| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova (sredom i od 15:00 do 18:00 časova)

Praznici

Adresa
Taubertstr. 18
14193 Berlin
DEUTSCHLAND

Telefon: + 4930 / 895-77-00 Lokacija/Mapa
Fax:        + 4930 / 825-22-06elefon: Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli
E-mail: info@botschaft-serbien.de Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima
Veb sajt: http://www.berlin.mfa.gov.rs
Najčešće konzularne radnje u Ambasadi

 


 
Obaveštenje

18.03.2019

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i matične države i dijaspore.

Кonkurs je otvoren do 01.aprila 2019.godine.

Sve inforamcije o konkursima i proceduri za prijavljivanje mogu se pronaći na linku:

http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Obaveštenje

27.02.2019

Ako ste zaposleni ili ste bili zaposleni u Srbiji ili Nemačkoj, možete se obratiti stručnjacima koji će na "Internacionalnim danima razgovora" davati savete iz oblasti socijalnog osiguranja.

Savetovanje će se održati u Berlinu na adresi Fehrbelliner Platz 5, 10707 Berlin, 19.marta 2019.godine od 09,00 do 18,00 časova i 20.marta 2019. godine od 08.30 do 16,00 časova.

Ukoliko želite da posetite "Internacionalne dane razgovora", potrebno je da ponesete svoju dokumentaciju o osiguranju i ličnu kartu ili pasoš. Savetovanje je besplatno i odvija se na nemačkom i srpskom jeziku.


 
 
Odluka o ukidanju viza za ulazak u R. Srbiju za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau

25.01.2019

Vlada R. Srbije je donela odluku o ukidanju viza za državljane Federacije S.Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša koji mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do 90 dana od datuma ulaska u R. Srbiju u periodu od 180 dana.

Odluka je stupila na snagu 25.01.2019. godine.


Putujući filmski festival u Berlinu - veče posvećeno Srbiji (1. decembar 2018.)

U bioskopu Il Kino u Berlinu je 1. decembra 2018, u okviru Putujućeg filmskog festivala (Travelling Film Festival), održano veče posvećeno Srbiji, čiji je centralni deo bila projekcija filma "Kozje uši" (2017, rež. Marko Kostić).

Festival, koji organizuje agencija za odnose sa javnošću Berlin Italian Communication zajedno sa partnerima - u ovom slučaju Ambasadom Srbije u Berlinu - traje pet dana (28. novembar - 2. decembar), a svako veče je zamišljeno kao predstavljanje filmskog stvaralaštva i kuhinje neke zemlje ili regiona. Ove godine, berlinskoj publici su se, pored Srbije, predstavili i Hrvatska, UAE, Moldavija i Sardinija.

Veče posvećeno srpskom filmu otvorio je amb. Dušan Crnogorčević, koji je govorio o dugoj tradiciji srpske kinematografije i njenom doprinosu evropskoj i svetskoj filmskoj baštini.

Nakon projekcije, organizovan je prijem sa srpskim specijalitetima i prezentacijom turističke ponude Srbije.

Sve fotografije: Berlin Italian Communication


Kultura sećanja u Nemačkoj i Srbiji - razgovor povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata

U Berlinu je 22. novembra 2018, u zajedničkoj organizaciji Ambasade Srbije i Nemačkog saveza za ratne memorijale (Volksbund) održan skup pod nazivom "100 godina od završetka Prvog svetskog rata - razgovor o kulturi sećanja u Nemačkoj i Srbiji".

Uvodnu reč na skupu održao je ambasador Srbije dr Dušan Crnogorčević, koji je između ostalog istakao da je Srbija kraj rata 1918. godine dočekala kao pobednica, ali da je za tu pobedu platila strašnu ljudsku cenu - preko 1,2 miliona žrtava, odnosno 28% predratnog stanovništva.

Razmere tragedije koju je rat doneo Srbiji, Nemačkoj ali i čitavoj Evropi, podsećaju koliko je očuvanje mira ozbiljan zadatak, koji nikada ne treba shvatiti olako. Osim toga, ambasador je preneo da je Srbija u 2018. godini usvojila Zakon o memorijalima, kao i Sporazum o zaštiti ratnih memorijala sa Nemačkom.

Centralni deo skupa bila je diskusija istoričara dr Darija Vidojkovića i prof. dr. Volfganga Hepkena o kulturi sećanja na Prvi svetski rat od 1918. godine do danas. Naglašeno je da postoji pluralitet sećanja na Prvi svetski rat, te da kroz dijalog ne treba tražiti elemente koji razdvajaju poglede na taj period, već koji ih spajaju.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova