| |     ћирилица | english  
Naslovna
Dopunska nastava

POČELO SA RADOM ONLAJN ODELJENJE

DOPUNSКE ŠКOLE NA SRPSКOM JEZIКU U BERLINU!

DRAGA DECO I RODITELJI!

◊ Mnoga deca koja bi želela da pohađaju nastavu srpskog jezika ne mogu to da čine, jer žive daleko od Berlina. Njihovi roditelji rade i nisu u mogućnosti da ih redovno dovode na nastavu. Povremeni dolazak bi se možda, ponekad, i mogao organizovati, ali je za pravi uspeh i napredak u učenju potrebno redovno pohađati časove.

◊ Zbog toga je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Berlinu,  osnovalo onlajn odeljenje za decu koja žive izvan Berlina, a žele da se pridruže nastavi, i tako im omogućilo da uče, razvijaju i neguju svoj maternji jezik i kulturu i da se upoznaju i na novi način druže sa vršnjacima.

◊ Za onlajn odeljenje se mogu prijaviti deca od 7 do 14 godina koja žive u pokrajinama:

Brandenburg, Saksonija, Tiringija, Saksonija-Anhalt i Meklenburg-Donja Pomeranija.

◊ Nastava se odvija jednom nedeljno po prethodno utvrđenom rasporedu i mogu je pohađati sva deca čiji je maternji jezik srpski bez obzira na mesto rođenja.

◊ Izučavaju se tri predmeta: „Srpski jezik“, „Moja otadžbina Srbija“ i „Osnovi kulture srpskog naroda“.


Nastavnici jezika su stručni, motivisani i posebno obučeni za rad sa decom koja rastu u dvojezičnom ili multijezičnom okruženju.

Izdvajamo samo neke od razloga zašto je  pohađanje Dopunske škole na srpskom jeziku značajno za decu koja žive u dijaspori:
   1.  učeći srpski jezik i pismo, osnove srpske kulture i istorije, dete će jačati veze sa svojom otadžbinom i razvijati svest o svom poreklu;
    2. proširivanjem znanja maternjeg jezika dete će povećati sposobnosti da svaki sledeći jezik nauči lakše i temeljnije

     3.   razvijaće veštinu čitanja, ali i razumevanja pročitanog;
    4. upoznaće se sa vrhunskim delima srpske književnosti i povećaće se i njihovo interesovanje za čitanje knjiga na srpskom jeziku;
    5. sticanjem zvaničnog uverenja o završenoj osnovnoj školi na srpskom jeziku, učenik će, ukoliko bude želeo, moći da nastavi školovanje u Srbiji;
    6. povećavaju se mogućnosti deteta pri izboru budućeg zanimanja;
    7. dete će se družiti sa decom istog ili sličnog porekla, decom koja imaju dva maternja jezika, kao i sa drugom decom koja žele da uče srpski;
    8. kada epidemiološka situacija dozvoli, Dopunska škola će u saradnji sa Ambasadom Berlinu, organizovati dolazak dece iz onlajn odeljenja u Berlin i druženje sa vršnjacima, sportski dan, predstavu i dr.

VAŽNO JE ZNATI

Nastava počinje nedelju dana kasnije od početka redovne školske godine, a završava se nedelju dana ranije.

Na početku školske godine roditelj(i) popunjava(ju) upisnicu u koju se unose podaci o učeniku (ime, prezime, razred, telefon, adresa).

Tokom godine nastavnici vode evidenciju za svakog učenika na zakonom propisanim obrascima – Matičnim knjigama i Dnevnicima rada koji se čuvaju u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu. Na kraju školske godine, učenici koji završe razred dobijaju đačku knjižicu sa ocenama, a na kraju školovanja i UVERENJE (ranije svedočanstvo) o završenom školovanju.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoškog razvoja Republike Srbije obezbeđuje sredstva za realizaciju nastave, tako da učenici ne plaćaju školarinu.

PRIJAVA ZA ONLAJN ODELJENJE

◊ Roditelji, Vašu decu možete prijaviti za upis u školu elektronskim putem na sledeću adresu:

srpskadopunskaskola@gmail.com

a možete se javiti i nastavnicama Mariji Aleksić na tel. +49 15778541949, Mirjani Stefanović  na tel. +49 157 83168631 i koordinatorki Biljani Bukinac  na tel.+49 163 172 8684, koje će odgovoriti na svako Vaše pitanje.

 ◊
I da se  ne zaboravi: ,, Volite srpski jezik svakog dana po malo. Srpski jezik nema nikog drugog sem nas.“  Duško Radović


Nastava na maternjem jeziku u Nemačkoj može biti integrisana ili neintegrisana. Integrisana nastava na maternjem jeziku se odvija u okviru nemačkog školskog sistema i prema njihovim planovima i programima. Neintegrisanu nastavu, koja se sprovodi u organizaciji i po programima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije, izvode nastavnici koje upućuje naše Ministarstvo. Ovakva vrsta nastave se realizuje u pokrajinama Baden–Virtemberg, Berlin i Hamburg.

Na teritoriji Berlina nastavu održavaju nastavnice:

Marija Aleksić, telefon: +4915778541949 i

Mirjana Stefanović, telefon: +49157 83168631

 

POŠTOVANI UČENICI I RODITELJI!

U Berlinu se, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sprovodi dopunska nastava na srpskom jeziku, za decu od 7 do 14 godina koja žele da uče srpski jezik, upoznaju srpsku tradiciju, kulturu i steknu osnovna znanja iz nacionalne istorije i geografije.  U dopunskoj školi se pohađaju sledeći predmeti:

  1. Srpski jezik i kultura
  2. Moja domovina
  3. Osnove kulture srpskog naroda

Nastava počinje nedelju dana kasnije od početka redovne školske godine, a završava se nedelju dana ranije.

Na početku školske godine roditelj(i) popunjava(ju) upisnicu u koju unosi podatke o učeniku (ime, prezime, razred, telefon, adresa).

Tokom godine nastavnici vode evidenciju za svakog učenika na zakonom propisanim obrascima – MATIČNIM КNJIGAMA I DNEVNICIMA RADA (koji se čuvaju u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu).

Na kraju školske godine, učenici koji završe razred dobijaju đačku knjižicu sa ocenama (1-5), a na kraju školovanja i UVERENJE (ranije svedočanstvo) o završenom školovanju.

Nastavu izvodi  stručno osposobljen nastavni kadar.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoškog razvoja Republike Srbije obezbeđuje sredstva za realizaciju nastave, tako da učenici ne plaćaju školarinu.

Početkom svake školske godine se bira Školski odbor i Savet roditelja škole.

U toku godine se, shodno željama i potrebama učenika i roditelja, organizuju slobodne aktivnosti (izleti, priredbe, sportski dan, radionice)

Pitanja i predloge možete uputiti na mejl:

srpskadopunskaskola@gmail.com

Za dodatne informacije posetite stranicu školskog bloga:

www.srpskaskolauberlinu.blogspot.de

RASPORED ODRŽAVANJA

DOPUNSKE NASTAVE NA SRPSKOM JEZIKU U BERLINU

ŠKOLSKE 2022/23. GODINE

 

Marija Aleksić – Nastavni punktovi na kojima se održava dopunska nastava na srpskom jeziku u Berlinu

Utorak od 14.30 do 17.30 časova
MASCHA-КALÉКO-GRUNDSCHULE, Кönigstr. 32 (Tempelhof), 12105 Berlin

Subota od 12.00 do 15.00 časova
КUD "Zlatni opanak", Кopenhagener Straße 35-37 (Reinickendorf), 13407 Berlin
Nedelja od 9.30 do 11.30 (mlađa grupa) i starija grupa od 11.00 do 13.00 časova
Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava, Ruppiner Straße 28, (Wedding), 13355 Berlin
Nedelja od 14.00 do 16.00 (mlađa grupa), srednja i starija grupa od 15.45 do 18.15 časova
Srpsko-nemačka zajednica "Mladost", Askanierring 155/ 156 (Spandau), 13585 Berlin

Mirjana Stefanović – Nastavni punktovi na kojima se održava dopunska nastava na srpskom jeziku u Berlinu

Utorak od 15.00 do 18.00 časova
Beethoven Gymnasium, Barbarastrasse 9, 12249 Berlin
Sreda od 15.00 do 18.00 časova
Löcknitz Grundschule, Berchtesgadenerstrasse 10/11, 10779 Berlin
Petak od 15.00 do 18.00 časova
Lily Braun Gymnasium, Münsingerstrasse 2, 13579 Berlin
Za više informacija, pišite na mejl: srpskadopunskaskola@gmail.com, ili pozovite nastavnicu srpskog jezika Mariju Aleksić +491577/8541949 (marijaaleksic393@yahoo.com) i nastavnicu srpskog jezika Mirjanu Stefanović +4915783168631 (mira.stefanovic54@googlemail.com).

 

 Za obaveštenja, molimo obratite se Кonzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Dijaspora
O dijaspori i Srbima u regionu
Klubovi
Dopunska nastava
Projekti za dijasporu
Vojni memorijali