| |     latinica | english  
Насловна
Информације о пандемији вируса COVID 19

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

6.10.2020.

А. РЕЖИМ УЛАСКА У САВЕЗНУ РЕПУБЛИКУ НЕМАЧКУ:

Туристичка путовања у Немачку у циљу посете или куповине и даље нису дозвољена.

Држављани Републике Србије који имају боравишну дозволу или националну визу Савезне Републике Немачке, односно неке од чланица Европске уније, Велике Британије, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке или Швајцарске могу ући у Немачку само уколико се враћају у место сталног боравка.

Транзит кроз Немачку је могућ, уколико држављани Србије имају право уласка у земљу у коју путују и поседују доказ о сврси и крајњој дестинацији путовања. Транзит мора бити обављен најкраћим могућим путем и без непотребног задржавања. Уколико је неопходно преноћиште, дозволу је потребно затражити од Савезне полиције Немачке: bpolp@polizei.bund.de

1. Држављани Републике Србије који поседују немачку националну визу могу да уђу у Немачку ако припадају следећим категоријама:

  • брачни партнери и малолетна деца особа које живе у Немачкој,
  • стручна радна снага и високо квалификовани стручњаци, чије је присуство неодложно и неопходно из економских разлога (потребан доказ),
  • медицински стручњаци, медицинско и геронтолошко особље са нострификованим или делимично признатим дипломама,
  • студенти са потврдом о упису и потврдом високошколске установе да је присуство настави неопходно и да студирање на даљину није могуће.

2. Држављани Републике Србије могу путовати у Немачку без визе и уз претходну дозволу Савезне полиције Немачке у следећим случајевима:

- неодложна пословна путовања неопходна из економских разлога - најновије обавештење погледајте ОВДЕ.

- хитни медицински случајеви уз прилагање лекарског уверења о хитности и неопходности медицинског третмана без чега би дошло до погоршања стања или последица по живот и здравље. Приликом преласка границе нужни медицински разлози морају бити поткрепљени одговарајућим доказима.

- чланови уже породице немачких држављана, држављана ЕУ или странаца са регулисаним правом боравка у Немачкој (супружници, регистровани животни партнери, малолетна деца или родитељи малолетне деце) могу у сврху породичне посете путовати у Немачку уз прилагање докумената којима доказују припадност ужој породици (извод из матичне књиге рођених или венчаних на међународном обрасцу).

- заједничко путовање невенчаног пара, који у Немачку из иностранства жели да уђе краткорочно из хитног личног разлога (нпр. венчање, тешка болест или сахрана блиског сродника партнера који живи на територији Немачке односно има држављанство Немачке), могуће је у случају да један од партнера има држављанство СР Немачке или једне од држава чланица ЕУ.

- посета невенчаних парова који су тренутно раздвојени, а при чему један од партнера, који је држављанин/држављанка треће земље, жели да посети свог партнера у Немачкој. Партнер који позива у Немачку може бити држављанин/држављанка Немачке, друге државе чланице ЕУ или треће земље са правом дуготрајног боравка у Немачкој. Као доказ на граници треба приложити следеће:

  • позивно писмо партнера који живи у Немачкој уз копију његових/њених личних докумената,
  • заједничку изјаву оба партнера о вези са контакт подацима оба партнера ОВДЕ,
  • друге доказе о претходним личним сусретима у адекватној форми, пре свега печати у пасошу,   путна документација/авионске карте или заједничка пријава боравка изван Немачке; као алтернатива наведеним доказима могуће је приложити и нпр. додатну документацију у виду фотографија, историје контакта на друштвеним мрежама, писма или мејлове.

Држављани Републике Србије се за прибаве дозволе за путовање као и за даље информације могу - на немачком или енглеском језику - обратити Савезној немачкој полицији (Bundespolizei) путем мејла: bpolp@polizei.bund.de

Приликом преласка границе путници морају предочити доказе за неопходност путовања.

Коначну процену и одлуку о уласку у Немачку увек доноси поступајући службеник граничне полиције.

Б. ПРАВИЛА КАРАНТИНА:

На снази је одлука о обавезном тестирању свих путника који долазе из тзв. ризичних земаља, а који не поседују тест израђен најкасније 48 сати пред пут.

Тестирање се може обавити на долазним аердромима у Немачкој или у надлежним здравственим центрима у Немачкој.

Држављани Србије који немају негативан тест су обавезни да се по доласку у Немачку одмах упуте у кућну самоизолацију и да изабраног лекара или здравствени центар (Gesundheitsamt) у месту у којем бораве, обавесте о датуму уласка у Немачку и затраже даља упутства за тестирање.

Обавеза пријављивања изабраном лекару или здравственом центру (Gesundheitsamt) постоји и уколико се у Немачку уђе са негативним COVID-19 тестом који доказује да је особа тестирана најкасније до 48 сати пред улазак у Немачку. Здравствени центар ће одлучити да ли ће тест бити прихваћен и донети одлуку о евентуланом ослобађању од обавезе самоизолације.

Адресу е-поште надлежног здравственог центра наћи ћете уношењем града у који одлазите на сајту Института Роберт Кох: https://tools.rki.de/PLZTool/

Кршење мера карантина биће санкционисано новчаним казнама у износу и до 25.000 евра.

Напомињемо да свака немачка покрајина има право да мења и доноси посебна правила о заштити од ширења епидемије COVID-19, те препоручујемо да се пре поласка на пут држављани Републике Србије обавезно информишу на званичним покрајинским сајтовима.

У јавном превозу и у затвореном простору у Немачкој је обавезно ношење заштитне маске.

Опште информације се налазе на сајту немачке Савезне полиције:

https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html

и сајту Института Роберт Кох (немачки институт за јавно здравље):

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/nCoV.html

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

22.09.2020.

Немачки органи надлежни за питање боравка су дозволили страним држављанима који су се са важећим шенгенским визама затекли у Немачкој након 17. марта 2020. да у Немачкој могу боравити до 30. септембра 2020. године.

Страни држављани су били ослобођени обавезе да до тог датума регулишу питања свог даљег боравка.

Сада је тај рок истекао и сви страни држављани којима су постојеће шенгенске визе истекле или су пред истицањем, а због одређених оправданих разлога нису у могућности да напусте Немачку, обавезни су да се јаве надлежним Службама за странце како би се утврдило да ли постоји законска могућност за регулисање њиховог боравка и након 30. септембра 2020. године.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

18.09.2020.

Одлуку Владе Р. Србије о обавезном здравственом надзору за све држављане Р. Србије који од 18.09.2020. године уђу у Р. Србију можете видети ОВДЕ.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

18.09.2020.

Савезна полиција Немачке је упутила обавештење које се односи на хитна и оправдана пословна путовања у Немачку:

Запослени појединци или представници компанија или фирми који обављају делатности сходно члану 16. став 2. Правилника о запошљавању

(https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html),

(https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html)

не морају више  упућивати захтеве Савезној полицији за дозволу уласка, уколико директно путују у Немачку. Уколико се у Немачку долази копненим путем преко транзитних земаља или преседањем на другим аеродромима ван Немачке, онда се препоручује тражење дозволе за улазак, јер поједине земље могу захтевати потврду о томе да је улазак у Немачку дозвољен.

Пословна путовања могу бити реализована ако се приложи доказ о веродостојности и оправданости путовања, а то је потврда послодавца или пословног партнера у Немачкој да је улазак и поред пандемијске ситуације апсолутно неопходан.

Потврду треба да испуни и својеручно потпише искључиво немачки пословни партнер или послодавац у Немачкој, а разлози за пословни пут треба да се образложе и да се односе само на конкретно пословно путовање. Потврда се може преузети са линка:

https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/veroeffentlichungen/nachrichten/2020/erklaerung-unbedingte-erforderlichkeit-geschaeftsreise.pdf?__blob=publicationFile&v=2

Потврда се показује граничној контроли са копијама осталих докумената којима се доказује оправданост пута: позивно писмо, потврда о учешћу на нпр. сајму или конференцији, резервација хотела, повратна карта, PCR тест и др.

Надлежни службеник граничне полиције проверава веродостојност потврде и оправданост путовања и доноси коначну дозволу о уласку у Немачку.

Сви који долазе у Немачку дужни су да поштују правила карантина и ношења заштитних маски, односно да свој долазак пријаве надлежном здравственом центру и да приложе копију негативног PCR теста не старијег од 48 сати. Мејл надлежног здравственог центра се може пронаћи уношењем имена града у који се одлази путем линка на сајту Института Роберт Kох - https://tools.rki.de/PLZTool/

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

02.07.2020.

Савезна влада Немачке je 1. јула донела одлуку о постепеном укидању важећих ограничења уласка у Немачку из трећих земаља, у складу са Одлуком Савета ЕУ од 30. јуна.

Улазак у Немачку ће од 2. јула у 00:00 часова бити омогућен за путнике из следећих земаља: Аустралија, Грузија, Канада, Црна Гора, Нови Зеланд, Тајланд, Тунис и Уругвај, док ће улазак из Јапана, Јужне Кореје и Кине зависити од реципрочних одлука тамошњих власти.

Према донетој одлуци, Република Србија се за сада не налази на списку земаља чији ће држављани моћи да путују у Немачку.

Листа земаља ће бити ажурирана сваке две недеље.

У саопштењу је наведено и 12 категорија путника изузетих од овог ограничења, као и напомена да приликом одобравања уласка у Немачку пресудан значај има дестинација са које путник долази у Немачку, а не држављанство.

Текст одлуке се може видети на сајту Савезног министарства унутрашњих послова Немачке или ОВДЕ.

Превод текста одлуке се налази ОВДЕ.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

25.05.2020.

Влада Србије је 21. маја донела одлуку о отварању свих граничких прелаза Републике Србије, који од 22. маја 2020.г. функционишу у уобичајеном режиму.

За улазак у Републику Србију више није потребна посебна сагласност/дозвола - како за улазак домаћих, тако и страних држављана.

Овим одлукама је прелазак државне границе враћен у претходни, уобичајени режим.

Такође, уместо до сада обавезних мера (негативан PCR тест на коронавирус и изолација), путницима се приликом пасошке контроле уручује писмено здравствено упозорење са препорукама којих се треба придржавати ради спречавања појаве и ширења заразне болести COVID-19.

Лица којима је у складу са раније важећим прописима изречена мера стављања под здравствени надзор у трајању од 14 дана (кућна изолација), ослобођена су даљег поштовања ове мере.

Страни држављани којима је рок важења привременог боравка у Републици Србији истекао након дана проглашења ванредног стања у Србији могу ући у Србију најкасније до 1. јула 2020. и законито поднети захтев за продужење привременог боравка у року од 30 дана од дана уласка. Привремени боравак ове категорије страних држављана сматраће се важећим у тренутку њиховог уласка у Републику Србију, то јест, сматраће се да ти страни држављани, до окончања поступка по поднетом захтеву за продужење привременог боравка, законито бораве у Србији.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

12.05.2020.

Услед епидемије изазване вирусом Corona и неопходних мера предострожности, Kонзуларно одељење Амбасаде ради у измењеном и контролисаном режиму пријема странака.

Странке се примају сваког радног дана од 09,00 до 13,00 часова.

1.    Захтеви за пасоше се заказују путем мејла:pasosi@botschaft-serbien.de .

2.    Без заказаног термина неће више бити могуће примити захтев за пасош осим у изузетним случајевима који морају бити документовани.

3.    Листа пристиглих пасоша спремних за уручење и истакнутих према броју захтева налази се ОВДЕ.

4. Захтеве за путне листове, пријаве рођења, брака, отпусте из држављанства и друге конзуларне радње могуће је подносити без заказаног термина сваког радног дана у току радног времена од 09,00 до 13,00 часова.

5. Оверавање (солемнизовање) наследничке изјаве којом се одриче од наследства или се наследни део уступа, потребно је претходно заказати путем мејла info@botschaft-serbien.de уз слање скениране наследничке изјаве.

Све остале овере, укључујући и пуномоћја за располагање некретнинама, није потребно заказивати.

6.    Молимо да се пре доласка на сајту Амбасаде у рубрици Одговори на најчешћа питања обавестите о процедури и документацији која је неопходна за подношење одређеног захева, како би се уштедело време и избегао поновни долазак у Амбасаду.

7. Сви наши грађани који због измењеног режима рада Амбасаде неће бити у могућности да благовремено реше своја статусна питања, могу немачким органима приложити потврду Амбасаде која се налази на сајту Амбасаде - ОВДЕ.

С обзиром на размере и озбиљност пандемије изазване вирусом Covid 19, протокол рада и пријема странака ће се одвијати уз неопходне измене.

Истичемо најважније:

1.    Свака странка је обавезна да све време боравка у Амбасади носи маску и рукавице и да због хигијенских мера понесе сопствену хемијску оловку.

2.    У Амбасаду ће моћи да уђе само странка која подноси захтев, пратиоци који нису неопходни биће замољени да остану испред улаза у Амбасаду.

3.    У просторије Амбасаде ће моћи да уђу највише три особе које подносе различите захтеве.

4.    Обавезно је држање прописаног одстојања од 2 м од сваке особе која се налази у Амбасади.

5.    Скрећемо пажњу да је могуће да због придржавања мера предострожности, све странке које буду дошле неће можда моћи бити и примљене истога дана, јер се ни испред Амбасаде не сме дозволити стварање гужве. Приоритетни и хитни захтеви ће свакако бити размотрени.

Потребно је да се сви придржавамо превентивних мера које су на снази у покрајини Берлин, како бисмо сачували своје и здравље својих најближих.

Због тога молимо за разумевање и стрпљење, а Амбасада ће уложити максимални напор да се сваком захтеву што је могуће брже и ефикасније изађе у сусрет.

ОБАВЕШТЕЊЕ НЕМАЧКИХ ОРГАНА О РЕГУЛИСАЊУ БОРАВКА СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА МЕРА ОГРАНИЧЕЊА УСЛЕД ПАНДЕМИЈЕ БОЛЕСТИ COVID-19

02.04.2020.

Због тренутних ограничења у међународном путовању и повезаних потешкоћа за држављане трећих земаља да напусте територију Савезне Републике Немачке односно територију држава чланица Шенгена на време пре истека периода безвизног режима или важења визе или дозволе боравка, Савезно министарство унутрашњих послова, изградње и домовине СР Немачке сугерисало је Службама за странце свих савезних покрајина да поједноставе поступке регулисања боравка, на следећи начин:

Опција 1 (држављани који морају имати визу приликом преласка државне границе)

Држављани трећих земаља којима национална виза (D - виза) или нека друга врста дозвола боравка истиче треба да поднесу захтев за продужење дозволе боравка надлежној Служби за странце. Већ у тренутку подношења захтева претходни боравак важи даље све до тренутка доношења одлуке Службе за странце. Због тренутне ситуације, захтев се може поднети путем e-mail-а. Потребно је навести комплетне личне податке (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша), врсту боравка и број предмета Службе за странце уколико постоји. С обзиром на могуће контроле, препоручује се да поред истеклог боравка и путне исправе/ личне карте, са собом носите и захтев за продужење боравка у штампаном облику или у некој другој форми.

Продужење шенгенских виза (C- виза) начелно захтева лично појављивање са дотичне особе. Како би се поједноставила процедура, власницима шенгенских виза сада се даје могућност да Служби за странце пошаљу e-mail са својим личним подацима (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша) како би могли поднети захтев за продужење рока за напуштање земље. Службама за странце упућена је молба да одобре великодушно продужење рока за напуштање земље и да подносиоце захтева о томе обавештавају неформално писменим путем. Имајући у виду могуће контроле у Немачкој или приликом напуштања земље, ово обавештење треба носити увек са собом уз путну исправу и визу.

Како би се превазишле тренутне потешкоће приликом путовања у земљу порекла, Савезно министарство унутрашњих послова, грађевинарства и домовине такође испитује могућност доношења законског прописа којим би власници шенгенских виза које ускоро истичу или су тек истекле на један одређени период били ослобођени од поседовања дозволе боравка. За сада се не може предвидети хоће ли и када овај пропис ступити на снагу. До тада, препоручује се поступање као што је описано горе у случају да шенгенска виза истиче или уколико напуштање земље тренутно није могуће.

Опција 2 (држављани којима током преласка државних граница није потребна виза)

Грађани којима је дозвољено да уђу у Шенгенски простор и бораве 90 дана у року од 180 дана без визе морају се увек вратити у своју земљу порекла након истека рока. Уколико ово није могуће због тренутних околности, те особе треба да се обрате надлежној Служби за странце у месту где бораве пре истека 90 дана да дају своје личне податке (презиме, девојачко презиме, име(на), правопис имена према немачком закону, датум рођења, место и општина рођења, пол, држављанство, број пасоша), ако је дата могућност и путем e-mail-а и да затраже да се њихов боравак легализује. Овим захтевом покреће се фиктивни ефекат, што има за последицу да се до доношења одлуке од стране Службе за странце, боравак сматра дозвољеним. Имајући у виду могуцће контроле у Немачкој или приликом напуштања земље, ово обавештење треба носити увек са собом уз путну исправу и визу.

Ово се такође односи на држављане трећих земаља из држава наведених у члану 41 став 1 Уредбе о боравку странаца на територији СР Немачке, који су ушли у земљу без визе у складу са овом уредбом. Уколико дотично лице већ има одобрење Савезне агенције за запошљавање и уколико је затражило дозволу боравка, може ступити у радни однос унутар професије која је одређена у одобрењу Савезне агенције за запошљавање. Ово се не односи на држављане трећих земаља из држава наведених у члану 41 став 1 Уредбе о боравку странаца на територији СР Немачке, која су ушла без визе у земљу, али још увек немају одобрење од стране Савезне агенције за запошљавање. Ова лица треба да се обрате Савезној служби за странце.

У питању је ванредна препорука због ситуације изазване пандемијом болести COVID-19.

Потребно је редовно проверавати интернет страницу надлежне Службе за странце.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ СЕ ТУРИСТИЧКИ ЗАТЕКЛИ У БЕРЛИНУ!

20.3.2020.
 
Служба за странце града Берлина обавештава да туристи који су се затекли у Берлину морају да напусте земљу у року од 90 дана, али уколико због забране изласка или укидања летова не могу то да учине, неће имати проблема, јер је у питању ванредна ситуација.
 
Од понедељка, 23.03.2020. године, туристи који су се затекли у Берлину могу се јавити Дежурној служби за хитне случајеве, поднети молбу и одштампати потврду преко Интернет странице Службе за странце, која би требало да буде ажурирана од 23. марта: https://www.berlin.de/einwanderung/aufenthalt/befristet/

Служби за странце се можете обратити и на следеће бројеве телефона: 90269-5507 и 90269-5505.

Донаторски рачун за помоћ у борби против епидемије болести COVID-19

Глобална претња изазвана пандемијом вируса COVID-19 показала је неопходност солидарности и заједничке борбе у циљу спречавања и контроле даљег ширења вируса.

Имајући у виду наведено, обавештавамо све заинтересоване фондације, правна и физичка лица да, уколико желе, могу извршити трансфер финансијских средстава преко централног наменског рачуна за прикупљање донација у циљу сузбијања последица епидемије у Републици Србији.

Донације се могу извршити у еврима, доларима и швајцарским францима.

Сврха донација је помоћ у борби против епидемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Рачун у валути EUR:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 93500502010200721925

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути USD:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 44500502010254022561

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути CHF:

Frankfurter Sparkasse

IBAN: DE 92500502010254022570

SWIFT/BIC: HELADEF1822

Унапред се захваљујемо свим доброчинитељима који и у овим тешким временима показују саосећање и солидарност са својим сународницима.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Конкурси за суфинансирање пројеката за дијаспору и Србе у региону
Информације о пандемији вируса COVID 19
Одговори на најчешћа питања
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе (пасоши)
Измењени и контролисани режим рада Амбасаде
Одговори на најчешћа питања
Aдвокати са знањем српског*
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари