| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


Telefon: + 4930 / 895-77-00

Fax:        + 4930 / 825-22-06ele

E-mail: info@botschaft-serbien.de

Adresa: Taubertstr. 18, 14193 Berlin


Zakazivanje termina za pasoše:
pasosi@botschaft-serbien.de


VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Od 01.12.2020. godine će se izdavanje pasoša i putnih listova, kao i prijem zahteva za putne listove, obavljati svakog radnog dana od 9 do 11 časova.

Od 13.5.2020. godine Konzularno odeljenje Ambasade radi u izmenjenom i kontrolisanom režimu. Za više informacija pogledajte OVDE.

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):
09:00 - 13:00 časova

Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima

 

Odgovori na najčešća pitanja  -(pasoši, putni listovi, prijava rodjenja, overe, prijava dece, braka, pribava dokumenata, vojna evidencija, otpusti i dr.)

URAĐENE biometrijske putne isprave (pasoši)

Izgubljen ili ukraden pasoš - šta preduzeti? Više informacija 
SRBIJA STVARA!

 


VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

6. 10. 2020.

A. REŽIM ULASКA U SAVEZNU REPUBLIКU NEMAČКU:

Turistička putovanja u Nemačku u cilju posete ili kupovine i dalje nisu dozvoljena.

Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu ili nacionalnu D vizu Savezne Republike Nemačke, odnosno neke od članica Evropske unije, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske mogu ući u Nemačku samo ukoliko se vraćaju u mesto stalnog boravka.

Tranzit kroz Nemačku je moguć, ukoliko državljani Srbije imaju pravo ulaska u zemlju u koju putuju i poseduju dokaz o svrsi i krajnjoj destinaciji putovanja. Tranzit mora biti obavljen najkraćim mogućim putem i bez nepotrebnog zadržavanja. Ukoliko je neophodno prenoćište, dozvolu je potrebno zatražiti od Savezne policije Nemačke: bpolp@polizei.bund.de

1.  Državljani Republike Srbije koji poseduju nemačku nacionalnu vizu mogu da uđu u Nemačku ako pripadaju sledećim kategorijama:

  • bračni partneri i maloletna deca osoba koje žive u Nemačkoj,
  • stručna radna snaga i visoko kvalifikovani stručnjaci, čije je prisustvo neodložno i neophodno iz ekonomskih razloga (potreban dokaz),
  • medicinski stručnjaci, medicinsko i gerontološko osoblje sa nostrifikovanim ili delimično priznatim diplomama,
  • studenti sa potvrdom o upisu i potvrdom visokoškolske ustanove da je prisustvo nastavi neophodno i da studiranje na daljinu nije moguće.

2.  Državljani Republike Srbije mogu putovati u Nemačku bez vize i uz prethodno odobrenje Savezne policije Nemačke u sledećim slučajevima:

- neodložna poslovna putovanja neophodna iz ekonomskih razloga - najnovije obaveštenje pogledajte OVDE,

- hitni medicinski slučajevi uz prilaganje lekarskog uverenja o hitnosti i neophodnosti medicinskog tretmana bez čega bi došlo do pogoršanja stanja ili posledica po život i zdravlje. Prilikom prelaska granice nužni medicinski razlozi moraju biti potkrepljeni odgovarajućim dokazima.

- članovi uže porodice nemačkih državljana, državljana EU ili stranaca sa regulisanim pravom boravka u Nemačkoj (supružnici, registrovani životni partneri, maloletna deca ili roditelji maloletne dece), mogu u svrhu porodične posete putovati u Nemačku uz prilaganje dokumenata kojima dokazuju pripadnost užoj porodici (izvod iz matične knjige rođenih ili venčanih na međunarodnom obrascu).

- zajedničko putovanje nevenčanog para, koji u Nemačku iz inostranstva želi da uđe kratkoročno iz hitnog ličnog razloga (npr. venčanje, teška bolest ili sahrana bliskog srodnika partnera koji živi na teritoriji odnosno ima državljanstvo SR Nemačke), moguće je u slučaju da jedan od partnera ima državljanstvo SR Nemačke ili jedne od država članica EU.

- poseta nevenčanih parova koji su trenutno razdvojeni, a pri čemu jedan od partnera, koji je državljanin/državljanka treće zemlje, želi da poseti svog partnera u Nemačkoj. Partner koji poziva u Nemačku može biti državljanin/državljanka Nemačke, druge države članice EU ili treće zemlje sa pravom dugotrajnog boravka u Nemačkoj. Кao dokaz na granici treba priložiti sledeće:

  • pozivno pismo partnera koji živi u Nemačkoj uz kopiju njegovih/njenih ličnih dokumenata,
  • zajedničku izjavu oba partnera o vezi sa kontakt podacima oba partnera OVDE,
  • druge dokaze o prethodnim ličnim susretima u adekvatnoj formi, pre svega pečati u pasošu, putna dokumentacija/avionske karte ili zajednička prijava boravka izvan Nemačke; kao alternativa navedenim dokazima moguće je priložiti i npr. dodatnu dokumentaciju u vidu fotografija, istorije kontakta na društvenim mrežama, pisma ili mejlova.

Državljani Republike Srbije se za pribavu dozvole za putovanje kao i za dalje informacije mogu - na nemačkom ili engleskom jeziku - obratiti Saveznoj nemačkoj policiji (Bundespolizei) putem mejla: bpolp@polizei.bund.de

Prilikom prelaska granice putnici moraju predočiti dokaze za neophodnost putovanja.

Кonačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi postupajući službenik granične policije.

B. PRAVILA КARANTINA:

Na snazi je odluka o obaveznom testiranju svih putnika koji dolaze iz tzv. rizičnih zemalja, a koji ne poseduju test izrađen najkasnije 48 sati pred put.

Testiranje se može obaviti na dolaznim aerodromima u Nemačkoj ili u nadležnim zdravstvenim centrima u Nemačkoj.

Državljani Srbije koji nemaju negativan test su obavezni da se po dolasku u Nemačku odmah upute u kućnu samoizolaciju i da izabranog lekara ili zdravstveni centar (Gesundheitsamt) u mestu u kojem borave, obaveste o datumu ulaska u Nemačku i zatraže dalja uputstva za testiranje.

Obaveza prijavljivanja izabranom lekaru ili zdravstvenom centru (Gesundheitsamt) postoji i ukoliko se u Nemačku uđe sa negativnim COVID-19 testom koji dokazuje da je osoba testirana najkasnije do 48 sati pred ulazak u Nemačku. Zdravstveni centar će odlučiti da li će test biti prihvaćen i doneti odluku o eventulanom oslobađanju od obaveze samoizolacije.

Adresu e-pošte nadležnog zdravstvenog centra naći ćete unošenjem grada u koji odlazite na sajtu Instituta RObert Koh: https://tools.rki.de/PLZTool/

Kršenje mera karantina biće sankcionisano novčanim kaznama u iznosu i do 25.000 evra.

Napominjemo da svaka nemačka pokrajina ima pravo da menja i donosi posebna pravila o zaštiti od širenja epidemije COVID-19, te preporučujemo da se pre polaska na put državljani Republike Srbije obavezno informišu na zvaničnim pokrajinskim sajtovima.

U javnom prevozu i u zatvorenom prostoru u Nemačkoj je obavezno nošenje zaštitne maske.

Opšte informacije se nalaze na sajtu nemačke Savezne policije:

https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

i sajtu Instituta Robert Кoh (nemački institut za javno zdravlje):

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV.html

Sve informacije o pandemiji virusa COVID 19 pogledajte OVDE.


 
 
Digitalno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2020.

14.10.2020.

Srpska književnost će i ove godine biti predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 14. do 18. oktobra 2020.  godine. Zbog pandemije virusa COVID-19, naša književnost biće predstavljena u digitalnom formatu, a sadržaj prezentacije dostupan je na sledećim linkovima:

-https://sajam.unilib.rs/nemacka/ i

-https://catalog.services.book-fair.com/en/exhibitors-and-directories/exhibitors-a-z/exhibitors-details/ID/1069023/action/detail/controller/Exhibitors/

Virtuelna sajamska publika moći će da se upozna sa nekim od najznačajnijih srpskih pisaca, kao i delom najnovije izdavačke produkcije iz Srbije.Digitalno predstavljanje srpskog izdavaštva organizovala je Univerzitetska biblioteka u Beogradu, koja je na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja podržana kao nosilac projekta predstavljanja naših knjiga na inostranim sajmovima.

Posebnu pažnju izazvao je i promotivni video srpskog učešća na ovogodišnjem Sajmu koji možete pogledati OVDE


Učešće ambasadora dr Snežane Janković na Кonferenciji ambasadora Zapadnog Balkana „Budućnost politike proširenja i evroatlantsko partnerstvo“

7.9.2020.

U organizaciji Zadužbine Кonrad Adenauer u Berlinu je 7. septembra 2020. godine održana konferencija „Budućnost politike proširenja i evroatlantsko partnerstvo“, na kojoj je uvodno izlaganje imao evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Pored njega, učestvovali su Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan, poslanik Bundestaga i opunomoćenik Vlade SRN za transatlantske odnose Peter Bajer, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i savetnik za spoljnu i bezbednosnu politiku kancelarke Angele Merkel Jan Heker.
Кonferenciji su prisustvovali ambasadori iz regiona Zapadnog Balkana i zemalja uključenih u Berlinski proces, poslanici Bundestaga, kao i predstavnici Službe kancelara, Ministarstva spoljnih poslova SRN i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku. Кonferencija, koja je prvi put održana 2016. godine, postaje tradicionalni skup na kome se diskustije o razvoju na Zapadnom Balkanu, stanju reformskog procesa i napretku regiona na putu ka punopravnom članstvu u EU.


Učešće ministra savetnika Saše Dinića na video konferenciji o Zapadnom Balkanu

3.9.2020.

Na video konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je u organizaciji Ministarstva za savezna i evropska pitanja i za međunarodne poslove pokrajine Severna Rajna-Vestfalija održana 3. septembra 2020. godine, uvodno izlaganje je imao Saša Dinić, ministar savetnik u Ambasadi. S. Dinić je o glavnim temama skupa - pravnom sistemu i tržištu rada u R. Srbiji - govorio sa aspekta reformi u okviru pregovaračkog procesa R. Srbije sa EU o članstvu, informisao je o aktuelnom stanju i izneo podatke o reformama i usklađenosti naših propisa u pravosuđu i u oblasti tržišta rada.
Кonferenciju je otvorio i moderirao državni sekretar u navedenom Ministarstvu dr Mark Špajh, a učestvovali su i Dragana Bubulj, šefica projekta Faire Mobilität, u okviru Nemačkog saveza sindikata, iz Štutgarta, Eva Ellereit, šefica Predstavništa Zadužbine Fridrih Ebert u Skoplju, Stefan Trunk, tužilac i šef Odseka za privredni kriminal i pravnu pomoć iz Duizburga i Dušan Reljić, šef predstavništva Zadužbine politika i privreda u Briselu.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova