| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


Telefon: + 4930 / 895-77-00

Fax:        + 4930 / 825-22-06ele

E-mail: info@botschaft-serbien.de


Zakazivanje termina za pasoše:
pasosi@botschaft-serbien.de


Lokacija/Mapa

Konzularna nadležnost

Počasni konzuli

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Od 13.5.2020. godine Konzularno odeljenje Ambasade radi u izmenjenom i kontrolisanom režimu. Za više informacija pogledajte OVDE.

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):
09:00 - 13:00 časova

Adresa
Taubertstr. 18
14193 Berlin
DEUTSCHLAND

Praznici

Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima


OGLAS ZA RADNO MESTO U AMBASADI

 

Odgovori na najčešća pitanja  -(pasoši, putni listovi, prijava rodjenja, overe, prijava dece, braka, pribava dokumenata, vojna evidencija, otpusti i dr.)

URAĐENE biometrijske putne isprave (pasoši)

VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

16.07.2020.

Režim ulaska u Nemačku iz Srbije u vreme pandemije

Državljani Republike Srbije koji nemaju nemačko državljanstvo ili državljanstvo Evropske unije, ne mogu putovati u Nemačku turistički, u cilju posete ili kupovine.

Državljani Republike Srbije koji imaju boravišnu dozvolu ili nacionalnu D vizu Savezne Republike Nemačke, odnosno druge države članice EU, mogu ući u Nemačku samo ukoliko se vraćaju u mesto stalnog boravka.

Srpski državljani koji poseduju nemačku nacionalnu vizu mogu da uđu u Nemačku ako pripadaju sledećim kategorijama:

•    bračni partneri i maloletna deca osoba koje žive u Nemačkoj

•    stručna radna snaga i visoko kvalifikovani stručnjaci, čije je prisustvo neodložno i neophodno iz ekonomskih razloga (potreban dokaz)

•    medicinski stručnjaci, medicinsko i gerontološko osoblje sa nostrifikovanim ili delimično priznatim diplomama

•    studenti sa potvrdom o upisu i potvrdom visokoškolske ustanove da je prisustvo nastavi neophodno i da studiranje na daljinu nije moguće

•    sezonska radna snaga na poljoprivrednim dobrima

•    diplomate, članovi međunarodnih organizacija, vojni izaslanici i vojna lica koja u Nemačkoj obavljaju svoju delatnost

•    pomorci, radnici u međunarodnom transportu

•    putnici koji tranzitiraju.

Tranzit kroz Nemačku je moguć, ukoliko državljani Srbije imaju pravo ulaska u zemlju u koju putuju i poseduju dokaz o svrsi i krajnjoj destinaciji putovanja. Tranzit mora biti obavljen najkraćim mogućim putem i bez nepotrebnog zadržavanja.

Državljani Republike Srbije mogu putovati u Nemačku bez vize i nakon prethodnog odobrenja Savezne policije SR Nemačke u sledećim slučajevima:

•    neodložna poslovna putovanja neophodna iz ekonomskih razloga

•    putovanja najužih članova porodice supružnika i/ili maloletne dece na sahrane

•    posete maloletne dece svom roditelju koji živi i radi u Nemačkoj - dozvoljava se pratnja roditelja ili staratelja

•    putovanje radi zaključenje braka

•    putovanje sa nemačkim supružnikom ili registrovanim životnim saputnikom

•    hitni medicinski slučajevi uz prilaganje lekarskog uverenja o hitnosti i neophodnosti medicinskog tretmana bez čega bi došlo do pogoršanja stanja ili posledica po život i zdravlje. Prilikom prelaska granice nužni medicinski razlozi moraju biti potkrepljeni odgovarajućim dokazima.

Prilikom prelaska granice putnici moraju predočiti dokaze za neophodnost putovanja.
Putovanja radi posete supružnicima koji žive i rade u Nemačkoj i dalje nisu moguća.

Кonačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi postupajući službenik granične policije.

Državljani Republike Srbije se za dalje informacije mogu - na nemačkom ili engleskom jeziku - obratiti Saveznoj nemačkoj policiji (Bundespolizei) putem mejla: bpolp@polizei.bund.de

Pravila karantina

Po dolasku u Nemačku državljani Srbije su obavezni da se upute u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana i da se odmah jave zdravstvenom centru (Gesundheitsamt) u mestu u kojem borave i obaveste o datumu ulaska u Nemačku.U Nemačkoj postoji mogućnost testiranja i ukoliko je test negativan, obaveza karantina otpada.Ukoliko se u Nemačku uđe sa negativnim COVID-19 testom koji dokazuje da je osoba testirana najkasnije do 48 sati pred ulazak u Nemačku, obaveza karantina otpada.

Test mora biti urađen u jednoj od referentnih laboratorija u Srbiji.Test je u oba slučaja potrebno čuvati 14 dana.U javnom prevozu i u zatvorenom prostoru u Nemačkoj je obavezno nošenje zaštitne maske.Napominjemo da svaka nemačka pokrajina ima pravo da menja i donosi posebna pravila o zaštiti od širenja epidemije COVID-19, te preporučujemo da se pre polaska na put državljani Republike Srbije obavezno informišu na zvaničnim pokrajinskim sajtovima.

Opšte informacije se nalaze na sajtu nemačke Savezne policije:

https://www.bmi.bund.de/DE/startseite/startseite-node.html i

sajtu Instituta Robert Кoh (nemački institut za javno zdravlje):

https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

02.07.2020.

Savezna vlada Nemačke je 1. jula donela odluku o postepenom ukidanju važećih ograničenja ulaska u Nemačku iz trećih zemalja, u skladu sa Odlukom Saveta EU od 30. juna.

Ulazak u Nemačku će od 2. jula u 00:00 časova biti omogućen za putnike iz sledećih zemalja: Australija, Gruzija, Кanada, Crna Gora, Novi Zeland, Tajland, Tunis i Urugvaj, dok će ulazak iz Japana, Južne Кoreje i Кine zavisiti od recipročnih odluka tamošnjih vlasti.

Prema donetoj odluci, Republika Srbija se za sada ne nalazi na spisku zemalja čiji će državljani moći da putuju u Nemačku.

Lista zemalja će biti ažurirana svake dve nedelje. U saopštenju je navedeno i 12 kategorija putnika izuzetih od ovog ograničenja, kao i napomena da prilikom odobravanja ulaska u Nemačku presudan značaj ima destinacija sa koje putnik dolazi u Nemačku, a ne državljanstvo.

Tekst odluke se može videti na sajtu Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke ili OVDE

Prevod teksta odluke se nalazi OVDE.

VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

25.05.2020.

Vlada Srbije je 21. maja donela odluku o otvaranju svih graničkih prelaza Republike Srbije, koji od 22. maja 2020. funkcionišu u uobičajenom režimu.

Za ulazak u Republiku Srbiju više nije potrebna posebna saglasnost/dozvola - kako za ulazak domaćih, tako i stranih državljana.

Ovim odlukama je prelazak državne granice vraćen u prethodni, uobičajeni režim.

Takođe, umesto do sada obaveznih mera (negativan PCR test na koronavirus i izolacija), putnicima se prilikom pasoške kontrole uručuje pismeno zdravstveno upozorenje sa preporukama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti COVID-19.

Lica kojima je u skladu sa ranije važećim propisima izrečena mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (kućna izolacija), oslobođena su daljeg poštovanja ove mere.

Strani državljani kojima je rok važenja privremenog boravka u Republici Srbiji istekao nakon dana proglašenja vanrednog stanja u Srbiji mogu ući u Srbiju najkasnije do 1. jula 2020. i zakonito podneti zahtev za produženje privremenog boravka u roku od 30 dana od dana ulaska. Privremeni boravak ove kategorije stranih državljana smatraće se važećim u trenutku njihovog ulaska u Republiku Srbiju, to jest, smatraće se da ti strani državljani, do okončanja postupka po podnetom zahtevu za produženje privremenog boravka, zakonito borave u Srbiji.

VAŽNO OBAVEŠTENJE! 

12.05.2020.

Usled epidemije izazvane virusom Corona i neophodnih mera predostrožnosti, Кonzularno odeljenje Ambasade radi u izmenjenom i kontrolisanom režimu prijema stranaka.

Stranke se primaju svakog radnog dana od 09,00 do 13,00 časova.

1.    Zahtevi za pasoše se zakazuju putem mejla:pasosi@botschaft-serbien.de .

2. Bez zakazanog termina neće više biti moguće primiti zahtev za pasoš osim u izuzetnim slučajevima koji moraju biti dokumentovani.

3. Lista pristiglih pasoša spremnih za uručenje i istaknutih prema broju zahteva nalazi se OVDE.

4. Zahteve za putne listove, prijave rođenja, braka, otpuste iz državljanstva i druge konzularne radnje moguće je podnositi bez zakazanog termina svakog radnog dana u toku radnog vremena od 09,00 do 13,00 časova.

5. Overavanje (solemnizovanje) nasledničke izjave kojom se odriče od nasledstva ili se nasledni deo ustupa, potrebno je prethodno zakazati putem mejla info@botschaft-serbien.de uz slanje skenirane nasledničke izjave.

Sve ostale overe, uključujući i punomoćja za raspolaganje nekretninama, nije potrebno zakazivati.

6. Molimo da se pre dolaska na sajtu Ambasade u rubrici Odgovori na najčešća pitanja obavestite o proceduri i dokumentaciji koja je neophodna za podnošenje određenog zaheva, kako bi se uštedelo vreme i izbegao ponovni dolazak u Ambasadu.

7. Svi naši građani koji zbog izmenjenog režima rada Ambasade neće biti u mogućnosti da blagovremeno reše svoja statusna pitanja, mogu nemačkim organima priložiti potvrdu Ambasade koja se nalazi na sajtu Ambasade - OVDE.

S obzirom na razmere i ozbiljnost pandemije izazvane virusom Covid 19, protokol rada i prijema stranaka će se odvijati uz neophodne izmene.

Ističemo najvažnije:

1.    Svaka stranka je obavezna da sve vreme boravka u Ambasadi nosi masku i rukavice i da zbog higijenskih mera ponese sopstvenu hemijsku olovku.

2.    U Ambasadu će moći da uđe samo stranka koja podnosi zahtev, pratioci koji nisu neophodni biće zamoljeni da ostanu ispred ulaza u Ambasadu.

3.    U prostorije Ambasade će moći da uđu najviše tri osobe koje podnose različite zahteve.

4.    Obavezno je držanje propisanog odstojanja od 2 m od svake osobe koja se nalazi u Ambasadi.

5.    Skrećemo pažnju da je moguće da zbog pridržavanja mera predostrožnosti, sve stranke koje budu došle neće možda moći biti i primljene istoga dana, jer se ni ispred Ambasade ne sme dozvoliti stvaranje gužve. Prioritetni i hitni zahtevi će svakako biti razmotreni.

Potrebno je da se svi pridržavamo preventivnih mera koje su na snazi u pokrajini Berlin, kako bismo sačuvali svoje i zdravlje svojih najbližih.

Zbog toga molimo za razumevanje i strpljenje, a Ambasada će uložiti maksimalni napor da se svakom zahtevu što je moguće brže i efikasnije izađe u susret.

OBAVEŠTENJE NEMAČKIH ORGANA O REGULISANJU BORAVKA STRANIH DRŽAVLJANA ZA VREME TRAJANJA MERA OGRANIČENJA USLED PANDEMIJE BOLESTI COVID 19

02.04.2020.

Zbog trenutnih ograničenja u međunarodnom putovanju i povezanih poteškoća za državljane trećih zemalja da napuste teritoriju Savezne Republike Nemačke odnosno teritoriju država članica Šengena na vreme pre isteka perioda bezviznog režima ili važenja vize ili dozvole boravka, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, izgradnje i domovine SR Nemačke sugerisalo je Službama za strance svih saveznih pokrajina da pojednostave postupke regulisanja boravka, na sledeći način:

Opcija 1 (državljani koji moraju imati vizu prilikom prelaska državne granice)

Državljani trećih zemalja kojima nacionalna viza (D- viza) ili neka druga vrsta dozvola boravka ističe treba da podnesu zahtev za produženje dozvole boravka nadležnoj Službi za strance. Već u trenutku podnošenja zahteva prethodni boravak važi dalje sve do trenutka donošenja odluke Službe za strance. Zbog trenutne situacije, zahtev se može podneti putem e-maila. Potrebno je navesti kompletne lične podatke (prezime, devojačko prezime, ime(na), pravopis imena prema nemačkom zakonu, datum rođenja, mesto i opština rođenja, pol, državljanstvo, broj pasoša), vrstu boravka i broj predmeta Službe za strance ukoliko postoji. S obzirom na moguće kontrole, preporučuje se da pored isteklog boravka i putne isrpave/ lične karte, sa sobom nosite i zahtev za produženje boravka u štampanom obliku ili u nekoj drugoj formi.

Produženje šengenskih viza (C- viza) načelno zahteva lično pojavljivanje sa dotične osobe. Kako bi se pojednostavila procedura, vlasnicima šengenskih viza sada se daje mogućnost da Službi za strance pošalju e-mail sa svojim ličnim podacima (prezime, devojačko prezime, ime(na), pravopis imena prema nemačkom zakonu, datum rođenja, mesto i opština rođenja, pol, državljanstvo, broj pasoša) kako bi mogli podneti zahtev za produženje roka za napuštanje zemlje. Službama za strance upućena je molba da odobre velikodušno produženje roka za napuštanje zemlje i da podnosioce zahteva o tome obaveštavaju neformalno pismenim putem. Imajući u vidu moguće kontrole u Nemačkoj ili prilikom napuštanja zemlje, ovo obaveštenje treba nositi uvek sa sobom uz putnu ispravu i vizu.

Kako bi se prevazišle trenutne poteškoće prilikom putovanja u zemlju porekla, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, građevinarstva i domovine takođe ispituje mogućnost donošenja zakonskog propisa kojim bi vlasnici šengenskih viza koje uskoro ističu ili su tek istekle na jedan određeni period bili oslobođeni od posedovanja dozvole boravka. Za sada se ne može predvideti hoće li i kada ovaj propis stupiti na snagu. Do tada, preporučuje se postupanje kao što je opisano gore u slučaju da šengenska viza ističe ili ukoliko napuštanje zemlje trenutno nije moguće.

Opcija 2 (državljani kojima tokom prelaska državnih granica nije potrebna viza)

Građani kojima je dozvoljeno da uđu u Šengenski prostor i borave 90 dana u roku od 180 dana bez vize moraju se uvek vratiti u svoju zemlju porekla nakon isteka roka. Ukoliko ovo nije moguće zbog trenutnih okolnosti, te osobe treba da se obrate nadležnoj Službi za strance u mestu gde borave pre isteka 90 dana da daju svoje lične podatke (prezime, devojačko prezime, ime(na), pravopis imena prema nemačkom zakonu, datum rođenja, mesto i opština rođenja, pol, državljanstvo, broj pasoša), ako je data mogućnost i putem e-maila i da zatraže da se njihov boravak legalizuje. Ovim zahtevom pokreće se fiktivni efekat, što ima za posledicu da se do donošenja odluke od strane Službe za strance, boravak smatra dozvoljenim. Imajući u vidu moguće kontrole u Nemačkoj ili prilikom napuštanja zemlje, ovo obaveštenje treba nositi uvek sa sobom uz putnu ispravu i vizu.

Ovo se takođe odnosi na državljane trećih zemalja iz država navedenih u članu 41 stav 1 Uredbe o boravku stranaca na teritoriji SR Nemačke, koji su ušli u zemlju bez vize u skladu sa ovom uredbom. Ukoliko dotično lice već ima odobrenje Savezne agencije za zapošljavanje i ukoliko je zatražilo dozvolu boravka, može stupiti u radni odnos unutar profesije koja je određena u odobrenju Savezne agencije za zapošljavanje. Ovo se ne odnosi na državljane trećih zemalja iz država navedenih u članu 41 stav 1 Uredbe o boravku stranaca na teritoriji SR Nemačke, koja su ušla bez vize u zemlju, ali još uvek nemaju odobrenje od strane Savezne agencije za zapošljavanje. Ova lica treba da se obrate Saveznoj službi za strance.

U pitanju je vanredna preporuka zbog situacije izazvane pandemijom bolesti COVID 19.

Potrebno je redovno proveravati internet stranicu nadležne Službe za strance.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

KOJI SU SE TURISTIČKI ZATEKLI U BERLINU!

20.3.2020.

Služba za strance grada Berlina obaveštava da turisti koji su se zatekli u Berlinu moraju da napuste zemlju u roku od 90 dana, ali ukoliko zbog zabrane izlaska ili ukidanja letova ne mogu to da učine, neće imati problema, jer je u pitanju vanredna situacija.

Od ponedeljka, 23.03.2020. godine, turisti koji su se zatekli u Berlinu mogu se javiti Dežurnoj službi za hitne slučajeve, podneti molbu i odštampati potvrdu preko Internet stranice Službe za strance, koja bi trebalo da bude ažurirana od 23. marta: https://www.berlin.de/einwanderung/aufenthalt/befristet/

Službi za strance se možete obratiti i na sledeće brojeve telefona: 90269-5507 i 90269-5505.

Donatorski račun za pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19

02.04.2020.

Globalna pretnja izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je neophodnost solidarnosti i zajedničke borbe u cilju sprečavanja i kontrole daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu navedeno, obaveštavamo sve zainteresovane fondacije, pravna i fizička lica da, ukoliko žele, mogu izvršiti transfer finansijskih sredstava preko centralnog namenskog računa za prikupljanje donacija u cilju suzbijanja posledica epidemije u Republici Srbiji.

Donacije se mogu izvršiti u evrima, dolarima i švajcarskim francima.

Svrha donacija je pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Račun u valuti EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Unapred se zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji i u ovim teškim vremenima pokazuju saosećanje i solidarnost sa svojim sunarodnicima.

Finansijski vodič za povratnike u Republiku Srbiju

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike kako bi unapredila informisanost naših građana koji žele da se vrate u Srbiju. U vodiču se na jednom mestu nalaze informacije o deviznim propisima i poslovanju koje su značajne za povratak naših građana i njihovu bržu integraciju.

Finansijskom vodiču se može pristupiti putem linka:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf


 
Razlozi za ulaganje u Srbiju!

ZA VIŠE INFORMACIJA POGLEDAJTE - BROŠURU


 
 
Sastanak sa dr Stephan Holthoff-Pförtner

 

03.07.2020.

U predstavništvu pokrajine Severna Rajna – Vestfalija u Berlinu ambasador dr Snežana Janković je imala sastanak sa dr Stephanom Holthoff-Pförtner-om, ministrom za savezna, evropska i međunarodna pitanja pokrajine Severna Rajna - Vestfalija.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru obostrano je naglašena važnost intenziviranja svih oblika saradnje između Srbije i Severne Rajne - Vestfalije.

Severna Rajna - Vestfalija je veoma bitna za Srbiju kako zbog svoje ekonomske moći i prisustva značajnih investitora iz ove pokrajine u Srbiji, tako i zbog velikog broja naših građana koji žive i rade u ovoj najnaseljenijoj nemačkoj pokrajini.


Novak Đoković dobitnik posebne povelje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
29.05.2020.
 
Na današnjoj svečanosti povodom Dana diplomatije Republike Srbije, najtrofejniji srpski teniser Novak Đoković dobio je Povelju za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu. Prestižno priznanje je uručio prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i  ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
U obrazloženju odluke o dodeli Povelje stoji:
 
"Idol mladih, ne samo zbog sportskih rezultata, već i zbog potvrđenih ličnih kvaliteta van sportskog terena. Teško se u novijoj istoriji može naći primer takvog mladog čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, ili, opet, tuge i razočaranja, kada su u pitanju retki porazi. I kroz pozitivne i kroz negativne emocije probudio je naš uspavani duh, dao nam snagu i inspirisao generacije. Svetu je poslao poruku snažne sportske nacije, talentovanih i dobrih ljudi, koji se ponose svojom istorijom i tradicijom".
 

SRBIJA U FOKUSU "NEDELJE EVROPE" UNIVERZITETA U REGENSBURGU

06.05.2020.

Centar Istok-Zapad Univerziteta u Regensburgu, "Das Europaeum", u maju tradicionalno organizuje Nedelju Evrope. Ovogodišnja Nedelja Evrope, koja se zbog aktuelne situacije organizuje samo u digitalnom formatu od 4. do 17. maja, posvećena je Srbiji. Program pod nazivom "Poznajete li Srbiju", preko veb sajta www.europaeum.de nudi studentima i svim zainteresovanima brojne informacije o Srbiji, njenoj istoriji, kulturi, književnosti, likovnoj umetnosti, prirodnim lepotama, društvu i građanima, kao i o čuvenoj srpskoj kuhinji.

U svom pozdravnom govoru ambasador Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj dr Snežana Janković je izrazila zadovoljstvo što se Srbija, kao deo Evrope i njenih zajedničkih vrednosti, kulture, privrede i društva, ove godine nalazi u fokusu Nedelje Evrope. Poželevši svim učesnicima mnogo radosti i zadovoljstva na njihovom virtuelnom putu kroz Srbiju, iznela je uverenje da će nas ono zbližiti, jer se samo kroz zajedništvo i bolje međusobno poznavanje mogu otkloniti mnoge predrasude i podstaći zajednički interesi.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova