| |     latinica | english  
Насловна
Пријем поводом Дана државности - фебруар 2012.

Поводом Дана државности и Дана војске Р. Србије 14. фебруара 2012. организован је пријем у свечаној сали хотела «Ritz Carlton». Пријему је присуствовало око 300 званица, представника политичког, привредног и јавног живота, амбасадори земаља региона, амбасадори Русије, Румуније, Португала, Словачке, Норвешке, Шведске, низа азијских и афричких земаља, те представници војно-дипломатског кора, као и држављани Србије који живе и раде у СРН.
С обзиром да је у исто време у Берлину на филмском фестивалу боравила и екипа филма «Парада», један део екипе је, такође, присуствовао пријему.
Након поздравног говора, амбасадор Висковић је уручио захвалнице петнаесторици припадника наше дијаспоре који су кроз различите видове донација потпомогли реконструкцију делова Амбасаде Р. Србије у Берлину или су допринели одржавању пријема у престижном берлинском хотелу.Посета председника Републике Србије Бориса Тадића Баден-Виртембергу - октобар 2011.

Поводом састанка Заједничке комисије Србије и Баден-Виртемберга, председник Републике Србије Борис Тадић посетио је 25. и 26. октобра 2011. године немачку покрајину Баден-Виртемберг. Том приликом је посетио град Форцхајм и присуствовао свечаности поводом оснивања Друштва српско-немачког пријатељства.Интервју амбасадора И. Висковића - август 2011.

Поводом ситуације на северу Косова, амбасадор Иво Висковић дао је интервју за интернет портал EurActiv. Интервју, на немачком језику, може се наћи на сајту Euractiv.de.Фестивал "Oper Oder Spree" - август 2011.

У покрајини Бранденбург је од 23. јула до 8. августа 2011. одржан оперски фестивал "Oper Oder Spree", чији је саставни део био и мастер клас, на коме су предавали оперски педагози Снежана Брзаковић и Петер Маус. На завршној гала вечери, одржаној у месту Бесков код Франкфурта на Одри, публици су се познатим оперским аријама представили млади певачи из седам земаља, међу њима и пет из Србије – Сава Вемић, Славен Чича, Драгана Томић, Јелена Банковић и Милош Ђуричић.
Сава Вемић освојио је награду публике, док је Драгана Томић награђена за најбољу интерпретацију. Јелена Банковић је добила аранжман на фестивалу «Oper Oder Spree» наредне године.Премијера филма "Жена са сломљеним носом" - јул 2011.

У биоскопима широм СР Немачке је 21. јула 2011. почело приказивање филма «Жена са сломљеним носом» Срђана Кољевића. Филм, који се у Немачкој приказује под насловом «Belgrad Radio Taxi» побрао је позитивне критике, а прилог о филму приказан је у оквиру културне рубрике "Tagesthemen" на АРД.МСП Републике Србије В.Јеремић у званичној посети СР Немачкој - јул 2011.

Министар спољних послова Р. Србије Вук Јеремић био је у званичној посети СР Немачкој 7. и 8. јула 2011. године. Том приликом је разговарао са својим колегом министром иностраних послова СР Немачке Гидом Вестервелеом, као и са посланицима Бундестага.
Током посете дао је интервју новинарки дневног листа "Tagesspiegel" Улрике Шефер.Посета председника Републике Србије Бориса Тадића СР Немачкој - јун 2011.

На позив фондације «Fridrih Ebert» председник Р. Србије Борис Тадић боравио је 27. и 28. јуна 2011. у Берлину. Том приликом је у Фондацији имао излагање на тему «Србија као актер регионалног помирења и фактор стабилности у региону».
Након дискусије, коју је водио посланик СПД у Бундестагу Дитмар Нитан уприлицен је брифинг за новинаре. Указујемо на текст М. Бригмана објављен у листу  "Handelsblatt".Позоришни фестивал "Theaterszene Europa" - јун 2011.

У Келну је 11. јуна 2011. отворен фестивал „Theaterszene Europa”, чији су заједнички покровитељи председници Србије, Борис Тадић, Хрватске, Иво Јосиповић и СР Немачке, Кристијан Вулф. На фестивалу ће бити приказано 13 позоришних продукција у извођењу 12 позоришних трупа, од којих две из Србије – Theatre Kosztolányi Deszö из Суботице и Nomad Bad Taste Co. из Београда. Поред дела намењеног публици, саставни део фестовала су бројни “work shopovi” и округли столови, на којима ће уметници имати прилику да размењују мишљења и успостављају контакте.EUNIC: Књижевно вече В. Бајца - април 2011.

У оквиру серије књижевних вечери са пицима из земаља које учествују у раду EUNIC под називом Europa literarisch, у Представништву Европске комисије у Берлину је 5. априла 2011. године одржано књижевно вече Владислава Бајца.
В. Бајац је представио своју књигу “Хамам Балканија”, која се на недавно одржаном Сајму књига у Лајпцигу по први пут појавила на немачком језику. Као што је уобичајено на читањима у оквиру пројекта Europa literarisch, пасаже из романа читао је професионални глумац, док је модератор дискусије с аутором био угледни књижевни критичар др Томас Волфарт.Сајам књига у Лајпцигу - март 2011.

На овогодишњем Сајму књига у Лајпцигу, од 17. до 20. марта, Србија је представљена као почасни гост Сајма. Штанд Србије свечано је отворен 17. марта, присутне је поздравио амбасадор Србије у Немачкој Иво Висковић, а затим су краће говоре одржали потпредседник Владе Р. Србије Божидар Ђелић и министар културе Предраг Марковић. Током Сајма публика је, захваљујући посебним двојезичним публикацијама, могла да се упозна са српском књижевном сценом и најзначајнијим писцима данашњице.
У оквиру Међународног фестивала новог драмског стваралаштва Ф.И.Н.Д. 10. марта 2011. године је премијерно приказан ауторски пројекат Confessions, који је осмишљен и организован у сарадњи ЕУНИЦ и елитног позоришта Schaubühne Берлин. Реч је о пројекту у оквиру кога је седам аутора из седам различитих земаља добило задатак да напише кратак драмски текст. Међу ауторима које је изабрао жири Schaubühne је и наш Енес Халиловић (1977), поред Луизе Куниље из Шпаније, Урмаса Ленука из Естоније, Алексе Окановића из Данске, Кристијана Смедса из Финске, Џека Торна из Велике Британије и Марије Трити Венерод из Норвешке.Архива вести
Пријем поводом Дана државности - фебруар 2012.
Посета председника Републике Србије Бориса Тадића Баден-Виртембергу - октобар 2011.
Интервју амбасадора И. Висковића - август 2011.
Фестивал "Oper Oder Spree" - август 2011.
Премијера филма "Жена са сломљеним носом" - јул 2011.
МСП Републике Србије В.Јеремић у званичној посети СР Немачкој - јул 2011.
Посета председника Републике Србије Бориса Тадића СР Немачкој - јун 2011.
Позоришни фестивал "Theaterszene Europa" - јун 2011.
EUNIC: Књижевно вече В. Бајца - април 2011.
Сајам књига у Лајпцигу - март 2011.
Предавање ППВ Б. Ђелића "Дунав - река европског проширења" - фебруар 2011.
Примопредаја Часног крста манастира Жича - октобар 2010.
Предаја акредитивног писма немачком председнику - август 2009.