студената" можете наћи на интернет страници листа.Вести
Дигитално представљање Србије на Сајму књига у Франкфурту 2020.
Учешће амбасадорке др Снежане Јанковић на радном доручку са посланицима Бундестага
Пријем амбасадорке др Снежане Јанковић код председника Бундестага др Волфганга Шојблеа
Учешће амбасадора др Снежане Јанковић на Конференцији амбасадора Западног Балкана „Будућност политике проширења и евроатлантско партнерство“
Учешће министра саветника Саше Динића на видео конференцији о Западном Балкану
Састанак са амбасадором Волфгангом Ишингером, председавајућим Минхенске безбедносне конференције
Разговор председника Србије А. Вучића и канцеларке СРН А. Меркел
Немачка подршка реализацији програма помоћи малим и средњим предузећима
Саопштење за јавност поводом потписивања административног партнерства између Kабинета председника Републике Србије и Савезног министарства за привреду и енергетику Савезне Републике Немачке
Састанак са др Stephan Holthoff-Pförtner
Новак Ђоковић добитник посебне повеље Министарства спољних послова Републике Србије
СРБИЈА У ФОКУСУ "НЕДЕЉЕ ЕВРОПЕ" УНИВЕРЗИТЕТА У РЕГЕНСБУРГУ