| |     latinica | english  
Насловна
Контакт


Телефон:  + 4930 / 895-77-00

Факс:         + 4930 / 825-22-06

E-mail: info@botschaft-serbien.de


Заказивање термина за пасоше:
pasosi@botschaft-serbien.de


Локација/Мапа

Конзуларна надлежност

Почасни конзули

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:

Од 13.5.2020. године Конзуларно одељење Амбасаде ради у измењеном и контролисаном режиму рада.
За више информација погледајте ОВДЕ.

Радно време:
Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама):
09:00 - 13:00 часова


Адреса
Taubertstr. 18
14193 Berlin
DEUTSCHLAND

Празници

Стручна пракса у Министарству спољних послова Србије и дипломатско-конзуларним представништвима


Одговори на најчешћа питања (пасоши, 
путни листови, пријава рођења, овере, 
пријава деце, брака, прибава докумената,
 војна евиденција, отпусти и др.)

УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе (пасоши)

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

02.07.2020.

Савезна влада Немачке je 1. јула донела одлуку о постепеном укидању важећих ограничења уласка у Немачку из трећих земаља, у складу са Одлуком Савета ЕУ од 30. јуна.

Улазак у Немачку ће од 2. јула у 00:00 часова бити омогућен за путнике из следећих земаља: Аустралија, Грузија, Канада, Црна Гора, Нови Зеланд, Тајланд, Тунис и Уругвај, док ће улазак из Јапана, Јужне Кореје и Кине зависити од реципрочних одлука тамошњих власти.

Према донетој одлуци, Република Србија се за сада не налази на списку земаља чији ће држављани моћи да путују у Немачку.

Листа земаља ће бити ажурирана сваке две недеље.

У саопштењу је наведено и 12 категорија путника изузетих од овог ограничења, као и напомена да приликом одобравања уласка у Немачку пресудан значај има дестинација са које путник долази у Немачку, а не држављанство.

Текст одлуке се може видети на сајту Савезног министарства унутрашњих послова Немачке или ОВДЕ.

Превод текста одлуке се налази ОВДЕ.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

25.05.2020.

Влада Србије је 21. маја донела одлуку о отварању свих граничких прелаза Републике Србије, који од 22. маја 2020.г. функционишу у уобичајеном режиму.

За улазак у Републику Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола - како за улазак домаћих, тако и страних држављана.

Овим одлукама је прелазак државне границе враћен у претходни, уобичајени режим.

Такође, уместо до сада обавезних мера (негативан PCR тест на коронавирус и изолација), путницима се приликом пасошке контроле уручује писмено здравствено упозорење са препорукама којих се треба придржавати ради спречавања појаве и ширења заразне болести COVID-19.

Лица којима је у складу са раније важећим прописима изречена мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (кућна изолација), ослобођена су даљег поштовања ове мере.

Страни држављани којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглашења ванредног стања у Србији могу ући у Србију најкасније до 1. јула 2020. и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка. Привремени боравак ове категорије страних држављана сматраће се важећим у тренутку њиховог уласка у Републику Србију, то јест, сматраће се да ти страни држављани, до окончања поступка по поднетом захтеву за продужење привременог боравка, законито бораве у Србији.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

12.05.2020.

Обавештавамо грађане да ће у среду 13.05.2020.године, Конзуларно одељење Амбасаде почети са измењеним и контролисаним режимом рада и пријема странака.

Странке ће се примати сваког радног дана од 09,00 до 13,00 часова.

1. Ове недеље ће бити уручивани само приспели израђени пасоши према распореду који можете видети ОВДЕ.

2. Од понедељка 18.05.2020. г. почеће пријем захтева за путне исправе оних странака чији су термини у марту и априлу отказани. Све странке ће бити позване телефоном како би се утврдио термин предаје захтева.

3. Нови захтеви за пасоше ће бити примани тек по завршетку пријема захтева странака чији су термини отказани. Термини се могу заказивати искључиво путем мејла pasosi@botschaft-serbien.de

4. Без заказаног термина неће бити могуће примати захтеве за пасош осим у изузетним случајевима који морају бити документовани.

5. Захтеве за путне листове, пријаве рођења, брака, отпусте из држављанства и друге конзуларне радње могуће је подносити сваког радног дана у току радног времена од 09,00 до 13,00 часова.

6. Солемнизација или сачињавање јавнобележничког записа се претходно мора заказати путем мејла info@botschaft-serbien.de уз слање скенираног пуномоћја.

7. Молимо да се пре доласка у Амбасаду на сајту Амбасаде у рубрици Одговори на најчешћа питања обавестите о процедури и документацији која је неопходна за подношење одређеног захева, како би се уштедело време и избегао поновни долазак у Амбасаду.

8. Сви наши грађани који због измењеног режима рада Амбасаде неће бити у могућности да благовремено реше своја статусна питања, могу немачким органима приложити потврду Амбасаде коју ћете пронаћи ОВДЕ.

С обзиром на размере и озбиљност пандемије изазване вирусом Covid 19, протокол рада и пријема странака ће се одвијати уз неопходне измене.

Истичемо најважније:

1. Свака странка је обавезна да све време боравка у Амбасади носи маску, рукавице и да због хигијенских мера понесе сопствену хемијску оловку.

2. У Амбасаду ће моћи да уђе само странка која подноси захтев. Пратиоци који нису неопходни биће замољени да остану испред улаза у Амбасаду.

3. У просторије Амбасаде ће моћи да уђу највише три особе које подносе различите захтеве.

4. Обавезно је држање прописаног одстојања од 2 м од сваке особе која се налази у Амбасади.

5. Молимо све држављане Републике Србије да се у првих неколико недеља и даље уздржавају од доласка у Амбасаду уколико захтев који треба да поднесу није хитан и уколико трпи одлагање. То је неопходно како би се што је могуће пре надокнадио заостатак изазван прекидом пријема странака због пандемије вируса Covid 19.

6. Скрећемо пажњу да због придржавања мера предострожности можда нећемо бити у могућности да све странке које дођу истога дана и примимо, јер се ни испред Амбасаде не сме дозволити стварање редова. Приоритетни и хитни захтеви ће свакако бити размотрени.

Потребно је да се сви придржавамо превентивних мера које су на снази у покрајини Берлин, како бисмо сачували своје и здравље својих најближих.

Због тога молимо за разумевање и стрпљење, а Амбасада ће уложити максимални напор да се сваком захтеву што је могуће брже и ефикасније изађе у сусрет.

ОБАВЕШТЕЊЕ НЕМАЧКИХ ОРГАНА О РЕГУЛИСАЊУ БОРАВКА СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА МЕРА ОГРАНИЧЕЊА УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19

02.04.2020.

Због тренутних ограничења у међународном путовању и повезаних потешкоћа за држављане трећих земаља да напусте територију Савезне Републике Немачке односно територију држава чланица Шенгена на време пре истека периода безвизног режима или важења визе или дозволе боравка, Савезно министарство унутрашњих послова, изградње и домовине СР Немачке сугерисало је Службама за странце свих савезних покрајина да поједноставе поступке регулисања боравка, на следећи начин:

Опција 1 (држављани који морају имати визу приликом преласка државне границе)

Држављани трећих земаља којима национална виза (D - виза) или нека друга врста дозвола боравка истиче треба да поднесу захтев за продужење дозволе боравка надлежној Служби за странце. Већ у тренутку подношења захтева претходни боравак важи даље све до тренутка доношења одлуке Службе за странце. Због тренутне ситуације, захтев се може поднети путем e-mail-а. Потребно је навести комплетне личне податке (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша), врсту боравка и број предмета Службе за странце уколико постоји. С обзиром на могуће контроле, препоручује се да поред истеклог боравка и путне исправе/ личне карте, са собом носите и захтев за продужење боравка у штампаном облику или у некој другој форми.

Продужење шенгенских виза (C- виза) начелно захтева лично појављивање са дотичне особе. Како би се поједноставила процедура, власницима шенгенских виза сада се даје могућност да Служби за странце пошаљу e-mail са својим личним подацима (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша) како би могли поднети захтев за продужење рока за напуштање земље. Службама за странце упућена је молба да одобре великодушно продужење рока за напуштање земље и да подносиоце захтева о томе обавештавају неформално писменим путем. Имајући у виду могуће контроле у Немачкој или приликом напуштања земље, ово обавештење треба носити увек са собом уз путну исправу и визу.

Како би се превазишле тренутне потешкоће приликом путовања у земљу порекла, Савезно министарство унутрашњих послова, грађевинарства и домовине такође испитује могућност доношења законског прописа којим би власници шенгенских виза које ускоро истичу или су тек истекле на један одређени период били ослобођени од поседовања дозволе боравка. За сада се не може предвидети хоће ли и када овај пропис ступити на снагу. До тада, препоручује се поступање као што је описано горе у случају да шенгенска виза истиче или уколико напуштање земље тренутно није могуће.

Опција 2 (држављани којима током преласка државних граница није потребна виза)

Грађани којима је дозвољено да уђу у Шенгенски простор и бораве 90 дана у року од 180 дана без визе морају се увек вратити у своју земљу порекла након истека рока. Уколико ово није могуће због тренутних околности, те особе треба да се обрате надлежној Служби за странце у месту где бораве пре истека 90 дана да дају своје личне податке (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша), ако је дата могућност и путем e-mail-а и да затраже да се њихов боравак легализује. Овим захтевом покреће се фиктивни ефекат, што има за последицу да се до доношења одлуке од стране Службе за странце, боравак сматра дозвољеним. Имајући у виду могуцће контроле у Немачкој или приликом напуштања земље, ово обавештење треба носити увек са собом уз путну исправу и визу.

Ово се такође односи на држављане трећих земаља из држава наведених у члану 41 став 1 Уредбе о боравку странаца на територији СР Немачке, који су ушли у земљу без визе у складу са овом уредбом. Уколико дотично лице већ има одобрење Савезне агенције за запошљавање и уколико је затражило дозволу боравка, може ступити у радни однос унутар професије која је одређена у одобрењу Савезне агенције за запошљавање. Ово се не односи на држављане трећих земаља из држава наведених у члану 41 став 1 Уредбе о боравку странаца на територији СР Немачке, која су ушла без визе у земљу, али још увек немају одобрење од стране Савезне агенције за запошљавање. Ова лица треба да се обрате Савезној служби за странце.

У питању је ванредна препорука због ситуације изазване пандемијом болести COVID-19.

Потребно је редовно проверавати интернет страницу надлежне Службе за странце.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

КОЈИ СУ СЕ ТУРИСТИЧКИ ЗАТЕКЛИ У БЕРЛИНУ!
 
20.3.2020.
 
Служба за странце града Берлина обавештава да туристи који су се затекли у Берлину морају да напусте земљу у року од 90 дана, али уколико због забране изласка или укидања летова не могу то да учине, неће имати проблема, јер је у питању ванредна ситуација.
 
Од понедељка, 23.03.2020. године, туристи који су се затекли у Берлину могу се јавити Дежурној служби за хитне случајеве, поднети молбу и одштампати потврду преко Интернет странице Службе за странце, која би требало да буде ажурирана од 23. марта: https://www.berlin.de/einwanderung/aufenthalt/befristet/

Служби за странце се можете обратити и на следеће бројеве телефона: 90269-5507 и 90269-5505.

Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

02.04.2020.

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са својим сународницима.

Финансијски водич за повратнике у Републику Србију

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике како би унапредила информисаност наших грађана који желе да се врате у Србију. У водичу се на једном месту налазе информације о девизним прописима и пословању које су значајне за повратак наших грађана и њихову бржу интеграцију.

Финансијском водичу се може приступити путем линка:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

 

ОГЛАС ЗА РАДНО МЕСТО У АМБАСАДИ


Oпширније...
Контакт
Контакт
Празници
Почасни конзули