| |     ћирилица | english  
Naslovna
Prijem povodom Dana državnosti - februar 2012.

Povodom Dana državnosti i Dana vojske R. Srbije 14. februara 2012. organizovan je prijem u svečanoj sali hotela «Ritz Carlton». Prijemu je prisustvovalo oko 300 zvanica, predstavnika političkog, privrednog i javnog života, ambasadori zemalja regiona, ambasadori Rusije, Rumunije, Portugala, Slovačke, Norveške, Švedske, niza azijskih i afričkih zemalja, te predstavnici vojno-diplomatskog kora, kao i državljani Srbije koji žive i rade u SRN.

S obzirom da je u isto vreme u Berlinu na filmskom festivalu boravila i ekipa filma «Parada», jedan deo ekipe je, takođe, prisustvovao prijemu.

Nakon pozdravnog govora, ambasador Visković je uručio zahvalnice petnaestorici pripadnika naše dijaspore koji su kroz različite vidove donacija potpomogli rekonstrukciju delova Ambasade R. Srbije u Berlinu ili su doprineli održavanju prijema u prestižnom berlinskom hotelu. Poseta predsednika Republike Srbije Borisa Tadića Baden-Virtembergu - oktobar 2011.

Povodom sastanka Zajedničke komisije Srbije i Baden-Virtemberga, predsednik Republike Srbije Boris Tadić posetio je 25. i 26. oktobra 2011. godine nemačku pokrajinu Baden-Virtemberg. Tom prilikom je posetio grad Forchajm i prisustvovao svečanosti povodom osnivanja Društva srpsko-nemačkog prijateljstva. Intervju ambasadora I. Viskovića - avgust 2011.

Povodom situacije na severu Kosova, ambasador Ivo Visković dao je intervju EurActiv-u. Intervju, na nemačkom jeziku može se naći na sajtu Euractiv.deFestival "Oper Oder Spree" - avgust 2011.

U pokrajini Brandenburg je od 23. jula do 8. avgusta 2011. održan operski festival "Oper Oder Spree", čiji je sastavni deo bio i master klas, na kome su predavali operski pedagozi Snežana Brzaković i Peter Maus. Na završnoj gala večeri, odžanoj u mestu Beskov kod Frankfurta a Odri, publici su se poznatim operskim arijama predstavili mladi pevači iz sedam zemalja, među njima i pet iz Srbije – Sava Vemić, Slaven Čiča, Dragana Tomić, Jelena Banković i Miloš Đuričić.

Sava Vemić osvojio osvojio je nagradu publike, dok je Dragana Tomić nagrađena za najbolju interpretaciju. Jelena Banković je dobila aranžman na festivalu «Oper Oder Spree» naredne godine.Premijera filma "Žena sa slomljenim nosom" - jul 2011.

U bioskopima širom SR Nemačke je 21. jula 2011. počelo prikazivanje filma «Žena sa slomljenim nosom» Srđana Koljevića. Film, koji se u Nemačkoj prikazuje pod naslovom «Belgrad Radio Taxi» pobrao je pozitivne kritike, a prilog o filmu prikazan je u okviru kulturne rubrike "Tagesthemen" na ARD.MSP Republike Srbije V.Jeremić u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj - jul 2011.

Ministar spoljnih poslova R. Srbije Vuk Jeremić bio je u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj 7. i 8. jula 2011. godine. Tom prilikom je razgovarao sa svojim kolegom ministrom inostranih poslova SR Nemačke Gidom Vesterveleom, kao i sa poslanicima Bundestaga.

Tokom posete dao je intervju novinarki dnevnog lista "Tagesspiegel" Ulrike Šefer.Poseta predsednika Republike Srbije Borisa Tadića SR Nemačkoj - jun 2011.

Na poziv fondacije «Fridrih Ebert» predsednik R. Srbije Boris Tadić boravio je 27. i 28. juna 2011. u Berlinu. Tom prilikom je u Fondaciji imao izlaganje na temu «Srbija kao akter regionalnog pomirenja i faktor stabilnosti u regionu». 

Nakon diskusije, koju je vodio poslanik SPD u Bundestagu Ditmar Nitan uprilicen je brifing za novinare. Ukazujemo na tekst M. Brigmana objavljen u listu  "Handelsblatt"Pozorišni festival "Theaterszene Europa" - jun 2011.

U Kelnu je 11. juna 2011. otvoren festival „Theaterszene Europa”, čiji su zajednički pokrovitelji predsednici Srbije, Boris Tadić, Hrvatske, Ivo Josipović i SR Nemačke, Kristijan Vulf. Na festivalu će biti prikazano 13 pozorišnih produkcija u izvođenju 12 pozorišnih trupa, od kojih dve iz Srbije – Theatre Kosztolányi Deszö iz Subotice i Nomad Bad Taste Co. iz Beograda. Pored dela namenjenog publici, sastavni deo festovala su brojni “work shopovi” i okrugli stolovi, na kojima će umetnici imati priliku da razmenjuju mišljenja i uspostavljaju kontakte.EUNIC: Književno veče V. Bajca - april 2011.

U okviru serije književnih večeri sa picima iz zemalja koje učestvuju u radu EUNIC pod nazivom Europa literarisch, u Predstavništvu Evropske komisije u Berlinu je 5. aprila 2011. godine održano književno veče Vladislava Bajca.

V. Bajac je predstavio svoju knjigu “Hamam Balkanija”, koja se na nedavno održanom Sajmu knjiga u Lajpcigu po prvi put pojavila na nemačkom jeziku. Kao što je uobičajeno na čitanjima u okviru projekta Europa literarisch, pasaže iz romana čitao je profesionalni glumac, dok je moderator diskusije s autorom bio ugledni književni kritičar dr Tomas Volfart.Sajam knjiga u Lajpcigu - mart 2011.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Lajpcigu, od 17. do 20. marta, Srbija je predstavljena kao počasni gost Sajma. Štand Srbije svečano je otvoren 17. marta, prisutne je pozdravio ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković, a zatim su kraće govore održali potpredsednik Vlade R. Srbije Božidar Đelić i ministar kulture Predrag Marković. Tokom Sajma publika је, zahvaljujući posebnim dvojezičnim publikacijama, mogla da se upozna sa srpskom književnom scenom i najznačajnijim piscima današnjice. 

U okviru Međunarodnog festivala novog dramskog stvaralaštva F.I.N.D. 10. marta 2011. godine je premijerno prikazan autorski projekat Confessions, koji je osmišljen i organizovan u saradnji EUNIC i elitnog pozorišta Schaubühne Berlin. Reč je o projektu u okviru koga je sedam autora iz sedam različitih zemalja dobilo zadatak da napiše kratak dramski tekst. Među autorima koje je izabrao žiri Schaubühne je i naš Enes Halilović (1977), pored Luize Kunilje iz Španije, Urmasa Lenuka iz Estonije, Alekse Okanovića iz Danske, Kristijana Smedsa iz Finske, Džeka Torna iz Velike Britanije i Marije Triti Venerod iz Norveške.Arhiva vesti
Prijem povodom Dana državnosti - februar 2012.
Poseta predsednika Republike Srbije Borisa Tadića Baden-Virtembergu - oktobar 2011.
Intervju ambasadora I. Viskovića - avgust 2011.
Festival "Oper Oder Spree" - avgust 2011.
Premijera filma "Žena sa slomljenim nosom" - jul 2011.
MSP Republike Srbije V.Jeremić u zvaničnoj poseti SR Nemačkoj - jul 2011.
Poseta predsednika Republike Srbije Borisa Tadića SR Nemačkoj - jun 2011.
Pozorišni festival "Theaterszene Europa" - jun 2011.
EUNIC: Književno veče V. Bajca - april 2011.
Sajam knjiga u Lajpcigu - mart 2011.
Predavanje PPV B. Đelića "Dunav - reka evropskog proširenja" - februar 2011.
Primopredaja Časnog krsta manastira Žiča - oktobar 2010.
Predaja akreditivnog pisma nemačkom predsedniku - avgust 2009.