| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

Telefon: + 4930 / 895-77-00

Fax:        + 4930 / 825-22-06ele

 

E-mail: info@botschaft-serbien.de

Adresa: Taubertstr. 18, 14193 Berlin

Praznici


ZAKAZIVANJE TERMINA ZA KONZULARNE USLUGE - RUBRIKA „eKonzulat“


 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova

Konzularno odeljenje (prijem stranaka):
09:00 - 13:00 časova *osim na dan državnih i verskih praznika R. Srbije i SR Nemačke

KONZULARNE USLUGE - PASOŠI, PUTNI LISTOVI, OVERE I DRUGE KONZULARNE RADNJE

LISTA URADJENIH BIOMETRIJSKIH PUTNIH ISPRAVA

 

PLAĆANJE EC-КARTICAMA (Electronic Cash Кarte)

Obaveštavamo građane da se od 01. februara 2021. godine plaćanje svih konzularnih usluga u Ambasadi obavlja isključivo EC - karticama (plaćanje kreditnom karticom nije moguće).

 

 

 

Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima

Poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić raspisao je javni poziv za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore.

Predlog za dodelu nacionalnih priznanja u SR Nemačkoj mogu podneti:

-Organizacije dijaspore;

-Udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti, usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja;

-Crkve i verske zajednice


 

Кompletan uvid u raspisani javni poziv možete izvršiti na sledećem linku:

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

 


 


 
_

  
 
Otvorena izložba „Vuk i Nemci“ na Univerzitetu u Hamburgu

10.11.2022.

Na Univerzitetu u Hamburgu je 10. novembra o.g. otvorena izložba „Vuk i Nemci“, koju organizuju Ambasada Republike Srbije u Berlinu i „Vukova zadužbina“.

Izložba, koju je na inicijativu ambasadora Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežane Janković sačinila „Vukova zadužbina“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture R.Srbije, predstavlja svojevrsno svedočanstvo o saradnji Vuka Stefanovića Кaradžića sa znamenitim Nemcima poput Getea, Šilera, braće Grim i drugih, kao i o vremenu koje je pre gotovo 200 godina proveo u Nemačkoj.

Na svečanom otvaranju na Univerzitetu u Hamburgu, u ime ove institucije prisutnima se obratio prof. dr Robert Hodel, direktor Instituta za slavistiku, koji je ukazao na značaj prevodilačkog opusa Getea, Jakoba Grima i čitave plejade prevodilaca koji su došli posle njih za upoznavanje nemačke i evropske javnosti sa srpskom i južnoslovenskom narodnom književnošću.

Ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković je, obraćajući se prisutnima, istakla da je saradnja Vuka Кaradžića sa velikanima nemačke kulture pre čitava dva veka rezultirala duhovnim i kulturnim prožimanjem naših naroda, obogativši nemački kulturni prostor znatiželjom i interesovanjem za srpsku narodnu književnost. Ona je rekla da su Ambasada Srbije u Berlinu i „Vukova zadužbina“ ovom izložbom želele da približe publici, kako onoj u Nemačkoj, tako i onoj u Srbiji, činjenicu da ispod taloga istorije i teških momenata, kojima su povremeno obeleženi srpsko-nemački odnosi, postoji jedna ovakva riznica međusobnog razumevanja, uvažavanja i želje za boljim upoznavanjem.

U ime „Vukove zadužbine“, publici u Hamburgu obratio se prof. dr Boško Suvajdžić, jedan od koautora izložbe i predsednik Upravnog odbora „Vukove zadužbine“. Upoznavši prisutne sa procesom nastajanja izložbe, prof. Suvajdžić je proveo publiku kroz najvažnija mesta, likove i događaje koji su obeležili Vukovu saradnju sa intelektualnom elitom Nemačke u 19 veku. Prof. Suvajdžić je naglasio da je Vukova saradnja sa nemačkim piscima, filozofima i istoričarima tog doba rađala plodove i generacijama kasnije, stvarajući prvu podlogu za plodonosan prevodilački rad i upoznavanje nemačke javnosti sa srpskom književnošću.

Gost na otvaranju bila je i dr Jasmina Mitrović Marić, ambasador Republike Srbije u Кraljevini Danskoj, koja je publiku upoznala sa Vukovim kontaktima i sa danskim piscima tog doba, ilustrujući uticaj i domete Vukovog rada među intelektualnom elitom ondašnje Evrope.

Među mnogobrojnim posetiocima, otvaranju izložbe prisustvovali su profesori i studenti slavistike Univerziteta u Hamburgu, predstavnici nemačkih kulturnih i obrazovnih institucija, među kojima je bila i dr Olga Elermajer Životić, istaknuti slavista i docent u penziji Univerziteta u Hamburgu. Takođe, otvaranju je prisustvovala i generalni konzul u Hamburgu Nataša Rašević, a odazvali su se i brojni ugledni predstavnici srpske dijaspore, među kojima su bili i čuveni lekar prof. dr Nadežda Basara, predstavnici društava „Nikola Tesla“ i „Mladost“ iz Hamburga, Srpskog kulturnog centra iz Bremena, sveštenici iz crkvene opštine u Hamburgu, nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku iz Hamburga i Bremena i mnogi drugi.

Otvaranje izložbe u Hamburgu je podržalo nemačko Društvo za Jugoistočnu Evropu  (Südosteuropa - Gesellschaft).

Izložba će se na Univerzitetu u Hamburgu prikazivati do 10. decembra 2022. godine, nakon čega se seli u druge kulturne i univerzitetske  centre u Nemačkoj, kao što su Berlin, Jena, Hale i drugi.


Dodela nagrada učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Nemačkoj za najbolje radove napisane u okviru konkursa „Srpski jezik, čuvar našeg identiteta“

5.11.2022.

U Ambasadi je 05. novembra održana svečanost povodom dodele nagrada učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Saveznoj Republici Nemačkoj za najbolje radove napisane u okviru literarnog konkursa „Srpski jezik, čuvar našeg identiteta“. Ovaj konkurs je, na inicijativu ambasadorke dr Snežane Janković, realizovan drugu godinu za redom u Ambasadi u Berlinu.

Na konkursu je učestvovalo 56 učenika od 1. do 8. razreda osnovne škole iz svih delova Nemačke, od kojih je nagrađeno njih 12. Najbolji radovi nagrađeni su zahvalnicama i knjigama naših čuvenih pisaca koje je obezbedila Ambasada, dok je ostaloj deci Ambasada dodelila prigodne pohvalnice za učešće.

Cilj konkursa je bio da kod naše dece koja su rođena, rastu i školuju se u Nemačkoj, podstaknemo razmišljanja o tome zašto je bitno da neguju znanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Obraćajući se prisutnima, ambasadorka dr Snežana Janković je, između ostalog, istakla da je zajednički zadatak Ambasade i Dopunske škole na srpskom jeziku da kod naše dece u rasejanju neguju srpski jezik i ćirilično pismo, čuvajući na taj način i njihov identitet i svest o korenima. Zahvalila se roditeljima, koji pored brojnih obaveza značajno doprinose radu dopunskih škola u Nemačkoj i izdvajaju vreme kako bi njihova deca redovno pohađala nastavu srpskog jezika.

Svečanosti u Ambasadi su prisustvovali nagrađeni učenici iz Berlina, Hamburga, Frankfurta na Majni i Minhena, njihovi roditelji i nastavnici, kao i koordinator Dopunske škole za srpski jezik u Nemačkoj Biljana Bukinac.


Intervju ambasadora Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežane Janković za „Rozhlad“, kulturni časopis Lužičkih Srba

4.11.2022.

Ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković je dala intervju za „Rozhlad“, kulturni časopis Lužičkih Srba iz Baucena, koji je objavljen u najnovijem izdanju ovog časopisa. U intervjuu je istakla da su Srbi u kulturološkom pogledu veoma bliski i istorijski povezani sa Lužičkim Srbima, ali da većina naših građana do sada nije imala prilike da se podrobnije upozna sa kulturom Lužičkih Srba. Stoga smatra veoma bitnim da interesovanje za naše bolje međusobno upoznavanje i te kako postoji, kao dobar temelj na kojem možemo da gradimo bliže odnose.

Imajući u vidu izrazitu kulturološku bliskost, koja se ogleda i u jeziku, običajima i nošnji, ambasadorka Janković je istakla da bi bilo dobro da obe strane načine ozbiljniji napor da jedni druge bolje upoznamo, između ostalog i kroz saradnju naših kulturnih i obrazovnih institucija. Svoje interesovanje za saradnju sa Lužičkim Srbima objasnila je osećajem velike bliskosti u jezičkom i kulturološkom smislu, ali i činjenicom da uprkos tome do sada nije bilo mnogo kontakata između naših naroda. Prostor za saradnju vidi u brojnim oblastima, od prosvete, nauke i kulture pa do ekonomije, istakavši da je posebno važno pre svega se fokusirati na kulturnu saradnju, koja nam pruža priliku da se bolje upoznamo i uvidimo sve sličnosti koje nas povezuju.

Ambasadorka Snežana Janković se osvrnula i na svoju posetu Donjoj Lužici  u maju ove godine, ocenivši je izuzetno uspešnom. Naglasila je da je to bio samo prvi korak ka uspostavljanju saradnje sa Lužičkim Srbima i izrazila nadu da će imati prilike da poseti i druge regione u kojima žive Lužički Srbi i da će iz tih kontakata proizaći obostrano korisna, duhovno obogaćujuća saradnja dvaju bliskih naroda, Srba i Lužičkih Srba.

Intervju možete pogledati OVDE.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova