| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Telefon: + 4930 / 895-77-00

Fax:        + 4930 / 825-22-06ele

E-mail: info@botschaft-serbien.de

Lokacija/Mapa

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Od 13.5.2020. godine Konzularno odeljenje Ambasade počinje sa izmenjenim i kontrolisanim režimom rada i prijema stranaka. Za više informacija pogledajte OVDE.

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Taubertstr. 18
14193 Berlin
DEUTSCHLAND

Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima

 


Odgovori na najčešća pitanja  -(pasoši, putni listovi, prijava rodjenja, overe, prijava dece, braka, pribava dokumenata, vojna evidencija, otpusti i dr.)

URAĐENE biometrijske putne isprave (pasoši)

Obaveštavamo da je Republička izborna komisija 11. maja 2020. godine donela rešenje o nastavku izbornih radnji.

Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije će biti održani u nedelju 21. juna 2020. godine.

Državljani R. Srbije mogu podneti zahtev za glasanje u inostranstvu najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za obradu zahteve podnesete do 21,00 čas).

Rešenje i Rokovnik za vršenje izbornih radnji RIK možete pronaći OVDE, a Uputstvo za glasanje OVDE.

 VAŽNO UPOZORENJE – LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.

OBAVEŠTENJE! 

27.05.2020.

Obaveštavamo građane da zbog neradnog dana povodom obeležavanja praznika Duhovi u Nemačkoj,  Konzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Berlinu neće primati stranke u ponedeljak 01. juna 2020.godine.

VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

25.05.2020.

Vlada Srbije je 21. maja donela odluku o otvaranju svih graničkih prelaza Republike Srbije, koji od 22. maja 2020. funkcionišu u uobičajenom režimu.

Za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola - kako za ulazak domaćih, tako i stranih državljana.

Ovim odlukama je prelazak državne granice vraćen u prethodni, uobičajeni režim.

Takođe, umesto do sada obaveznih mera (negativan PCR test na koronavirus i izolacija), putnicima se prilikom pasoške kontrole uručuje pismeno zdravstveno upozorenje sa preporukama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti COVID-19.

Lica kojima je u skladu sa ranije važećim propisima izrečena mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (kućna izolacija), oslobođena su daljeg poštovanja ove mere.

Strani državljani kojima je rok važenja privremenog boravka u Republici Srbiji istekao nakon dana proglašenja vanrednog stanja u Srbiji mogu ući u Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. i zakonito podneti zahtev za produženje privremenog boravka u roku od 30 dana od dana ulaska. Privremeni boravak ove kategorije stranih državljana smatraće se važećim u trenutku njihovog ulaska u Republiku Srbiju, to jest, smatraće se da ti strani državljani, do okončanja postupka po podnetom zahtevu za produženje privremenog boravka, zakonito borave u Srbiji.

OBAVEŠTENJE! 

18.05.2020.

Obaveštavamo građane da zbog neradnog dana povodom obeležavanja praznika Spasovdan u Nemačkoj, Кonzularno odeljenje Ambasade Republike Srbije u Berlinu neće primati stranke u četvrtak, 21. maja 2020.godine.

VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

12.05.2020.

Obaveštavamo građane da će u sredu 13.05.2020.godine, Konzularno odeljenje Ambasade početi sa izmenjenim i kontrolisanim režimom rada i prijema stranaka.

Stranke će se primati svakog radnog dana od 09,00 do 13,00 časova.

1.    Ove nedelje će biti uručivani samo prispeli izrađeni pasoši prema rasporedu koji možete videti OVDE.

2.    Od ponedeljka 18.05.2020. g. počeće prijem zahteva za putne isprave onih stranaka čiji su termini u martu i aprilu otkazani. Sve stranke će biti pozvane telefonom kako bi se utvrdio termin predaje zahteva.

3.    Novi zahtevi za pasoše će biti primani tek po završetku prijema zahteva stranaka čiji su termini otkazani. Termini se mogu zakazivati isključivo putem mejla pasosi@botschaft-serbien.de

4.    Bez zakazanog termina neće biti moguće primati zahteve za pasoš osim u izuzetnim slučajevima koji moraju biti dokumentovani.

5.    Zahteve za putne listove, prijave rođenja, braka, otpuste iz državljanstva i druge konzularne radnje moguće je podnositi svakog radnog dana u toku radnog vremena od 09,00 do 13,00 časova.

6.    Solemnizacija ili sačinjavanje javnobeležničkog zapisa se prethodno mora zakazati putem mejla info@botschaft-serbien.de uz slanje skeniranog punomoćja.

7.    Molimo da se pre dolaska u Ambasadu na sajtu Ambasade u rubrici Odgovori na najčešća pitanja obavestite o proceduri i dokumentaciji koja je neophodna za podnošenje određenog zaheva, kako bi se uštedelo vreme i izbegao ponovni dolazak u Ambasadu.

8.    Svi naši građani koji zbog izmenjenog režima rada Ambasade neće biti u mogućnosti da blagovremeno reše svoja statusna pitanja, mogu nemačkim organima priložiti potvrdu Ambasade koju ćete pronaći OVDE.

S obzirom na razmere i ozbiljnost pandemije izazvane virusom Covid 19, protokol rada i prijema stranaka će se odvijati uz neophodne izmene.

Ističemo najvažnije:

1.    Svaka stranka je obavezna da sve vreme boravka u Ambasadi nosi masku, rukavice i da zbog higijenskih mera ponese sopstvenu hemijsku olovku.

2.    U Ambasadu će moći da uđe samo stranka koja podnosi zahtev. Pratioci koji nisu neophodni biće zamoljeni da ostanu ispred ulaza u Ambasadu.

3.    U prostorije Ambasade će moći da uđu najviše tri osobe koje podnose različite zahteve.

4.    Obavezno je držanje propisanog odstojanja od 2 m od svake osobe koja se nalazi u Ambasadi.

5.    Molimo sve državljane Republike Srbije da se u prvih nekoliko nedelja i dalje uzdržavaju od dolaska u Ambasadu ukoliko zahtev koji treba da podnesu nije hitan i ukoliko trpi odlaganje. To je neophodno kako bi se što je moguće pre nadoknadio zaostatak izazvan prekidom prijema stranaka zbog pandemije virusa Covid 19.

6.    Skrećemo pažnju da zbog pridržavanja mera predostrožnosti možda nećemo biti u mogućnosti da sve stranke koje dođu istoga dana i primimo, jer se ni ispred Ambasade ne sme dozvoliti stvaranje redova. Prioritetni i hitni zahtevi će svakako biti razmotreni.

Potrebno je da se svi pridržavamo preventivnih mera koje su na snazi u pokrajini Berlin, kako bismo sačuvali svoje i zdravlje svojih najbližih.

Zbog toga molimo za razumevanje i strpljenje, a Ambasada ce uložiti maksimalni napor da se svakom zahtevu što je moguće brže i efikasnije izađe u susret.

VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

07.05.2020.

Obaveštavamo građane da će 12. i 14. maja 2020. godine AIR SERBIA realizovati specijalne letove za Beograd, sa poletanjem iz Frankfurta, namenjene repatrijaciji državljana Republike Srbije. 

U Srbiju mogu putovati državljani Republike Srbije i lica koja u Srbiji imaju privremenu ili stalnu dozvolu boravka.

Građani se o svim detaljima specijalnih letova, potrebnoj proceduri i ceni karata mogu informisati OVDE.

KOMERCIJALNI LET FRANKFURT-BEOGRAD

05.05.2020.

Obaveštavamo državljane Republike Srbije da će kompanija Sunexpress realizovati komercijalni let iz Frankfurta za Beograd 16. maja 2020. godine u 12 časova. Karte za ovaj let, broj XG3841, moguće je kupiti preko telefonskih brojeva kompanije Sunexpress: 01806-95 95 90, ukoliko zovete iz Nemačke, i 0090-232-444 07 97. Potrebno je sačekati da se javi operater, nakon teksta govorne sekretarice. Karte je moguće uzeti i putem poziva preko WhatsApp-a na +90 541 444 0797.

Putnici su u obavezi da dođu na aerodrom 2 sata pre poletanja.

Način plaćanja je samo kreditnom karticom.

Putnici koji kupe karte treba da o tome obaveste Generalni konzulat u Frankfurtu putem mejla info@gksrbfra.de,uz obaveznu napomenu da je karta kupljena.

Na taj način će svaki putnik biti evidentiran i unet na spisak putnika za ulazak u Republiku Srbiju.

Obavezni podaci su:

Ime i prezime

Godina života

Pol 

Boravak u inostranstvu (mesto) 

Kontakt telefon

Mejl

Prebivalište u Srbiji

JMBG

Broj pasoša

KOMERCIJALNI LET DISELDORF-BEOGRAD

15.04.2020.

Obaveštavamo državljane Republike Srbije da će kompanija Sunexpress realizovati komercijalni let iz Diseldorfa za Beograd 17. aprila 2020. godine u 12 časova. Karte za ovaj let, broj XG3831, moguće je kupiti preko telefonskih brojeva kompanije Sunexpress: 01806-95 95 90, ukoliko zovete iz Nemačke, i 0090-232-444 07 97. Potrebno je sačekati da se javi operater, nakon teksta govorne sekretarice. Karte je moguće uzeti i putem poziva preko WhatsApp-a na +90 541 444 0797.

Putnici su u obavezi da dođu na aerodrom 2 sata pre poletanja.

Način plaćanja je samo kreditnom karticom.

Putnici koji kupe karte treba da o tome obaveste Generalni konzulat u Diseldorfu putem mejla info@gksrbijedis.de,uz obaveznu napomenu da je karta kupljena.

Na taj način će svaki putnik biti evidentiran i unet na spisak putnika za ulazak u Republiku Srbiju.

Obavezni podaci su:

Ime i prezime

Godina života

Pol 

Boravak u inostranstvu (mesto) 

Kontakt telefon

Mejl

Prebivalište u Srbiji

JMBG

Broj pasoša

 

 

PROCEDURALNE NAPOMENE PRILIKOM EVAKUACIJE NAŠIH DRŽAVLjANA I DOLASKA U REPUBLIKU SRBIJU

07.04.2020.

U vezi sa procesom evakuacije naših državljana i njihovim povratkom u Republiku Srbiju, obaveštavamo o sledećem:

1. Po sletanju aviona na aerodrom „Nikola Tesla“, sprovodi se odgovarajuća procedura od strane sanitarnih inspektora i pripadnika policije. Za obradu podataka oko 150 putnika, koliko se uobičajeno evakuiše jednim letom, potrebno je oko tri sata.

Svi nadležni organi ulažu maskimalne napore da obezbede prihvat naših građana u postojećoj epidemiološkoj situaciji, te se građani mole za razumevanje i strpljenje, kako bi ceo postupak bio okončan u što kraćem roku.

2. Po zaršenoj sanitarnoj proceduri, putnici dolaze na osnovnu graničnu proveru, gde se uvode u posebnu aplikaciju „Samoizolacija“. Događa se da putnici iznose netačne informacije u pogledu adrese prebivališta, što dodatno usporava postupak. Molimo sve naše državljane da u listu, uz tražene podatke, obavezno unesu tačnu adresu na kojoj će boraviti tokom perioda samoizolacije, zbog postupka provere pridržavanja samoizolacije od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i mogućih sankcija ukoliko ne budu pronađeni na datoj adresi.

3. Prilikom ulaska u Republiku Srbiju neophodno je strogo poštovanje Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije. Navedena naredba podrazumeva da kretanje u vreme policijskog časa nije moguće. Prema važećoj odluci, zabranjeno je kretanje svim licima u vremenu od 17 do 05 časova ujutru radnim danima, kao i od 13 časova subotom do 05 časova ujutru ponedeljkom. Licima sa navršenih 65 i više godina života kretanje je zabranjeno svim danima, osim subotom od 04 do 07 časova ujutru.

4. Lica koja ulaze u R.Srbiju preko aerodroma „Nikola Tesla“, posebno ona koja dolaze u vreme policijskog časa, ne treba da organizuju samostalno prevoz od aerodroma do mesta prebivališta. Transfer se obavlja u saradnji sa GSP (za teritoriju grada Beograda), odnosno u saradnji sa transportnim preduzećem „Lasta“ za lica van Beograda. Pomenuta procedura organizaciono traži i grupisanje putnika iz pojedinih delova Srbije, te se i tu građani mole za strpljenje. Samostalni prevoz u vreme policijskog časa nije moguć, uključujući i ranije ostavljanje privatnog vozila na parkingu aerodroma.

5. Za sve putnike koji se evakuišu letovima, obavezno je nošenje zaštitne maske.

Komercijalni let Štutgart-Beograd

03.04.2020.

Obaveštavamo državljane Republike Srbije da će kompanija Sunexpress realizovati komercijalni let iz Štutgarta za Beograd 4. aprila 2020. godine u 14 časova. Karte za ovaj let, broj XG1051, moguće je kupiti po ceni od 150 evra preko telefonskih brojeva kompanije Sunexpress: 01806-95 95 90, ukoliko zovete iz Nemačke, i 0090-232-444 07 97. Karte je moguće uzeti i putem poziva preko Whatsup-a na +90 541 444 0797.

Putnici su u obavezi da dođu na aerodrom 2 sata pre poletanja.

Način plaćanja je samo kreditnom karticom.

Putnici koji kupe karte obavezni su da se jave Ambasadi putem e-mail-a info@botschaft-serbien.de radi upisa na spisak putnika za ulazak u Republiku Srbiju.

Obavezni podaci su:

Ime i prezime

Godina života

Pol

Boravak u inostranstvu (mesto)

Kontakt telefon

Mejl

Prebivalište u Srbiji

JMBG

Broj pasoša

 

OBAVEŠTENJE NEMAČKIH ORGANA O REGULISANJU BORAVKA STRANIH DRŽAVLJANA ZA VREME TRAJANJA MERA OGRANIČENJA USLED PANDEMIJE BOLESTI COVID 19

02.04.2020.

Zbog trenutnih ograničenja u međunarodnom putovanju i povezanih poteškoća za državljane trećih zemalja da napuste teritoriju Savezne Republike Nemačke odnosno teritoriju država članica Šengena na vreme pre isteka perioda bezviznog režima ili važenja vize ili dozvole boravka, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, izgradnje i domovine SR Nemačke sugerisalo je Službama za strance svih saveznih pokrajina da pojednostave postupke regulisanja boravka, na sledeći način:

Opcija 1 (državljani koji moraju imati vizu prilikom prelaska državne granice)

Državljani trećih zemalja kojima nacionalna viza (D- viza) ili neka druga vrsta dozvola boravka ističe treba da podnesu zahtev za produženje dozvole boravka nadležnoj Službi za strance. Već u trenutku podnošenja zahteva prethodni boravak važi dalje sve do trenutka donošenja odluke Službe za strance. Zbog trenutne situacije, zahtev se može podneti putem e-maila. Potrebno je navesti kompletne lične podatke (prezime, devojačko prezime, ime(na), pravopis imena prema nemačkom zakonu, datum rođenja, mesto i opština rođenja, pol, državljanstvo, broj pasoša), vrstu boravka i broj predmeta Službe za strance ukoliko postoji. S obzirom na moguće kontrole, preporučuje se da pored isteklog boravka i putne isrpave/ lične karte, sa sobom nosite i zahtev za produženje boravka u štampanom obliku ili u nekoj drugoj formi.

Produženje šengenskih viza (C- viza) načelno zahteva lično pojavljivanje sa dotične osobe. Kako bi se pojednostavila procedura, vlasnicima šengenskih viza sada se daje mogućnost da Službi za strance pošalju e-mail sa svojim ličnim podacima (prezime, devojačko prezime, ime(na), pravopis imena prema nemačkom zakonu, datum rođenja, mesto i opština rođenja, pol, državljanstvo, broj pasoša) kako bi mogli podneti zahtev za produženje roka za napuštanje zemlje. Službama za strance upućena je molba da odobre velikodušno produženje roka za napuštanje zemlje i da podnosioce zahteva o tome obaveštavaju neformalno pismenim putem. Imajući u vidu moguće kontrole u Nemačkoj ili prilikom napuštanja zemlje, ovo obaveštenje treba nositi uvek sa sobom uz putnu ispravu i vizu.

Kako bi se prevazišle trenutne poteškoće prilikom putovanja u zemlju porekla, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, građevinarstva i domovine takođe ispituje mogućnost donošenja zakonskog propisa kojim bi vlasnici šengenskih viza koje uskoro ističu ili su tek istekle na jedan određeni period bili oslobođeni od posedovanja dozvole boravka. Za sada se ne može predvideti hoće li i kada ovaj propis stupiti na snagu. Do tada, preporučuje se postupanje kao što je opisano gore u slučaju da šengenska viza ističe ili ukoliko napuštanje zemlje trenutno nije moguće.

Opcija 2 (državljani kojima tokom prelaska državnih granica nije potrebna viza)

Građani kojima je dozvoljeno da uđu u Šengenski prostor i borave 90 dana u roku od 180 dana bez vize moraju se uvek vratiti u svoju zemlju porekla nakon isteka roka. Ukoliko ovo nije moguće zbog trenutnih okolnosti, te osobe treba da se obrate nadležnoj Službi za strance u mestu gde borave pre isteka 90 dana da daju svoje lične podatke (prezime, devojačko prezime, ime(na), pravopis imena prema nemačkom zakonu, datum rođenja, mesto i opština rođenja, pol, državljanstvo, broj pasoša), ako je data mogućnost i putem e-maila i da zatraže da se njihov boravak legalizuje. Ovim zahtevom pokreće se fiktivni efekat, što ima za posledicu da se do donošenja odluke od strane Službe za strance, boravak smatra dozvoljenim. Imajući u vidu moguće kontrole u Nemačkoj ili prilikom napuštanja zemlje, ovo obaveštenje treba nositi uvek sa sobom uz putnu ispravu i vizu.

Ovo se takođe odnosi na državljane trećih zemalja iz država navedenih u članu 41 stav 1 Uredbe o boravku stranaca na teritoriji SR Nemačke, koji su ušli u zemlju bez vize u skladu sa ovom uredbom. Ukoliko dotično lice već ima odobrenje Savezne agencije za zapošljavanje i ukoliko je zatražilo dozvolu boravka, može stupiti u radni odnos unutar profesije koja je određena u odobrenju Savezne agencije za zapošljavanje. Ovo se ne odnosi na državljane trećih zemalja iz država navedenih u članu 41 stav 1 Uredbe o boravku stranaca na teritoriji SR Nemačke, koja su ušla bez vize u zemlju, ali još uvek nemaju odobrenje od strane Savezne agencije za zapošljavanje. Ova lica treba da se obrate Saveznoj službi za strance.

U pitanju je vanredna preporuka zbog situacije izazvane pandemijom bolesti COVID 19.

Potrebno je redovno proveravati internet stranicu nadležne Službe za strance.

Donatorski račun za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19

02.04.2020.

Globalna pretnja izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je neophodnost solidarnosti i zajedničke borbe u cilju sprečavanja i kontrole daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu navedeno, obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa svojim sunarodnicima.

 
INFORMACIJA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE KOJI TRENUTNO BORAVE U NEMAČKOJ KAO STUDENTI, NA LEČENjU, POSLOVNO ILI KAO TURISTI
 
 
24.3.2020.
 

U cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID 19 Srbija je zatvorila granice, a vazdušni saobraćaj između Nemačke i Srbije je obustavljen.      

 

Ukoliko neodložno morate da se vratite u Srbiju iz zdravstvenih ili drugih hitnih razloga, molimo da na mejl Ambasade info@botschaft-serbien.de dostavite svoje podatke, kako bismo Vas evidentirali i bili u mogućnosti da Vas kontaktiramo, ukoliko se bude organizovala evakuacija u R. Srbiju. Potrebno je dostaviti: ime, prezime, JMBG, broj pasoša, telefon, razlog boravka u Nemačkoj i adresu u Srbiji i Nemačkoj.      

 

Napominjemo da se državljanima Republike Srbije koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke obavezno određuje mera karantina u trajanju od 28 dana u ustanovi zatvorenog tipa (”Morović”, Šid, Mitrovačko polje, itd). Dakle, obavezna je mera karantina, a ne izolacije u kućnim uslovima.

 

Takođe, državljanima Republike Srbije koji u zemlju dolaze iz drugih država koje nisu na gorenavedenom spisku određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 28 dana (izolacija u kućnim uslovima).

 

ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANjU SVIH GRANIČNIH PRELAZA
 
20.3.2020.
 
Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama, od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova.
 
 
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENjU LIČNIH DOKUMENATA
 
20.3.2020.
 
Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije 16. marta 2020. godine donela Odluku o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.
 
1. Sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i oružni list) kojima je istekao ili istekne rok važenja smatraće se važećim za vreme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja.
 
2. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.
 
3. Registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila.
 

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

KOJI SU SE TURISTIČKI ZATEKLI U BERLINU!

20.3.2020.

Služba za strance grada Berlina obaveštava da turisti koji su se zatekli u Berlinu moraju da napuste zemlju u roku od 90 dana, ali ukoliko zbog zabrane izlaska ili ukidanja letova ne mogu to da učine, neće imati problema, jer je u pitanju vanredna situacija.

Od ponedeljka, 23.03.2020. godine, turisti koji su se zatekli u Berlinu mogu se javiti Dežurnoj službi za hitne slučajeve, podneti molbu i odštampati potvrdu preko Internet stranice Službe za strance, koja bi trebalo da bude ažurirana od 23. marta:

https://www.berlin.de/einwanderung/aufenthalt/befristet/

Službi za strance se možete obratiti i na sledeće brojeve telefona: 90269-5507 i 90269-5505.

 

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

U VEZI SA VIRUSOM COVID 19

18.3.2020.

Od pojave virusa Covid 19 u svetu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić dao je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u svetu da pomoć i zaštita naših građana u ugroženim područjima mora da predstavlja prioritet u njihovom radu.    

MSP je na sve raspoložive načine (posredstvom DKP, SPC, glasila dijaspore i dr.) distribuirao u inostranstvu Preporuku Vlade Republike Srbije da državljani Republike Srbije, koji borave u inostranstvu, do daljeg odlože sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna.  

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova je svakodnevno u kontaktu sa svojim kolegama ministrima spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, sa kojima nastoji da na najbrži način pronađe rešenja za mnogobrojne probleme koji nastaju usled restriktivnih mera koje zemlje donose kako bi se zaštitile od virusa, a najveći broj problema odnosi se na ograničenje prevoza putnika i transporta robe.    

Odlukom prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića formiran je Krizni štab u MSP u cilju pružanja pomoći našim građanima u inostranstvu.  

Sva DKP Republike Srbije u ovom trenutku u svetu pružaju konzularnu pomoć našim građanima, uprkos teškim uslovima sa kojim se suočavaju u radu. Nakon uvođenja restriktivnih mera većine stranih država, državljani Republike Srbije, u velikom broju zatečeni su na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Republiku Srbiju. Reč je o građanima koje u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima i sl. Sva DKP ulažu maksimalne napore da se reše problemi naših građana i organizuje njihov povratak ukoliko je to neophodno. Ujedno, Ministarstvo spoljnih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju maju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji.    

Od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, 15. marta 2020. godine, Ministarstvo spoljnih poslova je angažovano i na pomoći stranim državljanima (i njihovim DKP) koje je mera zabrane ulaska/tranzita u Republiku Srbiju zatekla na putu ka matičnoj državi ili na samoj granici Republike Srbije.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

17.03.2020.

Vlada Republike Srbije je 17.03.2020. godine donela odluku o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, raspisanih za 26. april 2020.g.

Izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izborne radnje, nastaviće se u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.

VAŽNO!

16.3.2020.

Ambasada ponavlja preporuku državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Srbiju koja nisu neophodna, odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja ili područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

15.03.2020.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 15.03.2020.g. donela odluku da se, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije,  stranim državljanima privremeno zabrani ulazak u R. Srbiju.

Državljani R. Srbije i strani državljani koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji koji dolaze iz Švajcarske Кonfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Кraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.
 
Državljanima R. Srbije i akreditovanim članovima osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovima njihovih porodica, a koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novi Corona virusom SARS-Co-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).
 
Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije
, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Nemačka, Austrija, Švajcarska).
 
Ove mere se neće primenjivati na:
 
1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;
 
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R. Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
 
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
 
4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
 
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
 
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem;
 
7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
 
8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji."
 
Odluka je stupila na snagu 15.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.

 Spisak privremeno zatvorenih graničnih prelaza možete pronaći OVDE.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

14.3.2020.

 

Poštovani građani, 

 

Zbog izbijanja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19 i sprečavanja njenog daljeg širenja, prinuđeni smo da privremeno obustavimo prijem zahteva za pasoše i izdavanje urađenih pasoša. 

 

Molimo sve građane koji su imali zakazane termine ili im je pasoš u međuvremenu urađen, da se privremeno uzdrže od dolaska u Ambasadu. 

 

O povratku na redovan režim funkcionisanja Konzularnog odeljenja Ambasade svi građani sa zakazanim terminima biće obavešteni tako što će na sajtu Ambasade biti postavljen spisak sa tačnim datumom i vremenom dolaska svake stranke. Svi građani sa već zakazanim terminima će imati prednost.

 

Ukoliko Vam je pasoš neophodan radi neodložnog putovanja ili lečenja ili ukoliko je u pitanju neki drugi hitan slučaj, molimo da nas o tome prethodno obavestite putem telefona 030 895 770 245, kako bismo se dogovorili o daljim koracima.

 

Zahvaljujemo na razumevanju.

 

Ambasada Republike Srbije

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

13.3.2020.

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Konzularno odeljenje Ambasade će od 13.03.2020.g. do daljeg primati samo hitne i neodložne zahteve stranaka (izdavanje pasoša ili putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih ili poslovnih razloga, zbog smrtnog lučaja ili iz nekog drugog opravdanog razloga). Mole se građani da ne dolaze u Ambasadu, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla info@botschaft-serbien.de ili na broj telefona 030 895 770 245. 

Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani će biti obavešteni putem internet stranice Ambasade.

O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu:

Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i 

Ministarstva zdravlja Republike Srbije: https://covid19.gov.rs/

Informaciju o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju možete naći na: 

 https://covid19.rs/algoritam1/

 https://covid19.rs/algoritam2/

Svi državljani R. Srbije koji žele da se prijave za parlamentarne izbore 26.04.2020. godine, mogu to i nadalje činiti putem pošte-adresa: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin, putem faksa: + 4930 / 825-22-06 i putem mejla:izbori@botschaft-serbien.de 

Molimo da redovno pratite sva obaveštenja Ambasade i Vlade Republike Srbije.

OGLAS ZA RADNO MESTO U AMBASADI

Informacija o konkursima za sufinansiranje projekata (9. april 2020.)

Obaveštavamo sve zainteresovane građane i udruženja da je u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije doneta odlulka da se konkursi za sufinansiranje projekata koji svoji kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore ponište i da se raspišu novi.

Novi konkursi će biti raspisani po prestanku vanrednog stanja u Republici Srbiji.

Finansijski vodič za povratnike u Republiku Srbiju

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike kako bi unapredila informisanost naših građana koji žele da se vrate u Srbiju. U vodiču se na jednom mestu nalaze informacije o deviznim propisima i poslovanju koje su značajne za povratak naših građana i njihovu bržu integraciju.

Finansijskom vodiču se može pristupiti putem linka:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf


 
Razlozi za ulaganje u Srbiju!

ZA VIŠE INFORMACIJA POGLEDAJTE - BROŠURU


Obaveštenje

“Termini za podnošenje zahteva za nove biometrijske putne isprave (pasoše) se zakazuju kod operatera putem telefonskog broja 030/895 77 0 230 svakog radnog dana od 09.00 do 13.00 časova. “


 
 
SRBIJA U FOKUSU "NEDELJE EVROPE" UNIVERZITETA U REGENSBURGU

06.05.2020.

Centar Istok-Zapad Univerziteta u Regensburgu, "Das Europaeum", u maju tradicionalno organizuje Nedelju Evrope. Ovogodišnja Nedelja Evrope, koja se zbog aktuelne situacije organizuje samo u digitalnom formatu od 4. do 17. maja, posvećena je Srbiji. Program pod nazivom "Poznajete li Srbiju", preko veb sajta www.europaeum.de nudi studentima i svim zainteresovanima brojne informacije o Srbiji, njenoj istoriji, kulturi, književnosti, likovnoj umetnosti, prirodnim lepotama, društvu i građanima, kao i o čuvenoj srpskoj kuhinji.

U svom pozdravnom govoru ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković je izrazila zadovoljstvo što se Srbija, kao deo Evrope i njenih zajedničkih vrednosti, kulture, privrede i društva, ove godine nalazi u fokusu Nedelje Evrope. Poželevši svim učesnicima mnogo radosti i zadovoljstva na njihovom virtuelnom putu kroz Srbiju, iznela je uverenje da će nas ono zbližiti, jer se samo kroz zajedništvo i bolje međusobno poznavanje mogu otkloniti mnoge predrasude i podstaći zajednički interesi.


Digitalna kultura

23.03.2020.

Dragi sunarodnici,

Uz zahvalnost što poštujete neophodne mere za prevenciju širenja virusa COVID-19, želimo da sa Vama podelimo virtualni kulturni sadržaj koji je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i koji je dostupan na sledećim linkovima:

Virtuelne ture kroz kulturne sadržaje,

Digitalna solidarnost,

Vodič kroz kulturno nasleđe Srbije.

Sa nadom da će Vam digitalna kulturna ponuda olakšati boravak kod kuće za vreme krize, želimo Vama i Vašim porodicama odlično zdravlje i svako dobro!


IZBORI 2020 - Uputstvo za glasanje

КO IMA BIRAČКO PRAVO U INOSTRANSTVU

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u Republici Srbiji.
•  Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

КAКO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

•  Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu samo ako je  upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
•  Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu:
https://upit.birackispisak.gov.rs
•  Provera se može obaviti i u prostorijama Ambasade prilikom podnošenja zahteva za glasanje.
• Ukoliko niste upisani u birački spisak, Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.
• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

DO КADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za obradu zahteve podnesete do 21,00)

КAКO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• putem pošte-adresa: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin
• putem faksa br.  + 4930 / 825-22-06
• putem mejla: izbori@botschaft-serbien.de
• i lično u Ambasadi

OBAVEŠTAVANJE BIRAČA

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.

Obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije za birače koji imaju boravište u inostranstvu možete videti OVDE.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova