| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

09:00 - 13:00 časova

(sredom i od 15:00 do 18:00 časova)

Napomena: Na snazi je vanredni režim rada! Molimo pratite obaveštenja Ambasade!

Praznici

Adresa
Taubertstr. 18
14193 Berlin
DEUTSCHLAND

Telefon: + 4930 / 895-77-00 Lokacija/Mapa
Fax:        + 4930 / 825-22-06elefon: Konzularna nadležnost
  Počasni konzuli
E-mail: info@botschaft-serbien.de Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova R. Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima

 
INFORMACIJA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE KOJI TRENUTNO BORAVE U NEMAČKOJ KAO STUDENTI, NA LEČENjU, POSLOVNO ILI KAO TURISTI
 
 
24.3.2020.
 

U cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID 19 Srbija je zatvorila granice, a vazdušni saobraćaj između Nemačke i Srbije je obustavljen.      

 

Ukoliko neodložno morate da se vratite u Srbiju iz zdravstvenih ili drugih hitnih razloga, molimo da na mejl Ambasade info@botschaft-serbien.de dostavite svoje podatke, kako bismo Vas evidentirali i bili u mogućnosti da Vas kontaktiramo, ukoliko se bude organizovala evakuacija u R. Srbiju. Potrebno je dostaviti: ime, prezime, JMBG, broj pasoša, telefon, razlog boravka u Nemačkoj i adresu u Srbiji i Nemačkoj.      

 

Napominjemo da se državljanima Republike Srbije koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke obavezno određuje mera karantina u trajanju od 28 dana u ustanovi zatvorenog tipa (”Morović”, Šid, Mitrovačko polje, itd). Dakle, obavezna je mera karantina, a ne izolacije u kućnim uslovima.

 

Takođe, državljanima Republike Srbije koji u zemlju dolaze iz drugih država koje nisu na gorenavedenom spisku određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor u trajanju od 28 dana (izolacija u kućnim uslovima).

 

ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O ZATVARANjU SVIH GRANIČNIH PRELAZA
 
20.3.2020.
 
Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju, kao i za ulazak preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj prema susednim zemljama, od 20. marta 2020. godine od 08.00 časova.
 
 
ODLUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE O VAŽENjU LIČNIH DOKUMENATA
 
20.3.2020.
 
Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije 16. marta 2020. godine donela Odluku o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja.
 
1. Sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i oružni list) kojima je istekao ili istekne rok važenja smatraće se važećim za vreme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja.
 
2. Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.
 
3. Registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila.
 

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

KOJI SU SE TURISTIČKI ZATEKLI U BERLINU!

20.3.2020.

Služba za strance grada Berlina obaveštava da turisti koji su se zatekli u Berlinu moraju da napuste zemlju u roku od 90 dana, ali ukoliko zbog zabrane izlaska ili ukidanja letova ne mogu to da učine, neće imati problema, jer je u pitanju vanredna situacija.

Od ponedeljka, 23.03.2020. godine, turisti koji su se zatekli u Berlinu mogu se javiti Dežurnoj službi za hitne slučajeve, podneti molbu i odštampati potvrdu preko Internet stranice Službe za strance, koja bi trebalo da bude ažurirana od 23. marta:

https://www.berlin.de/einwanderung/aufenthalt/befristet/

Službi za strance se možete obratiti i na sledeće brojeve telefona: 90269-5507 i 90269-5505.

 

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

U VEZI SA VIRUSOM COVID 19

18.3.2020.

Od pojave virusa Covid 19 u svetu, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić dao je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u svetu da pomoć i zaštita naših građana u ugroženim područjima mora da predstavlja prioritet u njihovom radu.    

MSP je na sve raspoložive načine (posredstvom DKP, SPC, glasila dijaspore i dr.) distribuirao u inostranstvu Preporuku Vlade Republike Srbije da državljani Republike Srbije, koji borave u inostranstvu, do daljeg odlože sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna.  

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova je svakodnevno u kontaktu sa svojim kolegama ministrima spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, sa kojima nastoji da na najbrži način pronađe rešenja za mnogobrojne probleme koji nastaju usled restriktivnih mera koje zemlje donose kako bi se zaštitile od virusa, a najveći broj problema odnosi se na ograničenje prevoza putnika i transporta robe.    

Odlukom prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića formiran je Krizni štab u MSP u cilju pružanja pomoći našim građanima u inostranstvu.  

Sva DKP Republike Srbije u ovom trenutku u svetu pružaju konzularnu pomoć našim građanima, uprkos teškim uslovima sa kojim se suočavaju u radu. Nakon uvođenja restriktivnih mera većine stranih država, državljani Republike Srbije, u velikom broju zatečeni su na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Republiku Srbiju. Reč je o građanima koje u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima i sl. Sva DKP ulažu maksimalne napore da se reše problemi naših građana i organizuje njihov povratak ukoliko je to neophodno. Ujedno, Ministarstvo spoljnih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju maju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji.    

Od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, 15. marta 2020. godine, Ministarstvo spoljnih poslova je angažovano i na pomoći stranim državljanima (i njihovim DKP) koje je mera zabrane ulaska/tranzita u Republiku Srbiju zatekla na putu ka matičnoj državi ili na samoj granici Republike Srbije.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

17.03.2020.

Vlada Republike Srbije je 17.03.2020. godine donela odluku o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, raspisanih za 26. april 2020.g.

Izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izborne radnje, nastaviće se u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja.

VAŽNO!

16.3.2020.

Ambasada ponavlja preporuku državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Srbiju koja nisu neophodna, odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja ili područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19!

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

15.03.2020.

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 15.03.2020.g. donela odluku da se, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije,  stranim državljanima privremeno zabrani ulazak u R. Srbiju.

Državljani R. Srbije i strani državljani koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u R. Srbiji koji dolaze iz Švajcarske Кonfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Кraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.
 
Državljanima R. Srbije i akreditovanim članovima osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovima njihovih porodica, a koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novi Corona virusom SARS-Co-2 u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).
 
Dvojnim državljanima se skreće posebna pažnja da u R. Srbiju mogu da uđu samo ukoliko prezentuju pasoš R. Srbije
, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Nemačka, Austrija, Švajcarska).
 
Ove mere se neće primenjivati na:
 
1) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije;
 
2) posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R. Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
 
3) vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
 
4) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R.Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R.Srbije;
 
5) lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koje čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;
 
6) humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorenom diplomatskim putem;
 
7) akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
 
8) strane državljane koji imaju odobren boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji."
 
Odluka je stupila na snagu 15.03.2020. godine i ostaje na snazi do daljeg.

 Spisak privremeno zatvorenih graničnih prelaza možete pronaći OVDE.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

14.3.2020.

 

Poštovani građani, 

 

Zbog izbijanja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19 i sprečavanja njenog daljeg širenja, prinuđeni smo da privremeno obustavimo prijem zahteva za pasoše i izdavanje urađenih pasoša. 

 

Molimo sve građane koji su imali zakazane termine ili im je pasoš u međuvremenu urađen, da se privremeno uzdrže od dolaska u Ambasadu. 

 

O povratku na redovan režim funkcionisanja Konzularnog odeljenja Ambasade svi građani sa zakazanim terminima biće obavešteni tako što će na sajtu Ambasade biti postavljen spisak sa tačnim datumom i vremenom dolaska svake stranke. Svi građani sa već zakazanim terminima će imati prednost.

 

Ukoliko Vam je pasoš neophodan radi neodložnog putovanja ili lečenja ili ukoliko je u pitanju neki drugi hitan slučaj, molimo da nas o tome prethodno obavestite putem telefona 030 895 770 245, kako bismo se dogovorili o daljim koracima.

 

Zahvaljujemo na razumevanju.

 

Ambasada Republike Srbije

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

13.3.2020.

U cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19, Konzularno odeljenje Ambasade će od 13.03.2020.g. do daljeg primati samo hitne i neodložne zahteve stranaka (izdavanje pasoša ili putnog lista radi putovanja iz hitnih medicinskih ili poslovnih razloga, zbog smrtnog lučaja ili iz nekog drugog opravdanog razloga). Mole se građani da ne dolaze u Ambasadu, već da nas u hitnim slučajevima prethodno kontaktiraju preko mejla info@botschaft-serbien.de ili na broj telefona 030 895 770 245. 

Ova mera biće na snazi sve dok traje akutna opasnost od zaraze, a o njenom stavljanju van snage građani će biti obavešteni putem internet stranice Ambasade.

O merama koje je Republika Srbija preduzela sa ciljem sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, možete se informisati na sajtu:

Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/ i 

Ministarstva zdravlja Republike Srbije: https://covid19.gov.rs/

Informaciju o postupku na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju možete naći na: 

 https://covid19.rs/algoritam1/

 https://covid19.rs/algoritam2/

Svi državljani R. Srbije koji žele da se prijave za parlamentarne izbore 26.04.2020. godine, mogu to i nadalje činiti putem pošte-adresa: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin, putem faksa: + 4930 / 825-22-06 i putem mejla:izbori@botschaft-serbien.de 

Molimo da redovno pratite sva obaveštenja Ambasade i Vlade Republike Srbije.

 

 

Veb sajt: http://www.berlin.mfa.gov.rs

Odgovori na najčešća pitanja  -(pasoši, putni listovi, prijava rodjenja, overe, prijava dece, braka, pribava dokumenata, vojna evidencija, otpusti i dr.)

URAĐENE biometrijske putne isprave (pasoši)

 

OGLAS ZA RADNO MESTO U AMBASADI

 

Finansijski vodič za povratnike u Republiku Srbiju

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za povratnike kako bi unapredila informisanost naših građana koji žele da se vrate u Srbiju. U vodiču se na jednom mestu nalaze informacije o deviznim propisima i poslovanju koje su značajne za povratak naših građana i njihovu bržu integraciju.

Finansijskom vodiču se može pristupiti putem linka:

https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf


 
Razlozi za ulaganje u Srbiju!

ZA VIŠE INFORMACIJA POGLEDAJTE - BROŠURU


Obaveštenje

“Termini za podnošenje zahteva za nove biometrijske putne isprave (pasoše) se zakazuju kod operatera putem telefonskog broja 030/895 77 0 230 svakog radnog dana od 09.00 do 13.00 časova. “


 
 
Digitalna kultura

23.03.2020.

Dragi sunarodnici,

Uz zahvalnost što poštujete neophodne mere za prevenciju širenja virusa COVID-19, želimo da sa Vama podelimo virtualni kulturni sadržaj koji je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i koji je dostupan na sledećim linkovima:

Virtuelne ture kroz kulturne sadržaje,

Digitalna solidarnost,

Vodič kroz kulturno nasleđe Srbije.

Sa nadom da će Vam digitalna kulturna ponuda olakšati boravak kod kuće za vreme krize, želimo Vama i Vašim porodicama odlično zdravlje i svako dobro!


IZBORI 2020 - Uputstvo za glasanje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani
26. aprila 2020. godine

КO IMA BIRAČКO PRAVO U INOSTRANSTVU

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i imaju prebivalište u Republici Srbiji.
•  Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

КAКO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

•  Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu samo ako je  upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
•  Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu:
https://upit.birackispisak.gov.rs
•  Provera se može obaviti i u prostorijama Ambasade prilikom podnošenja zahteva za glasanje.
• Ukoliko niste upisani u birački spisak, Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete pronaći OVDE.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.
• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

DO КADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti najkasnije do ponoći 4. aprila 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za obradu zahteve podnesete do 21,00)

КAКO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• putem pošte-adresa: Botschaft der Republik Serbien, Taubertstr. 18, 14193 Berlin
• putem faksa br.  + 4930 / 825-22-06
•  i putem mejla: izbori@botschaft-serbien.de

OBAVEŠTAVANJE BIRAČA

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.

Obaveštenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije za birače koji imaju boravište u inostranstvu možete videti OVDE.

 


Učešće Filmskog centra Srbije na Evropskom filmskom sajmu

26. februar 2020.

Na ovogodišnjem Evropskom filmskom marketu, koji je održan od 20. do 27. februara u Berlinu, učestvovao je i Filmski centar Srbije. Ambasadorka Snežana Janković obišla je srpski štand 25. februara, gde je izrazila zadovoljstvo učešćem naše strane i imala prilike da se upozna sa planovima Filmskog centra Srbije za buduće predstavljanje naše kinematografije u Nemačkoj.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova