| |     latinica | english  
Насловна
Контакт

 

Радно време

Понедељак - петак: 8:30 – 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама):

09:00 - 13:00 часова

(средом и од 15:00 до 18:00 часова)

Напомена: На снази је ванредни режим рада! Молимо пратите обавештења Амбасаде!

Празници

Адреса
Taubertstr. 18
14193 Berlin
DEUTSCHLAND

Телефон:  + 4930 / 895-77-00 Локација/Мапа
Факс:         + 4930 / 825-22-06          Конзуларна надлежност
  Почасни конзули
E-mail: info@botschaft-serbien.de Стручна пракса у Министарству спољних послова Р. Србије и дипломатско-конзуларним представништвима

 

 

 
 
ИНФОРМАЦИЈА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ ТРЕНУТНО БОРАВЕ У НЕМАЧКОЈ КАО СТУДЕНТИ, НА ЛЕЧЕЊУ, ПОСЛОВНО ИЛИ КАО ТУРИСТИ
 

 

24.3.2020.

 

У циљу спречавања ширења заразне болести изазване вирусом COVID 19 Србија је затворила границе, а ваздушни саобраћај између Немачке и Србије је обустављен.      

 

Уколико неодложно морате да се вратите у Србију из здравствених или других хитних разлога, молимо да на мејл Амбасаде info@botschaft-serbien.de доставите своје податке, како бисмо Вас евидентирали и били у могућности да Вас контактирамо, уколико се буде организовала евакуација у Р. Србију. Потребно је доставити: име, презиме, ЈМБГ, број пасоша, телефон, разлог боравка у Немачкој и адресу у Србији и Немачкој.      

 

Напомињемо да се држављанима Републике Србије који долазе из Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке обавезно одређује мера карантина у трајању од 28 дана у установи затвореног типа (”Моровић”, Шид, Митровачко поље, итд). Дакле, обавезна је мера карантина, а не изолације у кућним условима.

 

Такође, држављанима Републике Србије који у земљу долазе из других држава које нису на горенаведеном списку одређује се мера стављања под здравствени надзор у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима).

 
 
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ЗАТВАРАЊУ СВИХ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА
 
20.3.2020.
 
Обавештавамо да је Влада Републике Србије донела Одлуку о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију у међународном друмском, железничком и речном саобраћају, као и за улазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај према суседним земљама, од 20. марта 2020. године од 08.00 часова.
 
 
ОДЛУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ВАЖЕЊУ ЛИЧНИХ ДОКУМЕНАТА
 
20.3.2020.
 
Обавештавамо да је Влада Републике Србије 16. марта 2020. године донела Одлуку о важењу личних докумената држављана Републике Србије за време ванредног стања.
 
1. Сва лична документа држављана Републике Србије (лична карта, путна исправа, возачка дозвола, саобраћајна дозвола и оружни лист) којима је истекао или истекне рок важења сматраће се важећим за време док је на снази Одлука о проглашењу ванредног стања.
 
2. Министарство унутрашњих послова издаваће саобраћајне дозволе искључиво за поднете захтеве код првог уписа возила у јединствени регистар и промене власника возила.
 
3. Регистрационе налепнице за возила уписана у јединствени регистар издаваће се искључиво на техничком прегледу возила.
 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

КОЈИ СУ СЕ ТУРИСТИЧКИ ЗАТЕКЛИ У БЕРЛИНУ!
 
20.3.2020.
 
Служба за странце града Берлина обавештава да туристи који су се затекли у Берлину морају да напусте земљу у року од 90 дана, али уколико због забране изласка или укидања летова не могу то да учине, неће имати проблема, јер је у питању ванредна ситуација.
 
Од понедељка, 23.03.2020. године, туристи који су се затекли у Берлину могу се јавити Дежурној служби за хитне случајеве, поднети молбу и одштампати потврду преко Интернет странице Службе за странце, која би требало да буде ажурирана од 23. марта:
 
 
Служби за странце се можете обратити и на следеће бројеве телефона: 90269-5507 и 90269-5505.
 

 

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У ВЕЗИ СА ВИРУСОМ COVID 19

18.3.2020.

Од појаве вируса Covid 19 у свету, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић дао је инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије у свету да помоћ и заштита наших грађана у угроженим подручјима мора да представља приоритет у њиховом раду.  

МСП је на све расположиве начине (посредством ДКП, СПЦ, гласила дијаспоре и др.) дистрибуирао у иностранству Препоруку Владе Републике Србије да држављани Републике Србије, који бораве у иностранству, до даљег одложе сва путовања у Републику Србију која нису неопходна.  

Први потпредседник Владе и министар спољних послова је свакодневно у контакту са својим колегама министрима спољних послова, као и са представницима међународних организација, са којима настоји да на најбржи начин пронађе решења за многобројне проблеме који настају услед рестриктивних мера које земље доносе како би се заштитиле од вируса, а највећи број проблема односи се на ограничење превоза путника и транспорта робе.  

Одлуком првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића формиран је Кризни штаб у МСП у циљу пружања помоћи нашим грађанима у иностранству.  

Сва ДКП Републике Србије у овом тренутку у свету пружају конзуларну помоћ нашим грађанима, упркос тешким условима са којим се суочавају у раду. Након увођења рестриктивних мера већине страних држава, држављани Републике Србије, у великом броју затечени су на одређеним дестинацијама без могућности наставка планираног пута у Републику Србију. Реч је о грађанима које у страним државама затекли на службеним и туристичким путовањима, на лечењу од малигних и других тешких болести, студентима и сл. Сва ДКП улажу максималне напоре да се реше проблеми наших грађана и организује њихов повратак уколико је то неопходно. Уједно, Министарство спољних послова још једном апелује на све грађане да не крећу на пут уколико имају мају могућност да остану у страној земљи.  

Од увођења ванредног стања у Републици Србији, 15. марта 2020. године, Министарство спољних послова је ангажовано и на помоћи страним држављанима (и њиховим ДКП) које је мера забране уласка/транзита у Републику Србију затекла на путу ка матичној држави или на самој граници Републике Србије.

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

17.03.2020.

Влада Републике Србије је 17.03.2020. године донела одлуку о прекиду свих изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписаних за 26. април 2020.г.

Изборни процес, укључујући и рокове за вршење изборне радње, наставиће се у складу са одлуком о престанку ванредног стања.

ВАЖНО!

16.3.2020.

Амбасада понавља препоруку држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Србију која нису неопходна, одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља или подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19!

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

15.3.2020.

Влада Републике Србије је на седници одржаној 15.03.2020.г. донела одлуку да се, ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, страним држављанима привремено забрани улазак у Р. Србију.

Држављани Р. Србије и страни држављани који имају одобрен боравак или стално настањење у Р. Србији који долазе из Швајцарске Kонфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Kраљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.

Држављанима Р. Србије и акредитованим члановима особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и члановима њихових породица, а који долазе из других држава, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано нови Corona вирусом SARS-Co-2 у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

Двојним држављанима се скреће посебна пажња да у Р. Србију могу да уђу само уколико презентују пасош Р. Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Немачка, Аустрија, Швајцарска).

Ове мере се неће примењивати на:

1) посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. У случају међународног транзитног превоза терета у друмском саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Р. Србије;

2) посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р. Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају низводне пловидбе;

3) возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р.Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р.Србије;

5) лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе које чине представници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6) хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговореном дипломатским путем;

7) акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

8) стране држављане који имају одобрен боравак или стално настањење у Републици Србији."

Одлука је ступила на снагу 15.03.2020. године и остаје на снази до даљег.

Списак привремено затворених граничних прелаза можете пронаћи ОВДЕ.

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

14.3.2020.

Поштовани грађани,

Због избијања заразне болести изазване вирусом COVID-19 и спречавања њеног даљег ширења, принуђени смо да привремено обуставимо пријем захтева за пасоше и издавање урађених пасоша.

Молимо све грађане који су имали заказане термине или им је пасош у међувремену урађен, да се привремено уздрже од доласка у Амбасаду.

О повратку на редован режим функционисања Конзуларног одељења Амбасаде сви грађани са заказаним терминима биће обавештени тако што ће на сајту Амбасаде бити постављен списак са тачним датумом и временом доласка сваке странке. Сви грађани са већ заказаним терминима ће имати предност.

Уколико Вам је пасош неопходан ради неодложног путовања или лечења или уколико је у питању неки други хитан случај, молимо да нас о томе претходно обавестите путем тел. 030 895 770 245, како бисмо се договорили о даљим корацима.

Захваљујемо на разумевању.

Амбасада Републике Србије

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

13.3.2020.

У циљу сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом COVID-19, Конзуларно одељење Амбасадe ће од 13.03.2020.г. до даљег примати само хитне и неодложне захтеве странака (издавање пасоша или путног листа ради путовања из хитних медицинских или пословних разлога, због смртног случаја или из неког другог оправданог разлога). Моле се грађани да не долазе у Амбасаду, већ да нас у хитним случајевима претходно контактирају преко мејла info@botschaft-serbien.de или на број телефона 030 895 770 245. 

Ова мера биће на снази све док траје акутна опасност од заразе, а о њеном стављању ван снаге грађани ће бити обавештени путем интернет странице Амбасаде. 

О мерама које је Република Србија предузела са циљем спречавања ширења заразе изазване вирусом COVID-19, можете се информисати на сајту:

Владе Републикe Србије: https://www.srbija.gov.rs/ и 

Министарства здравља Републике Србије: https://covid19.gov.rs/

Информацију о поступку на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију можете наћи на:

https://covid19.rs/algoritam1/

https://covid19.rs/algoritam2/

Сви држављани Р. Србије који желе да се пријаве за парламентарне изборе 26.04.2020. године, могу то и надаље чинити путем поште-адреса: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin, путем факса: + 4930 / 825-22-06 и путем мејла:izbori@botschaft-serbien.de 

Молимо да редовно пратите сва обавештења Амбасаде и Владе Републике Србије.

 

Интернет сајт: http://www.berlin.mfa.gov.rs

Одговори на најчешћа питања (пасоши, 
путни листови, пријава рођења, овере, 
пријава деце, брака, прибава докумената,
 војна евиденција, отпусти и др.)

УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе (пасоши)

 

ОГЛАС ЗА РАДНО МЕСТО У АМБАСАДИ

 

Финансијски водич за повратнике у Републику Србију

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за повратнике како би унапредила информисаност наших грађана који желе да се врате у Србију. У водичу се на једном месту налазе информације о девизним прописима и пословању које су значајне за повратак наших грађана и њихову бржу интеграцију.

Финансијском водичу се може приступити путем линка:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf


Oпширније...
Контакт
Контакт
Празници
Почасни конзули